Ruokajutut

Herkullisimmat kasvispastareseptit – salviavoissa paistettu pasta ja 23 muuta vastustamatonta ohjetta

Kasvispasta maistuu arki-illan pikaruokana, viikonlopun vegeherkkuna tai vaikka fiininä vierastarjottavana. Kokosimme vegepastat, joista löydät suosikkisi joka tilanteeseen ja mielitekoon.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kasvispasta on helppo ja herkullinen ruoka, jolla kuittaat viikottaisen kasvisruokapäivän maukkaasti.

Kasvispasta maistuu arki-illan pikaruokana, viikonlopun vegeherkkuna tai vaikka fiininä vierastarjottavana. Kokosimme vegepastat, joista löydät suosikkisi joka tilanteeseen ja mielitekoon.

Kasvispasta on helppo valmistaa ja se maistuu koko perheelle. Näillä kasvispastoilla kuittaat kasvisruokapäivän maukkaasti.

Lue lisää: Haluatko vähentää lihan syöntiä? Nämä arkiruokasuosikit onnistuvat myös ilman jauhelihaa, kanaa tai nakkeja

Herkullinen kasvispasta voi olla suussa sulavan juustoinen, täynnä värikkäitä kasviksia ja muhkeita makuja tai vegeproteiinilla ruokaisaksi rikastettu. Nopeimmillaan ateria valmistuu pastan kiehuessa. 

Kasvispastat sienillä tai pestolla

Pestopasta on monen lemppari. Tee klassikko vaihteeksi pinaatistalehtikaalista tai kruunaa makunautinto vuohenjuustolla. Hasselpähkinöistä pyöräytetty samettinen pesto saa kaverikseen muhevaksi paahdettua munakoisoa.

Sienipasta on etenkin syksyn suosikki. Se onnistuu niin kantarelleista kuin herkkusienistäkin. Yhdistä sienten kaveriksi kurpitsaa tai omenaa ja nauti makuelämyksestä.

Juustoinen kasvispasta x 6

Jos etsit suuhun sulavaa kasvispastaa, italialainen klassikko cacio e pepe eli juusto-pippuripasta sekä jenkkiherkku juustomakaroni ovat varmasti mieleesi. Yksinkertaisissa pastoissa on vain vähän raaka-aineita, joten niihin kannattaa valita laadukas juusto ja pasta.

Herkullinen juustopastakastike valmistuu myös maukkaasta gorgonzola-juustosta, ikisuosikki parmesaanista tai aidosta cheddarista.

Salviavoissa paistettu pasta on yksinkertainen ruoka, joka maistuu taivaalliselta. Salvian, voin ja parmesaanijuuston yhdistelmä tuoksuu jo pannulla niin hyvältä, ettei sitä voi vastustaa.

 

Ruokaisa kasvispasta x 6

Kasvispasta karkottaa kovimmankin nälän, kun rikastat ruoan härkiksellä, linsseillä, pavuilla tai vaikka salaattijuustokuutioilla.

Thai-härkispasta on nimensä mukaan aasialaisten makujen ilotulitusta. Kastike tehdään kookosmaidosta sekä maapähkinävoista ja maustetaan muhkeaksi punaisella currytahnalla. Päälle ripotellut maapähkinät tuovat rakenteeseen mukavaa purutuntumaa.

Härkis-pestopasta on nopea ja täyttävä vegeherkku, joka valmistuu helposti härkiksestä, valmiista pestokastikkeesta sekä herkkusienistä.

Sriracha-mustapapupasta nojaa makumaailmassaan Meksikon suuntaan. Nopean vegepastan juju piilee chilillä maustetussa tomaatti-papusalsassa, jonka voi halutessaan tehdä jääkaappiin maustumaan jo edellisenä päivänä. 

Linssibolognese on ruokaisa kasvispasta, joka sopii viikonlopun leppoisiin kokkaushetkiin. Juureksilla mehevöitetty tomaattinen kastike hautuu hissukseen tunnin verran, mutta odottelu on sen arvoista. Tee kerralla tuplasatsi. Tähteelle jääneen vegeherkun voi seuraavana päivänä pyöräyttää tortillan väliin tai hyödyntää vaikka lasagnen täytteenä. 

Broccoliinia, kananmunia, parmesaania, pastaa ja sitruunaa – siinä on hurmaavan broccolini-sitruunapastan koko raaka-aineluettelo. Älä turhaan pelkää uppomunan valmistusta. Seuraa tarkasti ohjetta ja onnistut varmasti!

Tuhti vegepasta valmistuu myös paahdetusta bataatista, saksanpähkinöistä sekä oliivilla ja valkosipulilla maustetuista salaattijuustokuutioista. Makea bataatti ja suolaiset juustosattumat ovat ihania yhdessä.

Kasvispastavuoat

Kasvispasta valmistuu näppärästi myös uunissa. Tuttu makaronilaatikko on helppo tehdä jauhelihan sijaan myös soijarouheesta. Kasvijuoma korvaa vegaanisessa makrulootassa perinteisen munamaidon.

Jos makaronilaatikko tylsistyttää, kokeile sen amerikkalaista sisarta ja lohturuokien klassikkoa eli mac’n’cheeseä. Se valmistuu helposti mozzarellasta ja juustonmakuisesta ruokakermasta. Raastettu pähkinä korvaa parmesaanin. Se on maukas ja juustoa terveellisempi vaihtoehto.

Lasagnen valmistus ottaa aikansa, mutta se kannattaa. Täydellinen lasagne on pinnaltaan rapeaksi paistunut , sisältä mehevä ja maukas. Lasagne onkin lohturuokien ykkönen. Kasvislasagne hurmaa ilman perinteistä valkokastikettakin. Tomaatti-mascarponelasagnen jekku puolestaan piilee mascarponesta valmistetussa pehmeässä juustoseoksessa sekä vuokaruoan pinnalle viipaloidussa Taleggio-juustossa.

Juuston ystävän ei myöskään kannata ohittaa ricotta-pastavuokaa, jossa jättimäiset simpukkapastat saavat sisäänsä pinaattisen ricotta- ja parmesaanijuustotäytteen. 

Tortellinivuoka vaatii viisi minuuttia aktiivista kokkausaikaa. Arjen paras pikaruoka tehdään täytetyistä pastanyyteistä eli tortellineista, valmiista pastakastikkeesta sekä mozzarellajuustosta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Makaronilaatikko ilman lihaa – 4 x kasvismakaronilaatikko

X