meze-lautanen
Mezet on suunniteltu nautittavaksi pikkunaposteltavana tai alkuruokana.
Ruokajutut

Tahnoja, salaatteja, falafeleja, pitaleipää… Runsas meze-lautanen on loistava tarjottava illanistujaisiin

Meze-lautanen kokoaa yhteen Lähi-idän, itäisen Välimeren ja Balkanin alueen herkut. Rapeat falafelit, suussa sulavat tahnat, pehmeät pitaleivät ja raikas tabbouleh maistuvat alkupalana, mutta vievät tarvittaessa isommankin nälän.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Meze-lautanen koostetaan useasta pikkusyötävästä, kuten erilaisista tahnoista, rapeista falafeleista sekä maukkaista salaateista. 

Lue myös: Maistuvatko falafelit? – Poimi tästä Lähi-idän keittiön parhaat herkut

Meze tulee persian kielestä mazzidan eli maistaa. Mezet ovatkin maisteluannoksen kokoisia suupaloja aivan kuten espanjalaiset tapakset ja italialaiset antipastotkin. 

meze-lautanen

Meze-lautanen koostetaan useasta pikkusyötävästä. Tarjolla voi olla erilaisia tahnoja, salaatteja, falafeleja sekä pitaleipää.

Juhlien ja illanistujaisten suosikki

Mezet on suunniteltu nautittavaksi pikkunaposteltavana tai alkuruokana. Esimerkiksi Iranissa niitä tarjoillaan juhlavieraille, Kreikassa ja Turkissa kahviloissa ja baareissa pikkunälkään. 

Meze-lautanen onkin loistava tarjottava illanistujaisiin viinilasillisen kera, sillä jokainen juhlavieras voi koostaa pikkusyötävistä oman makunsa ja ruokavalionsa mukaisen annoksen. Suurempana annoksena mezet sopivat myös pääruoaksi.

Pienistä herkkupaloista koostuva meze-lautanen on usein kasvispainotteinen. Tarjolla on erilaisia salaatteja, viininlehtikääryleitä, juustoja sekä falafeleja, mutta tarjolla voi olla myös jotain lihaa, kuten lammaspyöryköitä.

Trendikäs meze-herkuttelu on helppoa. Vaikka tarjottavia on useaa sorttia, on niiden valmistus usein nopeaa ja vaivatonta. Mutkia on myös lupa vedellä suoraksi ja poimia osa valmiina kaupan hyllyltä.

Kokosimme alle ideoita ja reseptejä maittavan meze-lautasen koostamiseen.

Meze-lautanen: Falafelit ja pyörykät

Alkujaan Egyptistä kotoisin olevat rapeat kikherneistä tai härkäpavuista valmistettavat falafelit ovat herkullista pikkusyötävää. Perinteisesti falafelit tarjotaan pitaleipään kääräistynä erilaisten lisukkeiden, kuten salaatin ja kastikkeiden kera, mutta mainiolta ne maistuvat myös meze-lautasella muiden pikkunaposteltavien seurassa. Aidot falafelit valmistetaan kuivatuista kikherneistä, mutta kiireinen kokki oikaisee tölkkikikherneillä.

Turkkilaiset lammaslihapullat, Köfte, maustetaan tuoreilla yrteillä ja ripauksella kanelia. Lisäjujua pyöryköihin saat, kun piilotat mukaan palan suolaista halloumijuustoa. Halloumi-lammaspyörykät ovat hyviä kylminä tai kuumina.

Meze-lautanen: Pikkusyötävät

Meze-lautanen kaipaa paitsi pyöryköitä, myös muuta pikkusyötävää. Turkkilainen sitruunakana saa lempeän raikkaan makunsa pehmeästä jogurttimarinadista. Pieniksi haarukkapaloiksi paloiteltu broileri maistuu ihanalta niin kylmänä kuin kuumanakin.

Kasvissyöjä puolestaan ilahtuu takuulla piparjuurituorejuustolla täytetyistä herkkusienistä, couscouspaprikoista sekä munakoiso-hummusbruscettoista.

Herkkusienten mausteeksi lisättävä za’atar on Lähi-idän suosittu maustesekoitus. Se tehdään seesaminsiemenistä, happaman makuisesta sumakista sekä yrteistä. Za’atar sopii erinomaisesti kasvisten ja sienten mausteeksi sekä lihalle ja kalalle. Kokeile mausteseosta myös leivän dippaamiseen oliiviöljyn kanssa.

Jotta kaikki herkut ja maut saa kaavittua lautaselta parempiin suihin, on meze-lautasella usein tarjolla pehmeää pitaleipää. Sen seurana tai sijasta voi tarjota myös rapeita pitaleipäsipsejä tai pannulla paahdettua ohutleipä eli flat breadia. Molempien etuihin lukeutuu maun lisäksi nopeus. Pitasipsit tehdään valmiista pitaleivistä. Hiivataikinasta valmistettu flat bread puolestaan paahtuu kuumalla pannulla muutamassa minuutissa.

