Paras salsaresepti on simppeli, rento ja täynnä makua – näin helposti onnistuvat erilaiset salsat
Salsaresepti tai kaksikin on syytä pitää takataskussa varalla, sillä niiden avulla on helppo tuoda makua ja vaihtelevuutta aterialle. Salsat sopivat texmex-iltaan, täydentävät grilliaterian herkuksi ja nostavat myös arjen peruspöperöt luksusluokkaan.
Salsaresepti tai kaksikin on syytä pitää takataskussa varalla, sillä niiden avulla on helppo tuoda makua ja vaihtelevuutta aterialle. Salsat sopivat texmex-iltaan, täydentävät grilliaterian herkuksi ja nostavat myös arjen peruspöperöt luksusluokkaan.
Salsaresepti on parhaimmillaan varsin yksinkertainen, mutta silti mahtavia makuja pullollaan. Parhaat salsat syntyvät vähällä vaivalla vähän kokemattomammaltakin kotikokilta.
Salsan valmistuksessa kannattaa käyttää tuoreita ja maukkaita raaka-aineita. Salsan voi käytännössä valmistaa mistä tahansa kasviksista. Pohjaksi sopivat vaikkapa mehevät tomaatit, makeat mansikat tai erilaiset hedelmät, kuten ananas tai persimoni. Yrtit tuovat salsoihin makua, sitruuna- ja limettimehu kepeää raikkautta ja chili mukavaa potkua.
Salsaresepti on harvoin aivan pilkuntarkka. Ainesten määrät riippuvat paljon kasvisten koosta, mausteiden voimakkuudesta sekä tietysti omista makumieltymyksistä. Esimerkiksi chilin poltetta voi hienontaa mukaan oman sietokyvyn mukaan. Parhaan lopputuloksen saat, kun lisäät mausteita ja makuaineita pienissä erissä ahkerasti maistellen.
Hetken vetäytyminen jääkaapissa ennen tarjoilua tekee salsalle terää, jotta maut ennättävät tasaantua. Alle on koottuna salsaresepti poikineen, joilla tuot aterialle kuin aterialle uutta jujua.
Salsaresepti: Tomaattipohjaiset salsat
Tomaattipohjaiset salsat eli punaiset salsat sopivat yhtä hyvin meksikolaisherkkujen kaveriksi kuin vaikkapa grilliruokien kyytipojaksi.
Meksikolainen tomaattisalsa eli pico de gallo on tomaattisalsoista ehkä tunnetuin. Se on upea hapon ja mausteisuuden yhdistelmä. Makujen tasapaino syntyy tomaateista ja sipulista sekä chilistä, tuoreesta korianterista ja limetistä. Jos tomaatit eivät ole makeimmillaan, voi makua terästää pienellä sokeri- ja suolaripauksella.
Pienillä muutoksilla tomaattisalsa saa uutta jujua. Vaihda punasipuli kevätsipuliin ja lisää mausteeksi ripaus juustokuminaa. Tomaattien kaveriksi voi kuutioida myös kurkkua ja paprikaa, kuten tässä ohjeessa on tehty. Poista halutessasi kurkun pehmeä sisus, jottei lopputulos ole liian vetinen.
Salsaresepti kannattaa kaivaa esiin myös silloin, kun kaipaat paistetulle parsalle jännittävää makuparia tai suosittuun avokadopastaan uutta jujua.
-
Pico de gallo -salsa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Meksikolainen tomaattisalsa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Avokadopasta ja tomaattisalsa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Tomaattisalsa texmexpöytään
- alle 30 min
- Helppo
-
Paistetut parsat ja tomaattisalsa
- alle 30 min
- Helppo
-
Tomaattisalsa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Salsaresepti: Vihreät salsat
Vihreä salsa eli salsa verde on meksikolainen kastike, joista reseptejä on lähes yhtä monta kuin on kokkiakin. Usein vihreän salsan pohjan muodostavat erilaiset yrtit, joiden seuraksi sujautetaan esimerkiksi kapriksia tai oliiveja, valkosipulia, dijoninsinappia sekä anjovisfileetä, jotka tuovat makuun syvyyttä ja uhkeaa umamia. Tilkka limetinmehua puolestaan tuo makuun ihanaa raikkautta.
Vihreät salsat sopivat tarjottavaksi lisukekastikkeena, tortillan täytteenä, pihvin parina tai salaateissa. Testaa niitä myös grilliruokien ja kalan kaverina.
Tässä salsaresepti, joka sopii myös lempeiden suomalaisten makujen ystäville. Kurkusta, tillistä ja punasipulista valmistettu kurkkusalsa sopii täydellisesti paistettujen muikkujen makupariksi.
-
Vihreä yrttisalsa
- alle 30 min
- Helppo
-
Naudan pihvi ja salsa verde
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Savukalaa ja salsa verdeä
- alle 30 min
- Helppo
-
Salsa verde -kastike
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
-
Näppimuikut ja kurkkusalsa
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
Salsareseptit hedelmien ja marjojen ystävälle
Salsaresepti voi olla myös makean hedelmäinen tai marjainen. Hedelmäiset salsat sopivat ihanasti esimerkiksi grilliruokien kylkeen.
Makean raikkaista hedelmistä ja lempeän makuisesta avokadosta pyöräytetyt salsat ovat oivia kala- ja äyriäisruokien kavereita. Erityisesti makea mango ja avokado ovat rasvaisen lohen mahtavia makupareja.
Ananasta kannattaa tarjota esimerkiksi grillatun broilerin tai grillipihvin kyljessä. Makeasta ananaksesta, retiiseistä ja chilistä sekoitettu ananas-retiisisalsa on paitsi maukas myös kaunis lisuke grilliruoille.
Mansikkasalsa tuo kesän kielelle. Makeista mansikoista, kevätsipulista ja sitruunamelissasta sekoitettu makean marjaisa salsaresepti kannattaa napata talteen erityisesti kesän grilliherkkuja silmällä pitäen. Mansikkasalsa sopii erinomaisesti niin grillipihvin kuin broilerinkin makuun.
Persimonisalsa yllättää ihanasti meksikolaishenkisissä illanistujaisissa. Avokadosta pehmeyttä ja limetistä raikkautta saava salsa maistuu tortillasipsien kera.
Tämä salsaresepti kannattaa napata talteen, kun kaipaat vähän arkisemmallekin aterialle uutta jujua. Vesimelonisalsa on raikas lisuke esimerkiksi grillatuille jauhelihapihveille tai kasslerpihveille.
-
Avokado-mangosalsa
- alle 30 min
- Helppo
-
Ananas-retiisisalsa sopii grilliruokien kanssa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Hedelmäsalsa
- alle 30 min
- Helppo
-
Mansikkasalsa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Persimonsalsa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Vesimelonisalsa
- 30-60 min
- Helppo
Ruokaisat salsat pavuista
Ruokaisat salsat syntyvät ujuttamalla kasvisten kaveriksi vaikkapa papuja tai maissinjyviä. Esimerkiksi mustista tölkkipavuista, avokadosta, ananaksesta ja tomaatista syntyy raikas ja ruokaisa salsa vaikkapa tortillojen sisälle käärittäväksi.
-
Kalkkunaa ja salsaa
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
-
Mustapapusalsatortillat
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Myös nämä jutut saattaisivat kiinnostaa sinua
Katso myös Kotiliesi.fi: Meksikolainen ruoka hurmaa – parhaat tacot, quesadillat ja tortillat
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous