Bataatti, bataattiranskalaiset, bataattireseptit
Vihannesopas

Bataatti taipuu moneen – ota talteen helpot bataattireseptit

Bataatti sopii monenlaisiin ruokiin. Kokosimme yhteen parhaat bataattireseptimme keitoista vuokiin ja salaatteihin. Katso mihin kaikkeen bataatti taipuu.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia ja iStock

Bataatti ei lempinimestään huolimatta ole sukua perunalle.  Bataatilla eli makealla perunalla on kuitenkin yhtäläisyyksiä perunan kanssa etenkin käyttötavoissa.

Bataatista syntyvät ranskikset, soseet, muusit ja erilaiset curryt. Bataattiruokien mausteeksi sopivat erinomaisesti, inkivääri, sitruunan mehu, yrtit, chili ja valkosipuli.

Bataatista syntyy mainio soppa

Bataatti taipuu monenlaisiin keittoihin, lempeän makuisiin tai lämmittävän tulisiin. Linssit ja juurekset tuovat soppaan syvyyttä ja ruokaisuutta. Keiton voi surrauttaa sileäksi sauvasekoittimella ja viimeistellä erilaisilla ripotteilla, tofulla tai tilkalla paksuhkoa jogurttia.

Currynmakuista linssi-bataattikeittoa kannattaa tehdä kerralla reilu satsi ja pakata tähteeksi jäänyt soppa seuraavan päivän lounasevääksi. Keitto kestää hyvin myös pakastamisen.

Paahtamalla kaikesta tulee kaksin verroin parempaa. Paahdettu bataattikeiton samettisuuden juju piilee pehmeässä tofussa.

Nopea bataatti-papukeitto täydentyy ruokaisaksi tofulla tai mifulla.

Bataatti tuo vaihtelua lisukkeisiin

Bataatista syntyy mainio ruoan lisuke. Sen voi keittää vedessä, kypsentää uunissa, mikrosssa tai viipaloida ja paistaa pannulla tai grillata.

Bataattiranskalaiset lienevät kuuluisimmat bataattilisukkeet. Niiden suurin haaste on rapeus, sillä bataatti on huomattavasti huokoisempi rakenteeltaan kuin peruna. Rapeuden salaisuus piilee riittävän kuumassa uunissa, väljässä paistamisessa ja maissitärkkelyksessä.  Jos bataattiranskalaisia on paljon, paista ne kahdessa erässä, sillä liian täyteen lastatulla pellillä, niistä tulee lötköjä. Paahda bataattiranskalaisia riittävän pitkään, jotta saat niistä rapeita. Paistoaika riippuu paitsi uunista myös bataattiranskalaisten paksuudesta.

Grillatut bataattilohkot  sopivat dipattaviksi tai grillattujen liharuokien kaveriksi. Paahdetut bataatit höystävät arkisalaatin herkuksi.

Couscous saa makua tuoreista yrteistä ja sitruunasta ja maistuu maukkaiden bataattilohkojen kanssa vaikka joulupöydän kasvisruokana.

Bataatin pehmeys pääsee oikeuksiinsa uunissa

Uunibataatit voi valmistaa samaan tapaan kuin uuniperunat ja nauttia täytteiden tai kastikkeen kanssa. Bataatin voi myös halkaista ja täyttää vaikkapa jauheliha-linssi- seoksella tai jauhelihalla ja fetalla.

Bataatista syntyy myös kiusaus esimerkiksi papujen kanssa tai suussa sulava vuokaruoka.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivotaan suklaa-bataattipalat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X