Ruokajutut

Taateli on maultaan hunajainen herkku – näin valmistat siitä hurmaavat kakut ja välipalat

Taateli on luonnon oma karkki. Taatelit sopivat syötäväksi sellaisenaan sekä makeaan leivontaan. Lisäksi taateleille kannattaa antaa mahdollisuus suolaisessa ruoanvalmistuksessa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Taatelikakku on takuuvarma tarjottava.

Taateli on luonnon oma karkki. Taatelit sopivat syötäväksi sellaisenaan sekä makeaan leivontaan. Lisäksi taateleille kannattaa antaa mahdollisuus suolaisessa ruoanvalmistuksessa.

Taateli on taatelipalmun hedelmä, jota on perinteisesti nautittu etenkin Lähi-idässä. Parikymmentä metriä korkeita taatelipalmuja viljellään erityisesti Egyptin, Saudi-Arabian, Iranin, Algerian ja Pakistanin alueella. 

Taatelit ovat pitkulaisia hedelmiä, joiden kuori on ryppyinen ja kiiltävä. Sisällä on kova siemen, jota ei syödä. Taatelit poimitaan kypsänä ja niiden kuljettaminen Suomeen on hieman haastavaa. Yleisimmin taatelit syödäänkin Suomessa kuivattuina.

Lähi-idästä kotoisin olevan hedelmän sesonki ajoittuu loppuvuoteen, minkä vuoksi taateli on tuttu erityisesti joulunajan leivonnaisista. Taatelikakku on ihanan mehevä ja makea herkku, joka kuuluu monen jouluperinteeseen.

Taateli on maultaan hunajainen, hieman kinuskiin vivahtava. Siksi se sopii erityisen hyvin makeaan leivontaan. Taateleista on kuitenkin paljon muuhunkin kuin taatelikakkujen raaka-aineeksi. Lisää taateleita rohkeasti uunipuuron joukkoon, smoothien sekaan sekä salaattiin esimerkiksi perunan ja pekonin seuraan.

Suomessa taatelit maistuvat pääasiassa sellaisenaan jälkiruokana muiden hedelmien tapaan sekä leivonnassa. Pohjoisafrikkalaisessa keittiöissä taatelit sen sijaan maustavat useita erilaisia ruokalajeja, joten taateleita kannattaa ehdottomasti kokeilla myös erilaisissa suolaisissa ruoissa.

Taateli sopii leivontaan

Taatelikakku on joulun ajan sesonkiherkku, jonka voi leipoa monella eri tapaa. Kakun voi terästää calvadoksella, brandylla tai konjakilla ja sattumiksi lisätä omenakuutioita. Astetta terveellisempi taatelikakku leivotaan ilman lisättyä valkoista sokeria. Kaikki makeus tulee taateleista.

Jos leivot mieluiten gluteenittomasti, onnistuu taatelikakku myös gluteenittomasta jauhoseoksesta. Herkullisimman lopputuloksen saat silaamalla leivonnaisen kinuskilla ja pähkinöillä, mutta kakku on ihanaa ilman kuorrutettakin.

Kahvikakkujen lisäksi taateleista voi valmistaa muita herkullisia leivonnaisia, kuten tahmeita taatelineliöitä tai hurmaavan marenkikakun.

Taateli kannattaa muistaa myös raakaleivonnaisia valmistettaessa. Raakasuklaakakun pohja syntyy jauhetuista manteleista ja taateleista. Täytteeseen tulevat cashewpähkinät, kaneli ja agavesiirappi antavat kakkuun maistuvaa aromia.

Taatelipallot monella tapaa

Jauhamalla taatelit pähkinöiden kanssa ja maustamalla seoksen eri tavoin saat herkullisia taatelipalloja, jotka toimivat välipalana ja karkottavat myös makeannälän. 

Korvapuustipalloissa taateli saa makuparikseen kanelia ja kardemummaa, pähkinäpalloissa puolestaan sattumina on myös aprikoosia ja kauraa. Taateleiden kanssa kannattaa kokeilla myös vadelmia, puolukkaa ja maapähkinävoita sekä kaakaojauhetta.

Napostele taatelia välipalaksi

Taateli sisältää runsaasti energiaa ja erityisesti hiilihydraatteja sekä jonkin verran vitamiineja ja kivennäisaineita, joten taateleita kannattaa napostella myös välipalaksi erityisesti silloin, kun mieli tekee makeaa tai kaipaat pikaisesti energiaa. 

Sujauta taateleita uunipuuroon kauran kaveriksi tai makeuta taateleilla smoothie yhdessä banaanin ja maustamattoman jogurtin tai manteleiden ja cashewpähkinöiden kanssa.

Taateli sopii suolaisiin ruokiin

Jos rakastat suolaisen ja makean yhdistelmää, pilko taateleita pekonilla höystettyyn perunasalaattiin tai piristä niillä arkinen broilerimureke

Täytetty kalkkunarulla on juhlava ruoka, jota kelpaa tarjota vähän fiinimmillekin ruokavieraille tai vaikka joulupöydässä perinteisen kinkun sijaan. Kalkkunarulla kypsyy uunissa todella meheväksi, kun se saa täytteekseen rasvaista chorizoa, mantelia ja tahmean makeita taateleita. Sivele pinnalle appelsiinimarmeladilla maustettua marinadia muutamia kertoja kypsennyksen aikana. Paistoliemestä keitetty kermainen kastike kruunaa kalkkunan.

Lue myös Kotiliesi.fi: Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

X