Liikunta

Onko magnesiumsuihkeesta hyötyä juoksijalle? Lääkäri vastaa

Magnesiumlisästä on varmimmin hyötyä, jos juoksijalla on magnesiumin puutteeseen viittavia oireita. Magnesiumin puutostila ilmenee esimerkiksi lihaskramppeina, lihasten jäykkyytenä tai voimattomuutena rasituksen aikana sekä lihasten hitaana palautumisena.

Teksti:
Kotilääkäri
Kuvat:
Istock

Magnesiumia tarvitaan lihaskasvuun.

Magnesiumlisästä on varmimmin hyötyä, jos juoksijalla on magnesiumin puutteeseen viittavia oireita. Magnesiumin puutostila ilmenee esimerkiksi lihaskramppeina, lihasten jäykkyytenä tai voimattomuutena rasituksen aikana sekä lihasten hitaana palautumisena.

Juoksijakaverini käyttävät aktiivisesti magnesiumsuihketta. En kehtaa kysyä, miksi. Kannattaisiko jokaisen juoksu­harrastajan ottaa magnesiumsuihke käyttöön?

Pirkko

”Magnesium on yksi elimistön tärkeimmistä kivennäisaineista, ja se vaikuttaa muun muassa lihasten ja luuston hyvinvointiin.

Monipuolisesta ravinnosta saa yleensä riittävästi magnesiumia. Sitä on erityisesti täysjyväviljatuotteissa, kasviksissa, sisäelimissä ja lihassa.

Myös vihreät lehtivihannekset, palkokasvit, tumma suklaa, maitotuotteet, peruna, äyriäiset ja kala ovat hyviä magnesiumin lähteitä.

Hyvin yksipuolinen ruokavalio tai elimistön erilaiset häiriötilat voivat kuitenkin vaikeuttaa magnesiumin riittävää saantia ja imeytymistä.

Magnesiumia tarvitaan lihasten normaaliin toimintaan ja lihaskasvuun. Aktiiviliikkujilla ja erityisesti kestävyysurheilijoilla sen tarve on muita suurempi, sillä liikunta lisää magnesiumin eritystä virtsaan.

Magnesiumin puutostila ilmenee esimerkiksi lihaskramppeina, lihasten jäykkyytenä tai voimattomuutena rasituksen aikana sekä lihasten hitaana palautumisena rankemman rasituksen jälkeen.

Magnesiumin puutoksen on havaittu myös heikentävän kestävyyssuoritus­kykyä. Puutostila paljastuu verikokeessa.

Magnesiumlisästä on hyötyä myös juoksijan suorituskyvylle, mutta varmimmin vain, jos juoksijalla on magnesiumin puutteeseen viittavia oireita.”

Esko Kaartinen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Kysymys ja vastaus on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2022.

Magnesiumin puutos on harvinainen

  • Magnesiumia on lähes kaikissa elintarvikkeissa, joten terveellä ihmisellä ravinnosta johtuva magnesiumin puutos on harvinainen.
  • Magnesiumin puutos johtuu yleensä sen lisääntyneestä poistumisesta elimistöstä. Runsas nesteenpoistolääkkeiden käyttö, pitkään jatkunut alkoholin käyttö tai diabeteksesta johtuva huono sokeritasapaino voivat lisätä magnesiumin poistumista virtsan mukana.
  • Myös pitkässä ripulissa ja joidenkin suoliavanteiden yhteydessä magnesimia voi poistua suuria määriä.
  • Pitkäaikaisen ja jatkuvan, yli kolme kuukautta kestäneen protonipumpun estäjien käytön yhteydessä on kuvattu magnesiumin puutetta, mutta haitan yleisyyttä ei tunneta ja se lienee harvinainen. Lähde: Terveyskirjasto

Kysy Kotilääkäriltä terveydestä

Kaipaatko neuvoa johonkin terveysongelmaasi? Kotilääkärin asiantuntijat vastaavat joka numerossa lukijoiden kysymyksiin terveydestä, hyvinvoinnista, ravitsemuksesta tai lääkityksestä. Kotilääkäri on terveyteen ja hyvinvointiin erikoistunut lehti, jota tehdään Annan toimituksessa.

Kysymyksiin vastaavat:

Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Jaakko Halonen, yleislääketieteen erikoislääkäri
Esko Kaartinen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri
Katja Kero, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja
Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti
Reija Yrjölä, apteekkari

Kuvaile lyhyesti tilannettasi ja esitä kysymyksesi.

X