Ruokajutut

Helppo ja maukas salaatinkastike valmistuu 2+1-periaatteella – vaihtelunhaluinen kokeilee myös happaman ja makean liittoa

Salaatinkastike on salaatin kruunu, joka nostaa simppelin vihersalaatinkin hetkessä luksusluokkaan. Kokosimme vinkit salaatinkastikkeiden valmistukseen ja parhaat ohjeet, joilla saat suosikkisalaattiisi uutta jujua.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Salaatinkastike nostaa simppelinkin vihersalaatin hetkessä luksusluokkaan.

Salaatinkastike on salaatin kruunu, joka nostaa simppelin vihersalaatinkin hetkessä luksusluokkaan. Kokosimme vinkit salaatinkastikkeiden valmistukseen ja parhaat ohjeet, joilla saat suosikkisalaattiisi uutta jujua.

Salaatinkastike viimeistelee salaatin ja niputtaa raaka-aineet yhteen. Tee kastike itse, se voittaa kaupan valmisversiot mennen tullen. 

Lue lisää: Raikkaat ja ruokaisat kesäsalaatit viekoittelevat jännittävillä makuyhdistelmillä – katso 6 salaattireseptiä

Salaatinkastike on helppo tehdä itse ja maku palkitsee. Kaupan valmiskastikkeet ovat usein hintavia ja vähän tylsänkin makuisia. Itse tehdyssä salaattikastikkeessa on makua, raikkautta ja vivahteita, joita ei valmisversioista löydä.

Salaatinkastike voi olla öljypohjainen tai vaikkapa jogurtista, kermaviilistä tai majoneesista sekoitettu. Nappaa alta ohjeet, joilla nostat simppelinkin salaatin hetkessä luksusluokkaan.

Helppo salaatinkastike tehdään öljystä, etikasta ja mausteista

Hyvä salaatinkastike valmistuu helpoimmillaan 2 + 1-periaatteella vain kahdesta raaka-aineesta ja ripauksesta mausteita. Öljystä ja etikasta tehty viinietikkakastike, eli vinaigrette, on todellinen kastikkeiden moniottelija, joka on helppo tehdä ja taipuu moneen. Erityisen ihanasti se sopii simppeleiden vihersalaattien maustajaksi.

Sekoita keskenään kolme osaa oliiviöljyä ja yksi osa etikkaa. Jos pidät happamammasta, voit lisätä hieman etikan määrää. Mausteeksi riittää pari hippusta suolaa ja sokeria sekä halutessasi rouhaisu mustapippuria.

Koska raaka-aineet ovat varsin simppelit, kannattaa niiden laatuun panostaa. Valitse kastikkeen pohjaksi laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy. Osa öljyistä on todella voimakkaan makuisia, osa lempeämpiä. Oma suosikki löytyy vain ahkerasti maistelemalla. Voit myös tehdä sekoituksen ja laittaa esimerkiksi puolet neutraalin makuista rypsiöljyä, puolet voimakkaamman makuista oliiviöljyä. 

Kokeilemisen arvoisia ovat myös pähkinäiset ja maustetut öljyt, kuten vaikkapa kurpitsansiemenöljy. Niissä on usein paljon makua, joten lisää niitä vain pieni määrä koko ajan maistellen. Aasialaisvivahteinen salaatinkastike saa pikantin lisän, jos joukkoon sekoittaa tilkan paahdettua seesamiöljyä.

Etikan tarkoitus on tuoda kastikkeeseen makua ja särmää. Perinteinen valinta etikaksi on valkoviinietikka, mutta erilaisilla etikoilla makuun saa helposti myös uusia makuvivahteita. Aromikkaasta ja hedelmäisestä balsamiviinietikasta valmistettu salaatinkastike sopii erinomaisesti erityisesti juustoisten salaattien makuun. Etikan voi myös korvata muilla happamilla aineksilla, kuten sitruuna- tai appelsiinimehulla.

Mausteilla makumaailmaa voi muunnella lähes loputtomasti. Lisää joukkoon teelusikallisen sinappia, valkosipulia tai hivenen vaikkapa chilikastiketta. Esimerkiksi italialaisen salaatinkastikkeen maku tulee muun muassa valkoisesta balsamicosta, rakuunasta ja salottisipulista.

Myös hienonnetut mausteyrtit, kuten ruohosipuli, basilika, tilli ja timjami, tuovat mukavaa makua salaatinkastikkeisiin. 

Sekoitus ja valmista tuli!

Helpoiten saat öljyn ja etikan sekä mausteet yhdistettyä kierrevatkaimella vimmaisesti sekoittaen tai mittaamalla ainekset kannelliseen purkkiin ja ravistamalla voimakkaasti. Esimerkiksi hyvin pesty, korkea ja kapea oliivipurkki käy salaatinkastikkeen valmistukseen vallan mainiosti.

Salaatinkastiketta voi hyvin valmistaa kerralla isonkin annoksen ja säilyttää jääkaapissa kannellisessa valmistuspurkissaan. Öljypohjainen salaatinkastike säilyy jääkaapissa hyvänä viikon verran, kunhan annostelet sitä aina puhtailla työvälineillä.

Oliiviöljy jähmettyy kylmässä, joten salaatinkastike kannattaa nostaa huoneenlämpöön lämpiämään ennen tarjoilua. Vaihtoehtoisesti voit notkistaa kastikkeen tarjoilukuntoon upottamalla purkin hetkeksi lämpimään veteen. Ravistele kastikepurkkia kevyesti aina ennen uutta käyttöä, jotta pohjalle vajonneet makuaineet sekoittuvat tasaisesti.

Pehmeä salaatinkastike jogurtista tai kermaviilistä

Öljy-etikkakastikkeen sijaan maukas salaatinkastike onnistuu myös kermaviili- tai jogurttipohjaisena. Unohda kevytversiot ja valitse astetta rasvaisempi tuote, sillä rasva pehmentää makua ja tuo myös muut maut paremmin esiin.

Kermaviili- ja jogurttipohjaiset kastikkeet syntyvät hetkessä sekoittamalla kastikeainekset yhteen. Hienonna joukkoon esimerkiksi valkosipulia tai tuoreita yrttejä. Myös valmis pestokastike tai aromikas vuohenjuusto toimivat hyvin erityisesti paksun jogurttipohjaisen kastikkeen seassa.

Kermaviili- tai jogurttipohjainen salaatinkastike on raikas vaihtoehto, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi broileri- ja kalasalaattien maustajaksi, erilaisten couscous- ja jyväpohjaisten salaattien mehevöittäjäksi sekä vaikkapa grillattujen salaattien seuraan.

Hauska idea on valmistaa salaatinkastike myös kermapohjaisena. Kermasta, keitetyistä kananmunista ja mausteista sekoitettu salaatinkastike höystää esimerkiksi nostalgisen mummin kesäsalaatin. Parmesaanista ja kuohukermasta sekoitettu parmesaanivinegretti puolestaan maistuu ihanalta pasta- ja kalasalaateissa.

Majoneesipohjaiset salaatinkastikkeet sopiva paksulehtisten salaattien sekaan

Majoneesipohjainen salaatinkastike on loistovalinta paksulehtisistä salaateista, kuten roomansalaatista valmistetun salaatin kastikkeeksi, sillä napakat salaatinlehdet kestävät nuupahtamatta tuhdin kastikkeen rinnalla.

Jos teet majoneesin itse, valmista ensin perusmajoneesipohja ja lisää mausteet vasta lopuksi. Superhelppo majoneesi onnistuu parissa minuutissa sauvasekoittimella surauttaen. 

Tuhtia majoneesikastiketta voi halutessaan keventää korvaamalla osa majoneesista esimerkiksi maustamattomalla jogurtilla tai kermaviilillä. 

Caesarkastike lienee yksi tunnetuimmista majoneesipohjaisista kastikkeista. Se tehdään perusmajoneesipohjasta, johon makua antavat valkosipuli, dijoninsinappi, anjovisfilee sekä sitruunamehu. Juuston ystävä voi lisätä kastikkeeseen myös parmesaaniraastetta.

Salaatinkastike aasialaisten makujen ystävälle

Aasialaiset salaatinkastikkeet ovat todellista makujen ilotulitusta, joissa tulinen, makea, hapan ja suolainen ovat suloisesti tasapainossa. Mallia makujen tasapainotteluun voi ottaa alla olevista ohjeista.

Katso myös Kotiliesi.fi: Vihersalaatti – näillä nerokkailla nikseillä kokkaat maukkaan salaatin

X