peltipiirakka
Peltipiirakka on näppärä leivonnainen, kun tarjottavaa on loihdittava isolle joukolle juhlavieraita.
Leivonta

Leivo pellillinen piirakkaa tai kakkua – nämä suolaiset ja makeat peltileivonnaiset vievät kielen mennessään

Peltipiirakka maistuu niin makeana kuin suolaisenakin. Isosta piirakasta riittää suuremmallekin vierasmäärälle. Kokeile perinteisten peltipiirakoiden lisäksi myös vaikkapa hatsapuripiirakkaa tai porkkanakakkua pellillä!
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Peltipiirakka on paras tarjottava, kun pöydässä istuu monta herkkusuuta. Illanistujaisten tarjottavat, buffetpöydän herkut ja lounaskeiton kaverit paistuvat isoissa satseissa kätevimmin.

Lue myös: Helppo suolainen piirakka valmistaikinasta ja muut vikkelästi valmiit herkut – 5 makeaa ja 5 suolaista leivonnaista, jotka valmistuvat vaivatta

Helpoin piirakkapohja valmistuu kaupan valmiista voi- tai lehtitaikinalevystä. Kauli taikina hieman ohuemmaksi, viillä reunoihin pienet viillot ja siirrä se sitten uunipellille ja täytä maun mukaan mieleisilläsi herkuilla.  

Toki taikinan voi tehdä myös alusta alkaen itse joko suolaisena tai makeana. Värikkäiden täytteiden, yrttien ja muiden höysteiden avulla koristelet peltipiirakasta houkuttelevan näköisen kokonaisuuden.

Peltipiirakka on myös siitä kätevä, että sen voi valmistaa jo hyvissä ajoin valmiiksi. Paloiksi se kannattaa kuitenkin leikata vasta hetki ennen tarjoilua. Palojen muodon kanssa voi mainiosti kikkailla. Leikkaa piirakka neliön sijaan vaikka kolmioiksi tai suorakaiteen muotoisiksi.

Kokosimme yhteen herkulliset ohjeet suolaisiin ja makeisiin peltipiirakoihin, joista varmasti riittää tarjottavaa useammallekin syöjälle.

peltipiirakka

Eri höysteillä peltipiirakka muuntuu moneksi.

Suolaisissa peltipiirakoissa maistuvat juusto, kasvikset ja savulohi

Pellillinen juustopiirakkaa on tuhti ja ruokaisa, joten se kannattaa pilkkoa sopivan pieniksi napostelupalasiksi. Jos ajatus yhdestä suuresta piirakasta tuntuu tylsältä, piirakan voi myös leikata annospaloiksi ja höystää palat monin eri tavoin. Näin yhdestä piirakasta saa tuunattua monta erilaista tarjottavaa.

Koristele juustopiirakkapalat esimerkiksi oliiveilla, ilmakuivatulla kinkulla, viikunoilla, tomaattikuutioilla ja yrteillä, niin saat siitä helposti juhlavan kokonaisuuden.

Lehti- ja voitaikinasta valmistettavat peltipiirakat kannattaa leipoa vasta tarjoilupäivänä, jotta ne säilyttävät rapeutensa. Valmistaikinaa hyödyntämällä peltipiirakka valmistuu kuitenkin yhdessä hujauksessa, kunhan muistat nostaa taikinan ajoissa sulamaan ja esivalmistelet täytteet hyvissä ajoin ennakkoon. Vieraiden saapuessa täytteet voi vain latoa pohjan päälle ja uuni hoitaa loput. 

Lehtitaikinalevyn päälle voi latoa makupareja mielen mukaan. Kokeile sinihomejuuston ja päärynän, punajuuren ja fetajuuston, porkkanan ja palsternakan tai vaikka savulohen ja mison mahtavia makuyhdistelmiä.

Jos tarjolla on oltava jotain tuhtia ja ruokaisaa, leivo hatsapuri-peltipiirakka. Hatsapuri on georgialainen, tuhdisti juustoa tihkuva leipä, josta uunipellillä valmistettuna riittää syötävää isollekin joukolle nälkäisiä.

Makea peltipiirakka – klassiset mokkapalat, iki-ihana porkkanakakku ja hienostunut marja-marenkipiirakka 

Mokkapalat on ikisuosikki, joka ei petä – varsinkaan, jos vieraiden joukossa on lapsia. Nonparellien sijaan koristeina voi käyttää myös kuivattuja tai tuoreita marjoja, kookoslastuja, pähkinärouhetta, vaahtokarkkeja tai muita karkkirakeita. 

Mustikkapiirakka on kesäklassikko, joka katoaa aina viimeistä murusta myöten. Siksi sitä kannattaa leipoa kerralla koko pellillinen. Mummon mustikkapiirakka on helppo ja nopea, mutta ah, niin herkullinen leivonnainen, joka vie mielen lapsuuden kesiin. Tarjoile perinteinen mummon mustikkapiirakka vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. 

Mustikoiden lisäksi peltipiirakka maistuu myös muilla marjoilla höystettynä. Täydellisen marjapiirakan salaisuus on marjojen ja makean marengin yhdistelmä. Kolmen marjan marenkipiirakassa maistuu myös ihanasti valkosuklaa ja kardemumma. Leivonnainen viimeistellään juhlakuntoon mantelilastuilla ja syötävillä kukilla.

Uunissa paistuvan omenapiirakan tuoksu on huumaava. Pehmeä omena, sokeri ja kardemumma ovat selvästi luodut toisilleen. Tällä reseptillä leivot piirakkaa helposti koko pellillisen.

Aprikoosi-mantelitorttu onnistuu kokeneemmattomaltakin leipurilta, sillä pohjana käytetään valmista lehtitaikinaa, jonka päälle levitetään ranskankermalla notkistettua mantelimassaa sekä aprikoosinpuolikkaita. Tämä peltipiirakka on parhaimmillaan suoraan uunista tulleena ja vain hieman jäähtyneenä. 

Porkkanakakusta tykkäävät kaikki, joten se on varma valinta kahvipöydän tarjottavaksi. Makua tähän klassikkoon tuovat kanelin, inkiväärin ja kardemumman lisäksi sitruuna. Uunipellillä paistettuna leivonnainen on helppo kuorruttaa, koristella ja leikata annospaloiksi.

Galette – rento avopiirakka ranskalaiseen tapaan

Galette eli ranskalainen avopiirakka on helppo tapa saada peltipiirakasta rennon tyylikäs. Juju on levittää pohjan päälle mieleiset höysteet ja kääntää reunat rennosti täytteiden päälle. Galette onnistuu niin suolaisena kuin makeanakin. 

Persimonigalette on rapeakuorinen, rosmariinilla ja kanelilla maustettu persimonipiirakka, jossa on pehmeä rahkatäyte. Tämä helppo ja nopea voitaikinaleivonnainen maistuu parhaimmalta leivontapäivänä hieman jäähtyneenä.

Hykerryttävän hyvät omenagalettet leivotaan yhden suuren piirakan sijaan somiksi pikkupiirakoiksi. Mureat omenagalettet ovat parhaita lämpiminä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Ranskalainen avopiirakka muuntuu hetkessä suomalaiseen makuun, kun pohjan leipoo ruisjauhoista ja täytteeksi levittää punajuurta sekä leipäjuustoa. Punajuurigalette käy mainiosti vaikka lounaskeiton tai -salaatin kaveriksi.

Jos sämpylöiden pyörittely tylsistyttää, leivo pellillinen kierresämpylöitä. Bostonkakun tapaan leivottavat lämpimäiset saavat sisäänsä pehmeän tuorejuusto-yrtti-tomaattitäytteen.

Katso myös Kotiliesi.fi: Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan

X