Ruoka

Salottisipuli on huippukokkien hehkuttama sipuli – näin se eroaa tutusta keltasipulista

Salottisipuli tunnetaan sipulina, jota etenkin huippukokit hehkuttavat. Se onkin erityisen makea sipuli, joka on parhaimmillaan pitkään haudutettavissa ruoissa, mutta maukas syötävä myös raakana.

Teksti:
Hanna Kuusisalo

Valitse salottisipuli etenkin silloin, kun aiot kokata risottoa.

Salottisipuli tunnetaan sipulina, jota etenkin huippukokit hehkuttavat. Se onkin erityisen makea sipuli, joka on parhaimmillaan pitkään haudutettavissa ruoissa, mutta maukas syötävä myös raakana.

Salottisipuli on ovaalinmuotoinen ja perinteisempää keltasipulia hieman pienempi ja ruskeampi ulkokuoren väritykseltään. Maultaan se on lempeä, aromaattinen ja makea eikä lainkaan yhtä ärhäkkä kuin monien muiden sipuleiden.

Salottisipuleita on useita lajikkeita. Esimerkiksi pitkänomaista salottisipulia kutsutaan banaanisalottisipuliksi. Se on tavallista salottisipulia kookkaampi ja  helppo kuoria – siis loistovalinta erityisesti silloin, jos sipulin kuoriminen ei lukeudu lempipuuhiisi.

Salottisipulin säilytys

Salottisipuli, kuten muutkin sipulit, viihtyvät viileässä ja ilmavassa paikassa 2-5 asteen lämpötilassa. Tiiviissä olosuhteissa, esimerkiksi muovipussissa, sipuli homehtuu helposti.

Salottisipulin käyttö 

Yksi salottisipulin suosion syynä lienee sen rakenne, joka hajoaa helposti haudutettaviin ruokiin ja kastikkeisiin. Salottisipuli sopii oikeastaan kaikkeen, mihin perinteinen keltasipulikin, mutta erityisesti se kannattaakin napata ostoskoriin silloin, kun ruokalistalla on kastiketta, risottoa tai pataruokaa.  

Pieniä salottisipuleita voi upottaa vaikka kokonaisina pataruokien joukkoon. Pitkä hauduttaminen tekee salottisipulista maukkaan ja antaa ruoalle hienostuneen maun. 

Parhaimmillaan salottisipuli on hyvin kypsennettynä, mutta sitä kannattaa toki kokeilla myös raakana esimerkiksi salaatinkastikkeissa tai marinointiliemissä.

Valitse salottisipuli risottoihin

Risotoissa salottisipuli on todellinen ässä, sillä se sulautuu riisinjyvien joukkoon saumattomasti ja antaa risotolle upean hienostuneen aromin. 

Katkarapurisotto vie kielen. Valkosipuli-chiliöljyssä paistetut katkaravut tekevät risotosta sopivasti tulisen. Kun risottoon sekoittaa lopuksi mascarponea, maku pyöristyy ja rakenteesta tulee ihanan kermainen. 

Kevään vihreä risotto verde tehdään riisin ja salottisipulien lisäksi pinaatista, parsasta ja herneistä. Sitruuna tuo makuun terävää kepeyttä. Kasvisrisotto sopii sellaisenaan pääruoaksi tai lisukkeeksi kalalle tai lihalle. 

Parsarisotto on toinen kevään lemppari. Jos perinteinen versio kaipaa mielestäsi uutta jujua, tartu tähän reseptiin. Sitruunainen parsarisotto maustetaan veikeästi lemon curdilla eli sitruunatahnalla. Päälle ripotellaan parmesaanin sijaan granaattiomenan siemeniä.

Salottisipuli sulaa keittoihin ja kastikkeisiin

Risottojen tapaan salottisipulia kannattaa pehmeän rakenteensa ansiosta käyttää keittoihin ja kastikkeisiin. Esimerkiksi rapujuhlissa ihastuttaa kuohkea, kermainen ja lempeän tulinen rapu-paprikakeitto, jonka liemeen salottisipuli antaa upean hienostuneen makuvivahteen. 

Crème Ninon on hienostunut ranskalainen alkukeitto. Tuoreista tai pakasteherneistä valmistettu samppanja-hernekeitto on keväistä juhlaruokaa niin väriltään kuin maultaankin. Se viimeistellään pöydässä samppanjalorauksella.

Thaimaalaiseen kookos-kanakeittoon salottisipuleita saa uppoamaan kokonaiset viisi kappaletta. Kookoksen maustamaa lientä säväyttävät muun muassa sitruunaruoho, galangal, kalakastike, chili ja ryppylimetinlehdet. 

Kermasta, voista, parista salottisipulista, valkoviinistä ja valkoviinietikasta valmistettu valkoviinikastike on helppo tapa nostaa simppeli kalaruoka luksusluokkaan. Voit lisätä mausteeksi myös ripauksen raastettua sitruunankuorta ja tuoretta, hienonnettua tilliä.

Portviinistä, salottisipuleista ja vahvasta lihaliemestä puolestaan valmistat kastikkeen liharuoille, kuten poronpaistille tai fileelle. Pieni veikeä makulisä syntyy mustikoista. 

Upota salottisipuli pataruokiin kokonaisena

Pitkä hauduttaminen tekee salottisipulille hyvää ja se sopiikin erinomaisesti erilaisiin pataruokiin, joihin sen voi upottaa vaikka kokonaisena. 

Pot-au-feu on ranskalaisen perheen sunnuntairuoka. Naudanlihan lisäksi monet emännät lisäävät pataan myös kanaa. Tähän pataruokaan tarvitset yhteensä kahdeksan salottisipulia, jotka saavat hautua hissukseen suussa sulavan meheviksi yhdessä yrttien, pippureiden, laakerinlehtien ja neilikan maustamassa liemessä.

Myös broileripataan salottisipuleita saa upottaa surutta vaikka 12 kappaletta. Broilerin, pekonin ja papujen rikastuttama pataruoka on viikonloppuruokaa parhaimmillaan. 

Coq au vin eli kukkoa viinissä on klassinen ruoka, joka tehdään broilerista, punaviinistä sekä herkkusienistä. Lisämakua tuovat timjami sekä tilkka konjakkia, mehevyyttä porsaankylki. 

Makea salottisipuli on täydellinen valinta salaatteihin ja salaatinkastikkeisiin

Lempeän makea salottisipuli on salaatteihin ja salaatinkastikkeisiin oiva valinta. Tomaatti ja sipuli ovat oiva makupari ja tomaattisesongin ollessa parhaimmillaan kannattaa tuo kaksikko päästää salaattien päärooliin. Tulinen tomaattisalaatti saa särmää salottisipulista ja potkunsa tuoreesta chilistä. Käytä salaattiin rohkeasti erikokoisia ja -värisiä tomaatteja.

Grillauskauden käydessä kuumimmillaan kannattaa salottisipuli parittaa ananaksen ja retiisien kanssa. Teresa Välimäen ohjeella valmistettava ananas-retiisisalsa on paitsi maukas myös kaunis lisuke grilliruoille.

Perinteinen vihersalaattikin nousee ihan uuteen loistoon, kun panostat kastikkeeseen. Italialainen vinaigrette sekoitetaan salottisipulista, oliiviöljystä, sinapista, etikasta ja ripauksesta mausteita. 

Salottisipuli sopii arki- ja viikonloppukokkailuun

Oikeastaan salottisipuli sopii kaikkeen, mihin tuttu keltasipulikin. Salottisipuli on oiva valinta esimerkiksi pastoihin, paistoksiin sekä vaikkapa kalaruokien kaveriksi. 

Japanilaisen munakkaan täytteeksi salottisipuli lisätään ronskeina lohkoina. Kurkku-kesäkurpitsa– sekä ruusukaalipaistoksiin salottisipuli puolestaan upotetaan hienoina suikaleina.

Kalaruokien hienostuneeseen makuun salottisipuli antaa hienon makulisän. Uunisiika thaimaalaisittain on upea viikonloppuruoka, josta ei puutu väriä tai makua. Älä nuukaile mausteiden kanssa, vaan käytä kalan viimeistelyyn reilusti yrttejä, salottisipulia ja chiliä.

Teitpä sitten nopean arkipastan tai vähän hienomman viikonloppupastan, salottisipuli on molempiin loistovalinta. Kermaisen sitruuna-rucolapastan täyteläinen ja hienostunut maku syntyy salottisipuleiden lisäksi mascarpone- ja parmesaanijuustosta. Sitruuna ja pikantti rucola taittavat kastikkeen rasvaisuutta ja antavat sille raikkautta. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Sipulit kuuluvat kaikkiin ruokiin – ota haltuun sipulin säilytys, pakastaminen, pilkkominen ja kuullotus

X