Lettutaikina, lettutaikinan ohje
Lettutaikina syntyy maidosta, munista ja jauhoista.
Ruokajutut

Täydellinen lettutaikina – näillä vinkeillä syntyvät rapeareunaiset letut!

Lettutaikina syntyy helposti. Lettu, ohukainen, räiskäle, lätty – rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Katso lettutaikinan ohje ja vinkit parhaisiin lettuihin, suolaisiin ja makeisiin - tee täydelliset letut!
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Lettutaikina syntyy helposti ja lettujen paisto on hauskaa puuhaa. Kun letunteon taitaa, voi rennosti kokeilla uudenlaisia makuyhdistelmiä. Kokosimme tähän sivustomme parhaat lettureseptit,  makeat ja suolaiset, kotoiset sekä maailman maut, gluteenittomia lettuja unohtamatta. Valitse suosikkisi.

Lettutaikinan ohje

Peruslettutaikinaan tarvitaan maitoa, kananmunia, vehnäjauhoja, suolaa, sokeria ja sulatettua tai juoksevaa rasvaa.

Munien rakenne vatkataan rikki kulhossa ja joukkoon lisätään osa maidosta sekä vehnäjauhot. Sekoitetaan hyvin ja kaadetaan joukkoon loput maidot ja maustetaan lettutaikina suolalla. Taikinan kannattaa antaa turvota jääkaapissa ainakin noin puoli tuntia. Jos taikina silti vaikuttaa liian ohuelta, lisää sekaan vielä puoli desilitraa jauhoja, niin taikina tukevoituu.

Jos pidät rapeista, pitsimäisistä letuista, korvaa maitomäärästä noin puolet vichyvedellä. Kivennäisvesi lisätään taikinaan vasta aivan lopuksi, juuri ennen paistamista.

Katso tästä: Lettutaikinan ohje

Paista letut näin

Lettujen paistaminen helpottuu, jos kaadat taikinan kannuun tai annostelet sen pannulle soppakauhalla. Sekoita taikinaa välillä, etteivät jauhot laskeudu kannun tai kulhon pohjalle. Sulata ohukaispannun jokaisessa kolossa vähän voita, anna sen ruskistua hieman ennen kuin lisäät taikinan pannulle. Käännä ohukainen varovaisesti ohuella paistinlastalla tai pihdeillä, kun taikina on hyytynyt pinnalta.

Taikinaa kannattaa annostella varovaisesti pannulle, jottei letuista tule paksuja. Parhaat letut ovat todella ohuita. Vastapaistetut letut maistuvat herkullisen hillon tai tuoreiden marjojen kanssa.

Lettutaikina muuntuu moneksi

Lettutaikinasta on moneksi, vain mielikuvitus on lettujen teossa rajana. Taikinan  voi maustaa mieleisekseen esimerkiksi sitruunankuoriraasteella, kardemummalla, vaniljalla tai soseutetulla banaanilla. Jos korvaat osan lettutaikinan maidosta kookosmaidolla, saat lettuihin upean eksoottisen sävyn. Letut voi täyttää jäätelöllä, marjoilla tai raikkailla hedelmillä ja kietaista rullalle.

Suklaiset letut hurmaavat jälkiruokana. Taikinaan voi lisätä tummaa suklaata ja kaakaojauhetta. Tarjoa suklaaletut marjojen, hedelmien kermavaahdon tai suklaakastikkeen kera.

Gluteenittomat letut onnistuvat gluteenittomista jauhoseoksista, gluteenittomista kaurajauhoista tai korvaamalla jauhot vaikkapa banaanilla.

Lettuja ja pannukakkuja maailmalta

Kun kaipaat vaihtelua perinteisiin lettuihin, hae inspiraatiota maailmalta. Ohukaiset ja pannukakut ovat kansainvälisiä herkkuja.

Raikkaat hieman paksummat venäläiset letut,  syrnikit syntyvät rahkasta, kananmunista ja vain pienestä määrästä vehnäjauhoja. Syrnikit sopivat proteiinipitoisuutensa vuoksi paljon treenaavan jälkiruoaksi tai herkkupalaksi.

Suolainen lettutaikina taipuu ateriaksi

Letuista voi tehdä myös suolaisia suupaloja. Jätä sokeri pois lettutaikinasta ja  mausta lettutaikina esimerkiksi tillillä, muilla yrteillä tai pinaatilla.  Peruna ja muut juurekset sopivat hyvin  maustamaan ja mehevöittämään lettutaikinaa.

Letun suolaiset täytteet tekevät  letusta aterian, jonka voi täydentää raikkaalla vihreällä salaatilla. Kokeile suolaisten lettujen täytteeksi sieniä, graavisiikatahnaa, graavilohimoussea tai vaikkapa skagenröraa.

Suolaisten lettujen taikinassa toimivat myös hyvin speltti-, hirssi-, graham- tai kaurajauhot. Korvaa esimerkiksi puolet vehnäjauhoista joillain muilla jauhoilla ja saat tavallista maukkaamman lettutaikinan.

Artikkeliin on lisätty reseptilinkkejä 16.6.20

Katso myös Kotiliesi.fi: Pannukakku 9 tavalla

X