Meze-lautanen: Raikkaat ja ruokaisat salaatit

Erilaiset salaatit tekevät meze-lautasesta raikkaan ja ruokaisan. Meze-lautasen salaatteja kootessa kannattaa unohtaa perinteiset jäävuorisalaatit ja koostaa annokset ihan uudesta näkökulmasta. 

Esimerkiksi marokkolainen Zaalouk valmistetaan paahdetuista munakoisoista sekä tomaateista. Turkkilainen tomaatti-paprikasalaatti Ezme puolestaan pyöräytetään monitoimikoneessa kurkusta, tomaatista, paprikasta ja sipulista sekä yrteistä ja muista mausteista. 

Appelsiinisalaatti on raikas tarjottava. Meze-lautasen väripilkku saa särmää punasipulista, granaattiomenan siemenistä sekä suolaisista oliiveista.

Fatoush on italialaisen leipäsalaatin eli panzanellan libanoninlainen serkku. Sen tärkein ainesosa on rapeaksi paahdettu pita-leipä, joka revitään vihannesten ja yrttien joukkoon imemään kaikkia ihania makuja itseensä. Salaatissa hurmaavat raikkaat kasvikset ja tuoreet yrtit. Jos saat käsiisi happaman makuista sumakkia, lisää sitä ripaus salaatin mausteeksi.

Meze-lautanen on täydellinen, kun tarjolla on perinteinen tabbouleh-salaatti. Tabbouleh sisältää sekin fattoushin tapaan runsaasti tuoreita yrttejä sekä aivan pieneksi kuutioitua tomaattia. Aidossa tabbouleh-salaatissa bulguria on vain ripaus ja sen tehtävä on imaista kasviksista irtoava neste niin, että lopputulos on maukas ja mehevä. 

Vai asettaisitko tarjolle sittenkin jännittävää freekeh-salaattia, johon tomaatin, kurkun ja punasipulin rinnalle kuutioidaan myös kotimaisia omenoita? Freekeh on maukasta couscousin ja bulgurin tapaan käytettävää paahdettua vihreää vehnää. Varmimmin sitä löytää etnisistä ruokakaupoista. 

Tahnat ja dipit täydentävät meze-lautasen

Erilaiset tahnat ja dipit täydentävät värikkään ja maukkaan meze-lautasen. Useimmat tahnat valmistuvat nopeasti monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa surauttaen, joten niitä jaksaa ja ennättää valmistaa tarjolle useampaakin erilaista sorttia. 

Tahnojen valmistuksessa ja käyttötavoissa on vain mielikuvitus rajana. Pähkinöistä, pavuista ja muista palkokasveista sekä öljyistä ja kasviksista voi surauttaa kastikkeen jos toisenkin meze-lautasta täydentämään.

Meze-lautanen ja hummus kuuluvat erottaamattomasti yhteen. Hummus on alkujaan libanonilainen, keitetyistä kikherneistä, seesaminsiementahnasta eli tahinista sekä oliiviöljystä ja mausteista valmistettu tahna. Hummuksen raaka-aineita voi kuitenkin vaihdella lähes loputtomiin surauttamalla sekaan esimerkiksi erilaisia kasviksia, yrttejä tai mausteita. 

Baba ganoush on Lähi-idän herkku, jonka pääraaka-aine on munakoiso. Pehmeän ja maukkaan tahnan juju on paahtaa munakoiso uunissa tummanpuhuvaksi ja kurttukuoriseksi niin, että sisus kypsyy hurmaavan pehmeäksi. Paahtunutta kuorta ei ole tarkoitus käyttää, vaan sisus soseutetaan valkosipulin, tahinin, öljyn ja mausteiden kera sauvasekoittimella samettiseksi.

Punajuuri-fetatahna ei ehkä ole aito Lähi-idän herkku, mutta siitä huolimatta oiva tarjottava täydentämään värikästä meze-lautasta. Pinjansiemenet tuovat punajuuri-fetatahnaan herkullista pähkinäisyyttä ja pinnalle rapeaa rousketta.

Feta-oliivitahna valmistuu kourallisesta raaka-aineita, mutta vie kielen mennessään. 

Paahdetuista paprikoista valmistettu romesco kuuluu alkujaan espanjalaiseen tapaspöytään, mutta makujensa puolesta se istuu mainiosti myös Lähi-idän herkkujen seuraan. Voit halutessasi syventää paahdettujen paprikoiden makua ripauksella savupaprikaa ja tujauttaa pientä terästystä chilijauheesta.

Haydari eli turkkilainen jogurtti-pähkinätahna sopii hyvin osaksi Lähi-idän alkuruokalajitelmaa. Kastike valmistuu parissa minuutissa, mutta on parhaimmillaan tekeydyttyään tovin jääkaapissa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Pitaleipä tuo Lähi-idän lautaselle

X