Appelsiini tuo talveen häivähdyksen aurinkoa
Appelsiineja kannattaa kokeilla niin pääruokiin, jälkiruokiin kuin salaattien sekaan viipaloituna. Kokosimme yhteen reseptit, joihin appelsiinit ovat omiaan.
Appelsiineja kannattaa kokeilla niin pääruokiin, jälkiruokiin kuin salaattien sekaan viipaloituna. Kokosimme yhteen reseptit, joihin appelsiinit ovat omiaan.
Appelsiini on terveellinen keskitalven herkku, josta saa runsaasti C-vitamiinia. Useimmiten sitä syödään sellaisenaan tai jälkiruoissa ja juomissa. Kannattaa kuitenkin kokeilla sitä pääruokiin ja salaattien säväyttäjäksi. Kokosimme tarjolle parhaat appelsiinireseptimme, valitse suosikkisi kokeiluun!
Useita lajikkeita eri käyttötarkoituksiin
Appelsiinilla on sitrushedelmille tyypillinen nahkea kuori ja lohkoinen hedelmäliha. Hedelmälihan ja kuoren väri vaihtelee. On olemassa keltaisia appelsiineja, punaisia veri-, puoliveri- ja tummaveriappelsiineja. Veriappelsiini on yhteisnimitys punaisille hapahkoille appelsiinilajikkeille.
Appelsiinien Suomeen tuleva pääsato kypsyy Välimeren maissa. Välimeren alueen appelsiinit ovat mehukkaita, makeita ja runsassatoisia.
Tunnetuimpiin appelsiinilajikkeisiin kuuluvat esimerkiksi Navelinas, Navel ja Navel Late. Nämä lajikkeet tunnistat parhaiten appelsiinissa olevasta pienestä navasta. Navelit soveltuvat parhaiten syötäväksi sellaisenaan tai höystämään erilaisia salaatteja.
Valencia Late on hyvä valinta silloin, kun haluat puristaa appelsiinimehua.
Helmikuussa kauppojen hedelmäosastoille saapuvat israelilaiset Jaffa Shamouti –appelsiinit, jotka ovat helposti kuorittavia. Moni saattaa muistaa 1990-luvulla televisiossa pyörineen Jaffat tulloo – helemat paukkuu -mainoksen, jossa mummo tulee mäkeä alas talvella potkukelkallajolla ilmoittaen uudesta satokaudesta.
Melko uusi tulokas hevitiskeillä on suklaa-appelsiini. Hedelmä on kuoreltaan ruskeahko ja sen maku on makeampi kuin tavallisten appelsiinien. Nimi tullee kuoren suklaisesta tuoksusta ja väristä. Tästä herkusta kannattaa nauttia sellaisenaan.
Mehukas appelsiini on painava
Mitä painavampi hedelmä on kokoonsa nähden, sitä mehukkaampi se yleensä on. Hedelmän pitäisi myös olla kiinteä, eikä painua helposti sormella painettaessa.
Appelsiinit kannattaa aina pestä ennen käyttöä lämpimällä vedellä. Kuoritut appelsiinit on hyvä kietaista muovikelmuun ja säilyttää jääkaapissa. Appelsiinista puristettua mehua ja kuoriraastetta voi pakastaa.
Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa. Appelsiini on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää omenoiden ja muiden runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.
Appelsiini raikastaa monenlaiset ruoat
Appelsiinia kannattaa käyttää ruoanlaittoon. Se raikastaa monenlaiset ruoat, kuten puurot, kalaruoat, broileri-, liha- ja kasvisruoat.
Appelsiinilla ja chilillä marinoitu lohi sopii juhla-aterian alkuun tai vaikkapa joulunajan kalapöytään. Marokkolainen uunilohi taas muhii appelsiinien kanssa uskomattoman meheväksi.
Kalkkunafileet saavat ihanan maun, kun ne paistetaan appelsiinimehussa. Kalkkuna tarjoillaan uunissa paahdettujen appelsiiniviipaleiden ja kukkakaalin kanssa. Appelsiinikana saa vastustamattoman maun chilin, rosmariinin ja appelsiinin yhdistelmästä.
Ankanrinta appelsiinikastikkeessa kuuluu ranskalaisten bistroruokien klassikoihin, eikä syyttä. Appelsiinikastike maustaa ja mehevöittää myös uunitofun.
