Ruokajutut

Tonnikala x 23: pastaa, salaattia, risottoa - näillä resepteillä et kyllästy arjen pelastajaan!

Tonnikala on kuivakaapin salainen ase ja ratkaisu moniin arkiruokapulmiin. Tonnikalasta valmistat maukkaat pastat, tukevat leivät, herkulliset piirakat ja ruokaisat salaatit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Tonnikala on ratkaisu moneen arkiruokapulmaan.

Tonnikala on kuivakaapin salainen ase ja ratkaisu moniin arkiruokapulmiin. Tonnikalasta valmistat maukkaat pastat, tukevat leivät, herkulliset piirakat ja ruokaisat salaatit.

Tonnikala ja sen kotimainen vastine eli luonnonkalasäilyke on monen tutun arkiruoan ja herkun perusta. Kokosimme ohjeet, joilla taklaat kiukkunälän ja hurmaat koko perheen.

Lue myös: Säilykkeet avuksi mökkikeittiöön – nappaa helpot reseptit!

Tonnikalan käyttö

Tonnikalaa on tarjolla monissa eri muodoissa: öljyyn tai veteen säilöttynä, valmiiksi marinoituna sekä hiutaleena tai paloina.

Kiireinen kokki valitsee valmiiksi marinoidun tonnikalan. Se sopii loistavasti tarjottavaksi vaikkapa riisin, pastan tai nuudeleiden kera tai sellaisenaan vaikkapa leipien tai uuniperunoiden täytteeksi.

Jos aikaa on, kannattaa kuitenkin ostaa maustamatonta tonnikalaa. Näissä säilykkeissä kalaa on usein enemmän kuin valmiiksi marinoiduissa. Lisäksi saat ruoasta juuri oman suun mukaista.

Öljyyn säilötty maustamaton tonnikala on loistava valinta moneen. Neutraalin makunsa puolesta se sopii erilaisiin ruokiin piirakoista pizzoihin ja salaateista pastoihin tai syötäväksi vaikka sellaisenaan. Lisäksi öljystä saa kätevän kastikkeen vaikkapa salaateille. Veteen säilötty tonnikala on astetta kevyempi valinta ja sopii käytettäväksi öljyyn säilötyn tonnikalan tavoin.

Vastikään markkinoille on lanseerattu myös kotimaisista särkikaloista, yleensä lahnasta, säyneestä ja pasurista valmistettuja luonnonkalasäilykkeitä. Ne muistuttavat erehdyttävästi säilyketonnikalaa, ja niitä voikin käyttää tonnikalan tavoin. Yleensä kala on säilötty rypsiöljyyn, mutta tarjolla on myös valmiiksi marinoituja tuotteita.

Tonnikala: valitse vastuullisesti

Kalasäilykettä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sen vastuullisuuteen. WWF:n kalaoppaan mukaan osa tonnikalapurkkeihin säilötyistä kalalajeista on ylikalastettuja ja jotkin pyyntimenetelmistä aiheuttavat paljon sivusaalista, kuten keskenkasvuisia tonnikaloja, lintuja, merikilpikonnia, haita ja ei-toivottuja kalalajeja.

WWF on pitkään suositellut kaikkea MSC-merkittyä kalaa kestävänä ja vastuullisena valintana. Viime vuosina sertifikaatin tunnettuuden ja markkinaosuuden kasvaessa sertifioinnin piiriin on kuitenkin tullut yhä enemmän tapauksia, joiden vastuullisuudesta on ollut eriäviä näkemyksiä. Tästä johtuen WWF on luopunut MSC-sertifikaatin automaattisesta suosittelusta ”vihreällä liikennevalolla” Kalaoppaassa.

Kurkkaa siis suoraan WWF:n kalaoppaasta, lukeutuuko tölkkiin säilötty tonnikala vihreällä luokiteltujen kalalajien joukkoon tai nappaa ostoskoriisi kotimaista tonnikalan vastinetta eli luonnonkalasäilykettä.

Mitä tonnikalasta sitten voi tehdä? Nappaa parhaat tonnikalareseptit!

Tonnikala tukevoittaa leivät

Leipien, tortillojen ja wrappien täytteenä tonnikala on kerrassaan loistava. Siitä valmistuvat niin ruokaisat kolmioleivät eväsretkelle kuin täyttävät tortillat arki-illan pikaruoaksi.

Ruisleivästä, vihreästä tankoparsasta ja sushi-inkiväärinäkin tunnetulla garilla maustetusta tonnikalatahnasta pyöräytät nopeasti kevään maukkaimmat sandwichit. Valitse öljyyn säilöttyä kalaa sekä maustamatonta majoneesia, niin saat leivistä supermehevät.

Supermaukas kokonaisuus syntyy, kun sujautat täysjyvätortillaletun väliin tonnikalaa, raejuustoa ja raikkaita kasviksia. Maukkaat tonnikalawrapit sopivat lounaaksi tai vaikkapa retkievääksi.

Tee tonnikalasta maukkaat piirakat ja somat pikkusyötävät

Tee kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi tai iltateen kaveriksi ruokaisa tonnikalapiirakka, joka on itse asiassa koko ateria yhdellä pellillä. Täytteeseen kätkeytyvät nizzansalaatista tutut ainekset: tonnikala, keitetty peruna, paprika, tomaatti, sipuli ja oliivit. Koko komeus viimeistellään kapriksilla ja tuoreella basilikalla.

Pienempään nälkään sopivat somat, patonkiviipaleesta ja tonnikalatahnasta kootut tonnikalaleivät. Majoneesilla tai kermaviilillä pyöristetty tonnikalatahna tehdään öljyyn säilötystä tonnikalasta ja kovaksi keitetyistä kananmunista. Sopivaa raikkautta tuovat mukaan hienonnettu sipuli, tilli sekä tilkka sitruunamehua.

Herkullinen villikalatahna sopii täydellisesti pikkunaposteluun, mutta maistuu ihanalta myös vaikkapa keitettyjen uusien perunoiden kera. Kaladipin pohjan muodostaa öljyyn säilötty villikala- tai leppäsavukalasäilyke sekä ranskankerma. Maun salaisuus piilee joukkoon raastetussa parmesaanissa ja reippaassa lorauksessa sitruunamehua.

Pikaruokaa tonnikalasta: pastat ja risotot

Tonnikalapasta on arjen luottopakki: hyvä, helppo ja nopea ja helposti moneen muuntuva. Höystä nopea tonnikalapasta vaikkapa mozzarellalla ja sitruunalla tai avokadolla ja fetalla.

Yhden padan taktiikalla valmistettu tonnikalapasta säästää sekä aikaa että tiskiä. Tai sujauta tonnikala pastan, tomaattien ja maissin kera uuniin ja saat maittavan pastavuoan. Tuhti juustokuorrute kruunaa koko perheen uuden suosikkiruoan.

Kun pasta tylsistyttää, vaihda riisiin. Tonnikalarisottoon sujautetaan kalan ja riisin seuraan myös omenaa, herneitä ja sipulia.

Tonnikala höystää salaatit

Kun kaipaat jotain raikasta ja ruokaisaa, on tonnikalalla tukevoitettu salaatti hyvä valinta.

Eteläranskalaisen kaupungin mukaan nimetty nizzansalaatti on klassikko, josta on monta versiota. Perinteisessä versiossa tonnikala saa yleensä seurakseen perunoita, oliiveja, kananmunaa ja raikkaita kasviksia. Kun kaveriksi lisää vielä palan tuoretta, rapeakuorista leipää, täyttävä ateria on taattu.

Speltti-savukalasalaatti on sekin täyttävää syötävää, siitä pitävät huolen sekä ruokaisat speltinjyvät että savukala, jonka voi halutessaan vaihtaa tonnikalaan tai sen kotimaiseen vastineeseen. Sitruunalla ja piparjuurella raikastettu jogurttikastike kruunaa makuelämyksen ja niputtaa ainekset kokonaisuudeksi.

Tonnikala: reseptit lämpimiin ruokiin

Tonnikala kääntää kiireisen arjen ruokakurssin hetkessä myötätuuleen. Kun kalanhimo iskee eikä tuoretta kalaa ole käden ulottuvilla, on purkkiin säilötty kala kätevä ja nopea valinta.

Tee tonnikalasta pihvit tai sujauta sitä vaihteeksi vaikka uuniperunoiden, munakkaan tai pizzan täytteeksi.

Katso myös Kotiliesi.fi: Tonnikalan korvaaminen kotimaisella luonnonkalalla – uutuustuote testissä

X