Ruoka

Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Näin valitset oikean pakastetaikinan

Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Tiedätkö, mitä eroa näillä on ja miten valitset omaan tarkoitukseesi sopivimman taikinan? Kokosimme vinkit ja parhaat reseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Taikina vaikuttaa lopputulokseen.

Voitaikina, lehtitaikina vai torttutaikina? Tiedätkö, mitä eroa näillä on ja miten valitset omaan tarkoitukseesi sopivimman taikinan? Kokosimme vinkit ja parhaat reseptit.

Voitaikina, lehtitaikina ja torttutaikina muistuttavat toisiaan. Ne kaikki soveltuvat niin suolaisten kuin makeidenkin leivonnaisten valmistukseen, mutta pieniä eroja niiden väliltä kuitenkin löytyy. Kun valitset tarpeeseesi oikean taikinan, pääset varmimmin maukkaaseen lopputulokseen. 

Kaupan pakastealtaassa on tarjolla voitaikinaa ja lehtitaikinaa sekä joulun aikaan myös torttutaikinaa. Valmistaikinat helpottavat kotileipurin urakkaa, sillä lehtevät taikinat ovat suhteellisen työläitä valmistettavia. 

Valmiiksi kaulitut pakastetaikinalevyt ovat näppäriä, ja ne sulavat nopeasti. Mikä parasta, koneellisesti valmistetuissa taikinoissa on jopa sata kerrosta, jolloin lopputuloksesta tulee täydellisen rapea ja lehtevä. Osa taikinoista soveltuu vegaaniseen ruokavalioon, ja tarjolla on myös gluteenittomia vaihtoehtoja.

Ota siis taikina sulamaan, valitse mieleisesi resepti ja loihdi kahvipöytään toinen toistaan makoisampia herkkuja!

Voitaikina on maukas jokapaikanhöylä

Voitaikina valmistetaan nimensä mukaan voista, minkä maistaa myös valmiin leivonnaisen täyteläisessä maussa. Voitaikina on siis loistava valinta, mikäli leivonnaisessasi on vain vähän täytettä suhteessa taikinaan. 

Voitaikinan käsittelyssä on syytä olla huolellinen. Jos taikina odottelee huoneen lämmössä liian pitkään, se pehmenee ikävästi. Tällöin taikinan käsittely vaikeutuu eikä leivonnainen enää nouse uunissa toivotulla tavalla lehteväksi ja rapeaksi. 

Voitaikina soveltuu hyvin esimerkiksi joulutorttuihin, erilaisten suolaisten ja makeiden piirakoiden pohjaksi sekä vaikkapa pikaviinereiden leivontaan. Ruoan valmistukseenkin voitaikinasta on. Voitaikinaan kääritty lihamureke tuo kotiruokaklassikkoon herkullisen säväyksen. 

Hauska idea on leikata voitaikinasta suikaleita, maustaa ne juustolla sekä yrteillä ja paistaa ne uunissa rapsakoiksi. Juustotangot ja rosmariinitikut sopivat keittojen kaveriksi tai vaikka suolaiseksi suupalaksi dippien ja tahnojen kera.

Ohut lehtitaikina on täydellinen valinta pasteijoihin

Lehtitaikina leivotaan voin sijaan margariinista. Margariinin ansiosta lehtitaikina ei ole yhtä altis lämpötilan vaihtelulle kuin voitaikina, ja useimmat lehtitaikinoista soveltuvat myös vegaaniseen ruokavalioon.

Lehtitaikina on valmistaikinoista ohuin ja sopii erinomaisesti erilaisiin täytettyihin leivonnaisiin, kuten pasteijoihin. Leivo suolaisia parsapasteijoita tai vaikka helppoja mustikkapasteijoita. Kun kuori on ohut, täyte saa ansaitsemansa huomion.

Lehtitaikinasta voi valmistaa myös erilaisia leivoksia. Tee lehtitaikinasta suositut pasteis de nata -leivokset tai vegaaniset hummus-punakaalileivokset.

Tai kiepauta lehtitaikinaa ja piparkakkutaikinaa yhteen ja saat söpöt ja makeat jouluiset kierreleivonnaiset, jotka voi halutessaan koristella sokerikuorrutteella veikeiksi.

Pasteijoiden lisäksi lehtitaikinasta voi valmistaa maukkaita suolaisia ja makeita piirakoita tai vaikka näyttävän suolaisen lehtitaikinabostonin.

Voitaikina ja lehtitaikina sopivat molemmat loistavasti piirakoiden pohjaksi. Syksyisessä kahvipöydässä ihastuttaa niin punajuurella ja fetajuustolla kuin halloumijuustolla ja kurpitsalla täytetty piirakka. Kesällä herkutellaan nektariinipiirakalla, johon mustapippuri tuo jännittävän lisävivahteen.

Kun haluat päivittää perinteisen lohipiirakan uuteen uskoon, tartu tähän ohjeeseen. Lehtevälle lehtitaikinapohjalle kootaan misolla maustettua ranskankermaa sekä kylmäsavulohiviipaleita. Sitruunatimjami, kevätsipuli ja versot tuovat miso-lohipiirakkaan mukavaa raikkautta.

Torttutaikina on joulun sesonkituote

Torttutaikina on joulunajan sesonkituote ja eräänlainen voitaikinan ja lehtitaikinan välimuoto. Torttutaikinan paksuus on voitaikinan luokkaa, mutta se valmistetaan margariinista, ja siksi torttutaikinasta valmistetut leivonnaiset kohoavat uunissa perinteistä voitaikinaa paremmin. 

Nimensä mukaan torttutaikina soveltuu parhaiten joulutorttujen leivontaan. Täytteitä vaihtamalla joulutorttuihin saa uutta jujua ja makua.

Lue myös: Joulutorttujen ihanimmat täytteet: vihreitä kuulia, leipäjuustoa, vaniljakreemiä, suklaa-toffeeta… – 10 vaihtoehtoa

omena-valkosuklaatähtitortut
Omena-valkosuklaa-tähtitortut ovat paitsi herkullisia myös kauniita katsoa.

Ohje: Omena-valkosuklaa-tähtitortut

Tee voitaikina itse

Toki taikinan voi valmistaa myös alusta alkaen itse. Kerma-voitaikina on oikaisijan unelma, sillä työlään kaulimisen sijaan voitaikina valmistetaan sekoittamalla pehmeän voin joukkoon jauhot sekä vaahdoksi vatkattu kerma. Taikinaa sekoitetaan vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat. 

Valmis taikina laitetaan jääkaappiin jähmettymään, minkä jälkeen se kaulitaan levyksi ja leivotaan mieluisiksi leivonnaisiksi, kuten lehteviksi joulutortuiksi. 

Joulutortut kerma-voitaikinasta
Joulutortut kerma-voitaikinasta kruunataan itse tehdyllä marmeladilla.

Ohje: Joulutortut kerma-voitaikinasta

Katso myös Kotiliesi.fi: Parhaat joulutortut joka makuun – ota haltuun erilaiset torttutaikinat, taittelut ja täytteet!

X