Ruokajutut

Mikä kala on sesongissa? Ota kalakalenteri avuksi, niin valitset takuulla parasta ruokapöytään – usein myös edullisempaan hintaan

Kalakalenteri kertoo, mitä kalaa kannattaa ostaa ja valmistaa minäkin vuodenaikana. Sesonkeihin on hyvä tutustua, sillä silloin kala on parhaimmillaan. Useimmiten kala on myös edullisimmillaan sesonkinsa aikaan.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Myös kaloilla on sesongit. Kalakalenteri kertoo, mitä kalaa kannattaa milloinkin suosia.

Kalakalenteri kertoo, mitä kalaa kannattaa ostaa ja valmistaa minäkin vuodenaikana. Sesonkeihin on hyvä tutustua, sillä silloin kala on parhaimmillaan. Useimmiten kala on myös edullisimmillaan sesonkinsa aikaan.

Kalakalenteri kannattaa ottaa avuksi, kun etsit sesongissa olevaa kalaa, joka on parhaimmillaan ja tuoreimmillaan.

Loppukesän rapukausi on yleisesti tiedossa ja keskitalven madeaikakin on useimmille tuttu juttu, mutta miten muut kalat? Kalakalenterin avulla varmistat, että kauppareissulta tarttuvat mukaan varmasti parhaat kalavalinnat.

Lue lisää: Kalapullat tuovat mukavaa vaihtelua viikoittaiselle kala-aterialle – näin lastenkin rakastama arkiruoka syntyy helposti

Kalojen sesongit vaihtelevat vesien lämpötilan mukaan

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että myös kaloilla on omat sesonkinsa? Kyllä vain! Vaikka viljeltyä kalaa on tarjolla ympäri vuoden, pyydetyllä kalalla on omat sesonkinsa, ja parasta kala-aikaa on viileämpien vesien aika keväällä ja syksyllä. 

Erityisesti kesällä luonnonkalaa on kaupoissa heikommin saatavissa. Tämä johtuu siitä, että lämmin vesi muuttaa kalojen käyttäytymistä. Kesällä kalat siirtyvät usein syvemmälle viileämpiin vesiin, liikkuvat vähemmän ja odottelevat, että helteet menevät ohi ja vesi taas kylmenee.

Tästä syystä niiden pyytäminen on kesällä haastavaa: kun kala on syvissä vesissä eikä se liiku, se ei käy pyydyksiinkään tuttuun tapaan.

Talvella monet kalat puolestaan menevät horrosmaiseen tilaan ja liikkuvat silloin vähemmän.

Monien kalojen paras sesonki ajoittuukin kevääseen ja syksyyn. Kaikkiin kalalajeihin tämä ei kuitenkaan päde. Esimerkiksi silakka liikkuu talvella suurissa parvissa ja käy silloin herkästi pyydyksiin. 

Sesonki vaikuttaa niin kalan saatavuuteen kuin hintaankin. Valitsemalla ostoslistalle kauden kalan voi varmistua siitä, ettei kaupassa tarvitse pettyä saatavuuteen. Useimmiten kala on myös edullisimmillaan sesonkinsa aikaan. Täydellistä! 

Kasvatettua kalaa tarjolla ympäri vuoden

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kalakalenteri on vain viitteellinen, sillä luonto järjestää joka vuosi omat yllätyksensä kalastajille. Kotimaisen villikalan saantiin vaikuttaa suuressa määrin vallitseva sää sekä kalastusolosuhteet.

Näin ollen kaikkea kalaa ei aina ole saatavilla, vaikka kalenteri niin lupaisikin. Yllätyksiä saadaan toki myös toiseen suuntaan.

Kasvatettu kala ei seuraa sesonkivaihtelua, vaan sitä on lähes aina saatavilla. Suomessa kasvatetaan eniten kirjolohta, mutta myös jonkin verran esimerkiksi siikaa, kuhaa ja nieriää voi löytää kasvatettuna. 

Kotimaisten kauden luonnonkalojen suosiminen on kuitenkin ekoteko, ja kotimainen kala on ympäristöystävällinen proteiininlähde.

Kalakalenteri: Talvi

Talvella hyviä kalavalintoja ovat made, hauki, kuha, silakka ja muikku. Made on viileiden ja hämärien vesien kala ja siksi myös liikkeessä heti vuoden alusta. Mateen paras sesonki ulottuu joulukuusta maaliskuulle. Made on maukasta myös kesällä, mutta käy harvemmin pyydykseen silloin. 

Parvikalat, kuten silakka ja muikku, liikkuvat talvella isoissa parvissa ja uivat herkästi pyydyksiin alkuvuodesta. Talvella saa hyvin myös ulkomailta tuotua turskaa. 

Joulukuu
hauki
kuha
silakka
made
osterit
simpukat
Tammikuu
made
silakka
hauki
kuha
muikku
Helmikuu
made
silakka
hauki
kuha
muikku

Kalakalenteri: Kevät 

Jäiden lähtiessä hauki ui rantavesiin kutemaan. Tällöin sitä saadaan paljon pyydyksistä. Myös siikaa saadaan keväällä runsaasti, mutta toukokuun alussa se siirtyy pois rantavesistä. Ahven ja kuha käyvät puolestaan aktiivisiksi. 

Maaliskuu
silakka
hauki
muikku
Huhtikuu
hauki
ahven
lahna
kuha
särki
Toukokuu
hauki
ahven
särki
kuha
lahna
siika

Kalakalenteri: Kesä

Kesä on siialle erityisen mieluista aikaa, ja silloin siikasaaliit ovat parhaimmillaan. Sen sijaan monet muut kalat painuvat syvemmälle vesiin, mutta pyydyksiin voi tarttua jonkin verran esimerkiksi ahvenia, haukia, lahnaa ja kuhaa. 

Silakankalastusta säädellään EU:ssa, joten sitä ei troolata avomerellä heinä- ja elokuussa lainkaan.

Kesäkuu
kuha
lahna
silakka
Heinäkuu
siika
Elokuu      
siika
nahkiainen

Kalakalenteri: Syksy

Syksyllä pyydetyn kalan tarjonta on runsaimmillaan, sillä viilenevissä vesissä kala käy hyvin pyydyksiin. Erityisesti syys- ja lokakuussa oikeastaan kaikki kalatiskin peruskalat ahvenesta silakkaan ovat sesongissa. Silakkasesonki on erityisen vilkas syksyisin aina loppuvuoteen asti. 

Syyskuu    
ahven
kuha
lahna
muikku
siika
silakka
särki
nahkiainen
Lokakuu   
ahven
hauki
kuha
lahna
muikku
siika
silakka
särki
nahkiainen
Marraskuu
kuha
lahna
muikku
siika
silakka
särki
nahkiainen

Lue myös Kotilieden artikkeli: Muikku on ekologinen valinta ruokapöytään – katso, mitä herkkuruokia maukkaasta kalasta voi kokata

X