Terveys

Nukutko hyvin? Kokosimme yhteen parhaat vinkit, miten saat unta ja nukut entistä paremmin

Hyvä uni on tärkeää ja siihen kannattaa panostaa. Tiesitkö, että joskus nukahtamiseen voi auttaa se, että ei yritäkään enää nukahtaa? Kokosimme yhteen vinkit siihen, miten saada unta paremmin.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Unettomuus vaivaa monia, mutta siihen löytyy onneksi apukeinoja.

Hyvä uni on tärkeää ja siihen kannattaa panostaa. Tiesitkö, että joskus nukahtamiseen voi auttaa se, että ei yritäkään enää nukahtaa? Kokosimme yhteen vinkit siihen, miten saada unta paremmin.

Hyvä uni on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Huonosti nukutut yöt vaikuttavat terveyteen ja mieliala voi olla alhaalla. Kokosimme yhteen parhaat vinkkimme siihen, miten saada unta paremmin ja miten omaa unenlaatua voisi parantaa.

Miten saada unta? Aloita parantamalla unen laatua ja määrää

Puoli tuntia lisää yöunta per yö voi jo vaikuttaa merkittävästi vireystilaan. Unen määrän lisäksi myös sen laatu vaikuttaa hyvinvointiin.

Aina ei välttämättä riitä, että nukkuu määrällisesti tarpeeksi, jos uni ei ole tarpeeksi palauttavaa. Onneksi näiden neljän vinkin avulla unen laatua voi pyrkiä parantamaan.

Muista ottaa huomioon, että myös huono nukkumisasento voi vaikuttaa unen määrään ja laatuun sekä siihen, miten saada unta uudestaan yöllisen heräämisen jälkeen.

Lue myös: Nukutko huonosti? Näille sairauksille huonosti nukkuminen altistaa

Vinkit parempaan uneen

Tuntuuko sinusta, että nukut levottomasti? Syynä voi olla suu auki nukkuminen.

Yritä hengittää nukkuessasi nenän kautta, se auttaa yleensä rauhoittumaan. Avuksi voit ottaa apteekeista saatavaa ihoteippiä, jolla suun voi teipata yön ajaksi kiinni.

Joskus kannattaa myös yrittää pysytellä hereillä, jotta saa unenpäästä kiinni. Kun mietit, miten saada unta, muista myös unen aikaisen vaatetuksen merkitys. Esimerkiksi alushousut päällä nukkuessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden materiaaliin.

Kutsu hyvä uni luoksesi joogaamalla ja venettelemällä

Hyvä uni voi tulla, jos valmistelee itseään sitä varten jo muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Hektisen päivän jälkeen itsensä voi valmistella unelle esimerkiksi rauhoittavan venyttelyn avulla.

Kiireen keskellä on hyvä myös muistaa rentoutua, jotta illalla saa paremmin unta.

Eroon unettomuuden kierteestä

Oletko usein päivällä väsynyt, ärtynyt ja hajamielinen? Se voi johtua siitä, että et ole saanut riittävästi syvää unta. Syvällä unella on tärkeä tehtävä muistin ja oppimisen kannalta, joten sen lisäämiseen kannattaa panostaa.

Entä miten saada unta, jos väsyttää jo valmiiksi?

Ylivireystila voi myös ylläpitää unettomuutta, ja sen taustalla voi olla esimerkiksi käsittelemättömiä tunteita. Unettomuudesta ei kannata hätääntyä, sillä joskus se vain pahentaa unettomuuden kierrettä. Jos nukahtaminen on vaikeaa, joskus siihen voi auttaa se, että nousee hetkeksi ylös sängystä.

Kokele myös erilaisia uniharjoituksia

Omien unien muistamista voi halutessaan harjoitella. Jos taas näkee toistuvasti samaa unta, joka on mahdollisesti häiritsevää, voi unta pyrkiä muuttamaan harjoitusten avulla.

Miten saada unta? Kokeile esimerkiksi joogaa tai univenyttelyä.
Jos mietit, miten saada unta illalla, kokeile esimerkiksi rentouttavaa joogaa ennen nukkumaan menoa.

Painajaiset eivät ole mukavia, mutta niistä voi myös oppia, sillä unien avulla voi myös käsitellä elämän vaikeita asioita.

X