Ruoka

Cashewpähkinöistä syntyy täyteläinen kastike tai keitto ilman pisaraakaan kermaa – upota niitä näihin ruokiin

Cashewpähkinä on yhtä aikaa mieto ja maukas, rapea ja täyteläinen. Ei siisi ihme, että se on monen suosikki. Cashew on niin monipuolinen, että se käy sekä välipalaksi, juhlien naposteltavaksi että monien ruokalajien ja leivonnaisten raaka-aineeksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Cashewpähkinä on terveellinen naposteltava. Monikäyttöinen tehopakkaus on kuin kotonaan myös leivonnassa, salaateissa, erilaisissa tahnoissa sekä suolaisessa ruoanvalmistuksessa.

Cashewpähkinä on yhtä aikaa mieto ja maukas, rapea ja täyteläinen. Ei siisi ihme, että se on monen suosikki. Cashew on niin monipuolinen, että se käy sekä välipalaksi, juhlien naposteltavaksi että monien ruokalajien ja leivonnaisten raaka-aineeksi.

Cashewpähkinä on sumakkikasveihin kuuluvan munuaispuun eli cashewpuun hedelmän siemen. Virallisesti kyseessä ei siis ole pähkinä. Cashew on alun perin kotoisin Brasiliasta, mutta nykyisin Vietman on suurin tuottaja. Viljelyä harjoitetaan yleisesti Kaakkois-Aasiassa ja trooppisessa Afrikassa.

Itse cashewpuu on myrkyllinen, mutta puun tuottamat hieman omenaa vihreänpunaisissa väreissään muistuttavat hedelmät ja niiden päissä roikkuvat siemenet eli cashewpähkinät ovat syötäviä. 

Cashewpuita viljellään ennen kaikkea syötävien pähkinöidensä vuoksi, mutta paikalliset hyödyntävät paljon myös itse hedelmää, joista puristetaan mehua paikalliseen käyttöön. Kuljetusta herkät hedelmät eivät kestä. Hedelmä näyttää omenan ja paprikan välimuodolta, ja sen maku muistuttaa omenaa. Cashewn lähin sukulainen on kuitenkin mango. 

Cashewpähkinän ympäriltä on irrotettava kaksi kuorta, ennen kuin sen voi syödä. Ulkokuori on syövyttävä ja myrkyllinen ja siksi käsittely on tehtävä hyvin suojautuneena hansikkaat kädessä. 

Pähkinän käsittely onkin vaivalloista ja monesti osa prosessoinnista tehdään edelleen käsin, mikä omalta osaltaan vaikuttaa cashewpähkinöiden verrattain kalliiseen hintaan.

Cashewpähkinä: Ravintoarvot

Vaikka cashewpähkinä ei olekaan virallisesti pähkinä, muistuttaa se ravintoarvoltaan ja käyttötavoiltaan muita pähkinöitä. Cashewpähkinässä on runsaasti energiaa sekä proteiinia, hiilihydraatteja ja tyydyttymättömiä rasvahappoja. 

Kivennäisaineista se sisältää erityisesti rautaa, magnesiumia ja sinkkiä sekä vitamiineista folaattia ja K-vitamiinia. 

Mihin cashewpähkinöitä voi käyttää? 

Cashewn mieto kermainen maku on monien mieleen ja maussa voi huomata myös makeutta. Ne ovatkin herkullista syötävää vaikka siltään, mutta niitä voi hyödyntää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Erityisen hyvin cashewpähkinä sopii broilerin ja suklaan makupariksi. 

Liotetut cashewpähkinät soseutuvat kermaiseksi tahnaksi ja tuovat pehmeyttä niin currykastikkeisiin kuin smoothieekin. Paahdettuna cashewn pähkinäinen aromi puolestaan voimistuu, jolloin pähkinät sopivat vaikkapa wokkiruokiin sekä salaatteihin tuomaan makua ja rapsakkuutta.

Höystä lämpimät ruoat cashewpähkinöillä

Aavistuksen makea cashewpähkinä sopii erityisen hyvin mausteisten intialaisruokien seuraan. Ripottele pähkinöitä esimerkiksi intialaisen sienicurryn tai kukkakaalibiryanin pinnalle. 

Soseuttamalla cashewpähkinät kastikkeeseen syntyy erityisen pehmeä ja kermainen koostumus. Shahi paneer on intialainen mausteinen kastike, jonka herkullisuuden salaisuus piilee tomaatin ja cashewpähkinöiden yhdistelmässä. Kastikkeen täyteläinen koostumus syntyy nimen omaan cashewpähkinöistä ilman pisaraakaan kermaa. Kastike viimeistellään kotijuustomaisella, pehmeällä palak paneer -juustolla, joka imee hyvin makuja.

Samaan tapaan cashewpähkinät pehmentävät myös kasvissosekeitot. Ne tekevät keiton koostumuksesta ihanan täyteläisen, mutta rikastavat muutoin varsin kepeät sopat myös astetta ruokaisammiksi. Yhdistä cashewpähkinä esimerkiksi porkkanan, kukkakaalin tai paahdetun palsternakan makupariksi. 

Wokkeihin cashewpähkinä tuo ihanaa rapsakkuutta ja ruokaisuutta. Erityisen hyvin pähkinä sopii lehtikaalin makupariksi. Kepeä, mutta maukas lehtikaaliwokki tehdään lehtikaalista ja cashewpähkinöistä sekä siitakesienistä, kirsikkatomaateista ja porkkanoista. 

Jos kaipaat perinteiseen uuniloheen uutta jujua, lado kalan pinnalle omenaviipaleita, valuta päälle makeansuolaista teriyakikastiketta ja viimeistele cashewpähkinöillä. Teriyaki-omenalohi maistuu erityisen ihanalta keitetyn jasmiiniriisin kera.

Rapsakkuutta salaatteihin

Salaatteihin cashewpähkinä tuo ruokaisuutta, makua ja rakennetta. Kun paahdat pähkinöitä uunissa tai kuumalla kuivalla paistinpannulla, pähkinäinen aromi voimistuu. Lisää pähkinät salaatteihin vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät rapeutensa. 

Yhtä hyvin cashewpähkinästä voi surauttaa myös samettisen salaatinkastikkeen yhdessä avokadon kanssa. Mausta kastike limetillä ja lehtipersiljalla ja tarjoa vaikkapa sateenkaarisalaatin kera. 

Nauti cashewpähkinä välipalaksi tai hyödynnä raakaleivontaan

Ravintorikas cashewpähkinä on oiva välipala vaikka siltään, mutta sitä voi nauttia välipalaksi myös puuron seassa. Mustikkatuorepuuro maistuu kardemumman ansiosta ihan mustikkapiirakalle ja herkun kruunaava cashewkerma tekee puurosta lähes jälkiruoan. 

Smoothieen cashewpähkinä tuo ravintoaineita, mutta myös ihanan pehmeän koostumuksen. Energisoivassa vihersmoothiessa on cashewpähkinöiden lisäksi lehtikaalia, pinaattia tyrnimarjoja sekä mangoa. Voit hyvin mitata raaka-­aineet blenderin kannuun jo edel­lisenä iltana ja soseuttaa smoothien aamulla sileäksi. Näin cashewpähki­nät pehmenevät mehun joukossa ja smoothie on rakenteeltaan ihanan kuohkea.

Kermaisuutensa ansiosta cashewpähkinä sopii loistavasti myös raakaleivontaan erityisesti suklaan makupariksi. Kun liotat pähkinöitä muutaman tunnin vedessä, saat raakasuklaakakkuun erityisen pehmeän koostumuksen. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Pähkinä on superruokaa – kurkista, mihin kaikkeeen erilaiset pähkinät sopivat

X