Mitä tänään ruoaksi?

Pataruoasta riittää syötävää isommallekin porukalle – 6 parasta pataruokaa

Pataruoka on täydellinen valinta syksyiseksi ruoaksi. Kun ainekset panee mietoon lämpöön muhimaan, niin ruoka valmistaa melkeinpä itse itsensä. Ja pataruokahan tunnetusti vain paranee uudelleen lämmitettäessä. Kaiva siis suosiolla esille suurin patasi.
12.11.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Näiden kuuden hurmaavan pataruoan joukosta suosikkinsa löytää niin kasvissyöjä kuin lihaa rakastavakin. 

6 parasta pataruokaa

Hedelmäinen lammastagine

Hedelmäisessä lammastaginessa on makua ja meininkiä: inkivääriä, juustokuminaa, kanelia ja ripaus cayennepippuria. Kuivatut aprikoosit ja luumut sekä sitruuna tuovat ruokaan oman herkullisen lisän. Tarjoa tagine keitetyn couscousin kera.

hedelmäinen lammastagine

Hedelmäisessä lammastaginessa on makua ja meininkiä. Kuivatut aprikoosit ja luumut sekä sitruuna tuovat ruokaan oman herkullisen lisän.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Hedelmäinen lammastagine

1 kg luista lampaanlihaa
3 sipulia
10 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
öljyä
voita
2 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl cayennenpippuria
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 ps (200 g) kuivattuja aprikooseja
1 ps (250 g) kuivattuja luumuja
5 dl lihalientä
1 dl tomaattipyreetä
2 rkl hunajaa
1 (luomu) sitruuna

Valmistusohje

1. Leikkaa liha pieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele sipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat.

2. Kuumenna tilkka öljyä ja nokare voita padassa. Lisää lihapalat ja paista ne joka puolelta kauniin ruskeiksi. Siirrä lihapalat syrjään. lisää sipulit sekä valkosipulit ja paista ne kauniin värisiksi.

3. Nosta lihapalat takaisin pataan. Lisää porkkanat. Lisää kaikki mausteet, aprikoosit sekä luumut ja kaada lihaliemi sekä tomaattipyree pataan. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 1 ½ tuntia.

4. Leikkaa hyvin pesty (luomu)sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja lisää viipaleet pataan. Jatka hauduttamista noin puoli tuntia.

Kolmen sipulin kanapata

Kolmen sipulin kanapadassa on sipulia niin perinteisen keltasipulin, valkosipulin kuin kevätsipulinkin muodossa. Smetanan määrässä ei ole nuukailtu, minkä ansiosta ruoka on talviruokaa parhaimmillaan. Valitse pataan broilerin paistileikkeitä, jotka säilyttävät mehevyytensä perinteisiä rintafileitä paremmin. 

kolmen sipulin kanapata

Kolmen sipulin kanapadassa smetanan määrässä ei ole nuukailtu, minkä ansiosta ruoka on talviruokaa parhaimmillaan.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Kolmen sipulin kanapata

5–6 kpl broilerin paistileikkeitä
suolaa
mustapippuria
2+1 rkl voita
2 keltasipulia
1 kokonainen valkosipuli
2 rkl tomaattipyreetä
2 prk (400 g) smetanaa
2 dl valkoviiniä
(vettä)
3 laakerinlehteä
ripaus savupaprikajauhetta
nippu kevätsipulia

Valmistusohje

1. Ota paistileikkeet huoneenlämpöön viimeistään tuntia ennen valmistusta. Mausta ne molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna voi paistinpannulla ja ruskista paistileikkeet kauttaaltaan. Nosta ne pataan.

2. Lohko sipulit, puolita kuoritut valkosipulinkynnet ja käytä ne pannulla, että ne saavat hieman väriä. Lisää nekin pataan. Lisää pannulle ruokalusikallinen voita ja tomaattipyree. Sekoita ja lisää smetana sekä valkoviini. Lisää myös laakerinlehdet, savupaprikajauhe ja suolaa sekä mustapippuria. Kiehauta ja kaada seos pataan.

