Vinkit

Laskiaistiistai on pannukakkupäivä – Englannissa niitä paistellaan juosten!

Teksti:
Anna.fi

Pannukakku ansaitsee paikkansa laskiaisen juhlinnassa. Mehevät ja herkulliset pannukakut maistuvat meillä hernekeiton jälkiruokana, mutta englantilaiset järjestävät niiden ympärille varsinaisen karnevaalin.

pannukakun paisto

Tiistaina 17.2. vietetään Englannissa pannukakkupäivää. Tuolloin pannukakkujen paistaminen ei rajoitu pelkästään keittiöön, vaan ihmiset säntäävät esiliinoissaan juoksemaan kilpaa kaduille samalla kun pompottavat paistinpannuillaan kuohkeita pannukakkuja.

Mistä pannukakkupäivässä on kysymys?

Laskiaistiistai on viimeinen päivä ennen paaston alkua. Pannukakkupäivän perinteisenä ajatuksena on tyhjentää keittiön kaapit sokerista, rasvoista ja munista sopivasti ennen paastoa. Pannukakkupäivää vietetään 47 päivää ennen pääsiäissunnuntaita.

Pannukakkujuoksun kerrotaan saaneen alkunsa Olney-nimisessä englantilaiskaupungissa 1445. Vuonna 2012 vanhin osallistuja oli 80-vuotias. Tänäkin vuonna Olneyssa juostaan pannukakkukisa, kuten monissa muissakin englantilaiskaupungeissa, Lontoo mukaan lukien.

Mehevien pannukakkujen reseptejä laskiaisen kunniaksi

 

Perinteinen pannukakku saa tässä ohjeessa uudet mausteet suklaasta ja banaanista. Banaanipannukakku maistuu koko perheelle.

Amerikkalaisten pannukakkujen tapaan tehtyjen mustikkapannukakkujen maku on täyteläinen ja mustikkainen.

Herkuttele iltapalalla muutamalla banaani-kvinoapannarilla ja saat paremmat unet.

Karnevaalimeininkiä myös Suomessa

Laskiaista on perinteisesti vietetty riehakkaasti myös Suomessa. Maaseudulla juhlittiin rehdisti työntekoa ja nautittiin tuhtia ja rasvaista ruokaa. Runsaan syömisen uskottiin varmistavan ruoan saatavuuden seuraavana vuonna.

Kaupungeissa järjestettiin naamiaisia. Yhteinen perinne oli mäenlasku, jonka toivottiin tuovan pellavaonnea. Mitä kauemmaksi kelkka liukui, sitä pidempiä tulisi seuraavan kesän pellavista.

Jälkiruoaksi laskiaisena tarjottiin yleiseurooppalaista laskiaisajan herkkua eli pannukakkua, koska helposti pilaantuvat voi ja kananmunat tuli käyttää pois ennen pitkän paaston alkua.

Lähteet: Uusi Ajantieto, Karjalainen, Korhonen, Lehtonen (WSOY), Ruokatieto, BBC UK

Kuvat: Colourbox.com ja Otavamedia

Teksti: Leena Kalliokoski

Katso myös:

Laskiaisena herkutellaan keitolla, lammaspadalla ja pannukakulla
Näin leivot perinteiset  laskiaispullat
Perinteinen hernekeitto
Hernekeitto pakasteherneistä
Hurmaava hernesosekeitto

Kotiliesi.fi: Hernekeitto neljällä tapaa
Kotiliesi.fi: Pannukakku x 9

X