Ruoka

Hurmaannu chilistä, kaakaosta, valkosipulista, korianterista... Näillä ohjeilla onnistut meksikolaisen keittiön herkuissa

Meksikolainen ruoka on juuri nyt supertrendikästä. Tacohurmaan ja meksikolaisten mausteiden matkaan pääsee helposti myös kotikeittiössä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Meksikolainen ruoka on värikästä, maukasta sekä monipuolista – ja mikä parasta, myös jaettavaksi tarkoitettua.

Meksikolainen ruoka on juuri nyt supertrendikästä. Tacohurmaan ja meksikolaisten mausteiden matkaan pääsee helposti myös kotikeittiössä.

Meksikolainen ruoka on kuin luotu tähän päivään. Se on rentoa, mausteista, jaettavaksi tarkoitettua ja yhtä monipuolista kuin maansa kulttuurikin.

Lue myös: Vietä herkullinen TexMex-ilta: näin teet tortillat, salsat ja boolin

Meksikolainen ruoka yhdistää asteekkien ja espanjalaisten vivahteikkaita ruoka-aineita ja on ottanut vaikutteita myös muun muassa Portugalin, Ranskan ja Itävallan keittiöistä.

Meksikon lipun värit eli punainen, vihreä ja valkoinen muodostavat meksikolaisen aterian perustan. Punaista tomaattisalsaa, vihreää avokadokastiketta ja valkoisia maissilettuja on tarjolla lähes aterialla kuin aterialla. Lisäksi Meksikossa syödään paljon papuja ja linssejä sekä sipulia, paprikaa ja tomatilloja. 

Mausteita meksikolaiset käyttävät runsaasti. Chilin käyttö on taitavaa, ja jokaisella chililajikkeella on omat ruokansa, joihin niitä käytetään. Chilin ohella yleisimmin käytettyjä mausteita ovat valkosipuli ja tuore korianteri sekä kaneli, juustokumina, neilikka ja kaakao.

meksikolainen ruoka
Chilin, valkosipulin, tuoreen korianterin sekä kanelin, juustokuminan ja neilikan ohella kaakao kuuluu Meksikon suosituimpiin mausteisiin. Sitä käytetään juomien ja jälkiruokien lisäksi myös suolaisissa ruoissa.

Meksikolainen ruoka tunnetaan tacoista ja tortilloista

Taqueriaksi kutsutaan meksikolaista tacoihin erikoistunutta ravintolaa, ruokarekkaa tai kioskia. Viimeistään amerikkalainen tex-mex-villitys teki meksikolaisen katukeittiön herkut maailmalle tutuiksi.

Tortilla on ohut, pehmeä, usein kämmenen kokoinen maissileipänen. Tortilloja voi ostaa valmiina kaupasta, mutta niiden valmistus on helppoa myös kotioloissa. Tortillat tehdään joko vehnäjauhoista tai masa harina -maissijauhoista, joita löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista ja etnisistä liikkeistä. Lisäksi tarvitaan vettä ja suolaa sekä tilkka öljyä. Valmis taikina jaetaan osiin, kaulitaan tai prässätään siihen tarkoitetulla tortillaprässillä ohueksi ja paahdetaan sitten nopeasti kuumalla, kuivalla pannulla. 

Tacoksi tortilla muuttuu, kun se täytetään ja taitetaan reunoilta kahtia. Suosittuja meksikolaisia tacoja ovat Bajan niemimaan mukaan nimensä saanut grillattua tai friteerattua kalaa sisältävä Baja-taco, ananasta ja vartaassa kypsennettyä porsaanlihaa sisältävä Al Pastor, hissukseen kypsennettyä lampaan- tai vuohenlihaa sisältävä Barbacoa sekä meheväksi grillattua naudanlihaa sisältävä Carne Asada. 

Täytteiden kanssa voi olla luova ja sujauttaa väliin mitä mieli tekee. Niiden määrä on kuitenkin hyvä pitää maltillisena, jotta täytteet eivät tipahda syödessä. Tacoa syödessä kuuluukin kallistaa päätä tacon sijaan.

Tacojen lisäksi meksikolainen ruoka tunnetaan myös muista tortillaruoista. Quesadilla on kaksinkertaiseksi taitettu tortilla. Sen väliin voi sujauttaa mitä mieli tekee, kuten kasviksia, papuja tai lihaa sekä paljon juustoa, joka pannulla kuumennettaessa sulaa vastustamattomaksi herkuksi ja sitoo täytteet ja tortillapuoliskot tiiviisti yhteen. Quesadillat tarjotaan kolmioiksi leikattuna hauskana pikkupurtavana salsojen ja kastikkeiden kera. 

Suurta, rullalle käärittyä tortillaa kutsutaan burritoksi. Sen täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, kanaa, riisiä, papuja tai kasviksia. Burriton tapaan myös enchilada kääräistään tyypillisesti rullalle, mutta kuorrutetaan lisäksi juustolla ja paahdetaan lopuksi uunissa maittavaksi. Enchiladavuoka on hauska muunnos perinteisestä meksikolaisesta herkusta.

