Ruokajutut

Täydellinen wokki mehevöitetään kastikkeella ja terästetään valkosipulilla ja inkiväärillä – 15 nopeaa ja maukasta ohjetta

Wokki on yhtä aikaa raikas, rapea, ruokaisa ja herkullisen mausteinen. Kaiken lisäksi se häätää hävikin tehokkaasti. Kokosimme parhaat wokkiohjeet, näihin tulee himo!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Wokki on kuin itämainen pyttipannu. Kasviksia, mausteita ja proteiinia voi vaihdella maun mukaan. Ja aina tulee hyvää!

Wokki on yhtä aikaa raikas, rapea, ruokaisa ja herkullisen mausteinen. Kaiken lisäksi se häätää hävikin tehokkaasti. Kokosimme parhaat wokkiohjeet, näihin tulee himo!

Wokki on täydellistä arkiruokaa: nopeaa, edullista ja varmasti koko perheen mieleen. Isolla pannulla ruokaa valmistuu kerralla reilu satsi. 

Lue lisää: Parhaat nuudeliruoat: pad thai, kana-nuudelisalaatti ja 4 muuta kekseliästä nuudeliruokaa

Monipuolinen wokki on kuin itämainen pyttipannu!

Wokki on kuin itämainen pyttipannu. Kasviksia, mausteita ja proteiinia voi vaihdella maun mukaan. Ja aina tulee hyvää! 

Wokkeihin upotat tehokkaasti myös jääkaapin aarteet: edellispäivän uunilohet, grillikanat tai muut jo valmiiksi kypsät lihat sekä vihanneslokerosta löytyvät kasvikset. Vähän nuupahtaneetkin vihannekset saavat pannulla hetkessä uuden elämän.

Jos tykkäät kokata vegeä, rapeaksi paistettu tofu, nyhtökaura, Härkis ja pakastealtaasta löytyvä Oumph! ovat kaikki maukkaita vaihtoehtoja.

Kastike täydentää wokin makukirjon

Wokkien makukirjon täydentää kastike, joka sitoo ainekset yhteen ja tekee koostumuksesta mehevän. Hyvä kastike on sekoitus makean tulista, sopivan hapokasta ja suolaista. Makumaailma kannattaa säätää omaan suuhun sopivaksi, mutta mausteiden määrässä ei kannata kitsastella. 

Valmiilla maustekastikkeellakin pääsee jo pitkälle, mutta wokki kannattaa silti terästää ainakin valkosipulilla ja inkiväärillä. Jos pidät tulisesta takapotkusta, mutta ruokapöydässä istuu chilikriitikoita, lisää chili vasta valmiin annoksen päälle. Tuoreella chilillä tai valmiilla chilikastikkeella jokainen voi säätää maun juuri omaan suuhun sopivaksi.

Kourallinen pähkinöitä tuo wokkien rakenteeseen herkullista rapsakkuutta. Paahtaen niihin saa vielä himpun verran enemmän makua. Wokkeihin istuvat ihanasti myös tuoreet yrtit, joten lisää niitä kourallinen tai kaksi niin halutessasi.

Herkullinen wokki maistuu riisin kera tai nuudeleilla rikastettuna. Pilko, paista ja mausta! Kohta jo syödäänkin.

Wokki broilerilla tai naudanlihalla

Ohueksi leikatut broilerin ja naudan paistisuikaleet kypsyvät kuumassa wokissa vikkelään.

Rapsakan liha-kasviswokin viimeistelee itse tehty siemen-mausteseos ja aasialaisen naudanlihawokin paahdetut cashewpähkinät. Broileri-parsakaaliwokki tarjotaan kuitupitoisen täsjyväriisin kera, joka tekee annoksesta astetta terveellisemmän. 

Wokki kasviksista 

Raikas ja kevyt wokki valmistuu pilkkomalla pannulle erilaisia kasviksia: paprika, porkkana, kesäkurpitsa, herkkusienet, paksoi ja erilaiset kaalit käyvät kaikki mainiosti wokin sekaan. 

Wokkaa kasviksia vain hetki, jotta ne säilyttävät napakkuutensa. Jos kaipaat ruokaisuutta, lisää joukkoon rapeaksi paistettua tofua, oumphia, soijasuikaleita tai vaikkapa härkistä. Kasviswokki maistuu sellaisenaan tai riisin tai nuudeleiden kera.

Jos kasviswokin on oltava vegaaninen, varmista ettei kastike sisällä osteri- tai kalakastiketta.

Nuudeliwokit 

Nuudelit tekevät wokista ruokaisan ja hauskan syötävän. Nuudeleiksi voit valita eksoottisen kuuloista ramenia, udonia tai sobaa – toisin sanottuna vehnä- tai munanuudeleita, joita monia löytyy myös täysjyväversioina. Gluteeniton wokki valmistuu tattarinuudeleista tai leveistä riisinuudeleista. 

Keitä nuudeleita himpun verran ohjeistettua vähemmän. Ne kypsyvät kyllä loppuun kuumalla pannulla. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Nuudelit x 3: helpot ja nopeat reseptit

X