-
Appelsiini-chilimarinoitu lohi
- yli 2h
- 6
- Keskitaso
-
Uunitofua ja paahdettuja porkkanoita appelsiinikastikkeessa
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Ankanrintaa ja appelsiinikastiketta sekä olkiperunoita
- yli 60 min
- Vaativa
-
Appelsiini-porkkanakeitto
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Appelsiini-rosmariinigraavattu lohi
- vähintään vuorokausi
- 10
- Keskitaso
-
Appelsiini-salvia-kalkkunaa, saksanpähkinää ja kukkakaalia
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Appelsiinituorepuuro
- vähintään vuorokausi
- 2
- Helppo
-
Appelsiini-manteli-kaurapuuro
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Appelsiinikana
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Appelsiineista saa vaihtelua salaatteihin
Erilaiset juustot ovat hyviä makupareja appelsiineille. Yhdistä appelsiinien kanssa pähkinöitä, mozzarellaa, muita hedelmiä ja vaikkapa rucolaa. Tee yhdistelmiä, joissa raikas ja mehukas appelsiini kohtaa täyteläisiä makuja.
Yhdistele appelsiinia erilaisten juustojen, kuten ikisuosikkien kuten halloumin tai fetan kanssa. Kokeile myös veriappelsiini-mozzarellasaattia tai kokonaiseksi ateriaksi kelpaavaa appelsiineillä piristettyä vuohenjuustosalaattia.
Appelsiineistä ja avokadosta tehty salaatti on mainio lisuke esimerkiksi kala-tai kana-aterialle. Salaatti viimeistellään punasipulisalsa-kastikkeella.
-
Appelsiini-vuohenjuustosalaatti
- alle 30 min
- 3
- Helppo
-
Appelsiini-avokadosalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Veriappelsiini-mozzarellasalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Appelsiinisalaatti
- alle 30 min
- Helppo
-
Appelsiini-fetasalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Sitrus-halloumisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Mozzarella-yrttisalaatti ja appelsiinikastike
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Lohi-appelsiinisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Appelsiini-pähkinäsalaatti
- alle 30 min
- Helppo
Appelsiinin raikkaus viimeistelee jälkiruoat
Talven leivonnaiset saavat makua ja raikkautta leivonnaisista. Kokeile samettisella appelsiinimoussella päällystettyjä mantelileivoksia tai helppoja ja nopeita appelsiinilla viimeisteltyjä lehtitaikinaleivoksia. Appelsiinikakku syntyy helposti, ainekset vain sekoitetaan. Maku on raikas ja mehevä.
Appelsiini antaa hienostuneen ja juhlavan maun ranskalaisille jälkiruokaohukaisille.
Aterian raikas päätös syntyy jogurtti-appelsiinimoussesta. Karista talven viileys italialaisella illalla ystävien kanssa ja tarjoa aterian päätökseksi suussa sulava sisilialainen appelsiinijäädyke.
-
Appelsiini-mantelileivokset
- 30-60 min
- 16
- Keskitaso
-
Jogurtti-appelsiinimousse
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Appelsiini-lehtitaikinaleivokset
- 30-60 min
- 5
- Helppo
-
Sitrussalaatti ja minttusokeria
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Crêpes suzette eli appelsiiniletut
- yli 60 min
- 16
- Keskitaso
-
Appelsiinikakku
- yli 60 min
- 12
- Helppo
-
Marinoidut appelsiinit
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Sisilialaiset appelsiinijäädykkeet
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
-
Appelsiinia ja granaattiomenaa
- alle 30 min
- 4
- Tosi helppo
Appelsiini säväyttää juomat
Tuorepuristettu appelsiinimehu on sellaisenaan mainio juoma, mutta appelsiinistä syntyy muitakin juomia arkeen ja juhlavampiin tilaisuuksiin.
Appelsiinilla maustettu vihannesjuoma, banaanismoothie ja appelsiinikahvi tuovat tarmoa alkavaan päivään.
Juhlavampaan tarjoiluun sopivat vaikkapa terästetty appelsiinikahvi tai raikas appelsiinimunatoti.
Appelsiinisiivu tai viipale toimii monien suosikkijuomien koristeena, kuten Aperol Spritzin.
-
Raikas sitrusjuoma
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Appelsiini-porkkana -alkumalja
- alle 30 min
- 1
- Helppo
-
Appelsiinikahvi
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Aperol spritz
- alle 30 min
- 1
- Helppo
-
Raikas appelsiini-munatoti
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Terästetty appelsiinikahvi
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Appelsiinikaakao
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Banaani-appelsiinismoothie
- alle 30 min
- 1
- Tosi helppo
-
Appelsiiniviipaleilla koristeltu punaviinitoti
- alle 30 min
- Helppo
Appelsiini on terveellinen herkku
Appelsiini on todellinen flunssaisen olon helpottaja, sillä sen C-vitamiinipitoisuus on korkea. Syömällä pari appelsiinia päivässä tai yhden veriappelsiinin turvaat päivittäisen vitamiiniannoksesi ja saat runsaasti kuituja, kalsiumia ja antioksidantteja.
Artikkelia on muokattu 14.2.2024
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry/Kasvitieto
Lue myös Kotiliesi.fi: Tiedätkö, mitä eroa on greipillä ja verigreipillä? Ota raikkaat sitrukset mukaan kokkailuihin
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous