Ruoka

Grillattavaa thaityyliin, grillatut karitsankyljykset ja korealaiset possuvartaat – poimi oikeat sisälämpötilat ja grillaa täydellistä lihaa

Kun haluat täydellistä grillattavaa, on lämpömittari tärkeimpiä työvälineitäsi. Lihan oikea sisälämpötila ei ole vain maku-, vaan myös turvallisuuskysymys.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kesällä kuumenee grilli kerran jos toisenkin. Ole tarkka lihan kypsyydessä, sillä oikea sisälämpötila on niin maku- kuin turvallisuusasiakin.

Kun haluat täydellistä grillattavaa, on lämpömittari tärkeimpiä työvälineitäsi. Lihan oikea sisälämpötila ei ole vain maku-, vaan myös turvallisuuskysymys.

Lihan sisälämpötilan voi mitata joko mekaanisella tai digitaalisella lämpömittarilla. Tarkka grillaaja valitsee digitaalisen, sillä sen avulla grillattavaa ja sen lämpötilaa voi seurata aste asteelta.

Mittari asetetaan lihan paksuimpaan kohtaan niin, ettei se osu hyvin lämpöä johtavaan rasvakerrokseen tai luuhun.

Liha kannattaa nostaa grillistä pois pari astetta ennen haluttua sisälämpötilaa, sillä kypsyminen jatkuu vielä grillauksen jälkeen.

Anna grillatun lihan odottaa pari minuuttia ja kääri se sitten noin vartiksi folioon vetäytymään. Näin sisä- ja pintalämpötilat tasaantuvat, lihasta tulee tasaisen kypsää ja mehevää, kun lihasnesteet eivät valu leikatessa.

Grillattavaa broilerista ja kalkkunasta

Salmonellariskin vuoksi siipikarjan liha tulee kypsentää läpikypsäksi. Muista myös hygienia. Älä käsittele raakaa ja kypsää lihaa samoilla välineillä, ja muista huolellinen käsipesu!

Kokonaiselle broilerille sekä rasvaisille broilerin koipi-, siipi- ja reisipaloille sopiva sisälämpötila on 75 astetta. Vähärasvainen siipikarjan filee kuivuu herkästi, joten sen voi jättää 71 asteiseksi.

Jos et omista lämpömittaria, voit arvioida kypsyyden myös silmämääräisesti. Kypsän broilerin ja kalkkunan lihan tunnistaa siitä, että liha on kauttaaltaan vaaleaa ja sisältä tihkuva lihasneste on kirkasta. Varaa kokonaisen broilerin kypsennykseen reilu tunti, koipipaloille noin 40 minuuttia ja rintaleikkeille puolisen tuntia. Rintafileet kypsyvät nopeasti, alle kymmenessä minuutissa.

Grillattavaa thaityyliin kalkkunasta

Kalkkunan ohutleikkeistä teet helposti vartaat.

Chili, inkivääri ja seesaminsiemenet maustavat miedon kalkkunan lihan thaityyliin.

Grillaa kalkkunan liha täysin kypsäksi. Ole kuitenkin tarkkana, ettei liha pääse kuivumaan.

Grillattavaa thaityyliin kalkkunasta.
Kalkkunan fileestä tehdyt vartaat kypsyvät nopeasti grillissä. Chili, inkivääri ja seesaminsiemenet maustavat miedon kalkkunanlihan thaityyliin.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Katso resepti tästä: kalkkunavartaat

Grillattavaa porsaan lihasta

Myös porsaan liha tulee kypsentää läpikypsäksi eli vähintään 70 asteiseksi. Vähärasvainen ulkofilee on ylikypsänä kuitenkin helposti kuivaa, joten lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkka.

Sen sijaan rasvaisemmat ruhonosat, kuten ribsit sekä kokonaisen porsaan niskan eli kasslerin, voi kypsentää reilusti ylikypsiksi, jolloin ne ovat mureimmillaan.

