
Näin syntyy mehevä munakas: 36 ruokaisaa ja herkullista munakasta
Onnistunut munakas on kullankeltainen, sileä ja sisältä pehmeä ja kuohkea. Paistinpannulla valmistettu munakas on pikaruokaa parhaimmillaan, sillä sen valmistukseen kuluu aikaa noin minuutti.
Onnistunut munakas on kullankeltainen, sileä ja sisältä pehmeä ja kuohkea. Paistinpannulla valmistettu munakas on pikaruokaa parhaimmillaan, sillä sen valmistukseen kuluu aikaa noin minuutti.
Munakas muuntuu eri täytteitä ja kypsennysmenetelmiä varioiden aina uudenlaiseksi herkuksi. Munakas toimii aamiaisena, lounaana ja iltapalana. Brunssien ja illanistujaisten noutopöydänkin se täydentää hienosti. Kokosimme tarjolle maukkaimmat munakasreseptit trendiherkkuja unohtamatta. Näistä eivät munakkaat mehevämmiksi muutu.
Kuuma pannu ja nopeus ovat valttia
Munakas kypsyy nopeasti, joten ennen kuin ryhdyt toimeen, kata pöytä, valmistele täytteet, lue munakasresepti rauhassa ja keskity.
Yhden hengen munakkaasta tulee mehevin, kun käytät siihen kaksi tai kolme kananmunaa. Se valmistuu näppärämmin kuin suuri, esimerkiksi kahdeksan munan munakas.
Yhden hengen munakkaalle kannattaa valita pieni pannu, läpimitaltaan noin 18 senttimetriä. Kahdeksan munan munakas vaatii halkaisijaltaan 26 sentin pannun. Paistinpannun tulee olla puhdas ja sileä, jotta munakkaan saa helposti liu’utettua kaksin kerroin ja lopuksi lautaselle.
1. Riko kananmunat kulhoon ja lisää suolaa sekä valkopippuria.
2. Vatkaa kananmunia isolla haarukalla vain sen verran, että keltuaiset ja valkuaiset sekoittuvat hyvin.
3. Laita voi pannuun ja pannu kovalle lämmölle. Kun voi sulaa, kallistele pannua niin, että myös laidat tulevat voidelluiksi. Pannu on sopivan kuuma kananmunaseokselle, kun voin vaahtoaminen on juuri asettumassa ja voi ruskistumassa.
4. Siirtele pannua rauhallisesti edestakaisin liedellä ja sekoita samalla munaseosta haarukalla. Muutamissa sekunneissa munakkaasta tulee vaaleaa, kuohkeaa ja mehevää.
5. Lisää munakkaaseen haluttu täyte.
6. Kun munakas on kypsä, kohota pannun vartta niin, että pannu kallistuu, jotta munakas on helpompi kääntää puolikuuksi ja valuttaa lopuksi lautaselle.
Kermaa, vettä vai voita?
Legendaarisen kokin, Julia Childin, opeissa munakkaaseen ei lisätä nestettä. Munakas paistetaan voissa ja valmiin munakkaan päälle sivellään voita.
Moni suomalainen huippukokki neuvoo lisäämään kolmen kananmunan munakasmassaan noin puoli desilitraa kermaa. Keveimmissä resepteissä munaseokseen lisätään vettä ja munakas paistetaan ruokaöljyssä.
Oman makuunsa sopivan munakkaan teon oppii vain tekemällä ja kokeilemalla.
Munakas viimeistellään maukkailla täytteillä
Munakkaan voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä. Kokeile vatkata munamassa joukkoon esimerkiksi hienonnettuja tuoreita yrttejä, kuten ruohosipulia tai persiljaa. Samoja yrttejä voi ripotella lopuksi valmiin munakkaan päälle.
1. Juustoa munakkaan täytteeksi
Raastettu juusto sopii oivasti munakkaan täytteeksi. Esimerkiksi aromikas parmesaani ja maukas cheddar toimivat munakkaassa loistavasti.
Täyteläinen cheddarjuusto-fritatta viimeistellään uunissa ja nautitaan lämpimänä suoraan pannulta. Juustojen lisäksi tämä munakas saa makua myös ripauksesta cayenne-pippuria.
-
Parmesaani-herkkusienimunakas
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Kolmen juuston munakas
- alle 30 min
- 8
- Helppo
-
Avokado-cheddarmunakas
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Cheddarjuustofrittata
- alle 30 min
- 8
- Helppo
-
Parsa-vuohenjuustofrittata
- yli 60 min
- Keskitaso
-
Minimunakkaat
- 30-60 min
- 8
- Helppo
2. Kasviksia tai sieniä munakkaan täytteeksi
Omeletin voi täyttää kasviksilla tai sienillä.
Sienimunakas on klassikko ja kiireisen syysillan pelastus. Sieniksi käyvät sekä metsäsienet että herkkusienet. Voit käyttää sienten lisäksi munakkaan täytteeksi sitä mitä kaapista löytyy, pinaattia, purjoa, edelliseltä päivältä ylijääneitä keitettyjä perunoita. Huikeimmillaan se on kantarelli-sipuliseoksella täytettynä ja rucola-ripauksella terästettynä.Käsittele ja paista sienet valmiiksi ja lisää ne lähes valmiiseen munakkaaseen.
Sieni-pinaattimunakas
Sienimunakas
Herkkusienimunakas
Pienet pinaatti-paprikamunakkaat
Helppo kasvismunakas
Papumunakaspannu
Pestomunakas
Vihannesmunakas
Sieni-perunamunakas
3. Ruokaisa munakas pitää nälän loitolla pitkään
Munakkaan voi täyttää ruokaisaksi esimerkiksi kuutioiksi silputulla saunapalvikinkulla, hienonnetulla paprikalla ja juustolla. Peruna ja lohi ovat myös mainioita ruokaisan munakkaan täytteitä.
Tuhti savulohi-pinaattimunakas saa täytteekseen savulohta, pinaattia, perunaa ja mascarpone-juustoa. Valmistele ensin kaikki täytteet ja aloita vasta sitten itse munakkaan teko. Tämä kahdeksan munan munakas sopii tarjottavaksi isommalle joukolle vaikkapa sunnuntain brunssilla.
Hanna Gullichsenin maalaisomeletin alkuperäisreseptissä on chorizo- tai lammasmakkaraa, mutta sen voi hyvin korvata vaikkapa savukinkulla. Makkaroiden lisäksi Hannan munakkaasta löytyy perunoita ja paprikaa.
-
Savulohi-pinaattimunakas
- alle 30 min
- 6
- Keskitaso
-
Ruokaisa munakas
- alle 30 min
- 3
- Helppo
-
Kinkku-perunamunakas
- alle 30 min
- Helppo
-
Pienet uunimunakkaat
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Pienet sillimunakkaat
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Proteiinimunakas
- alle 30 min
- 1
- Helppo
4. Valmista uunissa tai kääräise rullalle
Munakkaan voi valmista paistinpannulla liedellä, mutta myös uunissa. Uunimunakas on aina hieman erilainen kuin pannulla pikaisesti pyöräytetty omeletti.
Uunimunakkaassa tärkeää roolia näyttelevät täytteet. Täytteeksi sopii lähes mikä tahansa ja täytteitä voi olla runsaasti. Kokeile kauden vihanneksia tai vaikkapa jauhelihaa.
-
Ruusukaali-uunimunakas
- 30-60 min
- 2
- Helppo
-
Kevyt uunimunakas paahdetun kukkakaalin kera
- alle 30 min
- 2
- Keskitaso
-
Uunimunakas kahdelle
- 30-60 min
- 2
- Keskitaso
-
Kalkkuna-parsakaalimunakas uunissa
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Keväinen uunimunakas ja paahdetut kirsikkatomaatit
- 30-60 min
- 2
- Keskitaso
-
Mehevä uunimunakas
- alle 30 min
- Helppo
-
Pinaatilla maustettu munakasrulla
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Punajuuri-munakasrulla
- 30-60 min
- 12
- Keskitaso
-
Vihreä munakasrulla
- alle 30 min
- 10
- Helppo
5. Kaiken maailman munakkaita
Kun kaipaat vaihtelua perinteisiin munakkaisiin poimi resepti maailmalta.
Jos edelliseltä aterialta jäi keitettyjä perunoita yli, pyöräytä niistä perunamunakas: tortilla de patatas. Espanjalaisessa munakkaassa on lähes aina perunaa, yrttejä tai joitain kasviksia, kuten pinaattia, sipulia tai kesäkurpitsaa.
Marokkolainen munakas on kevyt brunssi- tai lounasruoka, joka täytetään tomaateilla ja kesäkurpitsalla. Marokkolaisen munakkaan kuuluu jäädä keskeltä meheväksi ja kosteaksi.
-
Tortilla – espanjalainen munakas
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Italialainen pinaattimunakas
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Kreikkalainen munakas
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Marokkolainen munakas
- alle 30 min
- Helppo
-
Tamagoyaki – japanilainen kasvismunakas
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Japanilaiset kaali-munakaslettuset
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
Artikkelia on päivitetty ja siihen on lisätty munakas-ohjeita 10.6.2020.
Katso myös Kotiliesi.fi: Kanamuna tekee aamiaisesta ruokaisan
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous