Vinkit

Tilli

Teksti: Sirpa Hammarberg

Voi, uudet perunat ja tilli, muuta kesäinen välipala ei kaipaa – tai ehkä siivun graavikalaa, sekin tillillä maustettuna. Tilli on kesäisten herkkujen hieno maustaja. Syksymmällä vahvistunut ja kukkiva tilli pääsee rapujuhlien komistuttajaksi ja säilykkeisiin.

tilliä

Monien muiden yrttien tavoin tilli on tullut Suomeen kiertävien munkkien mukana. Tilliä on käytetty lääkkeenä ja mausteena kaikkialla muinaisesta Egyptistä antiikin Roomaan. Sillä on myös uskottu olevan pahoilta hengiltä suojelevia voimia.

Tillin käyttö on vähentynyt Välimeren alueella, mutta se on jäänyt vahvasti Skandinavian, Baltian ja Venäjän keittiöihin. Erityisesti kala- ja äyriäisruokien mausteena ja säilykkeissä tilli on suosittu mauste – lehtinä, varsina, kukintoina ja siemeninä.

Rapujen keitinliemi saa ihanan aromin kruunutillistä – pitkien tillien suurista tillinkukinnoista. Tilli sopii hyvin munaruokiin ja raejuuston sekä salaattien mausteeksi. Hyvästä vasikanlihasta tehty tilliliha palkitsee ennakkoluulottoman kokin. Uuden sadon kurkut hölskytellään maukkaiksi tillin ja etikan kera.

kruunutilliä ja rapuja

Tillin siemenet kasvavat ja maustavat

Yksivuotinen tilli on keittiöpuutarhan peruskasvi. Se kylvetään avomaalle suoraan siemenistä. Sitä voi kasvattaa melkein minkälaisessa maassa tahansa, mutta parhaiten se viihtyy hiekansekaisessa voimakkaassa maassa. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen ja tasaisen kostea, tarvittaessa tilliä pitää kastella.

Tilliä kannattaa kylvää pitkin kesää, jotta uusia lehtiä olisi koko ajan saatavilla. Tilli kylvetään märkiin kylvövakoihin, kuivassa maassa se ei idä. Kun tillin kanssa kasvattaa vierekkäisissä riveissä persiljaa, voi välttyä kirpoilta. Tilli leviää helposti riesaksi ympäristöönsä siemenistä. Siksi se kannattaa korjata ennen kuin siemenet tuleentuvat. Tilli voi kasvaa kukintoineen komeasti jopa metrin korkuiseksi.

Kuivatus ja pakastaminen ovat hyviä tapoja säilöä tilliä. Tillinsiemeniä käytetään maustesekoituksissa, marinadeissa ja säilönnässä sekä liharuoissa. Niitä voi myös pureskella hengityksen raikastamiseksi.

Reseptejä:

Graavit silakat Sorsapuiston tapaan
Kahden kalan mureke
Kesäinen kalakeitto
Sitruuna-tillikastike
Tillisilakat

Kuvat Mirva Kakko ja Jorma Marstio

 

 

X