Vinkit

Hirvi kruunaa syysaterian

Teksti:
Anna.fi

Vähärasvainen hirvenliha tuo vaihtelua syksyn aterioihin. Kokosimme tähän 10 hirviruokaa, jotka tuovat veden kielellesi.

Hirvenliha taipuu monenlaisiin herkkuhin. Sen mietoa riistanmakua ei kannata peittää liian voimakkaalla maustamisella. Hyviä hirvenlihan maustajia ovat vaikkapa sipuli, mustapippuri ja katajanmarjat. Pikantissa karpalohillokkeessa on särmää, ja  se sopii hyvin hirvenlihan makupariksi.

Paras ja mehevin hirvipaisti syntyy pitkään hauduttamalla. Tarjoile hirvipaisti voissa paistettujen nauris-, kyssäkaali– ja punakaalilohkojen ja paistoliemen kera.

Mureasta hirvenpaistista voi valmistaa lihakääryleet. Maukkaiden hirvenlihakääryleiden täytteenä on pekonia, punasipulia ja tuoreita yrttejä.

Valmista koko ateria yhdellä kerralla uunissa.Teresa Välimäen omenainen hirvikiusaus maistuu etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera.

Maukkaasta hirvenlihasta voi valmistaa meheviä jauhelihapihvejä. Tarjoile hirvenjauhelihapihvien kanssa timjamilla ja rosmariinilla maustettuja uunijuureksia.

Tässä herkullisessa reseptissä hirvenkaree saa makunsa yrteistä sekä katajanmarjoista ja luumuista. Haudutusliemenä toimii mustaherukkamehu tai punaviini.

Loppusyksyn kylminä päivinä kaipailee lämmittäviä pataruokia. Hirvicarbonaden, juustoisilla patonkiviipaleilla kruunatun hirvipadan, haudutusnesteeksi sopii tumma olut tai punaviini.
 

Soppakeittiön Marc Aulénin hirvi-fenkolisoppa on tuhti ja täyteläinen talvisoppa. Sen maku vain paranee säilytettäessä.

Hirven lapa on mureaa ja maittavaa lihaa, jossa on mieto riistan maku. Se sopii paloiteltuna paitsi lihapatoihin tai hitaasti keitettäväksi. Tarjoa hirvenlapa mustaherukka-kastikkeen kanssa.

Tunnetuin hirvenliharuoka pataruokien ohella on hirvenlihapyörykät. Eipä ihme, sillä jauhetusta hirvenlihasta ja raastetusta perunasta syntyvät mehukkaat hirvenlihapullat.

Herkullinen hirvipatee on juhlava alkuruoka. Savustettu sian sivu tuo pateeseen mehevyyttä.

Timjamilla maustettu, roseeksi paistettu hirveen sisäfilee on juhlaruokaa. Tarjoa hirven sisäfileen kansssa suussasulavaa maa-artisokkapyreetä ja karhunvatukkakastiketta. Voissa paistetut suppilovahverot ja karamellisoidut sipulit antavat lisämakua annokseen. Tätä herkkua voi tarjota syksyn juhlissa, isänpäivänä tai vaikka itsenäisyyspäivänä.

Kuvat: Otavamedia

Koonnut: Leena Kalliokoski

Katso lisää hirvireseptejä:

Riistamakkarat
Riistatartar
Hirvipihvit
Hirvivorschmack

Kotiliesi.fi:  Hirvipaisti on mehevää riistaruokaa
 

X