Ruoka

Karpalo valloittaa pirteällä maullaan jälkiruoissa, leivonnaisissa ja hurmaavissa juomissa

Tuoreet karpalot tuovat jälkiruokiin ja leivonnaisiin pirteän maun ja hehkuvan punaisen värin. Listasimme parhaat karpaloherkut kiisselistä komeisiin kakkuihin. Valitse suosikkisi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Tuoreet karpalot tuovat jälkiruokiin pirteän maun ja hehkuvan punaisen värin. Kokeile karpaloiden parina valko- ja maitosuklaata tai pehmeää tuorejuustoa.

Karpalo on parhaimmillaan loppusyksystä, ensipakkasten jälkeen, sillä marjan sokeripitoisuus suurenee ja happamuus vähenee pakkasesta johtuen.

Pirtsakka supermarja on pohjoisen aarre, mutta kasvaa ympäri Suomen. Karpaloita voi käyttää ruoissa tuoreina, kuivattuina tai pakastettuina. Marja sopii mainiosti jälkiruokiin, juomiin, kakkuihin ja piirakoihin.

Kirpeä karpalo vaatii lempeän kaverin

  • Karpalo ja kinuski – Jäisten, hapokkaiden karpaloiden ja kuuman, suolaisenmakean kinuskin yhdistelmä kuuluu suomalaisiin klassikkojälkiruokiin.
  • Karpalo ja valkosuklaa – Valkosuklaan lempeän pehmeä maku kesyttää karpalojälkiruoat suussa sulaviksi herkuiksi.
  • Karpalo ja suklaa – Maitosuklaan makeus taltuttaa sekin karpalon kipakkuutta, mutta karpalo puolestaan tuo maitosuklaaherkkuihin raikkautta ja syvyyttä
  • Karpalo ja marenki – Pilvenpehmeä, makea marenki ja raikas karpalo muodostavat täydellisen kombon.
  • Karpalo ja tuorejuusto – Juuston täyteläisyys ja marjan kirpeä kepeys ovat täydellinen yhdistelmä

Karpalojälkiruoat vailla vertaa

Valmiista kinuskikastikkeesta, valkosuklaasta, kananmunista ja kermavaahdosta syntyy upea parfait, johon väriä ja hapokkuutta tuo karpalokeitto. Karpalokeittoon voi käyttää tuoreita tai pakastekarpaloita. Parfait vaatii hieman aikaa jähmettymiseen, joten se kannattaa valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä.

Marenki, kinuski ja karpalot muodostavat täydellisen yhdistelmän joulupavlovassa.

Karpalokiisseli kermavaahtonokareen kera kuuluu joulun jälkiruokapöydän kestosuosikkeihin. Eikä syyttä. Kepeälle kiisselille on tilaa raskaankin aterian jälkeen. Riisifrutti on retrojälkkäreiden kermaa silloin, kun se nautitaan karpalokastikkeen kera.

Italialainen klassikko, pannacotta saa suorastaan jumalaisen twistin kinuskista ja karpaloista.

Muhkea karpalokakku on juhlapöydän päätähti

Piparkakkupohjaan tehty karpalokakku saa rahkasta, kermasta ja valkosuklaasta syntyvän täyteläisen ja kuohkean täytteen ja päälle raikkaan karpalokiilteen.

Joulun helpoin keksikakku syntyy valmiista piparitaikinasta. Keksikakun kerma-tuorejuustotäytteessä maistuu ihanasti makea kinuski ja pirteät karpalot.

Karpalo ja kinuski kohtaavat myös trendikkäässä pokekakussa. Karpaloisen pokekakun juju piilee kakkuun tökityissä reiissä, joihin valutetaan ihana karpalo-kinuski.

Karpalojuustokakun pohja leivotaan valmiista piparkakkutaikinasta. Karpalososeella marmoroitu, heleän punainen juustokakku saa veden herahtamaan kielelle vaikka joulupukilta.

Keksipohjainen maitosuklaa-karpalokakku syntyy kokonaan ilman uunia. Kakun pohja tehdään murennetuista kekseistä. Tämä karpalokakku saa vaniljalla maustetun maitosuklaa-kerma täytteen ja päälle hehkuvan punaisen karpalokiilteen. Kakun leipominen vie vain hetken, mutta hyytyminen vaatii yhden yön.

Lumikuningattaren karpalo-kinuskikakku on kuin suoraan sadusta. Karpalot ja kinuski piilottelevat lumivalkoisen tomusokerikuorrutteen alla.

Karpalo tuo särmää joulunamuihin

Rocky road on yksi helppotekoisimmista herkuista. Karpalon kirpeä maku säväyttää klassisen suklaaherkun.

Lumikarpalot tuovat mieleen joulut mummolassa. Tee lumikarpalot joulun karkkipöytään tai koristele niillä joulun kakku.

Valkosuklaa-popcorn on mainio suolaisen ja makean sekoitus, johon karpalo tuo raikkautta. Nämä herkulliset naposteltavat sopivat vaikkapa joulupäivän leffailtaan.

Karpaloleivonnaiset talven juhliin

Teresa Välimäen kaneli-karpalopiirakka valmistuu alle tunnissa. Piirakan pohja ja täyte maustetaan kanelilla. Piirakka koristellaan suklaarouheella ja hunnutetaan tomusokerilla. Mehevän piirakan voi tarjota lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Teresan keittiössä syntyivät myös pienet katseenvangitsijat, kuivilla karpaloilla maustetut ja tuorejuustokuorrutuksella hunnutetut kuppikakut. Näitä et voi vastustaa.

Kuivatuilla karpaloilla maustetut neliönmalliset leivokset ovat vaalea versio amerikkalaisten brownie-leivonnaisista. Kakkupalat viimeistellään valkoisella sokerimassakuorrutuksella.

Valkosuklaalla kuorrutetut, kuivatuista karpaloista tehdyt keksit sopivat täydellisesti glögijuhlien makeiksi suupaloiksi. Maukkaat ja mureat keksit voi myös pakata pieniin pusseihin ja antaa pikkujoululahjaksi. Karpalokeksit sopivat mainiosti myös myyjäisten leipomuksiksi.

Sekoitetaanko karpalosta drinkit?

Syvänpunainen drinkki, kylmä tai kuuma toivottaa hyvää joulua.

Artikkelia on muokattu 4.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin leivot joulupöytään karpaloisen mantelikranssin.Tallenna

Tallenna

X