Ruoka

Perinteiset joululaatikot tuovat joulun ruokapöytään – katso parhaat ohjeet ja vinkit vaihtelunhaluisille!

Perinteiset joululaatikot kuuluvat monen joulupöytään. Kokosimme yhteen parhaat joululaatikoiden klassikkoreseptit. Katso myös vinkit ja reseptit siitä, miten loihdit nopeat kalalaatikot ja uudenlaiset kasvislaatikot.

Teksti:
Katri Koskinen ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia, iStockphoto

Mikä joululaatikko on oma suosikkisi? Katso parhaat laatikkoreseptit!

Perinteiset joululaatikot kuuluvat monen joulupöytään. Kokosimme yhteen parhaat joululaatikoiden reseptit. Katso myös vinkit ja reseptit siitä, miten loihdit nopeat kalalaatikot ja uudenlaiset kasvislaatikot.

Kokosimme yhteen joululaatikoiden klassikot, uudet viritykset ja erilaiset kasvis- ja kalalaatikkoreseptit, jotka sopivat vallan mainiosti joulumenuun. Nappaa suosikkisi!

Joulupöydän klassikot

Porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja perunalaatikko eivät juuri esittelyjä kaipaa. Nämä perinteiset laatikot ovat suomalaisen joulupöydän kulmakiviä. Osalle joulu ei tule ilman niitä.

Monen joulupöytään kuuluvat tutut kotiruokien ikisuosikit kuten maksalaatikko ja makaronilaatikko. Ohrasuurimoista ja raastetusta punajuuresta tehty klassinen punajuurilaatikko maustetaan yrteillä ja pehmennetään ruokakermalla.

Kaipaatko vaihtelua perinteisiin joululaatikoihin?

Pienellä lisämaustamisella tai uudenlaisella tarjoilutavalla taiot jotain uutta joulupöytään.

Valmista laatikot vaihteeksi pieniin annosvuokiin. Porkkalaatikko saa täysin uuden ilmeen pienten muffineiden muodossa: manteliporkkanalaatikko maustetaan vielä pähkinöillä.

Amerikan tuliainen bataatti on rantautunut suomalaiseen ruokapöytään. Ja hyvä niin. Bataattilaatikko sopii joulupöytään perinteisten laatikoiden kylkeen mainiosti. Bataatin luontainen makeus on kuin luotu suomalaisiin laatikkoruokiin.

Inkivääri tuo makeaan lanttulaatikkoon mukavasti pientä potkua. Sen voi valmistaa myös pieniin annosvuokiin. Paiston loppuvaiheessa pienet lanttulaatikot maustetaan kookoshiutaleilla.

Nappaa kalalaatikko joulupöytään

Kun joulunaikaan on usein väkeä paljon koolla, kannattaa suosia kalapöydän kalliimpien herkkujen ohella myös maukkaita ja kotoisia kalalaatikkoja. Näillä ruokaisilla laatikoilla muonittaa isommankin poppoon.

Lohi-riisilaatikko on toviksi unhoon jäänyt klassikko. Näinä uuniruokien kulta-aikoina myös se on noussut suosiksi ja sopii hyvin tarjottavaksi jouluaikaan.

Vanhaa kunnon savusilakkaa ei kannata väheksyä. Kun valitset hyvät perunat saat savusilakkalaatikosta herkkuruokaa.

Nappaa uusia ideoita joulun laatikkoruokiin

Jos perinteiset joululaatikot hieman kyllästyttävät, korvaa joulupöydästä yksi tai useampi jollain uudella laatikolla. Vaihtele raaka-aineita vaikka noudattaisitkin perinteistä laatikkolinjaa.

Maa-artisokka on upea raaka-aine, josta syntyy perunan kanssa ihana joulunajan laatikko.

Palsternakan aavistuksen pähkinäinen maku on kuin luotu joulupöytään esimerkiksi kalkkunan kaveriksi. Tämä laatikko ei taatusti jää tähteeksi.

Peruna-sinihomejuustogratiini saa syntisen hyvän maun rosmariinista ja päärynästä. Tämä perunaherkku saattaa nousta joulupöydän kunkuksi.

Artikkelia on muokattu 4.10.2023 klo 17:15

Lue myös: Ostatko joululaatikot kaupasta? Näin muokkaat niistä entistä mehevämmät

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet kyssäkaalilaatikon

X