
Valmistele retkieväät kotona tai kokkaa nuotiolla – parhaat reseptit ja ideat onnistuneelle retkelle
Retkieväät ovat retken kuin retken paras osa. Kokosimme ideoita kotona valmisteltaviin eväisiin sekä ruokiin, jotka voit kokata luonnon helmassa nuotion ääressä.
Retkieväät kannattaa suunnitella niin, että ne on helppo pakata mukaan ja vaivaton nauttia luonnonhelmassa.
Retkieväät ovat retken kuin retken paras osa. Kokosimme ideoita kotona valmisteltaviin eväisiin sekä ruokiin, jotka voit kokata luonnon helmassa nuotion ääressä.
Retkieväät pitävät hymyn jokaisen retkeilijän huulilla. Eväsleivät, termariin pakattu keitto ja nuotiolla paistetut letut ja makkarat maistuvat suurilta herkuilta raittiissa ulkoilmassa.
Lue myös: Parhaat leivät piknikille – helpot ja herkulliset eväät voi syödä ihanasti sormin
Mitä mukaan retkelle?
Retken pituus määrittää, mitä mukaan kannattaa pakata. Päiväretkeilijä tai yhden yön yöpyvä voi mainiosti ottaa reppuunsa painavampiakin ruokatarvikkeita ja ruoanvalmistusvälineitä kuin viikon vaellukselle lähtijä.
Mukaan retkelle kannattaa varata sekä suolaista että makeaa syötävää sekä riittävästi juomaa, sillä nestehukka on katala kaveri.
Retkieväät kannattaa suunnitella sen mukaan, että ne on helppo pakata mukaan ja vaivaton nauttia luonnonhelmassa. Täytetyt leivät, termospulloon pakatut keitot ja smoothiet, välipalapatukat sekä nuotiomakkarat sopivat lyhyelle retkelle ja maistuvat luonnossa nautittuina entistä paremmilta. Myös lettujen paisto onnistuu, kun taikinan valmistaa kotona muovipulloon odottelemaan.
Varaa mukaan myös kertakäyttöisiä tai muovisia astioita ja aterimia, lautasliinoja, talouspaperia sekä kosteuspyyhkeitä. Ota kuitenkin vain se, mitä oikeasti tarvitset, ja mieti jo pakatessasi, miten retkellä syntyvien roskien ja tiskin määrän voi pitää kurissa.
Samasta mukista voi hörppiä sekä lounaskeiton että huuhtaisun jälkeen myös jälkkärikahvin tai -kaakaonkin. Myös monien elintarvikepakkausten muovi- tai pahvikääreet voi poistaa jo kotona.
Eväskassin pohjalle pakatut muovipussit pitävät laukun puhtaana, ja niissä on myös kätevä kantaa likaiset astiat takaisin tiskiin. Pussissa myös roskat saa näppärästi kerättyä mukaan, eikä roskista tarvitse etsiä kesken retken. Tuo takaisin jokainen roska, jonka olet metsään vienytkin.
Eväiden pakkaaminen
Erityisesti kuumana päivänä kannattaa välttää herkästi pilaantuvia raaka-aineita, kuten kalaa ja äyriäisiä, majoneesia ja maitotuotteita. Tarvittaessa voit pakata reppuun muutaman kylmäkallen. Piknikreppu, jossa on myös kylmälaukkuosio, on kätevä etenkin paljon retkeilevälle.
Kylmät ja kuumat juomat sekä keitot pakataan termospulloon, jossa ne säilyvät sopivan lämpöisinä pitkään. Jos valmistat ruokaa nuotiolla, voi esivalmistellut retkieväät pakata valmiiksi folionyytteihin. Folioon voi kääriä niin nuotiolla lämmitettäviä leipiä kuin erilaisia ruokaisia nyyttejäkin.
Retkieväät: Eväsleivät
Eväsleivät ovat helppoja, maukkaita ja ruokaisia, ennen kaikkea loputtoman monipuolisia. Leipien väliin voi sujauttaa vaikkapa kananmunia, kasviksia tai tonnikalaa.
Hyvä eväsleipä pysyy kasassa, eivätkä täytteet pursua välistä. Kääräise leipä esimerkiksi voi- tai leivinpaperin sisään. Se pitää leivän kasassa, jolloin se on siisti kantaa mukana ja nauttia.
-
Kolmioleivät tomaatti-avokadotäytteellä
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Munakassämpylät
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Tonnikala-parsasandwich
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Vehreä välipalaleipä
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Tonnikalawrapit
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Avokado-munatoast
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Retkieväät termospulloon
Termospulloon pakatut retkieväät ovat käteviä. Termospullo pitää ruoat pitkään oikean lämpöisinä: kylmän kylmänä ja kuuman kuumana.
Lämpimät keitot mielletään usein vain talviretken ruoaksi, mutta ne sopivat erinomaisesti myös muihin vuodenaikoihin. Kun soseutat keiton oikein samettiseksi, et välttämättä tarvitse sen syömiseen edes lusikkaa, vaan voit hörppiä sopan suoraan kuksasta. Tällöin sopan nauttiminen onnistuu talvella vaikka kohmeisillakin sormilla.
Jos kaipaat sosekeiton rakenteeseen rousketta, sattumat kannattaa pakata retkelle erikseen pieneen pussiin ja ripotella keiton päälle vasta juuri ennen syömistä, jotta ne säilyvät rapeina.
Termoskannuun voi kuuman keiton lisäksi pakata toki paljon muutakin. Kylmä keitto on hellepäivän takuuvarma virkistäjä, joka termoskannussa pysyy pitkään viileänä.
Myös erilaiset smoothiet sekä muut kylmät ja kuumat juomat kulkevat retkipaikalle kätevästi termoskannussa.
-
Porkkana-cashewpähkinäkeitto
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Maapähkinävoi-bataattikeitto
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Kylmä porkkanakeitto
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Kylmä tomaattikeitto
- yli 2h
- Helppo
-
Omenapiirakan makuinen rahkasmoothie
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Banaani-kikhernejuoma
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Vaaleanpunainen smoothie jogurtista, vadelmista ja banaanista
- alle 30 min
- 1
- Helppo
-
Chilikaakao
- alle 30 min
- 1
- Helppo
-
Kaneli-suklaakahvi
- alle 30 min
- 1
- Helppo
Retkieväät: Pikkunaposteltavat
Pikkunaposteltavat antavat nopeasti energiaa, kun nälkä yllättää kesken matkan. Pieni välipala pitää nälän loitolla myös silloin, jos ruokailu venyy tai suunnitellulta reitiltä eksyy.
Reppuun tai taskuun pakatut välipalapatukat, energiapallot sekä erilaiset pähkinät maistuvat niin aikuisille kuin lapsillekin.
-
Taateli-chiapallot
- alle 30 min
- 10
- Helppo
-
Helpot kaurapatukat
- 30-60 min
- 16
- Helppo
-
Gluteenittomat välipalakeksit
- alle 30 min
- 15
- Helppo
-
Taateli-pähkinäpallot
- 30-60 min
- 15
- Helppo
-
Helpot myslipatukat
- yli 60 min
- Helppo
-
Hunajainen pähkinäsuklaa
- 30-60 min
- 20
- Helppo
Retkieväät: Suolaiset ja makeat leivonnaiset
Myös mukaan pakatut leivonnaiset, kuten suolaiset ja makeat muffinit sekä erilaiset pannarit maistuvat erityisen hyviltä retkiolosuhteissa.
-
Kaura-rusinaskonssit
- 30-60 min
- 8
- Helppo
-
Omenaiset kaurapuuromuffinit
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Valkosipulimuffinit
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Kasvispannari
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Päärynäpannukakku
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Hedelmäpannari
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Retkieväät nuotiolle
Retkieväät voi valmistaa myös nuotiolla. Mikään ei maistu paremmalta kuin nuotiolla tikunnokassa paistettu makkara, mutta tulen ääressä voi valmistaa paljon muutakin.
Erilaiset folionyytit ovat nerokasta nuotioruokaa. Nyytit kannattaa valmistaa jo kotona ja nostaa retkellä suoraan nuotiolle kypsymään. Nyyttiin voi sujauttaa mieleisiään raaka-aineita, kuten erilaisia kasviksia, keitettyjä perunoita, makkaranpaloja, valmislihapullia tai fetajuustoa. Mikä parasta, mukaan ei välttämättä tarvitse ottaa erillisiä lautasia, sillä ruoan voi syödä kätevästi suoraan nyytistä.
Nuotiopaikalla järjestetyt lettukestit ovat helposti perheen paras kesämuisto. Valmista lettutaikina kotona valmiiksi esimerkiksi muovipulloon tai termariin ja kuljeta se kylmälaukussa. Raota pullonkorkkia välillä, ettei pulloon synny liikaa painetta. Jätä pulloon myös riittävästi tilaa, jotta saat ravistettua taikinan tasaiseksi ennen paistamista. Paista letut retkipannussa tai muussa avotulelle sopivassa paistinpannussa ja tarjoa mieleistesi suolaisten tai makeiden lisukkeiden kanssa.
Tulenteko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Muistathan myös seurata metsäpalovaroituksia, sillä nuotion tai avotulen sytyttäminen ei ole sallittua metsäpalovaroitusten aikaan.
-
Kasvisnyytit
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Nektariini-fetanyytit
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Grillattua fetajuustoa ja pikkuporkkanoita
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Grillatut perunanyytit
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Grillausresepti: Grillatut makkara-kasvisnyytit
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Termarilettu
- alle 30 min
- Helppo
Katso myös Kotiliesi.fi: Riuskat eväät talviretkelle
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous