Ruoka

Paras pataruoka – listasimme mausteisen maukkaat liha- kasvis- ja kalapadat

Uunissa mausteiden ja yrttien kanssa muhiva pataruoka on talvikauden ehdoton herkku. Poimi parhaat reseptit maukkaisiin ja mausteisiin pataruokiin!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Mehevä pataruoka hurmaa rauhassa hautuneilla mauillaan.

Uunissa mausteiden ja yrttien kanssa muhiva pataruoka on talvikauden ehdoton herkku. Poimi parhaat reseptit maukkaisiin ja mausteisiin pataruokiin!

Pataruoat ovat parhaita monesta syystä. Padassa hautuvat muheviksi lihat, kasvikset, kalat ja broileri. Jos vain mahdollista, pataruoka kannattaa kypsentää aina uunissa. Siten se valmistuu alkuvalmistelujen jälkeen lähes itsestään.

Erilaisin maustein ja höystein saat aikaan aina uudenlaisia pataruokaherkkuja. Paraskaan pataruoka ei vaadi kalliita aineksia vaan hautumisaikaa ja tuoreita raaka-aineita.

Kasvispata sopii kiireiselle kokille

Vahvojen makujen kasvispata valmistuu helposti ja alle tunnissa. Bataatti, tofu ja peruna pilkotaan kuutioiksi ja pyöritellään öljyssä sekä mausteseoksessa. Itämaista sävyä pataan tuo curry ja korianteri, syvyyttä savupaprikajauhe. Maustetut ainekset kumotaan uunivuokaan tai -pataan, joukkoon lisätään säilyketomaatit. Pata muhii valmiiksi 200-asteisessa uunissa.

Bataatti-kikhernepadan maun salaisuus piilee hurmaavien intialaisten mausteiden kuulottamisessa öljyssä. Kookoskerma taittaa makumaailman lämmittävän pehmeäksi.

Papu-kasvispata saa hienon arominsa sitruuna-tagine-tahnasta. Chililastut, valkosipuli ja kookoskerma täydentävät padan makumaailman.

Syyskauden kasvispataan sujautetaan sieniä. Sieni-perunapata on ranskalaistyylinen kermalla höystetty pataruoka, joka kypsyy uunissa noin tunnissa.

 

Broilerista syntyy mainio pataruoka

Edullisista broilerin koipi-reisipaloista syntyy sitruunalla, valkosipulilla, paprikalla, kurkumalla ja yrteillä maustettuna raikas, mutta lämmittävä pataruoka. Broilerinkoivet kypsyvät uunissa noin 40 minuutissa, mutta jos maltat odottaa tunnin verran, saat suussa sulavan lopputuloksen. Maukkaan broileripadan kanssa maistuu kuskus tai tumma riisi.

Juustoraasteella gratinoitu broileripata syntyy tomaattimehussa muhineista broilerinfileistä. Tämä pataruoka kannattaa kypsentää hitaasi matalassa uuninlämmössä. Se on täydellinen viikonloppuruoka.

Kolmen sipulin kanapata saa täyteläisen maun smetanasta. Valkoviini ja tomaattipyree kruunaavat kanapadan liemen.

Kepeä pataruoka valmistuu kalasta

Tomaattisessa kalapadassa on makua: valkosipulia, rosmariinia, timjamia, muskottipähkinää ja fenkolinsiemeniä. Tomaattimurska, kalaliemi ja mausteet saavat muhia ja tiivistyä liedellä kannen alla puolisen tuntia ja vasta sitten lisätään kalapalat kypsymään mausteisessa höyryssä. Tarjoa kalapadan kanssa tuoretta leipää tai riisiä.

Kokeile välimerellisten kalapatojen reseptejä. Yhdistele kalan kanssa äyriäisiä katkarapuja tai simpukoita. Italialaisessa kalapadassa maistuvat chili, valkosipuli ja tomaattipyree.

Portugalilainen kalapata valmistuu yllättävän helposti, kun käytät kalafileitä ja pakastesimpukoita, valmiiksi keitetyt mustekalan lonkerot sopivat keittoon hyvin.

Lihapata vaatii aikaa, muttei työtä

Lihapadan valmistaminen on hidasta, mutta helppoa. Siksi se on mainio tarjottava viikonlopun illanistujaisissa. Kun lihapadan maut syvenevät kaikessa rauhassa uunissa, ehdit vaikka siivota, kattaa pöydän ja tarjota tervetulojuomat.

Lihapadan voi tehdä oman maun mukaan esimerkiksi riistasta, lampaasta, possusta tai naudasta. Pihvilihat kannattaa kuitenkin jättää kauppaan ja valita edullisempia ruhonosia, esimerkiksi naudan sisäpaistia.

Ennen pataan laittamista lihapalat ruskistetaan. Tässä Teresa Välimäen patareseptissä lähes koko ateria valmistuu yhdellä kertaa, kun uunissa hautuneiden lihapalojen kylkeen lisätään aterialla tarjottavat perunat paahtumaan viimeiseksi puoleksitoista tunniksi. Lihapadan kanssa maistuu tuore leipä ja raikas salaatti.

Sieni-lihapata hurmaa jo pelkällä tuoksullaan. Padassa muhineet valkosipulipuolikkaat antavat loistavan aromin tähän pataruokaan.

Burgundinpata kuuluu pataruokien klassikoihin. Pata tehdään perinteisesti naudanlihasta, pekonista ja sienistä punaviinissä pitkään hauduttaen.

Etelä-afrikkalainen pataruoka tehdään jauhelihasta

Hedelmäinen ja mausteinen jauhelihapata, bobotie, on Etelä-Afrikan kansallisruoka. Kuten kaikista kuuluisista ruokalajeista, bobotiestakin on useita muunnelmia.

Bobotien juju on pitkään uunissa kermamaisen pehmeäksi muhinut jauheliha, joka saa makua ja näköä currytahnasta, kurkumasta ja tuoreista yrteistä sekä mehevyyttä rusinoista ja banaaneista. Joissain versiossa padan joukossa on myös kuivattuja aprikooseja.

Pataan voi käyttää lampaan- tai naudanjauhelihaa tai niiden sekoitusta. Jauheliha-hedelmäseos levitetään vuokaan ja päälle kaadetaan laakerinlehdillä maustettu muna-maitoseos.

Bobotie

Resepti: bobotie

Katso myös Kotiliesi.fi: Gluteenittomat pataruoat arkeen ja juhlaan – 5 mehevää ohjetta

X