Maukas ja vähärasvainen hauki on mainio ruokakala – kokosimme parhaat reseptit pyöryköistä keittoihin sekä vinkit hauen käsittelyyn
Hauki on mitä mainioin ruokakala. Sen vähärasvainen mutta maukas liha taipuu meheviksi pyöryköiksi ja herkulliseksi kalakeitoksi tai vaikka välimerelliseksi uuniruoaksi.
Hauki on mitä mainioin ruokakala. Sen vähärasvainen mutta maukas liha taipuu meheviksi pyöryköiksi ja herkulliseksi kalakeitoksi tai vaikka välimerelliseksi uuniruoaksi.
Hauki on syyttä suotta hyljeksitty kala. Monen mielestä hauen valmistus on hankalaa sen ruotojen vuoksi, mutta esimerkiksi ranskalaisessa keittiössä hauki on arvostettu raaka-aine.
Lue myös: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit
Haukea parjataan toisinaan mauttomaksi, kuivaksi ja ruotoiseksi, mutta puisevia ovat yleensä ainoastaan todella isot hauet, joiden syömistä ei muutenkaan suositella runsaan elohopeapitoisuuden vuoksi. Etenkin parikiloiset ja sitä pienemmät hauet ovat oikein maukkaita. Ruodotkin irtoavat kypsästä hauesta helposti, kunhan kala on käsitelty oikein.
Kotimainen villihauki on ekologista lähiruokaa. WWF:n kalaoppaassa kotimainen hauki on luokiteltu vihreällä värillä, eli se lukeutuu suositeltavien kalalajien joukkoon.
Mistä tunnistaa tuoreen hauen?
Haukea on kaupassa tarjolla usein valmiina fileinä. Kala suositellaan usein syötävän mahdollisimman tuoreena, mutta hauki voi hyvin odotella pari-kolme päivää kuolonkankeuden pehmenemistä. Aivan tuoreena valmistetusta hauesta tulee helposti kumimaista.
Jos ostat hauen kalatiskiltä, tätä ongelmaa ei yleensä ole, sillä kalan matka kalastajalta kauppaan vie aina oman aikansa. Jos kuitenkin narraat vonkaleen omalta mökkilaituriltasi, voit mainiosti valmistaa siitä ruokaa vasta seuraavana päivänä. Säilytä hauki kylmässä, korkeintaan +3 asteen lämpötilassa.
Vanhaa kalaa ei tietenkään pidä syödä. Tuoreen kalan silmät ovat kirkkaat ja kidukset punaiset, ja se tuoksuu raikkaan kalaisalta. Kalakauppiaalta voi kysyä hauen viimeistä käyttöpäivää. Päiväyksen umpeuduttua haukea, kuten ei muitakaan kaloja, kannata missään tapauksessa enää valmistaa ruoaksi.
Hauen käsittely
Hauki tunnetaan erityisesti ruodoistaan. Ruotoja, jotka jäävät fileeseen evien ja maharuotojen poistamisen jälkeen, kutsutaan Y-ruodoiksi. Niiden poistaminen ei ole aivan yksinkertaista. Jos ostat kalan tiskiltä, pyydä kauppiasta poistamaan ruodot puolestasi.
Vaihtoehtoisesti voit valmistaa hauesta pihvejä, pyöryköitä tai mureketta. Monitoimikone tekee ruodoista selvää muutamassa minuutissa.
Hauki on maino kala moneen ruokaan
Haukea myydään useimmiten fileenä. Fileen voi paistaa pannulla, kypsentää lempeästi uunissa tai sujauttaa vaikka kalakeiton joukkoon. Ruodottomasta haukifileestä valmistetut kalapuikot ovat koko perheen herkkua.
Hienoksi jauhettuna hauki sopii loistavasti murekkeisiin, pihveihin ja kalapulliin. Tämä ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, varsinkaan, jos pelkää ruotoja.
Jos saat käsiisi kokonaisen hauen, voit kypsentää sen näyttävästi grillissä tai uunissa. Näin hauen valmistus sujuu helposti, ja kokonaisena kypsennetty hauki pysyy fileetä varmemmin mehevänä.
Tässä Anna.fi:n parhaat haukireseptit, ole hyvä!
Hauen valmistus: tee hauesta kalapullia, pyöryköitä ja mureketta
Kalapullat ja -pihvit syntyvät hyvin samanlaiseen tapaan kuin lihapullatkin, ja mausteeksi riittää yksinkertaisesti tilli, sitruuna ja suola. Hyvä idea on jauhaa hauen kaveriksi muita kalalajeja, jotka tuovat kalapihvien makuun lisää jujua.
Jos haluat heittäytyä villiksi, voit maustaa haukipihvit ja –pyörykät esimerkiksi aasialaisittain inkiväärillä, kookosmaidolla ja chilillä.
Hienoksi jauhetuista haukifileistä voi tehdä myös mehevää mureketta, jossa on sitruunan ja yrttien raikasta makua. Lisukkeeksi voi valmistaa klassisen munakastikkeen, joka kruunaa ihanasti kesäisen kala-aterian.
Liivatteella hyydytetty mummon kalahyytelö valmistetaan valmiiksi kypsennetystä kalasta. Se on kevyt ja helppotekoinen alkuruoka, jonka seuraan sopivat keitetyt perunat ja ruisleipä.
-
Kalapullat hauesta
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Kalamureke ja munakastike
- yli 60 min
- 8
- Keskitaso
-
Haukimureke
- yli 2h
- Vaativa
-
Mummon kalahyytelö
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Thaimaalaiset kalapihvit (Thot Man Pla)
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Kalapihvit ja remouladekastike
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Hauki sopii kalakeittoon
Unohda hetkeksi perinteinen lohisoppa ja valmista keitto vaihteeksi hauesta. Vähärasvainen kalafilee kypsyy nopeasti ja murenee helposti. Siksi keiton ei kannata antaa porista liedellä pitkään kalan lisäämisen jälkeen.
Voit valmistaa keiton kirkkaana, kermaisena tai tomaattipohjaisena. Sitruuna ja tuoreet yrtit maustavat keiton yksinkertaisesti, mutta maukkaasti. Jos haluat sopasta astetta fiininpää, tee sahramilla maustettua tomaattista kalakeittoa. Siinä ihastuttaa sahramin lisäksi veikeä fenkoli. Viimeistele soppa sitruunalla maustetulla majoneesilla ja tarjoa vaalean maalaisleivän kanssa.
-
Hauki-katkarapukeitto
- 30-60 min
- 10
- Helppo
-
Villi kalakeitto
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Sahramilla maustettu tomaattinen kalakeitto
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
Ruokaa fileestä ja kokonaisesta hauesta
Ruodottoman haukifileen voi kypsentää uunissa tai paistaa pannulla joko sellaisenaan tai paneroituna. Paras lopputulos syntyy tuplapaneroinnilla. Pyöräytä paloiteltu filee ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunissa ja lopuksi ruis-korppujahojen seoksessa. Runsaassa rasvassa meheviksi paistetut haukischnizelit voi tarjota esimerkiksi remouladekastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera.
Myös välimerelliset mausteet sopivat hyvin yhteen hauen kanssa. Kypsennä haukifileet uunivuoassa tomaattisessa kastikkeessa, jota tuoreet yrtit, valkosipuli ja oliivit maustavat. Kun lisäät vuokaan kypsymään myös perunoita, saat kätevästi valmistettua koko aterian yhdellä kerralla.
Kokonainen hauki on näyttävä tarjottava ja helppo valmistettava. Kalan voi kypsentää uunissa tai kesällä vaikka grillissä. Mausteeksi riittävät suola, sitruuna ja tuoreet yrtit, mutta jos kaipaat makuun enemmän jujua, mausta hauki marokkolaisittain harissalla ja työnnä appelsiininviipaleita avonaiseksi leikatun kalan sisään.
Norjalainen hauki kypsyy perunoiden kera kermapedillä meheväksi ja maukkaaksi. Kun kala ja perunat on syöty, loput kastikkeet saa pelliltä talteen maukkaan ruis- tai maalaisleivän avulla.
Kuningashauki saa sisuksiinsa yrteillä maustetun perunatäytteen. Kun työnnät vielä kalan pintaan tehtyihin viiltoihin voita ja sitruunalohkoja, saat lopputuloksesta erityisen maukkaan ja mehevän.
-
Haukisnitzelit
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Välimeren uunikala
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Marokkolainen uunikala
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Kuningashauki
- yli 60 min
- Keskitaso
-
Norjalainen hauki
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Grillattua, basilikalla maustettua haukea
- alle 30 min
- 2
- Helppo
Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä kalajutut:
Katso myös Kotiliesi.fi: Hauen y-ruodon poistaminen – näin pääset eroon ”anopinfileestä”, katso video taidonnäytteestä!
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous