Ruoka

Vesimeloni on kesäpäivän virkistäjä – listasimme parhaat vesimelonireseptit juomista jälkkäreihin

Parasta kuumana kesäpäivänä on haukata raikasta, viileää vesimelonia, mutta vesimelonista on moneen muuhunkin. Kokosimme tähän kekseliäitä reseptejä, joissa vesimelonin hennon herkkä maku saa lisää sävyjä. Tarjolla on salsaa, salaattia, juomia ja näyttäviä jälkiruokia. Poimi suosikkisi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Jäädytetyt  melonikolmiot ovat vaivattomat valmistaa, mutta  lopputulos on näyttävä ja lasten sekä aikuisten mieleen. Tässä on  kesä­päivän raikastus numero yksi.

Parasta kuumana kesäpäivänä on haukata raikasta, viileää vesimelonia, mutta vesimelonista on moneen muuhunkin. Kokosimme tähän kekseliäitä reseptejä, joissa vesimelonin hennon herkkä maku saa lisää sävyjä. Tarjolla on salsaa, salaattia, juomia ja näyttäviä jälkiruokia. Poimi suosikkisi.

Vesimeloni on monitoimihedelmä, joka sopii loistavasti ruokasalaatteihin ja jopa grilliin. Kokeile myös, kuinka hyvin pakastimessa jäädytetty melonilohko vie janon. Listasimme kesäkauden herkullisimmat vesimelonireseptit. Näistä löydät taatusti suosikkisi.

Vesimeloni taipuu alkuruoaksi

Kun haluat todella sykähdyttää vieraitasi, tee vesimelonista, jogurtista ja sitruunasta shotti. Tarjoile melonishotti jokiravunpyrstöjen, katkarapujen tai grillatun kampasimpukan kanssa. Kyytipoikana maistuu jääkylmä rosee-tai kuohuviini.

Melonista syntyy tomaatin, kurkun, punasipulin ja yrttien kanssa upea gazpacho. Keitto saa potkua tabascosta ja sitruunasta. Gazpacho on helppo valmistaa ja aikaakin kuluu alle tunti. Viilennetty melonigazpacho sopii vaikkapa kesäjuhlien alkukeitoksi. Tarjoa keitto herkullisten, yrttimaustettujen mozzarellapallojen kera.

Hehkuvan punainen, kylmänä tarjottavat tomaattinen vesimelonikeitto ei jätä syöjiään kylmäksi. Valkosipuli ja tuore nippusipuli tuovat melonilla makeutettuun keittoon särmää.

Vesimeloni tuo raikkautta salaatteihin ja salsoihin

Vesimeloni sopii mainiosti erilaisten salsojen pohjaksi. Itse tehdyt salsat voittavat kaupan kastikkeet mennen tullen. Käytä salsoihin ainoastaan tuoreita ja hyviä raaka-aineita. Pieneksi pilkotusta vesimelonista, paprikasta ja kurkusta saa maustamalla mainion salsan grillatulle lihalle.

Kun kaipaat raikasta ja kevyttä salaattia esimerkiksi grilliaterin kylkeen, kokeile vesimelonista ja vadelmista koottua salaattia. Se on kuin kesäpäivä. Tarvitset tähän koristeellisen kauniiseen ja raikkaan kirpeään salaattiin vesimelonin, vadelmia jamausteeksi limettiä ja mintua.

Ruokaisat salaatit kaipaavat aina jonkun todella raikkaan ainesosan tasapainottamaan makuja. Erilaiset salaatteihin sopivat juustot, kuten feta ja brie ovat onnistuneita yhdistelmiä vesimelonin kanssa. Ihana vaihtoehto on vesimelonin ja ilmakuivatun kinkun makukombo, jossa suolaisuus ja makea raikkaus kohtaavat.

Vesimeloni muuntuu virkistäväksi juomaksi

Vesimelonijuoma maistuu koko perheelle ja valmistuu kätevästi vain kolmesta raaka-aineesta.

Melonidrinkki on hellepäivän maukas mocktail. Sitruunanmehu tuo vadelmaiseen melonijuomaan tarvittavaa raikkautta.

Jäähileinen vesimelonigranita sopii täydellisesti kuuman kesäpäivän viilentäjäksi. Granita on oikeastaan yhtä lähellä sorbettia kuin juomaa. Jäähileiden ansiosta se pysyy virkistävän kylmänä pitkään.

Vesimelonijälkiruoat raikastavat suun ja mielen

Vesimeloni istuu jälkiruokiin kuin valettu. Kesän juhliin sopii pöydänkoristeeksi ja herkulliseksi jälkiruoaksi hedemäinen pallogrilli. Tarvitset vain mieleisiäsi marjoja ja hedelmiä, puisia grillivarrastikkuja, sellerin varsia, terävät sakset ja omenaporan.

Kun haluat päästä jälkkäreissä helpolla tee erilaisia vesimelonitikkareita. Kokeile tummasta suklaasta ja vesimelonista syntyviä tikkareita tai viilennyksen tuovia jäädytettyjä melonikolmioita. Siitä ei mehujää eikä vesimeloni parane.

Juhlavimpiin tilaisuuksiin sopii melonicarpaccio. Carpaccio on tuttu alkupalana, mutta tässä reseptissä carpaccio kääntyy jälkiruoaksi.  Vesimelonista tehty carpaccio on kevyt ja nopeasti valmistuva herkullinen, juhlava ja näyttävä jälkiruoka. Tarjoa carpaccio mangosorbetin kanssa. Melonicarpacciossa on energiaa vain 70 kcal/annos.

Vesimelonileivokset ovat näyttävä juhlien päätös Näiden leivosten tekoon et tarvitse uunia vaan kauden raikkaita hedelmiä tai marjoja ja sitruunalla maustettua turkkilaista jogurttia.

Leipäjuusto maistuu suomalaiselta kesältä. Unohda vaihteeksi lakkahillo ja yhdistä leipäjuustoon vesimeloni ja takuulla yllätyt tästä viehkosta makuyhdistelmästä.

Makea kiisseli vie usein nostalgiapolulle mummolaan, mutta tällä kertaa suuntana on Sisilia ja raaka-aineena vesimeloni. Vesimeloninsiemeniä jäljittelevillä suklaahippusilla koristeltua melonikiisseliä tarjotaan Palermon seudulla kesäkuussa vietettävien Pyhän Rosalian juhlapäivien aikana.

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin teet grillatut vesimelonivartaat ja minttu-jogurttikastikkeen

Artikkelia on muokattu 7.2.2024

X