Ruoka

Vietä stressitön joulu - ota talteen helppo joulumenu!

Joulupöydän ei tarvitse notkua herkuista, joita on valmistettu viikkoja etukäteen. Kaiken voi tehdä hieman helpomminkin ja joulu saapuu silti. Tässä sinulle herkullinen joulumenu resepteineen ja selviät aattoillan ateriasta ilman stressiä.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Sampo Korhonen/Otavamedia

Joulun raikkain jälkiruoka syntyy sesongin parhaista hedelmistä.

Joulupöydän ei tarvitse notkua herkuista, joita on valmistettu viikkoja etukäteen. Kaiken voi tehdä hieman helpomminkin ja joulu saapuu silti. Tässä sinulle herkullinen joulumenu resepteineen ja selviät aattoillan ateriasta ilman stressiä.

Helppo joulumenu haussa? Kun aika on kortilla, voi monet työläät jouluruoat korvata helpommilla ratkaisuilla, mausta tinkimättä. Kokosimme tarjolle ehdotuksia aterian alkuun, pääruoaksi ja makeaksi lopuksi.

Kalapöydän helpot herkut

Joulupöydän kalaherkuista moni syntyy käden käänteessä. Marinoi lohi sitruunalla, valmista helppo mätimousse ja tarjoa tummaa leipää kalaruokien kanssa.  Kalapöydän ei tarvitse notkua kymmenestä eri vaihtoehdosta, valitse vain yksi tai muutama kalaherkku ja saat ajan riittämään.

Sillin ystävä pääsee helpoimmalla hankkimalla kaupasta valmiin sillipurkin esimerkiksi sinappi-tai valkosipulikastikkeessa. Valmiista matjessillistä syntyy kuitenkin vikkelästi esimerkiksi sillisalaatti tai  –sillikaviaari.

Possurulla, ankka tai karitsa

Helppo joulumenu on parhaimmillaan vain kolmen ruokalajin kokonaisuus. Paitsi vikkelästi valmistuva se on myös kepeä kokonaisuus.

Kinkun voi korvata maukkaalla ja juhlavalla possurullalla. Se valmistuu miedossa uuninlämmössä noin kolmessa tunnissa. Jos haluat selvitä pääruoasta vielä lyhyemmässä ajassa, valmista yrteillä kuorrutettua possunfileetä pääruoaksi. Tai kokeile hirvipaistia joulupöytään.

Jos vietät joulua pienellä porukalla vaihda possu joutuisasti kypsyvään karitsan paahtopaistiin tai mehevään ankan rintafileeseen.

Helppo joulumenu päättyy hetkessä valmiilla jälkkärillä

Jälkiruokana maistuvat jouluiset hedelmät ja paahtamalla saat hedelmäsalaatista hetkessä juhlavan ja joulupöytään sopivan. Käytä kauden hedelmiä kuten persimonia ja viikunoita.

Juustoista ja hedelmistä teet helposti houkuttelevan juustolautasen. Voit valita myös yhden hyvän juuston ja täydentää jälkiruokaa herkullisilla hedelmillä.

Valkosuklaavanukkaan tekeminen vie alle 30 minuutissa, mutta jälkiruoan pitää tekeytyä jääkaapissa noin 1-2 tuntia. Joulujälkkärien klassikko, suklaamousse valmistuu alle puolessa tunnissa ja vain muutamasta raaka-aineesta.


Katso myös Kotiliesi.fi: Skandinaavinen joulumenu

 

X