Ruokajutut

Juhannuksen paras perunasalaatti x 6: yksi perinteinen ja 5 trendikästä haastajaa

Ota juhannus vastaan perinteitä kunnioittaen ja valmista tarjolle perunasalaattia. Kokosimme sesongin herkullisimmat perunasalaattiohjeet. Onko suosikkisi perinteinen vai nautitko perunasalaattisi mieluiten grillattuna, savulohella höystettynä vai seesamikastikkeella silattuna?
17.6.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kesän ensimmäisistä kotimaisista varhaisperunoista päästään yleensä nauttimaan juhannuksena. Yksi parhaista tavoista nauttia kesän ensimmäisistä potuista on tehdä niistä salaatti. Ruokaisa kesäsalaatti sopii grilliherkkujen kylkeen tai ateriaksi sellaisenaan.

6 x perunasalaatti

Perinteinen perunasalaatti maistuu grillimakkaran kyljessä

Helpoimmillaan perunasalaatin kastikkeeksi riittää tilkka öljyä ja etikkaa sekä rouhaisut suolaa ja pippuria. Lisää makua saat erilaisista yrteistä sekä sipulista, valkosipulista ja kapriksista. Maut ehtivät tekeytyä, kun annat salaatin marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään.

perunasalaatti ja grillimakkata

Uusista perunoista saa ihanan perunasalaatin grillimakkaroiden lisukkeeksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Perunasalaatti ja grillimakkara:

4 kpl (400 g) grillimakkaroita tai nakkeja (rasvaa enintään 12 prosenttia)
800 g kiinteitä perunoita
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl kaprista

Kastike:

4 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1/4-1/2 tl suolaa
1/4-1/2 tl vastarouhittua pippuria
1 rkl hienonnettua tuoretta yrttiä (sileää persiljaa ja timjamia)

Valmistusohje

1. Keitä perunat, kuori, anna jäähtyä ja viipaloi. Kuori ja silppua sipulit ja sekoita kastikkeen aineet keskenään.

2. Sekoita perunaviipaleisiin sipulit, kapris ja kastike, sekoita hyvin ja anna vetäytyä viileässä.

3. Grillaa makkarat houkuttelevan rapeiksi ja tarjoa perunasalaatin kanssa.

4. Laita tarjolle myös vihreää salaattia ja ruisleipää.

Kesäinen perunasalaatti tillillä ja pecorinojuustolla

Keitetyt varhaisperunat tillin ja voinokareen kera tarjottuna maistuvat täydelliseltä, muttei tilli-pecorinopestolla marinoitu pottusalaattikaan kauaksi kärkipaikasta jää. Höystä salaatti paahdetuilla pinjansiemenillä sekä rucolalla ja tarjoa se savukalan tai grilliruokien lisukkeena.

peruna-tilli-pecorinopestosalaatti

Tilli-pecorinopesto maustaa juhannuksen perunasalaatin. Salaatti vain paranee, kun se saa tekeytyä seuraavaan päivään.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Peruna-tilli-pecorinosalaatti:

1 kg uusia perunoita
1 iso nippu tilliä
1 valkosipulinkynsi
50 g pecorinojuustoa
1 dl oliiviöljyä
1/2-1 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100 g paahdettuja pinjansiemeniä
1 ruukku rucolaa

Valmistusohje

1. Pese uudet perunat huolellisesti. Kiehauta kattilassa vesi, mausta se suolalla ja keitä perunat napakan kypsiksi. Valuta perunat ja anna niiden höyrystyä kuiviksi.

2. Hienonna tilli ja valkosipuli. Raasta pecorino. Laita tilli, valkosipuli ja pecorino sekä öljy tehosekoittimen tai blenderin kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunamehu ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää sitruunamehua ja mausteita tarvittaessa.

3. Paahda pinjansiemenet kuivalla keskikuumalla pannulla. Revi rucola haarukkapaloiksi.

4. Sekoita vielä lämpimien perunoiden joukkoon tilli-pecorinopesto sekä paahdetut pinjansiemenet ja rucola. Anna maustua hetki ja tarjoa.

Grillattu perunasalaatti parsalla ja halloumijuustolla

Grillatussa perunasalaatissa ihastuttavat alkukesän suosikit, eli parsa sekä suolainen halloumijuusto. Kun viimeistelet salaatin oliiviöljystä ja sitruunamehusta sekä tuoreista yrteistä sekoitetulla kastikkeella, on lopputulos paitsi ruokaisa, myös raikas ja täynnä makua.

Grillattu peruna-parsa-halloumisalaatti

Grillattu peruna-parsa-halloumisalaatti sopii loistavasti myös savustetun lohen kanssa tarjottavaksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Grillattu peruna-parsa-halloumisalaatti:

600 g keitettyjä uusia perunoita
1 nippu vihreää parsaa
2 valkosipulinkynttä viipaleina
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
ripaukset suolaa ja mustapippuria
200 g halloumijuustoa viipaleina
1 dl hienonnettua persiljaa tai basilikaa

Valmistusohje

1. Viipaloi tai puolita perunat ja leikkaa parsojen tyvestä parin sentin pituinen vaalea ja puiseva pala pois. Paloittele parsat tarvittaessa.

2. Sekoita oliiviöljyn joukkoon sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria.

3. Kuumenna puolet öljystä muurikalla ja lisää perunat. Paista niihin hetki väriä ja lisää parsat sekä valkosipuli. Kääntele hetki ja jaa seos lautasille. Grillaa halloumiviipaleet nopeasti molemmin puolin kullanruskeiksi ja nostele perunoiden ja parsojen päälle.

4. Valuta pinnalle loppu kastike ja viimeistele hienonnetulla persiljalla tai basilikalla.

Tuhti perunasalaatti pekonilla

Tällä perunasalaatilla talttuu saletisti kovempikin nälkä. Perunoiden kaveriksi lisätään paahdettua pekonia sekä sipulia, herneitä ja rucolaa. Muhkean makukimaran viimeistelee majoneesista sekä jogurtista sekoitettu kastike. 

Peruna-herne-pekoni

Grillaa peruna-pekoni-hernesalaatin lisukkeeksi erilaisia maistuvia makkaroita.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Peruna-pekoni-hernesalaatti:

1 pkt pekonia
700 g keitettyjä uusia perunoita
2–3 kesäsipulia
2 avomaankurkkua
200 g tuoreita herneitä (tai pakasteherneitä)
kourallinen rucolaa

Kastike:

3 rkl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl kapriksia

Valmistusohje

1. Sekoita ensin kastikkeen ainekset kulhossa ja laita jääkaappiin tekeytymään.

2. Suikaloi pekoni, viipaloi perunat ja hienonna sipulit varsineen. Kuori kurkut ja paloittele ne.

3. Laita pekonisuikaleet isolle paistinpannulle tai muurikalle paistumaan. Kun pekoni alkaa ruskistua ja rapeutua lisää pannulle perunat ja sipulit. Paista aineksia välillä käännellen niin, että perunat saavat väriä. Lisää sitten herneet ja anna niiden kuumentua. Nosta pannu sivuun ja kääntele joukkoon kurkkupalat ja rucola.

4. Jaa salaatti lautasille ja viimeistele kastikkeella.

Ruokaisa perunasalaatti savulohella ja sitruunalla

Jos et jaksa tehdä juhannukseksi montaa erilaista ruokalajia, tartu tähän ohjeeseen. Sitruunainen lohi-perunasalaatti on sen verran ruokaisa, että se käy vaikka kokonaisesta ateriasta.

sitruunainen lohi-perunasalaatti

Kun lohi-perunasalaatissa maustaa erikseen savukalan ja perunat, yhdistelmä on vastustamattoman maukas.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Lohi:

400–500 g lämminsavulohta
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Perunasalaatti:

1 kg kypsiä uusia perunoita
1 fenkoli ohuina suikaleina
1 nippu kevätsipulia hienonnettuna
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl sokeria
3 rkl kapriksia

Valmistusohje

1. Paloittele lohi reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste sekä mehu ja tillisilppu. Kääntele maut varovasti sekaisin ja jätä odottamaan.

2. Puolita perunat kulhoon ja lisää joukkoon fenkoli sekä kevätsipuli. Sekoita öljyn joukkoon sitruunan kuoriraaste sekä mehu, suola, mustapippuri ja sokeri. Kääntele kastike perunoiden joukkoon. Anna maustua noin 15 minuuttia.

3. Kaada perunat vadille ja nostele päälle savulohipalat.

4. Viimeistele kapriksilla ja tarjoa.

Seesamiöljyssä marinoitu perunasalaatti

Kekseliäs kokki nakkaa perunat uuniin paahtumaan ja viimeistelee maun aromikkaalla seesamiöljyllä sekä paahdetuilla seesaminsiemenillä. Makumaailmaltaan Aasian suuntaan nojaava paahdettu peruna-seesamisalaatti saa makunystyrät onnesta sykkyrälle.

paahdettu peruna-seesamisalaatti

Kokeile perunasalaattia uudella twistillä. Paahdetulle perunasalaatille maun antaa aromikas seesamiöljy, seesaminsiemet ja raikas kevätsipuli.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 10

Paahdettu perunasalaatti:

1 kg pieniä perunoita
2 rkl sesamiöljyä
ripaus currya
ripaus cayennepippuria
ripaus suolaa
1/2 d lseesaminsiemeniä paahdettuina
1 nippu kevätsipulia

Seesamikastike:

1/2 dl seesamiöljyä
3 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl soijakastiketta
1 limetin mehu

Valmistusohje

1. Pese ja kuivaa perunat. Puolita ne ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon seesamiöljy, curry, cayennenpippuri sekä suola. Kaada perunat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paahda perunoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jäähdytä hieman.

2. Kääntele joukkoon paistinpannulla paahdetut seesaminsiemenet ja hienonnettu kevätsipuli.

3. Sekoita kastikkeen ainekset ensin keskenään ja kääntele sitten kastike perunasalaatin joukkoon.

Lue myös

Suosittelemme