Ruoka 3.11.2017

Karpalo hurmaa jälkiruoissa: juustokakku, jäädyke, mousse ja 7 muuta herkkureseptiä

Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia
Tuoreet karpalot tuovat jälkiruokiin pirteän maun ja hehkuvan punaisen värin. Kokeile karpaloiden parina valko- ja maitosuklaata tai pehmeää tuorejuustoa.

Parhaimmillaan karpalo on juuri nyt loppusyksystä, ensipakkasten jälkeen, sillä niiden sokeripitoisuus suurenee ja happamuus vähenee pakkasesta johtuen.

Karpaloita voi käyttää jälkiruoissa tuoreina, kuivattuina tai pakastettuina.

Karpalokeittoa ja kinuskia

Jäisten, hapokkaiden karpaloiden ja kuuman, suolaisenmakean kinuskin yhdistelmä kuuluu suomalaisiin klassikkojälkiruokiin.

Valmiista kinuskikastikkeesta, valkosuklaasta, kananmunista ja kermavaahdosta syntyy upea parfait, johon väriä ja hapokkuutta tuo karpalokeitto. Karpalokeittoon voi käyttää tuoreita tai pakastekarpaloita.

Parfait vaatii hieman aikaa jähmettymiseen, joten se kannattaa valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä.

Tämä jälkiruoka kelpaa juhlavammillekin aterioille.

Resepti: karpalokeitto ja kinuski-valkosuklaaparfait 

Maitosuklaista karpalokakkua

Keksipohjainen maitosuklaa-karpalokakku syntyy kokonaan ilman uunia.

Keksit murennetaan, ja murujen joukkoon lisätään sulatettu voi. Keksi-voiseos taputellaan irtopohjaiseen vuokaan. Pohja saa jähmettyä jääkaapissa sillä aikaa, kun valmistat vaniljalla maustetun maitosuklaa-kerma täytteen.

Kakun päälle kaadetaan hehkuvan punainen karpalokiille. Kakun leipominen vie vain hetken, mutta hyytyminen vaatii yhden yön.

Resepti: maitosuklaa-karpalokakku  

Mansikalla makeutettua karpalovaahtoa

Piristävän kirpeä karpalokeitto taipuu samettisen pehmeäksi jälkiruoaksi, kun siihen lisätään kermavaahtoa ja sokeria, ja se tarjoillaan pakastemansikoista tehdyn kastikkeen kanssa.

Pehmeä karpalovaahto ja mansikkakastike

Resepti: karpalovaahto 

Herkullista karpalomoussea

Valkosuklaasta, karpalojauheesta ja kuohukermasta syntyy hurmaava mousse, joka koristellaan puolisulaneilla karpaloilla ja karpalojauheella.

Resepti: karpalo-valkosuklaamousse 

Säväytä rocky road karpaloilla

Rocky road on yksi helppotekoisimmista herkuista. Kirpeä karpalo tuo särmää rocky roadin perusmakuihin: suklaaseen, vaahtokarkkeihin, keksimuruihin ja pähkinöihin.

Suklaa sulatetaan ja muut ainekset sekoitetaan siihen. Suklaaseos kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, ja sen annetaan jähmettyä jääkaapissa muutamia tunteja. Maukas suklaaherkku on valmis.

Resepti: rocky road  

Karpalopiirakka

Tämä Teresa Välimäen kaneli-karpalopiirakka valmistuu alle tunnissa. Piirakan pohja ja täyte maustetaan kanelilla. Piirakka koristellaan suklaarouheella ja hunnutetaan tomusokerilla. Mehevän piirakan voi tarjota lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Resepti: kaneli-karpalopiirakka  

Karpalo-blondies

Kuivatuilla karpaloilla maustetut neliönmalliset leivokset ovat vaalea versio amerikkalaisten brownie-leivonnaisista. Kakkupalat viimeistellään valkoisella sokerimassakuorrutuksella.

Resepti: karpalopalat

Kevennettyä karpalojäädykettä

Maitorahkalla kevenetty karpalojäädyke on simppeli valmistaa.

Piparkakut murskataan, kanamunat ja sokeri vaahdotetaan, samoin kerma. Lopuksi kaikki ainekset yhdistetään ja seos kaadetaan kakku- tai jäädykevuokaan ja massa jäädytetään pakastimessa.

Resepti: kevennetty karpalojäädyke

Marmoroitua juustokakkua

Karpalo-juustokakun pohja leivotaan valmiista piparkakkutaikinasta. Karpalososeella marmoroitu, heleän punainen juustokakku saa veden herahtamaan kielelle vaikka joulupukilta.

karpalojuustokakku

Resepti: marmoroitu karpalo-juustokakku

Karpalokeksejä

Valkosuklaalla kuorrutetut, kuivatuista karpaloista tehdyt keksit sopivat täydellisesti glögijuhlien makeiksi suupaloiksi. Maukkaat ja mureat keksit voi myös pakata pieniin pusseihin ja antaa pikkujoululahjaksi. Karpalokeksit sopivat mainiosti myös myyjäisten leipomuksiksi.

Resepti: karpalokeksit 

Kotiliesi.fi: Karpalo-mantelikranssi

Terveellinen karpalo

Paitsi huikeaa väriä ja makua karpalossa on myös runsaasti terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, kuten E- ja C-vitamiinia, rautaa ja flavonoideja.

Vanha kansa tiesi käyttää karpaloa vilustumisen sekä kuume- ja tulehdustautien hoitoon

Karpalon terveelliset ominaisuudet eivät häviä pakastettaessakaan.


Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi