lämmin salaatti
Lämmin salaatti täyttää vatsan lempeästi. Se maistuu niin lisukkeena kuin kokonaisena aterianakin.
Ruokajutut

Lämmin salaatti toimii niin lounaana kuin aterian lisukkeenakin – näillä ohjeilla teet satokauden parhaat salaatit

Lämmin salaatti maistuu talvipakkasilla, syysviimassa ja kesäisenä hellepäivänä. Se täyttää vatsan lempeästi tai täydentää aterian raikkaaksi. Kokosimme parhaat ideat ja reseptit.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Lämmin salaatti maistuu mihin vuoden aikaan tahansa sesongin makoisimmista kasviksista koottuna. Se valmistuu vaivatta uunissa paahtamalla, pannulla paistamalla tai letkeästi grillissä kypsentämällä. Tässä Annan parhaat ohjeet.

Lue myös: Sopiva salaatti joka makuun ja tilanteeseen: ruokaisa, raikas, yllättävä, kuuma, eksoottinen ja makea

Lämmin salaatti sopii lisukkeeksi tai kokonaiseksi ateriaksi. Kesällä lämmin salaatti valmistuu sesongin raikkaimmista kasviksista: varhaisperunoista, naattiporkkanoista, kesäkurpitsasta, parsasta tai vaikkapa kukkakaalista. Syksyllä maukkaan salaattipohjan voi koota esimerikiksi juureksista, kurpitsasta tai erilaisista kaaleista. 

Perunasalaatit maistuvat mihin vuoden aikaan tahansa. Tarjoa lämmin perunasalaatti uudenvuoden juhlapöydässä, vappubrunssilla tai grilliherkkujen kyljessä. Myös pasta- ja couscouspohjaiset salaatit sopivat sesonkiin kuin sesonkiin. 

Kasviksista koottu lämmin salaatti on kevyt lisä aterian kylkeen. Kun lisäät joukkoon jotain proteiinipitoista, kuten papuja, tofua tai muuta kasviproteiinia, juustoja, kananmunaa, kalaa tai lihaa, saat salaatista ruokaisan.

Maukas kastike niputtaa ainekset yhteen ja tekee makuelämyksestä hykerryttävän hyvän. Lisäjujua salaattiin tuovat erilaiset pähkinät sekä tuoreet yrtit.

Lämpimän salaatin kokoamisessa vain mielikuvitus ja omat makumieltymykset ovat rajana. Mallia ja inspiraatiota voi ottaa vaikka alla olevista ohjeista.

Lämmin salaatti perunasta tai pastasta

Pasta- ja perunapohjaiset salaatit ovat ruokaisa lisä aterialle, mutta sopivat myös ruoaksi sellaisenaan, kunhan mukana on jotain ruokaisaa ja proteiinipitoista.  

Lämpimään parsakaali-pastasalaattiin voi hyödyntää edellispäivänä tähteeksi jääneen pastan. Fetajuusto, parsakaali, granaattiomenan siemenet sekä aurinkokuivatut tomaatit tuovat salaattiin makua ja meininkiä. Jos haluat, voit paistaa salaatin joukkoon broilerin fileesuikaleita tai repiä joukkoon kaupan valmista grillattua broileria. 

Paahdettu oliivi-perunasalaatti sopii lisukkeeksi uunilohelle tai vaikkapa grilliruokien kylkeen. Parsasesongin ulkopuolella salaattiin voi sujauttaa vaikkapa vihreitä papuja. 

Lämmin perunasalaatti kesäkasviksilla valmistuu helposti yhden pellin taktiikalla. Paahda kesäkasvikset maukkaiksi ja lisää lopuksi vain kastike. 

Paahdettu kukkakaali-perunasalaatti sopii kalan kaveriksi ja grilliruokien kylkeen. Tuhti majoneesikastike saa säväyksen savupaprikasta ja currysta.

Paahdettu peruna-seesamisalaatti on lämmin salaatti, joka sopii niin vappuun kuin uuteenvuoteenkin. Paahdetulle perunasalaatille maun antavat aromikas seesamiöljy, seesaminsiemet ja raikas kevätsipuli. 

Kun perunat ja parsat paahtaa, niihin tulee ihana täyteläinen maku. Niistä syntyy kastikkeella ja parme­saanilla viimeisteltynä lämmin salaatti keväiseen ruokapöytään. 

Lämmin salaatti kesäpäivään 

Lämmin salaatti maistuu myös kesäpäivänä sesongin raaka-aineista valmistettuna ja maukkaalla kastikkeella kruunattuna. 

Paahdettu kasvissalaatti on lämmin salaatti, jossa on väriä ja iloa. Se kootaan parsasta, broccolinista ja pikkuporkkanoista. Pehmeä vuohenjuustokastike kruunaa kokonaisuuden. 

Lämmin tomaattisalaatti mukailee suositun tomaatti-mozzarellasalaatin makumaailmaa. Tomaatit paistetaan pikaisesti pannulla ja maustetaan pienellä lorauksella tryffeliöljyä. Paistaminen mehevöittää ja tuo tomaattien maun upeasti esille. 

Varhaisvihanneksista valmistuu uskomattoman herkullinen lämmin salaatti. Jätä lämpimän kesäkasvissa­laatin juureksiin vielä napakkaa purutuntumaa, niin makunautinto on täydellinen!

Myös kreikkalainen salaatti maistuu herkulliselta lämpimänä, sillä kukapa voisi vastustaa makeiksi paahtuneita tomaatteja sekä suosittua uunifetaa. Paahdettu fetasalaatti maistuu herkulta myös leivän päällä.

Tämä lämmin salaatti valmistetaan Rouva Kasviksenakin tunnetun Pirjo Toikkasen ohjeella. Lämpimässä kukkakaali-hernesalaatissa hyödynnetään koko kukkakaali kantoineen ja lehtineen. Salaatti valmistuu letkeästi pannulla paistaen. Mintulla raikastettu kurkku-jogurttikastike tuo makua ja mehevyyttä. 

Paahdettu kasvissalaatti ja krutongit valmistuu alkukesän sesongin raaka-aineista ja edellispäivän kuivahtaneesta leivästä. Lado ainekset pellille, uuni hoitaa loput. Kyllä vain, myös retiisit ovat ihania uunissa paahdettuina. 

Lämpimät salaatit maistuvat syys- ja talvikeleillä

Lämmin salaatti on ruokaisa ja raikas tarjottava talven paukkupakkasilla ja maistuu ihanalta myös syysviimassa.  

Paahdetuista juureksista kokoat näppärästi maukkaan talvisalaatin uunissa paahtamalla. Kokeile rohkeasti eri kasviksia ja makuyhdistelmiä. Paahdetussa papusalaatissa on kidneypapujen seurana bataattia ja ruusukaalia. Raikas öljykastike niputtaa ainekset makoisaksi kokonaisuudeksi.

Paahdettu härkis-juuressalaatti puolestaan kootaan perunoista, palsternakasta ja pikkusipuleista. Härkispyörykät paistuvat uunipellillä pinnalta rapeiksi ja tuovat salaattiin rutkasti hyvää proteiinia. Salaatin kanssa tarjottava piparjuurikastike antaa kivasti potkua. Jos haluat tulisemman säväyksen, raasta kypsien kasvisten päälle piparjuurta. 

Lämmin raitajuuri-pähkinäsalaatti maustetaan kirpeän makealla balsamicosiirapilla. Salaatti sopii lisukkeeksi sellaisenaan, mutta voit virittää salaatin ruokaisammaksi lisäämällä joukkoon broileria, fetaa, vihreitä papuja tai kypsiä linssejä.

Salaattiko muka kevyttä ja tylsää syötävää? Höpsistä! Bulgur-halloumisalaatti on taatusti ruokaisa tarjottava. Makeaksi paahdetut kasvikset ja suolainen fetajuusto tarjotaan linssien rikastamalta couscouspediltä.

Lämpimän punajuuri-vuohenjuustosalaatin juju on rapeaksi paahdetussa ilmakuivatussa kinkussa sekä aromaattisessa katajanmarjassa, joka sopii erinomaisesti makean punajuuren maustajaksi. Syksyinen salaatti tarjotaan vuohenjuustolla päällystettyjen leipäviipaleiden kera. Koko ateria valmistuu vaivatta uunissa ja saa makunystyrät onnesta sykkyrälle.

Syksyn satokauden ihastuttavin tarjottava tulee tässä. Uunissa paahdettu kaali on mainio salaattipohja syksyiselle salaatille. Uunikaali-karpalosalaatissa on cashewpähkinöitä ja chilin terästämä kastike, mutta kokeile rohkeasti kaalipohjaan myös muita makuyhdistelmiä, kuten savustettua lohta ja piparjuurta.

Paahdettu ruusukaali-päärynäsalaatti täydentää vaikkapa jouluaterian, mutta sopii myös arkisempaan ruokapöytään. Runsas ja lämmin salaatti käy alkuruoasta sellaisenaan, mutta sopii myös kalkkunan, broilerin tai kinkun seuraksi.

Älä hämäänny, vaikka tämän salaatin raaka-aineet vaikuttaisivatkin tavanomaisilta. Paahdetun kukkakaali-kurpitsasalaatin juju piilee kastikkeessa, joka maustetaan sumakilla. Siinä on hedelmäinen, hieman sitruksinen maku, joka sopii paahdettujen kasvisten ja siementen seuraan täydellisesti.

Pistaasi-porosalaatti sopii tarjottavaksi vähän fiinimpäänkin ruokapöytään. Pistaasipähkinöillä kuorrutettu poronfilee on aseteltu salaattimättäälle yhdessä karamellisoidun päärynän ja kirpeiden karpaloiden kanssa. Poronfileet tarjotaan joko oliiviöljykastikkeen tai balsamicosiirapin kera.

Grillattu salaatti on kesäpäivän hitti!

Lämmin salaatti valmistuu myös rennosti ulkona grillaten, sillä melkein mitä tahansa voi grillata, myös napakkalehtistä salaattia. Siten tutut klassikkosalaatit, kuten kreikkalainen salaatti ja caesarsalaatti saavat hetkessä uutta jujua. 

Grillattu ratatouillesalaatti puolestaan mukailee suositun ranskalaisklassikon makumaailmaa. Mukana on grillin raidoittamaa tomaattia, kesäkurpitsaa, munakoisoja ja paprikaa, jotka saavat makua yrttien ja valkosipulin maustamasta öljykastikkeesta. Lämmin salaatti sopii täydellisesti tarjottavaksi vaikkapa grillipihvin kera. 

Jos rakastat makean ja suolaisen yhdistelmää, tartu tähän reseptiin. Nektariini-mozzarellasalaatti on raikas kesäsalaatti, joka kootaan grillatuista nektariineista, mozzarellasta ja paahdetuista saksanpähkinöistä. Makeiden hedelmien ja pehmeän juuston yhdistelmä vie kielen mennessään.

Grillattu peruna-pasa-halloumisalaatti on lämmin salaatti ateriaksi sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös savustetun lohen kanssa tarjottavaksi. 

Grillatuissa kasviksissa on kesän maku parhaimmillaan. Salaatti grillatuista kasviksista eli tomaatista, kesäkurpitsasta ja fenkolista sopii grilliruoan lisukkeeksi  sellaisenaan ja lounaaksi mozzarellalla täydennettynä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Ruokaisa salaatti – kurkkaa Kotilieden 45 parasta ohjetta ja valitse omasi

X