Ruokajutut

Juuriselleri hurmaa pyreenä, pihvinä ja ihanan lämmittävänä kasvissosekeittona – ota talteen reseptit!

Juuriselleri eli mukulaselleri ei ole vihannesosaston kaunokainen. Arpisen ja muhkuraisen kuoren alta paljastuu kuitenkin kauniin vaalea juures, joka hurmaa maullaan.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Kokeile juurisellerin veikeää mukulaa esimerkiksi paahdettuna.

Juuriselleri eli mukulaselleri ei ole vihannesosaston kaunokainen. Arpisen ja muhkuraisen kuoren alta paljastuu kuitenkin kauniin vaalea juures, joka hurmaa maullaan.

Juuriselleri on suosittu alkutalven juures. Sitä on helppo viljellä vaikka omalla takapihallaan, ja sen viljelyllä onkin pitkä historia. 

Juuriselleri on peräisin Välimeren seudulta. Sen jäännöksiä on löytynyt egyptiläisistä haudoista ajalta 1100 eKr. Pohjoismaissa se tunnettiin jo 1300-luvulla, jolloin sitä alettiin käyttää lääkekasvina.

Juuriselleri: Säilytys 

Juuriselleri säilyy useita viikkoja jääkaapin vihanneslaatikossa tai muovipussissa jääkaapissa + 2-+5 asteessa. Huonoksi menneen mukulasellerin tunnistat limaisen tahmeasta ja pehmenneestä pinnasta.

Juuriselleri on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista, omenoista ja avokadosta. 

Juuriselleri: Käsittely 

Juuriselleri on pyöreä ja muhkurainen juures. Sillä on rosoinen kuori ja valkoinen, raakana kitkerän aromikas malto. Vihannesosastolta kannattaa valita pieni 200-800 grammaan painoinen mukula, sillä isoiksi kasvaessaan juurisellerit saattavat muuttua puumaisen säikeisiksi. 

Juurisellerin kuoriminen onnistuu parhaiten tukevalla veitsellä. Aseta juuriselleri puhtaalle työtasolle. Leikkaa terävällä veitsellä ensin sellerin pohja ja yläosa pois, jotta se pysyy leikkuulaudalla tasaisesti. Leikkaa sitten sivut pois kuoren läheltä varoen poistamasta kuitenkaan liikaa. 

Juurisellerin voi raastaa, viipaloida tai leikata mieleisikseen paloiksi. Mukulasellerin leikkauspinta tummuu helposti selleristä erittyvien aineiden reagoidessa hapen kanssa, joten kuoritut palat kannattaa säilyttää kylmässä vedessä. Leikkauspinnat voi käsitellä myös sitruunamehulla, mikä estää tummumisen. 

Juuriselleriä ei ole aivan välttämätöntä kuoria, sillä myös sen kuori on syötävä, kunhan se on vain pesty huolellisesti. Kuori kannattaa jättää juurekseen erityisesti silloin, kun kypsennät kasviksen uunissa.

Mihin juuriselleriä voi käyttää? 

Juuriselleri on varsin edullinen ja syyttä suotta väheksytty herkku. Mukulasellerin maku on raakana voimakas, jota toiset vieroksuvat. Raakana juuriselleriä voi syödä esimerkiksi raasteena salaateissa ja juuresraasteissa.

Kypsennettäessä juuriselleri maku muuttuu makean aromaattiseksi ja pähkinäiseksi eikä kitkeryydestä ole tietoakaan. Juuriselleri antaa makua niin keittoihin ja kastikkeisiin, patoihin, gratiineihin kuin muusinkin joukkoon.

Paahdettuna juurisellerin maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Juurisellerin voi paahtaa uunissa kokonaisena esimerkiksi folioon käärittynä tai paloitella vaikka muiden uunijuuresten sekaan. Mukulasta voi leikata viipaleita juurespihveiksi, jotka ovat herkullisia paahdettuina voisulan kera.

Mukulasellerin oivia makupareja ovat pähkinät ja omena sekä erilaiset juustot, erityisesti voimakkaan makuiset sinihome- ja emmentaljuusto.

Tee juuriselleristä salaattia

Raakana juuriselleri sopii salaatteihin. Yhdistä selleri esimerkiksi omenan ja saksanpähkinöiden, lehtikaalin ja pekonin tai muiden juuresten kanssa. Sellerillä ryyditetty salaatti on erityisen loistava tarjottava syksyisessä ruokapöydässä.

Paahda, soseuta tai sujauta laatikkoon

Lisukkeena juuriselleriä kannattaa tarjoa erityisesti pyreeksi, muusiksi tai soseeksi valmistettuna. Juuriselleristä syntyy erityisen maukas muusi yksinäänkin ruskisteltulla voilla silattuna, mutta sellerin voi soseuttaa myös perunan tai muiden juuresten kanssa. 

Kun kaipaat vaihtelua joulun perinteisille juureslaatikoille, kokeile pähkinäistä juurisellerilaatikkoa. Pähkinä-juurisellerilaatikko sopii paitsi joulupöytään, myös talviselle viikonloppuaterialle. 

Jos vierastat juurisellerin ominatakeista makua, kokeile juuresta paahdettuna. Paloittele juuriselleri pellille muiden uunijuuresten seuraan tai tee selleristä herkullisia ranskalaisia. Mausteeksi riittää ripaus suolaa ja pippuria. 

Tee juuriselleristä keittoa

Juuriselleristä saat valmistettua ihanan lämmittävän kasvissosekeiton. Kokeile samettista juurisellerikeittoa, jonka juhlava maku syntyy valkoviinistä ja kuohukermasta. Myös selleri-omenakeitossa sekä hienossa sellerikeitossa aromaattinen juures loistaa pääosassa. Sosekeittoihin mukula sopii myös muiden juuresten, kuten porkkanan kanssa. 

Juureksilla höystettu hernekeitto on laskiaisen paras soppa, jota lusikoi mielellään myös arki-illan iloksi. Keitto keitetään alusta alkaen itse kuivatuista herneistä, joten sitä kannattaa valmistaa kerralla iso kattilallinen. Onneksi soppa vain paranee uudelleen lämmityksestä. 

Tarjoa juuriselleri pääruoaksi

Lämpimiin ruokiin, erityisesti kasvisruokiin juuriselleri tuo makua ja rotevuutta. 

Uuniselleri salviavoilla silattuna on todellinen herkkuruoka. Uunissa useamman tunnin hautuva juuriselleri on uskomattoman makeaa ja mehevää. Se sopii kasvisjoulupöydän kruunuksi kinkun tilalle.

Selleristä valmistuu myös hurjan herkulliset kasvispihvit. Voit joko raastaa sellerin pihvimassaan perunan, porkkanan ja palsternakan kanssa tai viipaloida mukulan parin sentin paksuisiksi viipaleiksi, leivittää parmesaanilla sekä seesaminsiemenillä ja paahtaa uunissa makoisiksi. 

Supersuosittu uunifetapastakin saa ihan uutta nostetta, kun vaihdat tomaatit kotimaisiin juureksiin, kuten juuriselleriin, porkkanaan ja punajuuriin. Jos kaipaat uunijuures-fetapastaan lisää ytyä, mausta juurekset esimerkiksi rouhitulla chilillä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Joulupöydän juurekset – Kotilieden parhaat reseptit joulun juuresherkuista

X