Ruokajutut

Muikku sopii mainiosti arjen kalaruokiin – kokeile näitä helppoja reseptejä

Muikku saa hymyn huulille jo muikkua sanomatta. Ekologinen, maukas ja edullinen muikku on loistava arkiruoan raaka-aine, joka kypsyy nopeasti ja taipuu moneen. Nappaa parhaat muikkureseptit ja vinkit muikun käsittelyyn.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Muikku maistuu paistettuna, uunissa kypsennettynä sekä savustettuna.

Muikku saa hymyn huulille jo muikkua sanomatta. Ekologinen, maukas ja edullinen muikku on loistava arkiruoan raaka-aine, joka kypsyy nopeasti ja taipuu moneen. Nappaa parhaat muikkureseptit ja vinkit muikun käsittelyyn.

Muikku on herkullinen kala pannulla paistettuna, uunissa paahdettuna, friteerattuna tai vaikka ruisleivän päältä tarjottuna. Muikuista saa helppoa arkiruokaa käden käänteessä, sillä pienet kalat kypsyvät nopeasti ja niiden käsittelykin on varsin helppoa.

Lue myös: Miso, teriyaki ja salvia – uutta makua uuniloheen

Lohikaloihin lukeutuva muikku on sisävesiemme ammattikalastajien tärkein saaliskala. Pienikokoinen hopeanvärinen sukkula muistuttaa samaan sukuun kuuluvaa siikaa. Lajit erottaa kuitenkin helposti leukojen perusteella: muikulla alaleuka on yläleukaa pidempi, mutta siialla päin vastoin. Silakasta muikun erottaa selässä oleva rasvaevä.

Muikku on yleensä 12–20 cm pitkä. Pienempiä, noin viisisenttisiä muikkuja kutsutaan neulamuikuiksi.

Muikulla on kaksi sesonkia: alkuvuodesta ja syksyllä, mutta yleensä muikkua saadaan saaliiksi ympäri vuoden. Syksyisin muikkua myydään kuitenkin vain valmiiksi perattuna, sillä muikunmäti otetaan silloin talteen ja pakastetaan myytäväksi.

Muikunmäti on juhlapöydän herkku

Muikunmäti on juhlapöydän arvostettu herkku, jota myydään pakastettuna erityisesti talven juhlahetkiä varten.

Muikunmäti on pienirakeista, ja sen väri vaihtelee oranssinpunaisesta oranssinkeltaiseen. Maultaan muikunmäti on myydyistä mädeistä voimakkaimman makuista.

Muikunmädin käsittelyssä kannattaa olla tarkkana. Muiden mätien tapaan se pilaantuu herkästi, joten hyvästä hygieniasta ja katkeamattomasta kylmäketjusta on syytä huolehtia. Sulattamisen jälkeen mäti on hyvä säilyttää jääkaapissa korkeintaan kolmen asteen lämpötilassa ja syödä vuorokauden sisään. Aseta tarjolle kerralla vain pieni määrä mätiä ja ota lisää tarvittaessa.

Muikunmäti sopii erinomaisesti blinien lisukkeeksi smetanan ja punasipulin kera. Ihanaa se on myös paahtoleivän tai toast skagenin päällä sekä sellerikreemin kera tarjottuna.

Muikku on ekologinen ja terveellinen valinta

Suomalainen sisävesien muikku on hyvä valinta ruokapöytään. WWF:n kalaoppaassa kotimainen muikku on merkitty vihreällä eli se lukeutuu suositeltavien kalalajien joukkoon.

Muikkujen kannat vaihtelevat luontaisesti suuresti, mutta muikun kalastus ei kuitenkaan vaaranna kantojen vahvuutta. Kotimaisen luonnonkalan syöminen onkin ekoteko, sillä kalastaminen vähentää järvien rehevöitymistä.

Muikku on myös terveellistä syötävää, sillä se kuuluu rasvaisiin kalalajeihin. Kalan rasva on pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa ja sisältää ihmiselle välttämättömiä omega-3 -rasvahappoja. Lisäksi muikusta saa runsaasti D-vitamiinia. Koska muikku ei juuri syö muita kaloja, se ei kerää itseensä ympäristönsä haitta-aineita.

Muikku: perkaus

Muikun käsittely on helppoa ja nopeaa, kun sen on muutamaan kertaan tehnyt. Muikkua ei tarvitse suomustaa. Usein muikut perataan puhkomalla eli sisälmykset poistetaan ilman vatsan avaamista.