3. Lisää pataan tarvittaessa tilkka vettä, niin että padassa olevat ainekset lähes peittyvät. Nosta pata 180-asteiseen uuniin ja hauduta noin tunnin verran.

4. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla ja tarjoile uunijuuresten ja couscousin kanssa.

Mehevä liha-sienipata 

Tämä pata huumaa maullaan ja tuoksullaan. Uunissa muhineet puolikkaat valkosipulit antavat arominsa pataan ja tuovat tuoksun koko kotiin. Kuivatut sienet antavat syksyn patoihin ja keittoihin täyteläisyyttä, sillä ne sisältävät paljon umamia. Maustajaksi sopivat kuivatut suppilovahverot, mustatorvisienet tai tatit.

mehevä sieni_lihapata

Mehevä sieni-lihapata huumaa maullaan ja tuoksullaan.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Mehevä liha-sienipata

2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
600 g patalihaa kuutioina (esim. naudan tai lampaan lapaa tai niskaa)
200 g herkkusieniä
2 kokonaista valkosipulia
1 l lihalientä
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
muutama oksa tuoretta rosmariinia
2 laakerinlehteä
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 dl kuohukermaa

Valmistusohje

1. Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla ja ruskista lihat parissa erässä. Laita lihat pataan tai isoon uunivuokaan. Ruskista pannulla myös puhdistetut herkkusienet ja poikittain halkaistut kokonaiset valkosipulit ja lisää pataan.

2. Kaada pataan lihaliemi. Murskaa suppilovahverot käsin ja lisää pataan ne sekä rosmariini, laakerinlehdet sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria.

3. Nosta pata 175-asteiseen uuniin ja hauduta tunnin verran. Lisää joukkoon kerma ja jatka hauduttamista vielä 1–2 tuntia.

4. Tarjoile keitetyn täysjyväriisin tai perunamurskan kera.

Cajunpata 

Cajunpata on tuhti ja maukas pataruoka, johon ruokaisuutta tuo niin broileri kuin mausteinen makkarakin. Kuohukerma sitoo mausteet ja tomaattisen liemen hurmaavaksi kokonaisuudeksi. Keitä padan seuraksi riisiä ja tarjoa lisänä vihreitä papuja.

cajunpata

Cajunpata on tuhtia ja maukasta talviruokaa, johon ruokaisuutta tuo niin broileri kuin mausteinen makkarakin.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Cajunpata

1 tuore broileri
2 rkl cajunmausteseosta
300 g chorizomakkaraa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 prk tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
3 rkl soijakastiketta
3 rkl kanafondia
1/2–1 tl chilihiutaleita
2 tl kuivattua timjamia
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa 
2 rk lvoi­-öljyseosta

Valmistusohje

1. Paloittele broileri reilun kokoisiksi paloiksi. Hiero paloja noin ruokalusi­kallisella cajunmaustetta (toinen ruo­kalusikallinen käytetään myöhem­min). Leikkaa makkara noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet.

2. Kaada tomaattimurska ja ­pyree, vesi, kerma, soijakastike ja fondi pa­taan. Lisää chilihiutaleet, timjami, mustapippuri, suola ja ruokalusikalli­nen cajunmaustetta. Kuumenna lie­mi kiehuvaksi.

3. Kuumenna voi­öljyseos paistinpan­ nulla ja paista broileripaloihin kau­ niin ruskea pinta. Siirrä broileripalat pataan liemeen. Kuullota sipuleita hetki makkaraviipaleiden kanssa ja siirrä ne pataan. Kypsennä ruokaa 200­-asteisessa uunissa 50­–60 minuuttia.

Mausteinen lihapata

Mausteinen lihapata vie kielen mennessään. Valitse lihapataan luullista naudanlihaa, kuten lapaa, etuselkää tai rintaa. Niissä on vahva maku, jolloin saat ruokaan lisää syvyyttä ja liha pysyy mehevänä muhiessaan uunissa tovin jos toisenkin. Mausteena padassa on tuttujen pippureiden, laakerinlehtien ja punaviinin lisäksi ripaus kardemummaa.

Lihapata

Mehevä pataruoka hurmaa rauhassa hautuneilla mauillaan.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Mausteinen lihapata

1 1/2 kg naudan etuselkää tai rintaa
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 porkkana
100 g selleriä
4 maustepippuria
1 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl kardemummaa
1–2 laakerinlehteä
3 rkl tomaattipyreetä
3 timjamin oksaa
1 rkl tavallista tai vaahterasiirappia
1 tl suolaa
4 dl punaviiniä
3 rkl häränfondia
noin 3 dl vettä

Pinnalle

silputtuja kirsikkatomaatteja
etikkasieniä tai hillosipuleita
lehtipersiljaa

Valmistusohje

1. Leikkaa liha isohkoiksi paloiksi. Ruskista palat öljyssä pannulla ja siirrä isoon pataan. Lisää silputtu sipuli, viipaloidut valkosipulinkynnet sekä juurekset ja mausteet. Kaada pataan viini ja fondi. Lisää sen verran vettä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.

2. Kuumenna pataa ensin 200-asteisessa uunissa ilman kantta. Kun liemi alkaa poreilla, laske lämpö 150-asteeseen ja peitä pata kannella. Anna hautua 4–6 tuntia.

3. Tarkista valmiin ruoan maku. Ota padasta pois juurekset, ne ovat jo makunsa antaneet. Suurusta ruoka halutessasi kevyesti kastikesuuruksella. Anna padan makujen tekeytyä sillä välin, kun teet lisukkeet.

4. Lisää pinnalle tarjoiluvaiheessa kourallinen silputtuja tomaatteja, hillosipulia tai pieniä etikkasieniä ja silputtua lehtipersiljaa. Nosta pata pöytään. Tarjoa lisänä uunissa paistettuja palsternakkoja ja voilla höystettyä perunamuusia.

Tarjoa lisänä appelsiini-hunajapalsternakkoja ja voilla höystettyä perunamuusia.

Viinivinkki: Hand Crafted by Geoff Hardy Shiraz, 15,37 e, on täyteläinen, mausteinen ja hennon nahkainen punaviini Australiasta.

Värikäs kasvispata

Värikäs kasvispata sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Siinä on muun muassa perunoita, kukkakaalia ja lehtikaalia, jotka muhivat meheviksi juustokuminan ja inkiväärin säväyttämässä liemessä. Ruokaisuutta tuovat härkäpavut, jotka voit halutessasi korvata myös muilla pavuilla tai vaikkapa kikherneillä.

värikäs kasvispata

Värikäs kasvispata sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Värikäs kasvispata

2 dl kuivattuja härkäpapuja
800 g jauhoista perunaa
1 pieni kukkakaali
5 tomaattia
150 g lehtikaalia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä
1 rkl rypsiöljyä
2 tl jeeraa (jauhettua juustokuminaa)
2 tl keltaisia sinapinsiemeniä
3 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 tl chilirouhetta

Valmistusohje

1. Huuhtele härkäpavut ja liota runsaassa vedessä yön yli. Kaada liotusliemi pois ja keitä papuja uudessa runsaassa vedessä 45 minuuttia. Kaada pavut siivilään valumaan ja odottamaan pataan lisäämistä.

2. Esivalmistele kasvikset. Kuori ja kuutioi perunat. Paloittele kukkakaali pienemmiksi kukinnoiksi ja lohko tomaatit. Poista huuhdotuista lehtikaaleista lehtiruotien paksuimmat tyvet. Paloittele ja leikkaa lehdet ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.

3. Kuumenna pannulla öljy ja lisää siihen jeera ja sinapinsiemenet. Lisää hienonnetut sipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kääntele seosta, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää perunat ja kukkakaalit ja kääntele, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada ainekset pataan.

4. Sekoittele pannulla hetken aikaa lehtikaalia, kunnes se hieman pehmenee. Lisää pataan muiden ainesten joukkoon. Kiehauta tomaatit, vesi, ja loput mausteet pannulla ja kaada pataan härkäpapujen kanssa. Anna padan hautua kannen alla 150-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan. Voit kokeilla perunoiden kypsyyttä tikulla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *