Vihannesopas

Bataatti

Teksti: Anna.fi

Bataattia kutsutaan makeaksi perunaksi, mutta perunalle se ei ole sukua. Yhtäläisyyksiä kyllä on, sillä tätä herkullista, heleän väristä juuresta voidaan kuitenkin käyttää aivan perunan tapaan.

Bataatti

Bataatin ohut kuori voi olla joko vaaleankeltainen tai roosan- jopa purppuranpunainen. Bataatin malto on joko valkoista, kuivaa ja helposti tummuvaa tai keltaista, mangon väristä ja mehukasta.

Bataatin maku on jauhoisen makea. Se sisältää runsaasti tärkkelystä ja sokeria sekä A- ja C-vitamiinia. Parhaimmillaan bataatti on, kun se on sileäkuorinen ja kiinteä.

Bataatti taipuu moneen

Bataattia käytetään sekä perunan että lantun tapaan liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Bataatin voi keittää vedessä tai kypsentää uunissa. Sen voi viipaloida ja paistaa pannulla tai kypsentää mikrossa ja sitä voi grillata. Bataattisosetta käytetään laatikkoruokien ja keittojen valmistukseen tai piirakan täytteeksi. Bataattiruokien mausteeksi sopivat erinomaisesti sitruunan mehu, yrtit, chili ja valkosipuli.

Bataatti säilyy parhaiten +12 – 16 asteessa. Jos lämpötila on alle 10 astetta, bataatit pilaantuvat helposti. Kypsennettyjä bataatteja voi säilyttää jääkaapissa kelmun alla noin 3 päivää. Bataatti kannattaa käyttää noin viikon sisällä ostohetkestä.

Bataatin alkuperäalueena pidetään Etelä- ja Keski-Amerikkaa. Kolumbus toi bataatin Eurooppaan, josta se on levinnyt kaikille trooppisille alueille.

Kokeile näitä bataatti-reseptejä:

Tämä herkullinenbataattisosekeittosopii alkuruoaksi. Tuore inkivääri tuo keittoon sopivaa täpäkkyyttä.

Grillatut bataattilohkot  sopivat dipattaviksi tai grillattujen liharuokien lisäkkeeksi.

Bataattiaiolia ja kanankoipia Tarjoa kypsät kanankoivet bataattiaiolin kanssa, sopii vaikkapa buffet-pöydän tarjottavaksi.

Couscous saa makua tuoreista yrteistä ja sitruunasta ja maistuu maukkaiden bataattilohkojen kanssa vaikka joulupöydän kasvisruokana.

 

Currynmakuinen linssi-bataattikeitto on helppo pakata rasiaan lounasevääksi. Keitto kestää hyvin myös pakastamisen. Yhdessä annoksessa linssi-bataatti-keittoa on
350 kcal.

 

Lähde: Kotimaiset Kasvikset/Kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski

X