Ruokajutut

Tahini on todellinen ravintoainepommi ja maukas lisä moneen ruokaan – näin käytät!

Tahini on tahnojen moniottelija ja tuttu erityisesti Lähi-idän keittiöstä. Olet ehkä törmännyt siihen hummuksessa, mutta tahinista on paljon muuhunkin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Tahini on tahnojen moniottelija ja tuttu erityisesti Lähi-idän keittiöstä. Olet ehkä törmännyt siihen hummuksessa, mutta tahinista on paljon muuhunkin.

Tahini valmistetaan seesaminsiemenistä ja sisältää siksi erityisen runsaasti proteiinia, tyydyttymätöntä rasvaa sekä kuitua ja kalsiumia. Seesaminsiementahna on todellinen ravintoainepommi mutta myös maukas lisä moneen ruokaan. 

Lue lisää: Rakastatko sinäkin maapähkinävoita? Keksit, kakut, smoothiet ja kastikkeet saavat siitä ihanaa täyteläisyyttä – kokosimme parhaat reseptit

Mitä tahini on?

Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa, jota käytetään yleisesti Lähi-idän maissa. 

Tahinia on kahta eri tyyppiä: vaaleaa ja tummaa. Tumma tahini valmistetaan kuorimattomista seesaminsiemenistä. Se on koostumukseltaan hieman rakeista ja maultaan aavistuksen karvasta. Kuorituista seesaminsiemenistä valmistettu vaalea tahini on koostumukseltaan sileämpää ja usein juoksevampaa kuin tumma versio. Molemmat sopivat käytettäviksi, mutta maku on hieman eri.

Tahinia löytyy hyvin varustettujen ruokakauppojen maustetahnaosastolta sekä etnisistä kaupoista. Tahinia myydään melko suurissa purkeissa, mutta se säilyy hyvin jääkaapissa kuukausiakin. Säilytyksen aikana pinnalle saattaa muodostua öljykerros, jonka voi sekoittaa takaisin tahnan sekaan ja käyttää sitten tavalliseen tapaan.

Mihin tahinia voi käyttää? 

Tahinia käytetään perinteisesti hummuksen, munakoisotahnan eli baba ganoushin sekä halvan valmistuksessa. Tahini sopii myös muihin tahnoihin sekä erilaisiin kastikkeisiin, ruoanlaittoon ja jopa leivontaan.

Toki paksua, maapähkinävoita muistuttavaa tahinia voi syödä joko sellaisenaan tai esimerkiksi maustamattomaan tuorejuustoon sekoitettuna. Jos pidät pähkinävoin täytelöittämästä smoothiesta, kokeile vaihteeksi tahinia tuomaan juomaan täyteläisyyttä ja makua. 

Tahini on siis hyvin monipuolinen raaka-aine, ja sillä on jopa hieman yllättäviä käyttötapoja, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksikaan. Kokosimme alle liudan reseptejä inspiraatioksi. 

Tahini täydentää pikkusyötävät, tahnat ja kastikkeet 

Tahini on loistava kastikkeiden raaka-aine. Yksinkertaisimmillaan seesamitahnan voi notkistaa vedellä sekä tilkalla sitruunamehua ja maustaa ripauksella suolaa sekä hienonnetulla valkosipulinkynnellä. 

Seesami-jogurttikastike on astetta täyteläisempi vaihtoehto. Jos jääkaapistasi löytyy tahinin lisäksi maustamatonta jogurttia sekä sitruunanpuolikas, on herkullinen salaatinkastike sekoittamista vaille valmis.

Hummus on todennäköisesti tutuin tapa hyödyntää tahinia. Kotimainen versio suositusta tahnasta tehdään kikherneiden sijaan herneistä. 

Tai yhdistä täyteläinen seesaminsiementahna avokadon kanssa. Avokadotahna saa pehmeyttä tahinin lisäksi tuorejuustosta. Helppotekoinen levite sopii täydellisesti tuoreiden sämpylöiden päälle.

Näkkärisandwich on loistava välipala. Se kootaan tuoreista kasviksista, kalkkunaleikkeleestä sekä maitorahkasta sekoitetusta ”hummuksesta”, jolle tahini tuo täyteläisen maun.

Rikasta tahinilla salaatit ja kasvislisukkeet

Salaattien seassa tahini on todellinen ässä. Erityisen ihanaa samettinen seesamitahna on kaalin kaverina, mutta passaa hyvin myös perunoiden ja porkkanan seuraan. 

Tai mitäpä jos kokoaisit lounaaksi helpoista helpoimman kasviskulhon? Sen juju on tahinista, sitruunasta ja inkivääristä tehty maukas kastike, jota valutetaan paistettujen kasvisten päälle reilusti.

Tahini sopii keittoihin ja viimeistelee myös lämpimät ruoat

Uskoisitko, että tahini sopii myös keittojen joukkoon? Kyllä vain! Pari lusikallista tahinia antaa sosekeitoille herkullisen maun ja samettisen koostumuksen. Kokeile vaikka porkkana-tahinikeittoa tai vihreää papukeittoa.

Mantelikuhan juju on rapsakka mantelirouhekuorrute sekä samettinen tahinikastike, jotka tuovat lempeän makuiseen kalaan herkullista pähkinäisyyttä. 

Siemenissä pyöritellyt ja rapeaksi paistetut tofunugetit maistuvat herkulta tahinikastikkeeseen dipattuna. Tarjoa lisänä mehevää kaalisalaattia.

Tahini viimeistelee myös jälkiruoat ja makeat herkut

Kun lisäät lusikallisen tai kaksi tahinia jälkiruokien mausteeksi, aiheutat takuulla pöydän ääreen asettuvien keskuudessa ihastuksen huokauksia. Täytettyjen banaanien idea on simppeli: halkaise hedelmä ja lusikoi täytteeksi tahinia, marjoja ja pähkinöitä. Täydellistä! Syö terveellinen banaaniherkku suuhun lusikalla suoraan kuoresta.

Tai kokeile jotain astetta eksoottisempaa. Makeat kikhernepallerot tarjoillaan jälkiruoaksi tahinikastikkeen ja granaattiomenan siementen kanssa.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Onko tässä maailman paras hummus? Yhtä raaka-ainetta et osaisi arvata – suosikkibloggaajan täydellisen pehmeän tahnan salaisuudet

X