Fajita on pehmeä vehnätortilla, jonka sisään on kääritty suussa sulava yhdistelmä vahvasti maustettua lihaa, rapeaa paprikaa ja sipulia sekä reilu nokare salsaa. Fajitan nimi juontaa juurensa espanjan kielen sanasta ‘faja’, joka merkitsee vyötä eli sana viittaa naudan rintapalaan, josta fajitat alun perin valmistettiin. Fajitan voi tietysti täyttää miten haluaa tai vaikkapa ranskankerman, cheddarjuuston, guacamolen ja tomaattikuutioiden sekä mehevän broilerin huikealla makuyhdistelmällä. 

Meksikossa tortilloja syödään myös aamupalalla. Huevos rancheros tarkoittaa kirjaimellisesti maanviljelijän munia. Aamupalana tai brunssiruokana tarjottavan tortillan täytteenä on paitsi kananmunia, usein myös tomaattia, avokadoa ja papuja muodossa tai toisessa.

Salsat ja kastikkeet täydentävät meksikolaisen aterian

Meksikolainen ruoka tunnetaan tacojen ja tortillojen lisäksi myös salsoista. Salsoja Meksikossa on lukematon määrä, ja niiden avulla voi tuoda miedompiinkin ruokiin makua syöjän mielen mukaan. Yksi tunnetuimmista on tuoretomaattisalsa eli Pico de gallo, jonka sopii lähes ruoan kuin ruoan kaveriksi. 

Yhtä hyvin salsan voi sekoittaa myös persimonista, pavuista, maissista tai vaikkapa ananaksesta ja maustaa maun mukaan chilillä sekä limetillä.

Myös avokadosta valmistettu guacamole kuuluu olennaisena osana meksikolaiselle aterialle. Meksikossa suositaan usein varsin yksinkertaista guacamolereseptiä, johon ei kuulu tomaatti tai sipuli.

Salsojen lisäksi suosittua pikkusyötävää ovat myös grillatut maissintähkät sekä nachot, joita Meksikossa kutsutaan nimellä totopos. Nachot on helppo tehdä kotikeittiössä valmiista, kolmioiksi leikatuista tortillaletuista friteeraamalla tai uunissa paahtamalla.

Hauska idea on koota nachoja sekä erilaisia tahnoja, salsoja, kastikkeita ja muita täytteitä tarjoiluvadille ja antaa jokaisen koota niistä mieleisensä tacot.

Tuhdit padat ja muhennokset sekä yltäkylläiset keitot vievät nälän

Meksikolainen ruoka on paljon muutakin kuin tacoja, tortilloja ja salsoja. Meksikon rannikolla syödään kalaa ja äyriäisiä, pohjoisessa enemmän lihaa ja kanaa. Eläimistä hyödynnetään tarkasti kaikki ruhonosat. Lihaa ja broilerin hyödynnetään niin keitoissa kuin tuhdeissa pataruoissa ja muhennoksissakin.

Kaakaota käytetään yleisesti paitsi juomissa ja jälkiruoissa, myös suolaisten ruokien maustamiseen. Yhdistä kaakao chilin ja esimerkiksi katkarapujen tai tuhdin lihapadan makumaailmaan. 

Meksikolaisen tortillakeiton eli sopa aztecan juju on moninaisissa lisukkeissa, joita jokainen voi lisätä soppa-annokseensa oman makunsa mukaan. Myös pozole verden eli vihreän kanakeiton juju on päälle lisättävissä yltäkylläisissä täytteissä.

Meksikolainen ruoka kruunataan makealla jälkiruoalla ja raikkaalla juomalla

Meksikolaiset voivat olla kuuluisia mausteisesta ruokastaan, mutta he tietävät myös, miten tehdä hyvä jälkiruoka.

Tyypillisiä meksikolaisia jälkiruokia ovat hedelmät ja erilaiset hyytelöt. Flan eli paahtovanukas on yksi Meksikon suosituimmista jälkiruoista. Sen valmistus on helppoa, mutta se kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä kylmään hyytymään. 

Churrot mielletään ensimmäisenä espanjalaiseksi herkuksi, mutta Meksikon kaduilla churrokärryihin törmää joka kadunkulmassa. Maukkaat munkkitangot syödään tyypillisesti suklaaseen dipattuna.

Mausteisen meksikolaisen ruoan kyytipojaksi sopii hyvin lagerolut, mutta Meksikossa tehdään alkoholijuomia myös agavekasveista. Näistä tunnetuimpia juomia ovat tequila ja mezcal. 

Margarita on Meksikon suosituimpia tequilapohjaisia drinkkejä. Margarita-lasiin tehtävä suolareunus antaa juuri oikean säväyksen tähän kuuluisaan drinkkiin. 

Vaaleanpunainen Senjorita -drinkki yhdistää suosikkidrinkit mojiton ja margaritan. Tequilapohjainen juoma sekoitetaan mintusta sekä karpalo- ja greippimehusta.

Aqua fresca on raikas janonsammuttaja kesähelteellä ja maistuu hyvin myös tulisten ruokien kanssa. Raikas ja alkoholiton juoma sisältää hedelmää ja paljon jäitä tai vettä. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Quesadillat – kätke jääkaapin aarteet tortillaan ja tee perjantairuokien kunkku

X