Ruoka

Jouluruoka kruunaa aaton tunnelman – kokosimme parhaat reseptit ja ideat kalapöydästä jälkkäreihin

Jouluruoka loihtii juhlatunnelman. Pöytään katetaan niin tuttuja klassikoita kuin uusia tarjottaviakin. Jouluruokailu jatkuu läpi pyhien, jolloin on aikaa nauttia ja herkutella kaikessa rauhassa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Jouluruoka luo juhlan tunnelman.

Jouluruoka loihtii juhlatunnelman. Pöytään katetaan niin tuttuja klassikoita kuin uusia tarjottaviakin. Jouluruokailu jatkuu läpi pyhien, jolloin on aikaa nauttia ja herkutella kaikessa rauhassa.

Jouluruoka valmistetaan huolella ja hartaudella. Asetutpa pöydän ääreen pienellä porukalla tai koko suvun voimin, näiden reseptien ja vinkkien joukosta löydät kaiken tarvitsemasi pitkien pyhien herkkuhetkiä varten.

Lue myös: Tässä jouluaaton menussa pääosassa ovat pohjolan maut – kaiken kruunaa ihana piparkakkupavlova

Joulun tuoksu ja iloinen odotus täyttävät kodin, kun pöytään nostetaan ne kaikkein herkullisimmat jouluruoat. Parhaalla jouluaterialla on jokaiselle jotain. Valmista jouluruoat perinteitä kunnioittaen, trendiherkkuja testaillen tai vaikka täysin vegaanisesti.

Ateria aloitetaan alkupaloilla

Jouluruokailu aloitetaan alkupalapöydästä. Perinteisiä jouluaterian alkuruokia ovat muun muassa maksapatee, sienisalaatti sekä rosolli. Kokeilunhaluisempi kattaa tarjolle esimerkiksi tryffelillä maustettua maa-artisokkakeittoa tai porocarpacciota piparjuurikastikkeella.

Jouluruoka: Kalaa alkuun ja pääruoaksi

Kalaruoat loistavat joulun ruokatarjoiluissa, ja erityisesti kylmä kalapöytä on monelle jouluaterian kohokohta. Esimerkiksi sinappisilakat ja graavilohi, josta itse tehden saa aivan erityistä herkkua, kuuluvat erottamattomasti joulupöytään. Toki joulukalat sopivat myös aattoaterian pääruoaksi.

Joulukalat sopivat nautittavaksi keitettyjen perunoiden perunoiden kanssa. Myös makea joululimppu tai saaristolaisleipä ovat kalaruokien hyviä lisukkeita.

Ja tokihan tarjolla on oltava myös mätiä. Mäti tuo joulun kalapöytään pientä luksusta. Mätimousse, graavilohi-mätileivät ja esimerkiksi siianmäti munakupissa ovat vastustamattomia joulunajan juhlaherkkuja.

Jouluruoka: Kinkku ja joulupöydän liharuoat

Kinkku on monen joulupöydän kunkku, mutta kaupan kinkkuvalikoimassa saattaa mennä pää pyörälle. Ja milloin joulukinkku otetaankaan sulamaan? Entä miten kinkku paistetaan oikein meheväksi tai mureaksi?

Katso vinkit kinkun valintaan ja nappaa ohjeet myös sulatukseen, paistoon ja kuorrutukseen.

Jouluruoka: Kinkkua vai jotain aivan muuta?

Valitsetko joulupöytään kinkun vai asetatko tarjolle sittenkin jotain ihan muuta? Esimerkiksi poronfilee ja hehkuviinikastike maistuu jouluaterian pääruokana perinteisen kinkun sijaan.

Tai tarjoa vaihteeksi nautaa. Wellingtonin filee valmistuu, kun kääräiset mehukkaan naudan sisäfileen rapeaan voitaikinakääröön.

Perinteisen kinkun voi vaihtaa myös mehevään portviinissä haudutettuun kassleriin, jonka jouluinen vivahde syntyy joulumausteista.

Täytetty myskikurpitsa korvaa kasvissyöjän joulupöydässä kinkun. Puolitetut myskikurpitsat kypsennetään uunissa ja täytetään hienonnetulla pinaatilla, fetajuustolla, rusinoilla, jyvillä ja linsseillä.

Jouluruoka: Laatikot ja lisukkeet

Perinteiset joululaatikot kuuluvat monen joulupöytään. Porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko ovat monen jouluaterian kulmakivistä, joihin mausteiden avulla voi tuoda ihan uudenlaista lisävärinää.

Vai valmistaisitko perinteisten laatikoiden sijaan tai rinnalle vaikka bataattilaatikkoa? Nappaa myös ohjeet erilaisiin kasvis-, kala- ja lihalaatikoihin, jotka sopivat vallan mainiosti jouluaterialle.

Kun perinteiset laatikot eivät enää riitä, ota kokeiluun juhlava juures-perunakakku, mausteisia makuja uhkuva couscous ja bataattilohkot sekä yrttivoissa meheväksi haudutetut ruusukaalit.

Salaatit keventävät muutoin varsin tuhtia jouluateriaa. Jouluinen salaatti tuo aterialle paitsi keveyttä ja raikkautta, myös makujen ja värien ilotulitusta. Salaatit sopivat jouluna oivallisesti sekä alkuruoka- että pääruokapöytään. Ruokaisammat salaatit voivat tarvittaessa korvata vaikka perinteiset, tuhdit laatikkoruoat ja muut lisukkeet.

Jouluruoka saa jälkiruoasta makean päätöksen

Jouluruoka saa tietysti makean päätöksen. Jouluinen jälkiruoka voi olla raikkaan kepeä, tuhdin suklainen, kermaisen pehmeä, kinuskisen makea tai vaikka jäädytetty. Helpointa on valmistaa jälkiruoka valmiiksi jo edellisenä päivänä. Onko valintasi raikas jäädyke vai samettinen pannacotta?

Jouluaterian voi mainiosti päättää myös joulun mauilla höystettyyn kakkuun. Leivo tarjolle suussa sulava juustokakku, tuhti suklaakakku tai kinuskilla silattu keksikakku.

Vai herkutteletko aterian päätteeksi sittenkin juustoilla? Nappaa vinkit parhaan juustotarjottimen kokoamiseen.

Kasvissyöjän ja vegaanin jouluruoat

Jouluruokailu onnistuu myös ilman lihaa tai eläinperäisiä tuotteita. Kasvissyöjän tai vegaanin jouluruoka tehdään klassikoita tuunaten ja uusia makuna rohkeasti testaten. Moni perinteinen jouluruoka onnistuu vegaanisena pienin muutoksin vaihtamalla esimerkiksi maitotuotteet kasvipohjaisiin.

Kinkun sijaan aterian päätähdeksi voi nostaa esimerkiksi paahdetun kukkakaalin, mehevän linssimurekkeen tai suussa sulavan kasvispadan. Lisukkeena maistuvat esimerkiksi paahdetut kasvikset, jotka saavat lämpimän mausteista makua Lähi-idän maustesekoituksista.

Jälkiruoissa ja makeissa herkuissa vegaanilla ja kasvissyöjällä riittää valinnanvaraa. Jouluaterian voi päättää esimeriksi samettiseen maapähkinä-kookos-suklaavaahtoon, mausteiseen porkkanahalvaan tai tahmeisiin taatelineliöihin.

Vai leipoisitko sittenkin tarjolle vegaanisen kakun? Vegaaninen suklaakakku, juustokakku ja taatelikakku suorastaan sulavat suuhun.

Katso myös Kotiliesi.fi: Valmista joulupöydän klassikot – ilman näitä ruokia ei joulu maistu joululta

X