Ruoka

Parhaat kuohuviinit talven juhliin

Teksti:
Anna.fi

Uudenvuoden, loppiaisen ja muiden alkutalven juhlien kunniaksi kohotetaan lasi kuohuvaa. Marita kokosi tähän kauden parhaat kuohuvat ja mietti niiden makupareiksi sopivia pieniä herkkuja ja suurempiakin suupaloja.

kuohuviini

Kokosimme kuohujuomat eri hintaluokkien mukaan, listalla on myös puolikuivia kuohuviinejä ja alkoholittomia vaihtoehtoja.

Kuohuviinit noin 10 euroa

Castellblanc Rosado Semi Seco
Alkuperämaa Espanja, Penedès
Alkon tuotenumero 528017
Hinta 8,81 €

Castellblanc Rosado Semi Seco

Tämä kauniin punertava espanjalainen kuohuviini eli cava on valmistettu Trepat ja Garnacha –rypäleistä perinteisellä samppanjamenetelmällä. Tuoksu on mukavan marjaisia ja raikas sekä aavistuksen makea. Tuoksussa on aavistus mineraalisuutta, vadelmaa ja mansikkaa.

Maku on mukavan marjainen, pehmeä ja raikkaan hapokas. Makeus ei tunnu, vaikka juomassa on sokeria 35 g/l. Jälkimaussa tulee hentoa vadelmaisuutta ja hieman yrttisyyttä.

Rosado Semi Seco sopii sellaisenaan alkumaljaksi sekä pienten suolaisten herkkupalojen kuten Gremolata-kuorrutettujen sinisimpukoiden kanssa. Kokeile Rosado Semi Secoa makeiden herkkujen, pehmeiden juustojen tai vaikkapa kaneli-karpalopiirakan seuraan.

DB Sparkling Brut
Alkuperämaa Australia, Riverinan alue
Alkon tuotenumero 511387
Hinta 9,90 €

DB Sparkling Brut

Kauniin vaalea kuohuviini on valmistettu Chardonnay ja Pinot Noir –rypäleistä.  Viinissä on herkullisen hedelmäinen tuoksu, jossa kypsää keltaista omenaa ja nektariinia ja greippiä.

Maku on erittäin kuiva (sokeria  11 g), mutta mukavan pehmeän hapokas. Maussa on  vihreää omenaa, viherherukkaa, kypsää sitrusta ja mineraalisuutta.

DB Sparkling Brut  on ensimmäinen kierrekapselilla suljettu kuohuviini Suomen markkinoilla. Avattaessa pullon paine purkautuu ennen kuin kapseli irtoaa pullosta, joten kapseli ei voi vahingossa lentää hallitsemattomasti ja aiheuttaa vaaraa. Testissä korkki oli helppo avata ja se piti avatun pullon kuplat hyvinä seuraavaan päivään (testaaja ei malttanut pitää viiniä pidempään jääkaapissa…)

DB Sparkling Brut sopii alkumaljaksi sellaisenaan tai kalaisien sekä äyriäisalkupalojen seuraan. Sparkling Brut toimii grillattujen jättikatkarapujen ja hedelmäsalsan (toim huom! grillauksen voi tehdä uunissa) tai pankofriteerattujen kampasimpukoiden ja kirpeiden kasvisten kanssa.

Lindauer Brut
Alkuperämaa Uusi-Seelanti
Alkon tuotenumero  586027
Hinta 11,99 €

Lindauer Brut

Tämä Chardonnay ja  Pinot Noir –rypäleistä valmistettu kuohuviini  voitti sarjassaan kultaa Vuoden Viini 2013 –kisassa.

Tuoksussa tunnistaa hedelmäisyyttä, sitrusta, mineraalisuutta ja pientä paahteisuutta.

Melko täyteläinen maku on kuiva (sokeria 11 g) ja raikkaan hapokas, mutta hedelmäisyys ja pienet kuplat pehmentävät hapokkuutta. Maussa limettiä, mineraalisuutta ja pähkinäistä paahteisuutta.

Lindauer Brut on herkullinen alku- tai onnittelumalja. Sopii myös ruokien, varsinkin selkeämakuisten kala- ja äyriäisruokien seuraan.  Kokeile tämän kuohuviinin kavereina paistettuja jättikatkaravunpyrstöjä ja sitruuna-aiolia tai  sushirullia (norimaki).

Kuohuviinit alle 20 euroa

Castillo Perelada Brut Nature Cuvée Especial 2011
Alkuperämaa Espanja, Katalonia
Alkon tuotenumero 584847
Hinta  13,58 €

Castillo Perelada Brut

Tämä tyylikäs kuohuviini  on valmistettu perinteisistä cavaan käytettävistä Xarel.lo, Perellada, Macabeo ja Chardonnay -rypäleistä.

Tuoksussa voi aistia runsaasti hedelmää, pähkinäistä paahteisuutta, aavistus mineraalisuutta ja pientä mausteisuutta. Kuohuviini on täysin kuivaa, hapokasta ja pienikuplaista.

Maussa  nousee esiin kypsä keltainen omena, sitruksia, yrttejä ja omenansiemenmäistä pähkinäisyyttä.

Castillo Perelada Brut Nature Cuvée Especial  on hyvä ruokakuohuviini! Se sopii muun muassa vaalean lihan, pehmeiden juustojen sekä erilaisten kala ja äyriäisherkkujen seuraan. Ruoka.fi:n resepteistä Kalkkuna ja Waldorfinsalaatti sekä Katkarapu-avokadohyydyke ovat oivallisia kumppaneita tälle viinille.

Mezzacorona Rotari Rosé Brut
Alkuperämaa  Italia, Trentino
Alkon tuotenumero 571007
Hinta 14,50 €

Mezzacorona Rotari Rosé Brut

Kauniin punertava kuohuviini on valmistettu Pinot Noir ja Chardonnay –rypäleistä perinteisellä samppanjamenetelmällä. Viini on saanut kypsyä pulloissa 36 kuukautta.

Tuoksussa  on marjaisuutta, sitruunaa ja yrttejä.

Kuivassa ja hapokkaassa maussa tuntuu punaherukka, puolukka, aavistus metsämansikkaa ja mineraalisuutta.

Nimensä viini on saanut lombardialaisen Rotari-kuninkaan mukaan, joka asui Mezzacorona seudulla 650 jKr.

Mezzacorona Rotari Rosé Brut sopii aperitiiviksi juhla-aterialle tai juhlavien alkuruokien kumppaniksi, esimerkiksi lohirullan, punajuuricarpaccion ja Manchego-juuston tai savuporolla täytettyjen avokadojen kanssa.

Saint Clair Vicar’s Choice 2012
Alkuperämaa Uusi-Seelanti, Marlborough
Alkon tuotenumero 591767
Hinta 14,93 €

Saint Clair Vicar's choise

Tämä viini on Alkon ainoa pelkästään Sauvignon Blanc-rypäleistä valmistettu kuohuviini. Raikas tuoksu tuo mieleen kesäiset mustaherukkapensaat ja nokkospusikot. Lisäksi tuoksussa on hyvin kypsää greippiä ja hunajamelonia.

Viini on erittäin kuivaa (sokeria 5 g/l) ja rapsakan hapokasta. Maussa  on herukanlehteä, nokkosta, karviaista sekä sitrusta, yrttejä ja mineraalisuuttakin.

Viini on suljettu Zork-korkilla, joka on uudelleen suljettava ja säilöö viinin kuplat parikin päivää. Sitä voi käyttää muissakin kuohuviinipulloissa.

Viinin nimi Vicar’s Choice eli pastorin valinta on kunnianosoitus viinitalon sukulaispastorille, jonka kerrotaan olleen ihastunut viinitalon ensimmäisiin viineihin.

Nauti Vicar’s Choice sellaisenaan aperitiivina tai seurustelujuomana. Se maistuu myös kala- ja äyriäisruokien kanssa, kuten graavilohikäärön tai paahdetuista punajuurista ja vuohenjuustosta tehdyn salaatin kanssa.

Luigi Bosca Brut
Alkuperämaa Argentiina
Alkon tuotenumero 502257
Hinta 19,79 €

Luigi Bosca Brut

Tämä kauniin vaalean kullankeltainen, tyylikäs kuohuviini on valmistettu Chardonnay ja Pinot Noir rypäleistä. Tuoksussa on kypsää hedelmää, sitrusta, paahteisuutta ja mineraalisuutta.

Maukas viini on erittäin kuivaa (sokeria 9 g/l) ja rapsakan hapokasta.  Maku on tuoksun mukainen ja siinä on todella kypsän keltaisen luumun ja omenan aromeja. Pitkässä jälkimaussa hieman hiivaisuutta ja paahdettua voita.

Rypäleet on poimittu käsin, ja viini on saanut käydä ensin terästankeissa.

Luigi Bosca Brut maistuu kala ja varsinkin äyriäisruokien seurassa, vaikkapa graavilohi-avokadotarttarin tai kampasimpukoiden kanssa.

Samppanjat  huikeisiin hetkiin

Bonnaire Brut Tradition
Alkuperämaa Ranska
Alkon tuotenumero 008593
Hinta 29,90 €

Bonnaire Brut Tradition

Tämä Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay -rypäleistä  valmistettu samppanja tuoksuu herkullisen kypsiltä hedelmiltä. Tuoksussa myös paahtoleipää ja mineraalisuutta.

Viini on erittäin kuivaa (sokeria 9 g/l) ja melko hapokasta. Maussa on kypsää keltaista omenaa, pähkinää ja briossia.  Jälkimaku on pitkä ja maukas.

Nauti sellaisenaan tervetuliaismaljana, seurustelujuomana tai  paistettujen äyriäis – tai kalaherkkujen kanssa. Ruoka.fi:n kampasimpukkasalaatti ja frittiahvenet ovat hyviä makupareja tälle viinille.

Pol Roger Rich Demi-Sec
Alkuperämaa Ranska, Champagne
Alkon tuotenumero 578657
Hinta 44,90 €

Pol Roger Rich Demi-Sec

Joulun alla Alkoon tullut uutuussamppanja on puolikuivaa (sokeria 35 g/l), mutta raikas hapokkuus tasapainottaa makeutta mukavasti.  Tuoksussa esiin tulee kypsä sitrus, keltainen luumu, paahteisuus ja hitunen hyvin kypsää päärynää.

Makeahko maku on kukkainen, kypsän aprikoosinen ja persikkainen ja aavistuksen mineraalinen sekä paahteinen.

Pol Roger  Rich Demi-Sec  maistuu varsinkin hieman makeampaa samppanjaa kaipaaville alkumaljana, nautiskeluun sellaisenaan tai hedelmäisten jälkiruokien seuraksi.  Kruunaa mansikka-juustokakku tai luumu-marenkitorttu tällä samppanjalla.

Alkoholittomat kuohujuomat

Bella Ella Rosé Zero
Alkuperämaa Saksa
Alkon tuotenumero 594587
Hinta 4,98 €

Bella Ella Rosé Zero

Makea (sokeria 80 g/l) rypälemehusta valmistettu juoma on maustettu kiivillä.  Kauniin vaaleanpunainen juoma on hapokas, punaherukkainen, kiivinen, hennon vadelmainen.

Juoman on valmistanut Grand Slam Beveragelle saksalainen, vuonna 1954 perustettu Herres, joka on yksi Saksan suurimmista kuohuviinintuottajista.

Tarjoa tämä kuohuva hyvin viilennettynä sellaisenaan tervetulojuomana tai hedelmäisten marenkikorien tai appelsiini-mantelitortun kaverina.

Mansikkakuohujuoma
Alkuperämaa  Suomi, Pylkönmäki
Alkon tuotenumero 525717
Hinta 9,79 €

Mansikkakakkujuoma

Kauniin punertava juoma tuoksuu makealle, lähes ylivuotiselle mansikkahillolle. Makeassa maussa (sokeria 70 g /l) on raikasta mansikkahilloa ja vain vähän happoja. Mukavat pienet kuplat piristävät juomaa.

Juoma on valmistettu Riekon marjatilalla Keski-Suomessa. Vesi on tilan omasta lähteestä ja marjat kasvatettu omalla tilalla, jossa kasvinsuojeluaineita käytetään säästeliäästi.

Tarjoa mansikkakuohujuoma hyvin viilennettynä onnittelumaljana, seurusteluun tai marjaisten jälkiruokien kanssa. Ruoka.fin resepteistä esimerkiksi ananas ja mascarpone –jälkiruoka tai muro-marjapiirakka sopivat tämän juoman kanssa.

Kuvat: Colourbox.com ja Alko

Marita Suontausta

X