joulun ruokalahjat
Joulun ruokalahjat voivat olla itse tehtyjä makeisia, meheviä kahvikakkuja tai herkullisia säilykkeitä.
Joulu

Itse tehty ja kauniisti pakattu ruokalahja on aina hyvä idea – kokosimme parhaat ohjeet erilaisiin herkkuihin

Joulun ruokalahjat voivat olla makeita tryffeleitä, joulumausteilla höystettyjä leipiä, meheviä kahvikakkuja, rapsakoita pikkuleipiä tai itse tehtyä granolaa. Pakkaa herkut kauniisti ja ojenna ystävälle lahjaksi!
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Joulun ruokalahjat ilahduttavat niin herkkusuuta kuin itse lahjan antajaakin. Kotitekoinen ruokalahja sopii vietäväksi myös heille, joilla on jo kaikkea.

Lue myös: Ihanimmat joulukarkit – tee itselle tai anna lahjaksi!

Muista ystävää, sukulaista, naapuria, opettajaa tai työtoveria itse tehdyllä syötävän hyvällä joulupaketilla. Pakkaa syötävä lahja kirkkaaseen kelmuun tai sellofaaniin ja kääräise soma naru ympärille. Makeiset ja pikkuleivät voi pakata vaikka paperipussiin. Säilykkeille, hilloille ja sinapille puolestaan kannattaa varata tiiviskantinen lasipurkki.

Myös vuoka tai kaunis peltipurkki sopii lahjapaketiksi, jolloin lahjan saaja voi hyödyntää sekä purkin että sen sisällön. Varusta lahja pienellä tuoteselosteella tai vaikkapa kokonaisella reseptillä. Muista merkitä myös valmistuspäivä. Parhaimmillaan ruokalahjat ovat mahdollisimman tuoreina.

Anna lahjaksi makeisia

Itse tehdyt joulukarkit ovat toivottu joululahja. Esimerkiksi itse tehty toffee sopii kauniisti sellofaaniin pakattuna joulun makeimmaksi ruokalahjaksi. Pähkinät tuovat toffeeseen rousketta ja suutuntumaa.

Key lime fudge lainaa makumaailmansa amerikkalaiselta Key lime -piiraalta. Pakkaa fudget yksittäin pieniin paperivuokiin, sillä huoneenlämpöiset makeiset ovat pehmeitä ja tarttuvat helposti toisiinsa kiinni. 

Vaahtokarkkeja ja suklaata – mikä voisi olla parempi yhdistelmä? Perinteinen riisimurosuklaa tehdään nyt uudella reseptillä.

Itse tehty suklaalevy on suussa sulavan herkullinen, hurjan kaunis ja vieläpä varsin helppotekoinen joulun ruokalahja. Tässä ohjeessa makumaailma on pääsiäiseen sopiva, mutta värikkäät pääsiäismakeiset voi korvata jouluun sopivaksi vaikkapa kuivatulla marjarouheella, pähkinöillä tai karkkirakeilla.

Itse tehdyt tryffelit on herkullisia ja kirjaimellisesti sulavat suuhun. Nämä valkosuklaarouheessa kieritellyt tryffelit saavat makua appelsiinista, likööristä ja chilistä. Voit maustaa suklaatryffelit myös kahvilla, kuten näissä suussa sulavissa suklaatryffeleissä on tehty.

Joulun ruokalahjat: Kahvikakut

Kahvikakut ovat joulun klassikoita ja siitä mainioita joulun ruokalahjoja, että ne voi mainiosti leipoa hyvissä ajoin ennakkoon. Tiukasti folioon käärittynä kahvikakku nimittäin vain paranee jääkaapissa vetäytyessään. 

Muuntautumiskykyisen maustekakun voi maustaa monin tavoin ja kuorruttaa unelmaksi. Tässä ohjeessa maustekakku saa säväyksen suklaasta. 

Myös inkivääri sopii maustekakkuun mainiosti ja sen lämmin aromi sopii täydellisesti joulunaikaan. Inkiväärikakku on mukavaa vaihtelua perinteisille joulun kahvikakuille.

Pähkinä-kuivahedelmäsekoitus ja piparkakkumauste höystävät tämän kahvikakun jouluisaksi. Konjakilla maustettu kinuskikuorrutus kruunaa kokonaisuuden aikuisten suun mukaiseksi. 

Taatelikakku on joulun ikisuosikki. Tämä herkullinen kahvikakku leivotaan gluteenittomasti ja ilman valkoista sokeria. Makeus tulee taateleista, mehevyys mantelijauheesta. 

Jouluinen viikunakakku on erinomainen joulun ruokalahja, sillä se vain paranee vanhetessaan. Leivonnaisen voi pukea juhla-asuun sokerikuorrutteella, mutta kakku on ihanaa ilman kuorrutettakin. 

Jos haluat ilahduttaa lähimmäistäsi itse tehdyllä ruokalahjalla, mutta jauhopeukalosi on keskellä lämmentä, karpalokakku on valintasi. Ohje on superhelppo, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Jouluinen säväys syntyy paitsi kuivatuista karpaloista, myös ripauksesta lämpimiä mausteita: neilikkaa, inkivääriä ja kardemummaa.

Joulun ruokalahjat: Leivät 

Omin käsin leivottu leipä on mieluinen lahja, joka ei taatusti jää nurkkiin pyörimään. Makea saaristolaisleipä on lahjaklassikko, joka sopii ihanasti nautittavaksi joulupöydän kalaruokien kanssa.  

Joululimppu on mausteisen makea leipä. Se sopii ruokaleiväksi kaikille joulun aterioille. Ohjeesta tulee viisi hyvän kokoista limppua, joten kerralla leivot joulun ruokalahjat usealle lähimmäiselle.

Tutun joululimpun voi mainiosti leipoa myöa vaaleana versiona. Pähkinöiden lisäksi tähän vaaleaan joululimppuun makua tuovat pomeranssinkuori ja anis.

Makea joululeipä on näyttävän näköinen, kun sen leipoo pyöreään kakkuvuokaan tai pitkänomaiseen leipävuokaan. Rusinoilla tai kuivatuilla aprikooseilla höystetty makea joululeipä sopii sekä alku- että jälkiruokien seuraksi ja maistuu erityisen hyvältä vahvan sinihomejuuston ja portviinin kanssa.

Pussillinen pehmoisia joulusämpylöitä on myös mainio ruokalahja. Joulusämpylät saavat pehmeytensä bataattisoseesta ja makunsa joulumausteista.

Kun kaipaat klassikoiden sijaan jotain astetta modernimpaa ja jännittävämpää ruokalahjaa, leivo ranskalainen mausteleipä, pain d’épice. Se on kakun ja leivän välimuoto, joka maistuu erityisen hyvältä juuston kanssa tarjottuna.

Anna lahjaksi makeita leivonnaisia

Onko mitään ihanampaa kuin tuore pulla? Ilahduta ystävää itse leivotulla nisulla, ja suosio on taattu. Bostonpullassa on hurmaava mehevä kanelilta maistuva mantelitäyte. 

Piparkakkukranssi on helppotekoinen joulun ruokalahja, jonka voi ripustaa oveen tai seinälle. Muista tehdä renkaaseen aukko ripustusnarua varten.  

Piparkakut kuuluvat jouluun, mutta kokeilisitko vaihteeksi jotain uutta? Värikkäillä suklaakarkkirakeilla höystetyt suklaakeksikuuset ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto.

Joulu on myös suklaan ja pähkinöiden sesonkiaikaa. Kahden suklaan keksit voi tehdä pähkinöillä tai ilman. Tumman ja valkoisen suklaan yhdistelmä takaa, että suklaisuutta on kekseissä yllin kyllin. 

Mitä jos antaisit läheiselle pusun tai kaksikin? Kaneli-suklaapusujen rapean suklaakuoren alta paljastuu kuohkean pehmeä marenkivaahto. Marenkivaahdon voi maustaa maun mukaan paitsi kanelilla, myös esimerkiksi mintulla tai appelsiinilla.

Banaanileipä eli banana bread on klassikkoleivonnainen, joka punaiseksi puettuna sopii erinomaisesti joulun makeaksi ruokalahjaksi. Punainen väri tulee elintarvikeväristä, ja sen voi halutessaan jättää pois.

Joulun ruokalahjat: säilykkeet ja pikkusyötävät 

Erilaiset säilykkeet, kuten hillot, marmeladit ja chutneyt, ovat ihania ruokatuliaisia. 

Rapea granola sulkee samaan purkkiin monet joulun herkullisimmista mauista: karpalot, valkosuklaan ja pähkinät sekä lämpimät mausteet kanelista neilikkaan ja inkivääriin. Ruokaisuutta aamiais- ja välipalaherkkuun tuovat kaura- ja kookoshiutaleet. Valmiin muromyslin ohessa voi lahjansaajalle antaa granolan reseptin, jotta herkkua voi valmistaa toisenkin kerran. 

Sinappi kuuluu kinkkuun, mutta sopii erinomaisesti myös lahjaksi. Tällä reseptillä valmistat siitä ihanan jouluisen. 

Persimonihillo on paras valinta talviselle juustotarjottimelle ja oiva lahja lähimmäiselle. Se valmistuu hetkessä ja hurmaa takuuvarmasti. Kaneli tuo hilloon herkullisen säväyksen.

Omena-puolukkahillo saa makua kanelista ja vaniljasta sekä tilkasta rommia. Pakkaa hillo lasipurkkiin, sido nauha ympärille ja koristele kanelitangolla. 

Kauniiseen lasipulloon pakattu itse tehty ketsuppi on maukas ruokalahja, joka ilahduttaa erityisesti lapsiperheitä, mutta maistuu kenelle tahansa herkkusuulle. Tässä ohjeessa tomaattien kaveriksi on surautettu myös juureksia, jotka tuovat makuun uutta jujua. 

Hunaja ja rosmariini antavat pähkinöihin loistavan vivahteen. Hunajassa ja rosmariinissa uitetut paahdetut pähkinät sopivat pikkusyötäväksi vaikkapa hedelmien kera juustolautaselle. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Joululahjaksi herkkuja – näin paketoit ruokalahjat lasipurkkeihin

X