Parhaan lopputuloksen saat, kun kypsennät rasvaiset ruhonosat ensin keittämällä tai uunissa matalassa lämmössä paahtamalla. Viimeistele maku nopeasti kuumassa grillissä niin, että liha saa pintaansa maukkaat grilliraidat.

Tarkat ohjeet ribsien grillaukseen voit poimia täältä.

Korealaiset possuvartaat

Porsaan kasslerin voi kypsentää myös paloiteltuna ja vartaisiin pujotettuna, jolloin lihan voi valmistaa myös kokonaan grillissä.

Grillattavaa possusta: korealaiset possuvartaat
Rasvainen kassler sopii hyvin grilliin, jossa se säilyy mehevänä. Possuvartaat saavat makua muun muassa seesamiöljystä.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Katso resepti tästä: korealaiset possuvartaat

Grillattavaa naudan lihasta

Toisin kuin broilerin ja porsaan liha, naudan lihan kypsyys on makuasia. Toiset pitävät reilusti punaisesta lihasta, toiset läpikypsästä.

Verisen eli sisältä punaisen pihvin sisälämpötila on alle 55 astetta, punertavan ja rakenteltaan murean medium-lihan 55-58 astetta ja täysin kypsän noin 70 astetta.

Grillattu entrecôte ja lipstikka-sitruunavoi

Entrecôte on yksi parhaista grillattavista lihoista. Kun tarjoat pihvit lipstikka-sitruunavoin kera, ei liha kaipaa kummoisia mausteita.

Grillattavaa naudan lihasta: entrecôte ja lipstikka-sitruunavoi
Herkullista grillattavaa naudan lihasta: entrecôte ja lipstikka-sitruunavoi maistuvat lämpiminä kesäiltoina.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Katso resepti tästä: grillattu entrecôte

Grillattavaa lampaan lihasta

Lampaan filee ja luuttomat sisä- ja paahtopaistit kypsennetään naudan lihan tavoin.

Liha kannattaa jättää aavistuksen punertavaksi eli 54–56 asteiseksi, jolloin se on mehukkaimmillaan.

Liha on läpikypsää, kun sisälämpömittari näyttää 64–67 astetta. Erityisesti karitsan filee ja paahtopaisti kypsyvät herkästi yli, joten ole tarkkana. 

Grillatut lampaan kyljykset saltimbocca

Lampaan­kyljykset ovat nopeaa grillattavaa, mutta muista ottaa ne huoneen lämpöön ainakin tunti ennen grillaamista.

Nopeaa grillattavaa: grillatut lampaankyljykset.
Jos haluat nopeaa grillattavaa, kokeile kartisaa. Karitsan kyljykset kääritään italialaiseen tapaan salvianlehteen ja ilmakuivattuun kinkkuun.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Katso resepti tästä: grillatut lampaankyljykset saltimbocca

Makkaroiden grillaaminen

Perinteisten grillimakkaroiden ja nakkien grillaus on makuasia. Toinen tykkää reilusti tummaksi paahtuneesta, toinen vaaleammasta. 

Raakamakkat ovat kuitenkin nimensä mukaan raakoja ja siksi ne pitää kypsentää raa’an lihan tavoin eli noin 70-asteiseksi. Nopeaa grillattavaa etsivän kannattaa suosia lampaansuoleen tehtyä makkaraa, joka kypsyy kymmenessä minuutissa. Porsaansuoleen valmistettu vaatii 20 minuutin grillauksen.

Tutustu myös Kotieden Grilli kuumaksi! -sivustoon!

Parempi pyttipannu raakamakkarasta

Kesäinen pyttipannu valmistuu raakamakkaroista, varhaispotuista ja naattiporkkanoista letkeästi vaikka muurikalla paistaen. 

parempi pyttipannu
Pikkaisen parempi pyttipannu tehdään raakamakkaroista. Ole tarkka makkaroiden kypsennyksessä ja käsittele niitä kuin raakaa lihaa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso resepti tästä: parempi pyttipannu

X