![](https://anna.fi/awpo/img/2022/11/voitaikina.jpg?s=075d5e2acb740660803ab5b6f41f52ca&fit=crop)
Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Näin valitset oikean pakastetaikinan
Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Tiedätkö, mitä eroa näillä on ja miten valitset omaan tarkoitukseesi sopivimman taikinan? Kokosimme vinkit ja parhaat reseptit.
Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Taikina vaikuttaa lopputulokseen.
Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Tiedätkö, mitä eroa näillä on ja miten valitset omaan tarkoitukseesi sopivimman taikinan? Kokosimme vinkit ja parhaat reseptit.
Voitaikina, lehtitaikina ja torttutaikina muistuttavat toisiaan. Ne kaikki soveltuvat niin suolaisten kuin makeidenkin leivonnaisten valmistukseen, mutta pieniä eroja niiden väliltä kuitenkin löytyy. Kun valitset tarpeeseesi oikean taikinan, pääset varmimmin maukkaaseen lopputulokseen.
Kaupan pakastealtaassa on tarjolla voitaikinaa ja lehtitaikinaa sekä joulun aikaan myös torttutaikinaa. Valmistaikinat helpottavat kotileipurin urakkaa, sillä lehtevät taikinat ovat suhteellisen työläitä valmistettavia.
Valmiiksi kaulitut pakastetaikinalevyt ovat näppäriä, ja ne sulavat nopeasti. Mikä parasta, koneellisesti valmistetuissa taikinoissa on jopa sata kerrosta, jolloin lopputuloksesta tulee täydellisen rapea ja lehtevä. Osa taikinoista soveltuu vegaaniseen ruokavalioon, ja tarjolla on myös gluteenittomia vaihtoehtoja.
Ota siis taikina sulamaan, valitse mieleisesi resepti ja loihdi kahvipöytään toinen toistaan makoisampia herkkuja!
Voitaikina on maukas jokapaikanhöylä
Voitaikina valmistetaan nimensä mukaan voista, minkä maistaa myös valmiin leivonnaisen täyteläisessä maussa. Voitaikina on siis loistava valinta, mikäli leivonnaisessasi on vain vähän täytettä suhteessa taikinaan.
Voitaikinan käsittelyssä on syytä olla huolellinen. Jos taikina odottelee huoneen lämmössä liian pitkään, se pehmenee ikävästi. Tällöin taikinan käsittely vaikeutuu eikä leivonnainen enää nouse uunissa toivotulla tavalla lehteväksi ja rapeaksi.
Voitaikina soveltuu hyvin esimerkiksi joulutorttuihin, erilaisten suolaisten ja makeiden piirakoiden pohjaksi sekä vaikkapa pikaviinereiden leivontaan. Ruoan valmistukseenkin voitaikinasta on. Voitaikinaan kääritty lihamureke tuo kotiruokaklassikkoon herkullisen säväyksen.
Hauska idea on leikata voitaikinasta suikaleita, maustaa ne juustolla sekä yrteillä ja paistaa ne uunissa rapsakoiksi. Juustotangot ja rosmariinitikut sopivat keittojen kaveriksi tai vaikka suolaiseksi suupalaksi dippien ja tahnojen kera.
-
Joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Viikuna-sinihomejuustojoulutortut
- 30-60 min
- 10
- Helppo
-
Rapea luumu-suklaakuusi
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Juustotangot
- 30-60 min
- Helppo
-
Rosmariinitikut
- 30-60 min
- Helppo
-
Ranskalainen omenapiirakka
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Helppo keltaisten tomaattien piiras
- 30-60 min
- 8
- Helppo
-
Voitaikinaan kääritty jauhelihamureke
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Mansikkaviineri
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Ohut lehtitaikina on täydellinen valinta pasteijoihin
Lehtitaikina leivotaan voin sijaan margariinista. Margariinin ansiosta lehtitaikina ei ole yhtä altis lämpötilan vaihtelulle kuin voitaikina, ja useimmat lehtitaikinoista soveltuvat myös vegaaniseen ruokavalioon.
Lehtitaikina on valmistaikinoista ohuin ja sopii erinomaisesti erilaisiin täytettyihin leivonnaisiin, kuten pasteijoihin. Leivo suolaisia parsapasteijoita tai vaikka helppoja mustikkapasteijoita. Kun kuori on ohut, täyte saa ansaitsemansa huomion.
Lehtitaikinasta voi valmistaa myös erilaisia leivoksia. Tee lehtitaikinasta suositut pasteis de nata -leivokset tai vegaaniset hummus-punakaalileivokset.
Tai kiepauta lehtitaikinaa ja piparkakkutaikinaa yhteen ja saat söpöt ja makeat jouluiset kierreleivonnaiset, jotka voi halutessaan koristella sokerikuorrutteella veikeiksi.
-
Parsapasteijat
- 30-60 min
- 12
- Helppo
-
Nopeat kinkkupiiraat ja basilika-rucolasalaattia
- alle 30 min
- 10
- Helppo
-
Lehtitaikina-piparikierteet
- 30-60 min
- 20
- Helppo
-
Helpot mustikkapasteijat
- alle 30 min
- 16
- Helppo
-
Pastéis de nata
- 30-60 min
- 12
- Keskitaso
-
Vegaaniset hummus-punakaalileivokset
- 30-60 min
- 8
- Helppo
Pasteijoiden lisäksi lehtitaikinasta voi valmistaa maukkaita suolaisia ja makeita piirakoita tai vaikka näyttävän suolaisen lehtitaikinabostonin.
Voitaikina ja lehtitaikina sopivat molemmat loistavasti piirakoiden pohjaksi. Syksyisessä kahvipöydässä ihastuttaa niin punajuurella ja fetajuustolla kuin halloumijuustolla ja kurpitsalla täytetty piirakka. Kesällä herkutellaan nektariinipiirakalla, johon mustapippuri tuo jännittävän lisävivahteen.
Kun haluat päivittää perinteisen lohipiirakan uuteen uskoon, tartu tähän ohjeeseen. Lehtevälle lehtitaikinapohjalle kootaan misolla maustettua ranskankermaa sekä kylmäsavulohiviipaleita. Sitruunatimjami, kevätsipuli ja versot tuovat miso-lohipiirakkaan mukavaa raikkautta.
-
Kinkku-sinihomejuustoboston
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Punajuuri-fetapiirakka
- 30-60 min
- 8
- Helppo
-
Rapea misolohipiirakka
- yli 60 min
- 15
- Helppo
-
Nektariini-mustapippuripiirakka
- 30-60 min
- 16
- Helppo
-
Kasvis-fetajuustokranssi
- yli 60 min
- 6
- Helppo
-
Kurpitsa-halloumijuustopiirakka
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Vuohenjuusto-sipulipiirakka
- yli 60 min
- 6
- Helppo
-
Rapea pekonipiirakka
- yli 60 min
- 16
- Helppo
-
Mozzarellalla höystetty tomaattipiirakka
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Torttutaikina on joulun sesonkituote
Torttutaikina on joulunajan sesonkituote ja eräänlainen voitaikinan ja lehtitaikinan välimuoto. Torttutaikinan paksuus on voitaikinan luokkaa, mutta se valmistetaan margariinista, ja siksi torttutaikinasta valmistetut leivonnaiset kohoavat uunissa perinteistä voitaikinaa paremmin.
Nimensä mukaan torttutaikina soveltuu parhaiten joulutorttujen leivontaan. Täytteitä vaihtamalla joulutorttuihin saa uutta jujua ja makua.
Ohje: Omena-valkosuklaa-tähtitortut
Tee voitaikina itse
Toki taikinan voi valmistaa myös alusta alkaen itse. Kerma-voitaikina on oikaisijan unelma, sillä työlään kaulimisen sijaan voitaikina valmistetaan sekoittamalla pehmeän voin joukkoon jauhot sekä vaahdoksi vatkattu kerma. Taikinaa sekoitetaan vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat.
Valmis taikina laitetaan jääkaappiin jähmettymään, minkä jälkeen se kaulitaan levyksi ja leivotaan mieluisiksi leivonnaisiksi, kuten lehteviksi joulutortuiksi.
Ohje: Joulutortut kerma-voitaikinasta
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä jutut:
Katso myös Kotiliesi.fi: Parhaat joulutortut joka makuun – ota haltuun erilaiset torttutaikinat, taittelut ja täytteet!
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous