Ruokajutut

Täydellinen lettutaikina – näillä vinkeillä syntyvät rapeareunaiset letut!

Lettu, ohukainen, räiskäle, lätty – rakkaalla jälkiruoalla on monta nimeä, jotka kaikki kuvastavat letun ominaispiirrettä. Lettu on ohut. Tällä sivustomme suosikkireseptillä valmistat parhaat letut!
21.6.2018 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Lettutaikinan perusohje kannattaa opetella. Kun sen taitaa, on helppo muokata ja kokeilla uudenlaisia makuyhdistelmiä. Peruslettutaikinaan tarvitaan maitoa, kananmunia, vehnäjauhoja, suolaa, sokeria ja sulatettua tai juoksevaa rasvaa.

Munien rakenne vatkataan rikki kulhossa ja joukkoon lisätään osa maidosta sekä vehnäjauhot. Sekoitetaan hyvin ja kaadetaan joukkoon loput maidot ja maustetaan lettutaikina suolalla. Taikinan kannattaa antaa turvota jääkaapissa ainakin noin puoli tuntia. Jos taikina silti vaikuttaa liian ohuelta, lisää sekaan vielä puoli desilitraa jauhoja, niin taikina tukevoituu.

Jos pidät rapeista, pitsimäisistä letuista, korvaa maitomäärästä noin puolet vichyvedellä. Kivennäisvesi lisätään taikinaan vasta aivan lopuksi, juuri ennen paistamista.

Paista letut näin

Lettujen paistaminen helpottuu, jos kaadat taikinan kannuun tai annostelet sen pannulle soppakauhalla. Sekoita taikinaa välillä, etteivät jauhot laskeudu kannun tai kulhon pohjalle. Sulata ohukaispannun jokaisessa kolossa vähän voita, anna sen ruskistua hieman ennen kuin lisäät taikinan pannulle. Käännä ohukainen varovaisesti ohuella paistinlastalla tai pihdeillä, kun taikina on hyytynyt pinnalta.

Taikinaa kannattaa annostella varovaisesti pannulle, jottei letuista tule paksuja. Parhaat letut ovat todella ohuita. Vastapaistetut letut maistuvat herkullisen hillon tai tuoreiden marjojen kanssa.

Lettutaikinaa voi maustaa

Lettutaikinasta saa paitsi makeita myös suolaisia lettuja säätämällä mausteita. Makeita jälkiruokalettuja voi maustaa sitruunankuoriraasteella, kardemummalla, vaniljalla tai soseutetulla banaanilla. Jos korvaan osan lettutaikinan maidosta kookosmaidolla, saat lettuihin upean eksoottisen sävyn. Letut voi täyttää jäätelöllä ja marjoilla tai raikkailla hedelmillä.

Letuista voi tehdä myös suolaisia suupaloja maustamalla ne esimerkiksi tillillä ja täyttämällä letut savulohella ja tilkalla ranskankermaa.

Lettutaikina

Ainekset

2 kananmunaa
5 dl maitoa
2.5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
(2–3 rkl sokeria)
2 rkl sulatettua tai juoksevaa rasvaa

Valmistusohje

  1. Riko kananmunat yksitellen lasiin ja kaada kulhoon. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää munien joukkoon puolet maidosta sekä vehnäjauhot. Vatkaa sekaan loput maidosta ja mausta suolalla ja halutessasi sokerilla. Lisää lopuksi sulatettu rasva. Anna taikinan seistä puolisen tuntia, niin letut paistuvat kauniimmin.
  2. Paista taikinasta pieniä lettuja kuumalla lettupannulla. Ainakin ensimmäisiä lettuja varten pannulle on hyvä lorauttaa vähän rasvaa ennen taikinan lisäämistä. (Resepti: Taina Salovaara)

Kommentit (1)

Erikoistqa tuo suolan käyttö leivonnaisissa. Letuistakin sanotaan, että ne maistuvat parhaiten, ”mitä enemmän suolaa”. -Ihminen on niin suolan perään… Minusta suolaa ei tarvita. En ole sitä koskaan käyttänyt. Letuissakin on tärkeintä, että ne paahtuvat, ruskistuvat, eli tulee mailard-ilmiö. Siitä aromit. Sitten on monenlaisia vivahteita jauhojen, mausteiden, ja täytteiden myötä. Mutta tuo paahtuminen (ja rapeus) ovat tärkeintä.

Erikoistqa tuo suolan käyttö leivonnaisissa. Letuistakin sanotaan, että ne maistuvat parhaiten, ”mitä enemmän suolaa”. -Ihminen on niin suolan perään… Minusta suolaa ei tarvita. En ole sitä koskaan käyttänyt. Letuissakin on tärkeintä, että ne paahtuvat, ruskistuvat, eli tulee mailard-ilmiö. Siitä aromit. Sitten on monenlaisia vivahteita jauhojen, mausteiden, ja täytteiden myötä. Mutta tuo paahtuminen (ja rapeus) ovat tärkeintä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *