joulukalat
Joulukalat kuuluvat aattoillan suosituimpiin herkkuihin.
Ruokajutut

Onko kalapöytä sinunkin suosikkisi jouluna? Näillä resepteillä valmistat niin perinteiset kuin trendikkäätkin joulukalat

Joulukalat kuuluvat joulupöydän suosituimpiin herkkuihin, ja monelle joulunviettäjälle kalapöydästä on tullut ruokajuhlan tärkein osa. Onhan lautasella vielä tilaa kahden kalan carpacciolle, lohipastramille ja mätimousselle?
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Joulukalat sopivat niin jouluaterian alkuun kuin aattoaterian pääruoaksikin. Kokosimme aattoillan odotetuimmat herkut silleistä silakoihin ja mädistä graavikaloihin. Aivan kaikkia herkkuja joulupöydästä ei tietenkään tarvitse löytyä. Riittää, kun tarjolla on sopivasti parhaita makupaloja, jotka tekevät ateriasta juhlan.

Lue myös: Itse graavattu lohi vie kielen mennessään – näillä ohjeilla onnistut kalan graavaamisessa ja loihdit ihanat graavilohiherkut

Joulukalat sopivat nautittavaksi keitettyjen perunoiden perunoiden kanssa. Myös makea joululimppu tai saaristolaisleipä ovat hyviä lisukkeita aaton kalapöytään.

Joulukalat: Sillit 

Sillin paikkaa joulupöydässä ei kyseenalaisteta. Tee kalaherkkuja reilu annos ja anna purkillinen silliä lahjaksi. Sillit voi ja pitääkin valmistaa hyvissä ajoin ennen aattoateriaa, sillä ne vaativat jääkaapissa vetäytymisaikaa vuorokauden verran ja säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Mausteilla ja marinadeilla silliin saa lähes loputtomasti makua ja vaihtelua. Maistuisiko joulun makuinen glögisilli, raikas sitruunasilli tai aikuisen suun mukainen punaviinisilli? 

Sillikaviaari on pirteä vaihtoehto joulun perinteisille silliherkuille. Ranskankerman ja majoneesin täytelöittämä sillikaviaari raikastetaan sitruunalla ja hapokkaalla omenalla. Tarjoa sillikaviaari makean saaristolaisleivän kera.

Uudella tavalla maustaminen kääntää tutun suolakalan trendikkääksi. Oiva vaihtoehto on esimerkiksi akvaviittisilli, johon akvaviitin sijaan voi kokeilla myös giniä. Lisämakua tuovat punasipuli ja limetti.

Tai mitäpä, jos valmistaisit sillin venäläiseen tapaan. Lado sillin kylkeen majoneesipohjaista sinappikastiketta, punajuuria, suolakurkkua ja keitettyä kananmunaa.

Joulukalat: Silakat

Etikkaliemessä marinoidut silakat kuuluvat kiistatta suomalaiseen joulupöytään. Kermaiset valkosipulisilakat ovat joulun klassikkoruoka, mutta jos kaipaat kalapöytään uutta jujua ja aasialaisia makuelämyksiä, kokeile inkivääri-korianterisilakoita.

Aasialaiset joulusilakat tuovat nekin eksoottisia makuja joulupöytään. Tuttu silakka saa aivan uudenlaista värinää, kun se yhdistetään aasialaisesta keittiöstä tuttuihin kaffirilimetinlehtiin, limettiin ja sitruunaruohoon.

Wasabilla maustetut silakat maistuvat makean saaristolaisleivän kanssa. Wasabi eli japanilainen piparjuuri antaa silakoille napakan aromin.

Tzatzikisilakoissa Itämeri kohtaa Välimeren. Raikkaat silakat ovat mainio ja vähän kevyempi vaihtoehto joulupöydän tuhdin kermaisille silakoille. Tsatsikisilakat maistuvat ruis- tai saaristolaisleivän kera tarjottuna. 

Suutarinlohi on noutopöytien klassikko. Tarvitset vain silakoita, etikkaa, porkkanaa, sipulia ja joka kodin kaapista löytyviä mausteita. Anna silakoiden maustua vähintään vuorokausi ja nauti viikon kuluessa.

Jos perinteiset silakkasäilykkeet eivät ole makuusi, tarjoa silakka joulupöydässä moussen muodossa. Savusilakkamousse on ihana keitettyjen perunoiden kera, mutta sopii levitteeksi myös leivän päälle. 

Nämä joulusikalat saavat potkua valkosipulista ja roseepippurista. Ranskankerma pehmentää mukavasti makua. Tarjoa valkosipuli-roseepippurisilakat vaikka ruisleivän kera. 

Herkulliset joulun alkupalat syntyvät smetanalla, mustaherukkasilakoilla sekä salaatinlehdillä päällystetyistä ruisleivistä.

Joulukalat: Graavikalat 

Graavikala on joulupöydän tähti. Itse graavatut kalat voittavat kaupan valmisversiot mennen tullen. Kokeile perinteisen graavilohen lisäksi muitakin mausteita, kuten yrttejä, limettiä, kuusenkerkkää tai vaikkapa kirkasta viinaa. Tarjoa graavikalat joulupöydässä makean saaristolaisleivän kanssa tai keitinperunoiden kaverina.

Perinteisesti graavilohen valmistus vie yhdestä kahteen vuorokautta, mutta hätähousun onneksi maukas graavilohiherkku syntyy myös tunnissa. Pikagraavaus onnistuu leikkaamalla lohi ohuiksi viipaleksi ja ripottelemalla päälle suolaa. Kalan voi maustaa esimerkiksi puolukoilla sekä sitruunalla. Puolukka-sitruunamarinoitu lohi tarjotaan ruisleivän päällä parmesaanijuustolastuilla sekä tillillä kruunattuna. 

Ohuista graavilohiviipaleista, satsumaviipaleista sekä tillitupsuista valmistuu myös maukas lohisalaatti joulupöytään. Sitrus-lohisalaatti on ihanan raikas lisä joulun tuhtien makujen rinnalle.

Graavilohesta voi valmistaa suussa sulavan moussen yhdistämällä kala smetanan kanssa. Mädillä viimeistelty graavilohimousse maistuu makean saaristolaisleivän tai blinien kanssa.

Joulukalat voi valmistaa paitsi sillistä, silakasta ja lohesta, myös esimerkiksi siiasta. Erityisen herkullista siika on graavattuna. Graavisiika katajanmarjoilla sopiikin erinomaisesti joulupöytään muiden kalaruokien seuraan. Katajanmarjojen ohella myös rosmariini tuo makuun luonnetta.

Paistetaanko teillä jouluna blinejä? Graavisiika-kurkkutartar sopii mainiosti tarjottavaksi blinien kanssa. Tillistä, sitruunasta ja punasipulista syntyy ihanan raikas maku, jota nokare smetanaa tai ranskankermaa ihanasti pehmentää. 

Lohipastrami on hienostunut lohialkuruoka perinteisen graavilohen tilalle. Maustunut lohi paistetaan nopeasti vain pinnoiltaan, ja se saa jäädä sisältä kauniin oranssinpunaiseksi ja meheväksi. 

Myös kahden kalan carpaccio haastaa perinteisen graavikalan ja sopii erityisen hyvin alkupalaksi joulun herkutteluun. Tässä reseptissä carpaccio syntyy lohesta ja siiasta. Herkullisen kalacarpaccion salaisuus on raikas ja ehdottoman tuore kala. 

Alkujaan perulainen ceviche sopii täydellisesti suomalaiseen joulupöytään. Sitruunamehulla ”kypsytetty” siika eli siikaceviche on raikas lisä tuhtien jouluruokien rinnalle ja oiva lisä tuttujen graavikalojen rinnalle. Käytä aina pyyntituoretta kalaa.

Joulun muut kalaruoat: Mätiherkut

Mäti kruunaa jouluisen kalapöydän. Siian mädista ja kylmäsavulohesta syntyy upea herkku, jonka voi tarjota vaikka blinien kanssa.

Somat suupalat syntyvät myös pienistä ruissipseistä, kylmäsavulohesta ja kirjolohen mädistä tai rapeaksi paah­detusta saaristo­laisleivästä sekä helposta mäti­vaahdosta. 

Mätimousse on pehmeän kuohkeaa ja suorastaan sulaa suussa. Se sopii hyvin jouluaterian alkupalaksi. Tarjoa mätimoussen kanssa paahdettua ruisleipää. 

Joulupöydän uusi suosikkiruoka on purkkiin ladottu suolainen kerrosherkku eli englantilaisittain trifle. Kerroksittain kootussa savusiika-mätitriflessä maistuvat savusiika, mäti, ranskankerma ja sitruuna sekä tilli.

Kauniit mätiperunat aloittavat jouluisen aterian juhlavasti. Juhlava alkupala syntyy nopeasti ja vaivattomasti keitetyistä perunoista, piparjuurituorejuustosta sekä kirjolohenmädistä.

Pääruoaksi kalaa?

Kylmä kalapöytä on klassikko, mutta ihan yhtä hyvin joulukalat sopivat tarjottavaksi myös pääruokana lämpimien jouluruokien rinnalla. Esimerkiksi kokonaisena paahdettu siika on näyttävä tarjottava ja helppo valmistettava. Uunissa paistettu villisiika saa tässä ohjeessa kaverikseen paahdettuja parmesaani-perunoita, jotka ovat loistava vaihtoehto joulun perinteisten laatikoiden ja juuresten sijaan.

Tämän uunilohen juju piilee lisukkeessa. Ohrahelmistä, kuivahedelmistä ja pinjansiemenistä koottu hedelmäinen ohratto saa joulun makua appelsiinimehusta ja rosmariinista.

Tai tuunaa uunilohi uuteen loistoon. Hienostunut fenkolikastike kruunaa lohiannoksen. Lisuke valmistetaan lantusta, josta syntyy muutakin kuin laatikkoa. Tee siitä tänä jouluna fenkolikuorrutetun uunilohen kaveriksi kevyt ja maukas pyree. 

Luonteikas perinneherkku jakaa mielipiteitä, mutta monien joulupöytään lipeäkala kuuluu ehdottomasti. Lipeäkala maistuu keitettyjen perunoiden, herneiden ja valkean peruskastikkeen kanssa. Katso kolme tapaa valmistaa joulun paras lipeäkala!

Katso myös Kotiliesi.fi: Joulun graavikalat saavat makua marjoista, tervasta ja konjakista – 5 helppoa ohjetta

X