Ruokajutut

Hasselpähkinä hellii vatsaa ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena – näin valmistat siitä makeat leivonnaiset ja suolaiset ruoat

Hasselpähkinä on lempeän aromaattinen ja uskomattoman monipuolinen. Se on kotonaan niin leivonnassa, jälkiruoissa kuin suolaisessa ruoanvalmistuksessakin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Hasselpähkinä on mainio raaka-aine vähän yllättävämpäänkin kokkaukseen.

Hasselpähkinä on lempeän aromaattinen ja uskomattoman monipuolinen. Se on kotonaan niin leivonnassa, jälkiruoissa kuin suolaisessa ruoanvalmistuksessakin.

Hasselpähkinä on pähkinäpensaan hedelmä. Se on kuiva, kovakuorinen ja aukeamaton yksisiemeninen hedelmä, jonka sisällä on rasvapitoinen ruskeakuorinen siemen, jota käytetään ihmisravinnoksi. 

Hasselpähkinä tunnetaan myös nimellä euroopanpähkinä. Se onkin kotoisin Euroopan ja Aasian länsiosien lauhkeasta ilmastosta, missä sitä edelleenkin viljellään eniten. Pohjoisissa maissa pähkinäpensas kasvaa luonnonvaraisena, mutta suurin osa maailman hasselpähkinöistä tulee Turkista.

Pähkinäpensas kasvaa tavallisesti jopa kahdeksan metriä korkeaksi. Pensas alkaa tuottaa pähkinöitä kolmivuotiaana. Hasselpähkinät kerätään syksyllä joko käsin suoraan pensaasta tai maasta pähkinöiden varistua. Yksi pähkinäpensas voi tuottaa jopa 14 kiloa pähkinöitä vuodessa. 

Keräämisen jälkeen pähkinät saavat kuivua 15–20 päivää, minkä jälkeen ne kuoritaan ja lajitellaan.

Hasselpähkinä: ravintoarvo

Muiden pähkinöiden tapaan hasselpähkinä sisältää runsaasti energiaa ja rasvaa. Valtaosa rasvasta on kuitenkin tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa. 

Hasselpähkinä sisältää pähkinöistä eniten kuituja, jotka hellivät vatsaa ja auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Lisäksi hasselpähkinässä on runsaasti B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia, jota suomalaiset saavat keskimäärin ravinnostaan liian vähän. Kun popsii noin 30 grammaa hasselpähkinöitä, saa täytettyä päivittäisen E-vitamiinin tarpeensa. 

Hasselpähkinä: käyttö 

Hasselpähkinää saa kaupoista kokonaisina, valmiina rouheena ja jauheena. Pääasiassa hasselpähkinää käytetään leivonnassa ja napostelupähkinänä. Leivonnassa hasselpähkinäjauhetta voi käyttää mantelijauheen tavoin. Hasselpähkinöistä voi tehdä myös maitoa ja pähkinävoita. Lisäksi se on suositun suklaa-pähkinätahnan eli Nutellan tärkeä raaka-aine. 

Hasselpähkinä on melko voimakkaan makuinen pähkinä, jonka aromi tulee parhaiten esiin kevyesti paahdettuna.

Tee haaselpähkinästä makeisia 

Hasselpähkinä sopii makupariksi erityisen hyvin suklaan kanssa. Hasselpähkinät ovatkin monien konvehtien ja maukkaiden leivonnaisten raaka-ainetta. Pähkinäsuklaa nousee uuteen ulottuvuuteen, kun teet sen itse ja paahdat pähkinät ensin pannulla hunajaisiksi ja maistuviksi.

Suklaasta ja hasselpähkinöistä sekä kondensoidusta maidosta voi valmistaa myös suussa sulavaa fudgea itselle tai lahjaksi lähimmäiselle. Jo pieni pala pähkinä-suklaafudgea riittää tyydyttämään hurjimmankin makeannälän, mutta toisaalta, kuka pystyy vastustamaan tätä herkkua! 

Astetta terveellisempi suklaamakeinen tehdään raakakaakaosta. Pähkinä-suklaafudge ei sisällä lainkaan lisättyä valkoista sokeria, makeus tulee rusinoista ja hunajasta.

Hasselpähkinä höystää makeat leivonnaiset

Toscakakku on klassikko, jonka pintaa peittää perinteisesti mantelilastut. Kokeile kuorruttaa suosikki vaihteeksi pähkinäsekoituksella. Tässä pähkinä-toscakakussa maistuvat hasselpähkinän ohella muutkin pähkinät sekä kaneli ja kardemumma.

Myös leivonnassa hasselpähkinä kannattaa yhdistää suklaan kanssa. Sisältä herkullisen mehevä brownie sekä suloiset suklaa-pähkinätortut vievät taatusti kielen.

Hasselpähkinöitä jälkiruoaksi

Pähkinäinen marenkijälkiruoka on joulupöytään sopiva suussa sulava herkku. Makean marengin, hasselpähkinän, täyteläisen vaniljakiisselin ja kirpeän karpalon yhdistelmä on verraton.

Hasselpähkinä sopii myös jäädytettyihin herkkuihin. Itse tehty pähkinä-kinuskikastike kruunaa helppotekoisen kahvijäätelön, jonka valmistukseen et tarvitse edes jäätelökonetta.

Kesällä tarjolle kannattaa asettaa pähkinäkrokantti-vadelmajäädykettä, johon hasselpähkinöiden seuraksi voi upottaa myös muita pähkinöitä. Jäädyke on paras jälkiruoka vierasaterialle, koska sen voi tehdä alusta loppuun etukäteen. 

Sujauta hasselpähkinää suolaisiin ruokiin

Ei makeaa mahan täydeltä. Hasselpähkinä sopii loistavasti myös suolaiseen ruoanvalmistukseen. Paista pino pitsireunaisia lettuja ja tarjoa ne vaihteeksi suolaisten täytteiden kanssa. Esimerkiksi juustokuminalla ja valkosipulilla maustettu lehtikaali­-pähkinätäyte sekä raejuusto sopivat loistavasti isojen pitsilettujen salaattimaiseksi täytteeksi.

Kokeile myös höystää hasselpähkinällä pasta tai nuudelit. Sekä hasselpähkinävoissa paistettu pasta että pähkinänuudelit valmistuvat vain kourallisesta raaka-aineita, mutta vievät kielen mukanaan.

Lue myös Kotiliesi.fi: Pähkinä on superruokaa – kurkista, mihin kaikkeeen erilaiset pähkinät sopivat

X