Joulu

Uudistunut joulumenu! Yllätä jouluvieraat näillä suussa sulavilla herkuilla

Tänä jouluna ruokapöydässä maistuvat ihanat pienet lohi- ja punajuurileipäset, kokonaisena paistettu viikunabroileri ja kermainen palsternakkarisotto.
14.12.2018 Teksti: Suvi Rüster Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia

Joulun menu

Alkuruoat

Piparjuurigraavatut lohileivät

Punajuuri-avokadonäkkärit

Pääruoka

Viikuna-rosmariinibroileri

Palsternakkarisotto

Väliruoka

Juustoja ja manteli- aprikoosihilloketta

Jälkiruoka

Jouluinen appelsiini- lakkakulho

Viikuna-rosmariinibroileri

4 annosta

1 (1,5 kg) kokonainen broileri

1 tl suolaa

paistonarua

Rosmariini-viikunatahna

2 rosmariininoksaa

50 g pehmeää voita

1 dl viikunahilloa

2 tl balsamicoa

 

1. Pyyhi broilerin pinta kuivaksi talouspaperilla. Irrottele broilerin nahkaa lihasta, mutta älä poista nahkaa vaan tee väliin tilaa maustetahnalle. Hiero nahan alle suolaa.

2. Hienonna rosmariini. Sekoita pehmeä voi, viikunahillo, balsamico ja rosmariini tahnaksi.

3. Levitä tahnaa nahan alle, broilerin sisälle ja pinnalle. Sido broilerin siivet ja koivet kiinni broileriin napakaksi paketiksi. Laita broileri uunivuokaan.

4. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kypsennä broileria alatasolla 70 minuuttia. Valele broileria muutaman kerran paistamisen aikana vuokaan valuneella paistoliemellä. Halutessasi paahda broileria lopuksi grillivastuksen alla 5–10 minuuttia niin, että broilerin pinta paistuu rapean ruskeaksi.

5. Poista broilerista paistonaru ja aseta tarjoiluvadille. Koristele tuoreella rosmariinilla ja sormisuolalla.

Vinkki!

Muista sitoa broilerin siivet ja koivet kiinni broileriin ennen paistamista. Näin ne pysyvät mehevinä eivätkä pala.

Palsternakkarisotto

palsternakkarisotto

Palsternakka antaa risotolle aromikkaan houkuttelevan maun ja tuoksun.

4 annosta

1 (200 g) palsternakka

2 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

6–8 dl kasvislientä

1 dl kuohukermaa

2 rkl voita

1 rkl öljyä

2 dl risottoriisiä

3 dl valkoviiniä

1 tähtianis

1/2 tl jauhettua neilikkaa

2 dl raastettua parmesaania

3 rkl sitruunamehua

2 rkl hienonnettua (sitruuna)timjamia

Koristeeksi

luomuappelsiinin raastettua kuorta

 

1. Kuori ja raasta palsternakka. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynsi.

2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.

3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

4. Kuumenna paistokasarissa voi ja öljy. Kun voi on sulanut, lisää pannulle sipulit, riisit ja palsternakkaraaste. Kuullota miedolla lämmöllä 3–4 minuuttia, kunnes riisit ovat osittain läpikuultavia. Lisää joukkoon valkoviini, tähtianis ja neilikka.

5. Kun valkoviini on imeytynyt riisin joukkoon, lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä. Kypsennä keskilämmöllä. Kun kasvisliemi on imeytynyt, lisää jälleen kauhallinen kasvislientä. Jatka näin, kunnes riisi on kypsää mutta vielä hampaissa tuntuvan pureskeltavaa. Tarvittava kasvisliemen määrä riippuu kypsennyslämpötilasta. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia risottoriisilajikkeesta riippuen. Risoton kuuluu jäädä rakenteeltaan löysäksi.

6. Poista tähtianis. Sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja sitruunamehu. Lisää kuohukerma ja hienonnettu timjami.

7. Kaada risotto laakeaan tarjoiluastiaan. Koristele hyvin pestyn appelsiinin raastetulla kuorella.

Lautaset H&M Home

Piparjuurigraavatut lohileivät

piparjuurigraavatut lohileivät

Valmista graavilohta kerralla isompi satsi. Kokoa siitä alkupalaleivät tai tarjoa sellaisenaan kalapöydässä viipaloituna. Tähteeksi jääneen piparjuurilohen voit sekoittaa välipäivien ihanaksi pastaksi.

4 annosta

600 g lohifileetä

1 rkl karkeaa merisuolaa

1 tl sokeria

3 rkl raastettua piparjuurta

Lohi-piparjuurileivät

8 viipaletta makeaa saaristolaisleipää

1/2 prk (à 120 g) smetanaa

1 tl dijonsinappia

ripaus suolaa ja sokeria

1 rkl hienonnettua ruohosipulia

100 g piparjuurigraavattua lohta

punasipulirenkaita

mustapippuria

 

1. Graavaa lohi viimeistään edellisenä päivänä. Pyyhi lohifileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Ripottele lohelle suola ja sokeri.

2. Kuori piparjuuri ja raasta lohen pinnalle. Kääräise lohifilee tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin graavaantumaan vähintään 12 tunniksi. Pyyhi fileen pinnalta mausteet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

3. Leikkaa saaristolaisleipäviipaleista reunat pois ja leikkaa viipaleet 5 x 5 cm:n kokoisiksi paloiksi.

4. Sekoita smetanan joukkoon sinappi, ripaus suolaa ja sokeria.

5. Levitä smetanaa leipien päälle. Nosta päälle piparjuurilohta. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla, punasipulirenkailla ja mustapippurilla.

Vinkki!

Jos haluat leiville enemmän tujakkuutta, raasta päälle tuoretta piparjuurta.

Lautaset H&M Home

Punajuuri-avokadonäkkärit

punajuuri-avokadonäkkäri

Punajuuri-avokadosalaatti tarjoillaan vuohenjuustolevitteellä sipaistun rapean näkkileivän päällä.

4 annosta

1 (150 g) kypsä punajuuri

1 tl sormisuolaa

1 rkl pieniä kapriksia

2 tl balsamicosiirappia

1 tl öljyä

1 avokado

Lisäksi

4 näkkileipäviipaletta

50 g pehmeää, levittyvää vuohenjuustoa

3 rkl pistaasi- tai pekaanipähkinöitä

tuoretta hienonnettua timjamia

 

1. Leikkaa punajuuri pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa punajuurikuutiot, sormisuola, kaprikset, balsamicosiirappi ja öljy.

2. Halkaise avokado, poista kivi, kaavi hedelmäliha lusikalla leikkuulaudalle ja leikkaa kuutioiksi. Lisää punajuuriseoksen joukkoon.

3. Voitele näkkileivät vuohenjuustolla. Nostele päälle punajuuri-avokadosalaattia. Rouhi päälle pähkinää. Koristele tuoreella timjamilla.

Manteli-aprikoosihilloke ja juustoja

manteli-aprikoosihilloke

Kun manteleita paahtaa kuumalla pannulla ennen liemeen lisäämistä, niiden pinta hieman pehmenee ja maustuu, mutta suutuntuma pysyy rouskuvana.

4 annosta

1 dl kuivattuja, pehmeitä aprikooseja

1 1/2 dl sokeria

2 dl marsalaviiniä

1 dl vettä

1 kanelitanko

1 1/2 dl kokonaisia manteleita

Lisäksi

juustoja, kuorittua ja lohkottua persimonia ja viikunaa, viinirypäleitä, keksejä

 

1. Viipaloi aprikoosit.

2. Mittaa kattilaan sokeri, marsalaviini ja vesi. Lisää kanelitanko. Kiehauta seos. Lisää aprikoosit. Keitä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.

3. Paahda kokonaisia manteleita kuivalla kuumalla pannulla pari minuuttia, kunnes niiden pinta hieman ruskistuu. Sekoita mantelit marsalaviiniliemen joukkoon.

4. Kaada hilloke puhtaaseen lasipurkkiin. Tarjoile juustojen kanssa.

Chaitea Eggnog

chaitea eggnog

Chaiteestä valmistettu mausteinen munatoti on joulunajan herkkujuoma.

Mittaa 8 dl täysmaitoa kattilaan ja kuumenna. Hauduta kahta teepussia maidon joukossa noin 3 minuuttia. Ota pussit maidosta.

Vatkaa 3 kananmunaa ja 1/2 dl sokeria kulhossa vaahdoksi. Vatkaa munasokerivaahto kuuman chaiteemaidon joukkoon.

Lorauta mukin tai kuumaa kestävän lasin pohjalle halutessasi tilkka rommia. Kaada päälle kuuma munatoti.

Jouluinen sitrusrahka-lakkakulho

jouluinen sitrusrahka-lakkakulho

Italialaisesta tiramisusta mukaellussa jälkiruoassa maistuvat raikas appelsiini, lämpimät joulumausteet ja hienostunut lakka. Lakkojen sijaan väliin voi ripotella mustikoita tai vadelmia.

4 annosta

1 prk (200 g) sitruunarahkaa

1/4 dl sitruslikööriä

2 rkl sokeria

1 tl appelsiinin kuoriraastetta (Dr. Oetker)

1 tl vaniljasokeria

1/4 tl kanelia

1/5 tl jauhettua neilikkaa

1 1/2 dl kuohukermaa

1 1/2 dl omenamehua

100 g savoiardikeksejä

200 g lakkoja

Pinnalle

2–3 rkl tyrnijauhetta

 

1. Sekoita sitruunarahka, sitruslikööri, sokeri, appelsiinin kuoriraaste, vaniljasokeri, kaneli ja neilikka kulhossa. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita rahkan joukkoon.

2. Mittaa omenamehu lautaselle. Kastele savoiardikeksit omenamehussa yksi kerrallaan ja levitä tarjoilukulhon pohjalle.

3. Levitä päälle puolet rahkaseoksesta ja lakoista. Tee toinen kerros lopuista aineksista.

4. Ripottele pinnalle tyrnijauhetta ja halutessasi appelsiinin kuoriraastetta.

Lisää reseptejä osoitteessa anna.fi/ruoka

Lue myös

Suosittelemme