Juomat

Uuden vuoden kuohuviinit

Teksti: Anna.fi

Vuoden vaihtumista juhlistetaan usein kuohuviinillä. Tässä kolmen eri hintaryhmän löytöjä vuoden viimeiselle päivälle alkujuomaksi, seurusteluun sekä myös nautittavaksi erilaisten ruokien kanssa.

kuohujuoma

Osa juomista kuuluu Alkon tilausvalikoimaan. Niiden tilaaminen on helppoa Alkon nettisivujen kautta tai myymälässä. Tuotteet saa noin viikossa. Tarkista nettisivuilta tilatessa lähin myymälä, johon tilausvalikoiman tuotteita toimitetaan.

Kuohuviinit alle 10 euroa

Chill Out Sauvignon Blanc Brut SparklingChill Out Sauvignon Blanc Brut Sparkling
Alkuperämaa: Ranska
Alkon numero: 958647
Hinta: 7,93 €

Alkon tilausvalikoimasta löytyvä, pelkästään Sauvignon blanc-rypäleistä valmistettu kuohuviini, on kuiva, mutta raikas ja hedelmäisen hapokas. Sen tuoksussa on mustaherukkaa, karviaista ja aavistus nokkosta.  Maussa myös sitrusta ja vihreää parsaa. Maussa mukavasti  mustaherukanlehteä ja nokkosta, ei ylilyövän voimakkaasti. Viini on ainoa eurooppalainen, pelkästään Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu kuohuviini Alkon valikoimassa.

Viini sopii seurusteluun tai erilaisille pikkusuolaisille ja cocktailpaloille sekä kala- ja äyriäissalaateille, kunhan ne eivät ole kovin voimakkaasti maustettuja. Sopii myös makeiden suupalojen seuraan.

Kokeile esimerkiksi Itämaisten rullien, Siikasalaatin ja hernekastikkeen tai Suklaapiirakan kansssa.

KWV Sparkling RoséKWV Sparkling Rosé
Alkuperämaa: Etelä-Afrikka
Alkon numero: 547247
Hinta: 9,58 €

Pelkästään Pinotage-rypäleestä valmistettu, kauniin punertava kuohuviini tuoksuu kypsiltä punaherukoilta ja mansikkamehulta. Mutta maku yllättää: viini on kuiva ja melko hapokas.  Maussa on mansikan lisäksi kypsää vadelmaa ja aavistus punaherukan kirpeyttä.  Viinissä on mukavat pienet, mutta runsaat kuplat.

Hapokkuutensa ansiosta viini sopii alkumaljan tai seurustelun lisäksi myös mietojen antipasti-tyyppisten herkkujen tai salaattien seuraan, kuten Savulohitahnan, Päärynä-vuohenjuustosalaatin, tai Paahtopaistisalaatin kanssa.

Parés Baltà Brut ’b’Parés Baltà Brut ’b’
Alkuperämaa: Espanja
Alkon numero:  523737
Hinta: 9,76 €

Espanjalaiselle kuohuviinille, cavalle, tyypillisistä Parellada, Macabeu ja Xarel.lo –rypäleistä valmistettu juoma on luomutuote.

Tuoksu on melko mieto ja siinä on hennosti yrttejä, vihreää omenaa, päärynää ja pientä paahteisuutta. Maku on erittäin kuiva, hapokas, hiukan raa’an sitruksinen. Maussa myös omenaa, yrttejä  ja pientä mineraalisuutta. Napakat kuplat korostavat hapokkuuta.

Tämä kuohuviini sopii kyllä aperitiiviksi ja esimerkiksi tapas-tyyppisten alkupalojen kanssa, mutta kestää hyvin myös tuhdimpiakin ruokia. Esimerkiksi Tapenade eli oliivitahna, Kalifornian sushirullat, Rapeaksi paistettua lohta, mustajuuripaistosta ja punajuurikastiketta.

Kuohuviinit alle 15 e

Gancia Prosecco BrutGancia Prosecco Brut
Alkuperämaa: Italia
Alkon numero: 585787
Hinta: 11,99 €

Tämä tyylikäs kuohuviini on valmistettu pelkästään Glera –rypäleestä.

Vaalean oljenkeltaisessa viinissä on raikas, omenainen tuoksu, jossa aavistus kuivaa ruohoa ja päärynää.  Maku on kuiva ja erittäin hapokas. Napakat pienet kuplat.  Hennon hedelmäisessä maussa on kypsää omenaa ja päärynää sekä aavistus sitrusta.

Mukava aperitiiviksi tai seurustelujuomana, mutta sopii antipasti-herkkujen, ruokaisien salaattien tai äyriäisten kanssa, vaikkapa näiden ruokien kanssa:  Norimaki eli sushirullat, Lohipastrami, Skagenröra

Codorníu Seleccion Raventos BrutCodorníu Seleccion Raventos Brut
Alkuperämaa: Espanja, Katalonia
Alkon numero: 008914
Hinta: 12,98 €

Tämä tyylikäs, hiukan samppanjamainen  kuohuviini on valmistettu Chardonnay, Xarel.lo, Parellada ja Macabeo rypäleistä.

Oljenkeltaisessa viinissä on aavistuksen sitruksinen,  trooppisen hedelmäinen ja hunajainen tuoksu, jossa myös paahtoleipää.  Maku on erittäin  kuiva ja hapokas, mutta hedelmäisyys pehmentää suutuntumaa.  Maussa kypsää vihreää omenaa, ananasta ja persikkaa sekä pientä mineraalisuutta ja leipämäisyyttä.  Pienet, kestävät, täyteläiset  kuplat.

Viini sopii alkujuomaksi ja esimerkiksi merenelävien seuraan. Maistele  Hummerikeiton, Kampasimpukoiden, Jokirapu-sahramirisoton, Appelsiini-tähtianismarinoidun lohen, pikkublinien ja kirjolohenmädin kanssa.

Vouvray Vouvray ’Tête de Cuvée Brut’
Alkuperämaa: Ranska
Alkon numero: 8863
Hinta: 13,99 €

Tämä Loiren laaksosta tuleva samppanjamainen kuohuviini  on valmistettu Chenin Blanc –rypäleestä.

Tuoksu on paahteinen ja hiukan pähkinäinen sekä kypsän keltaomenainen. Tuoksussa myös hiukan hiivaleipämäisyyttä.  Maku on erittäin kuiva ja hapokas, mutta hedelmäisyys tekee siitä aavistuksen hunajaisen. Maussa kypsää omenaa, päärynää ja sitrusta sekä hiukan mineraalisuutta ja paahtoleipää.

Napakat, runsaat kuplat.

Sopii alkumaljaksi ja jopa paistettujen, melko reilustikin maustettujen ruokien seuraan, esimerkiksi Teriyaki-kalan, Thaimaalaiset kalapihvien (Thot Man Pla), Vorschmackin kanssa.

Kuohuviinit yli 20 e

Vollereaux BrutVollereaux Brut
Samppanja
Alkuperämaa: Ranska
Alkon numero: 553117
Hinta: 20,30 €

Alkon edullisin samppanja on valmistettu Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier – rypäleistä eli perinteisistä samppanjarypäleistä.

Lähes värittömän vaaleankeltaisen viini tuoksu on raikkaan hedelmäinen, kevyen sitruksinen ja aavistuksen kukkainen. Jälkituoksussa löytyy hiukan paahteisuutta. Maku on erittäin kuiva, lähes rapsakka, mutta hedelmäisen hapokas. Maussa kypsää sitruunaa ja limettiä, omenaa ja hiukan paahteisuutta.

Alkumaljaksi tai seurusteluun. Sopii myös mietojen alkupalojen seuraan, esimerkiksi Pehmeä maksapasteija, Mätimousse, Lohipaistokset

Bründlmayer Brut RoséBründlmayer Brut Rosé
Kuohuviini
Alkuperämaa: Itävalta
Alkon numero: 929047
Hinta 29 €

Alkon tilausvalikoimasta löytyvä tyylikäs viini on valmistettu Pinot Noir, Zweigelt ja St.Laurent –rypäleistä.

Se on kauniin punertava ja pieni- mutta pehmeäkuplainen.  Tuoksussa kypsiä punaisia puutarhamarjoja ja aavistus paahtoleipää.  Maku on kuiva, mutta raikkaan hapokas.  Maussa  sekä puutarha- että metsämansikkaa, punaherukkaa, kypsää omenaa ja paahteisuutta.

Sopii aterian alkuun aperitiiviksi, mutta kestää hyvin myös ruokaa. Tarjoa erilaisten alkupalojen tai paistetun tai grillatun kalan kanssa, kuten Aasialaisten kasvisnyyttien, Paahdetun kuhan ja valkoviinisahramikastikkeen tai  Rapeaksi paistetun siian kanssa.

Pannier Brut Blanc de Noirs
Samppanja
Alkuperämaa: Ranska
Alkon numero: 543387
Hinta: 38,90 €€

Tämä samppanja on valmistettu Pinot Noir ja Pinot Meunier –rypäleistä. Ne ovat tummia rypäleitä, joista kuitenkin on valmistettu vaalea viini. Siitä nimitys Blanc de noirs (valkoista mustista)

Tuoksu on paahtoleipämäinen, kypsän hedelmäinen ja aavistuksen mineraalinen. Tuoksussa hiukan omenankotaa.  Maku on erittäin, lähes rapsakan kuiva ja hapokas, mutta hedelmäisyys pehmentää viiniä. Maussa kypsää keltaista omenaa, omenankotaa, paahtoleipää ja aavistus mineraalisuutta.

Upea alkumalja, mutta erittäin hyvä ruokaviini esimerkiksi hienoille kala tai äyriäisruuille, kuten Ranskalaisen rapukeitolle, Vaniljavoissa paistettu scampille ja avokado-melonisalsalle, Mannerheimin kuhalle.

Poimi ideoita uudenvuodenillalliseen.

Kuvat: Colourbox, Alko, Altia, Norex Spirits, Sky Cellar.

Marita Suontausta

X