Toinen näppärä kikka on siivota muikut keittiösaksilla. Pää ja rintaevä leikataan yhdellä leikkuulla, toisella avataan vatsa. Tämän jälkeen poistetaan suolet käsin tai pientä veistä apuna käyttäen.

Vaihtoehtoisesti voit myös irrottaa kalalta pään taittamalla sen niskasta alaspäin etusormen ja peukalon välissä ja vetämällä sitten sisälmykset ulos. Avaa lopuksi vatsa keittiösaksilla. Sitten vielä nopea huuhtaisu, ja kala on valmis kypsennettäväksi. Neulamuikut syödään ilman perkausta.

Muikku: reseptit moneen makuun

Muikku on valtavan monipuolinen kala. Muikkuja on tarjolla niin kokonaisina, perattuina kuin fileinäkin. Lisäksi niitä löytyy valmiiksi savustettuina, hiillostettuina ja friteerattuina sekä erilaisina säilykkeinä.

Tunnetuimpia muikkuruokia ovat paistetut tai friteeratut muikut sekä esimerkiksi maukas muikkupotti. Muikkuja voi tarjota myös ruisleivän päältä, tortillaletun sisään sujautettuna tai vaikkapa espanjalaisittain maustettuna. Kokeile valmistaa muikuista myös kermainen keitto tai tarjoa ne vaihteeksi täyteläisen tillivaahdon kera.

Muikut pannulla

Paistetut muikut ovat todellista pikaruokaa. Pyöräytä muikut ruisjauhoissa ja paista runsaassa voissa rapeiksi. Kun nappaat kalatiskiltä mukaasi valmiiksi perattuja muikkuja, on ruoka pöydässä alta puolen tunnin.

Paistetut muikut voi tarjota perinteiseen tapaan perunamuusin kera, mutta kokeile lisukkeena vaihteeksi myös pinaattipesto-perunoita, tillivaahtoa tai kurkkusalsaa.

Paistettuihin muikkuihin saa helposti jujua myös mausteilla. Paista muikut vaikkapa yrttivoissa tai mausta pikkukalat makeansuolaisella teriyakikastikkeella. Paistamisen jälkeen muikut voi myös marinoida etikkaliemellä.

Tai sujauta paistetut muikut tortillalettujen väliin yhdessä pikkelöidyn punasipulin ja tillikreemin kera. Helpot muikkuleivät puolestaan kootaan ruisleivän päälle paistetuista muikuista, tillisilpusta ja kurkkukuutioista.

Muikut uunissa

Helppo ja kärytön tapa kypsentää muikut on paahtaa ne uunissa. Pyöräytä muikut mausteöljyssä ja kypsennä niitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Kypsän kalan tunnistat evästä vetämällä. Kun evä irtoaa vaivatta, on muikku kypsä nautittavaksi.

Uunimuikut voi tällä ohjeella valmistaa myös myöhemmin syötäväksi. Kypsennä kaloja mausteiden kera puhtaaseen säilyketölkkiin sujautettuna 150-asteisessa uunissa pari tuntia. Kytke sitten virta pois ja anna tölkkien jäähtyä hitaasti. Kierrä kannet tiukasti kiinni. Jäähtyessä kansi painuu kuopalle.

Uunissa hissukseen hautuva muikkupotti on perinteinen muikkuruoka, jossa pikkukalat saavat seurakseen sian kylkiviipaleita. Modernissa muunnoksessa on pekonia, joka antaa kaloille savun makua.

Savustetut muikut: savusta itse tai osta valmiina

Savustetut muikut ovat monen herkkua. Kun ne tarjoillaan savustettuna ja oheen laittaa vielä uusia perunoita sekä raikasta salaattia, syntyy maukas ateria, joka kruunaa kesäiset illanistujaiset.

Muikkujen savustus on yhtä mutkatonta kuin muidenkin pikkukalojen. Tällä ohjeella onnistut varmasti ja lopputulos vie kielen.

Savumuikut voi mainiosti poimia valmiiksi myös kaupan hyllyltä ja loihtia niistä toinen toistaan makoisampia herkkuja. Tarjoa savumuikut ruislimpulta tai tee niistä kermainen savumuikkukeitto.

Katso myös Kotiliesi.fi: Helppo kalaruoka maistuu arjen kiireiden keskellä – poimimme parhaat kalareseptit puikoista keittoihin ja laatikoista pastoihin

X