Vihreä pesto sopii moneen! 5 kätevää ruokaideaa peston ystävälle
Tuoreista yrteistä, pinjansiemenistä tai pähkinöistä tehty ja valkosipulilla maustettu vihreä pesto viimeistelee monet herkut. Nappaa tästä vinkit, joilla teet pestosta entistä parempaa.
Tuoreista yrteistä, pinjansiemenistä tai pähkinöistä tehty ja valkosipulilla maustettu vihreä pesto viimeistelee monet herkut. Nappaa tästä vinkit, joilla teet pestosta entistä parempaa.
Vihreä pesto on kotoisin Ligurian alueelta, Genovasta, Pohjois-Italiasta. Klassiseen pesto genoveseen tarvitaan basilikaa, pinjansiemeniä, parmesaania, valkosipulia ja oliiviöljyä.
Perinteiseen tapaan ainekset möyhitään ja sekoitetaan huhmaressa. Jotkut pilkkovat ainekset veitsellä, mutta moni pyöräyttää seoksen tehosekoittimessa ajan säästämiseksi. Tehosekoittimessa ajettu pesto on sileämpää, huhmaressa survotussa pestossa eri ainesosat maistuvat voimakkaammin.
Peston makua voi säädellä paitsi pinjansiemenillä ja valkosipulilla, myös pippurilla ja suolalla. Pinjansiemenet pehmentävät makua, valkosipuli tuo särmää. Tilkalla hunajaa saat pestoon hieman makeutta. Hyvällä oliiviöljyllä peston rakennetta voi muokata tahnamaisesta juoksevaan.
Pesto onnistuu muistakin yrteistä kuin basilikasta. Kokeile useiden yrttien yhdistelmää, esimerkiksi basilikaa ja lehtipersiljaa. Rucola ja pinaatti sopivat hyvin peston aineksiksi. Perinteisen basilikapeston voi maustaa myös mintulla.
-
Vihreä pesto
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Hernepesto
- alle 30 min
- Helppo
-
Helppo tillipesto
- alle 30 min
- Helppo
-
Villiyrttipesto
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Minttupesto
- alle 30 min
- Helppo
-
Rucola-basilikapesto
- alle 30 min
- Helppo
Vihreä pesto maustaa pastan
Paahdetun munakoisopastan reseptissä pesto tehdään lehtipersiljasta tai basilikasta. Pinjansiementen tilalla toimii hasselpähkinä ja parmesaanin voi korvata halutessaan manchego-juustolla tai pecorinolla.
Pastan kanssa tarjottavan pähkinäisen peston voi soseuttaa perinteisesti sileäksi tai vaihtoehtoisesti ainekset voi hakata vetsellä pieneksi silpuksi ja sekoittaa öljyn joukkoon. Pureskeltavan karkeaksi jätetyssä pestossa eri maut tulevat esiin voimakkaammin.
Resepti: paahdettu munakoisopasta
Avokadopestoa ja kasvisminestronea
Minestronekeitto ja pesto kuuluvat yhteen. Kokeile vaihteeksi kasvisminestronen kanssa vegaanista pestoa. Se valmistetaan ilman parmesaania lisäämällä yrttien ja muiden ainesten joukkoon avokadoa. Valmis minestronekeitto tarjotaan samettisen avokadopeston kanssa.
Resepti: vihreä minestronekeitto ja avokadopesto
Vihreä pesto höystää kasviskeiton juhlakuntoon
Täyteläinen purjo-perunasosekeitto saa syvää vihreyttä parsakaalista. Ruskeista manteleista, basilikasta, lehti- tai mustakaalista tehty ja sitruunalla raikastettu pesto viimeistelee samettisen maukkaan keiton.
Resepti: vihreä kasviskeitto
Yrttikastike kohtaa uunijuurekset
Uunissa paahdetut juurekset ovat mainio lisuke monelle liha- ja kasvisruoalle. Jos kaipaat vaihtelua periteisiin uunijuureksiin, tee niille herkullinen pestokastike. Valuta pestokastiketta kuumien kypsien juuresten pinnalle juuri ennen tarjoilua.
Resepti: uunijuurekset pestolla
Vihreä pesto jalostaa vege-piirakan
Tendikäs kasvispiirakka sopii tarjottavaksi saunailtaan, yllätysvieraille tai brunsseille. Maukkaan salaatin kanssa siitä syntyy ateria. Vege-piirakan voi tuunata omien mieltymysten mukaan. Saat piirakkaan uudenlaista twistiä, kun levität piirakkapohjan päälle itse tehtyä pestoa. Täytteeksi sopivat kirsikkatomaatit, säilykepaprikat ja oliivit. Jos haluat vegaanisen version, käytä täytteeseen vegaanista juustoa.
Resepti: kasvis-pestopiirakka
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään punainen pesto
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous