
Täydellinen lettutaikina – näillä vinkeillä syntyvät rapeareunaiset letut!
Lettutaikina syntyy helposti. Lettu, ohukainen, räiskäle, lätty – rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Ota haltuun lettutaikinan ohje, jolla syntyy ohuita ja pitsireunaisia lettuja sekä ohjeet jalat alta vieviin herkkulettuihin makeilla ja suolaisilla täytteillä.
Lettutaikina syntyy maidosta, munista ja jauhoista.
Lettutaikina syntyy helposti. Lettu, ohukainen, räiskäle, lätty – rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Ota haltuun lettutaikinan ohje, jolla syntyy ohuita ja pitsireunaisia lettuja sekä ohjeet jalat alta vieviin herkkulettuihin makeilla ja suolaisilla täytteillä.
Lettutaikina syntyy helposti ja lettujen paisto on hauskaa puuhaa. Kun letunteon taitaa, voi rennosti kokeilla uudenlaisia makuyhdistelmiä. Kokosimme tähän sivustomme parhaat lettureseptit, makeat ja suolaiset, kotoiset sekä maailman maut, gluteenittomia lettuja unohtamatta. Valitse suosikkisi.
Lettutaikinan ohje
Peruslettutaikinaan tarvitaan maitoa, kananmunia, vehnäjauhoja, suolaa, sokeria ja sulatettua tai juoksevaa rasvaa.
Munien rakenne vatkataan rikki kulhossa ja joukkoon lisätään osa maidosta sekä vehnäjauhot. Sekoitetaan hyvin ja kaadetaan joukkoon loput maidot ja maustetaan lettutaikina suolalla. Taikinan kannattaa antaa turvota jääkaapissa ainakin noin puoli tuntia. Jos taikina silti vaikuttaa liian ohuelta, lisää sekaan vielä puoli desilitraa jauhoja, niin taikina tukevoituu.
Jos pidät rapeista, pitsimäisistä letuista, korvaa maitomäärästä noin puolet vichyvedellä. Kivennäisvesi lisätään taikinaan vasta aivan lopuksi, juuri ennen paistamista.
Katso tästä: Lettutaikinan ohje
Paista letut näin
Lettujen paistaminen helpottuu, jos kaadat taikinan kannuun tai annostelet sen pannulle soppakauhalla. Sekoita taikinaa välillä, etteivät jauhot laskeudu kannun tai kulhon pohjalle. Sulata ohukaispannun jokaisessa kolossa vähän voita, anna sen ruskistua hieman ennen kuin lisäät taikinan pannulle. Käännä ohukainen varovaisesti ohuella paistinlastalla tai pihdeillä, kun taikina on hyytynyt pinnalta.
Taikinaa kannattaa annostella varovaisesti pannulle, jottei letuista tule paksuja. Parhaat letut ovat todella ohuita. Vastapaistetut letut maistuvat herkullisen hillon tai tuoreiden marjojen kanssa.
Lettutaikina muuntuu moneksi
Lettutaikinasta on moneksi, vain mielikuvitus on lettujen teossa rajana. Taikinan voi maustaa mieleisekseen esimerkiksi sitruunankuoriraasteella, kardemummalla, vaniljalla tai soseutetulla banaanilla. Jos korvaat osan lettutaikinan maidosta kookosmaidolla, saat lettuihin upean eksoottisen sävyn. Letut voi täyttää jäätelöllä, marjoilla tai raikkailla hedelmillä ja kietaista rullalle.
-
Sitruunaiset kohokasletut
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Omenahillokkeella täytetyt kookosohukaiset
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Kuningatarletut
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Ananas-kookosletut
- 30-60 min
- 12
- Keskitaso
-
Vaniljaletut ja raparperisiirappi
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Mansikka-rahkaletut
- 30-60 min
- 16
- Helppo
Suklaiset letut hurmaavat jälkiruokana. Taikinaan voi lisätä tummaa suklaata ja kaakaojauhetta. Tarjoa suklaaletut marjojen, hedelmien kermavaahdon tai suklaakastikkeen kera.
-
Suklaaletut
- 30-60 min
- 18
- Helppo
-
Nutellaletut
- 30-60 min
- 12
- Helppo
-
Maapähkinä-suklaaräiskäleet
- 30-60 min
- 6
- Helppo
Gluteenittomat letut onnistuvat gluteenittomista jauhoseoksista, gluteenittomista kaurajauhoista tai korvaamalla jauhot vaikkapa banaanilla.
-
Gluteenittomat herkkuletut ja suklaakinuski
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Banaani-kinuskiletut
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Amerikkalaiset kaurapannukakut, mustikat ja kardemummakerma
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
Lettuja ja pannukakkuja maailmalta
Kun kaipaat vaihtelua perinteisiin lettuihin, hae inspiraatiota maailmalta. Ohukaiset ja pannukakut ovat kansainvälisiä herkkuja.
Raikkaat hieman paksummat venäläiset letut, syrnikit syntyvät rahkasta, kananmunista ja vain pienestä määrästä vehnäjauhoja. Syrnikit sopivat proteiinipitoisuutensa vuoksi paljon treenaavan jälkiruoaksi tai herkkupalaksi.
-
Crêpes suzette eli appelsiiniletut
- yli 60 min
- 16
- Keskitaso
-
Venezuelalaiset maissipannukakut
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Amerikkalaiset ricottapannukakut
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Makeat syrnikit eli rahkaletut
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Ranskalaiset tattarikrepit
- yli 2h
- 10
- Helppo
-
Amerikkalaiset pannukakut
- 30-60 min
- 2
- Helppo
Suolainen lettutaikina taipuu ateriaksi
Letuista voi tehdä myös suolaisia suupaloja. Jätä sokeri pois lettutaikinasta ja mausta lettutaikina esimerkiksi tillillä, muilla yrteillä tai pinaatilla. Peruna ja muut juurekset sopivat hyvin maustamaan ja mehevöittämään lettutaikinaa.
Letun suolaiset täytteet tekevät letusta aterian, jonka voi täydentää raikkaalla vihreällä salaatilla. Kokeile suolaisten lettujen täytteeksi sieniä, graavisiikatahnaa, graavilohimoussea tai vaikkapa skagenröraa.
Suolaisten lettujen taikinassa toimivat myös hyvin speltti-, hirssi-, graham- tai kaurajauhot. Korvaa esimerkiksi puolet vehnäjauhoista joillain muilla jauhoilla ja saat tavallista maukkaamman lettutaikinan.
-
Spelttiräiskäleet katkaraputäytteellä
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Pinaattiletut ja puolukkasurvosta
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Täysjyväpinaattiletut ja kalatäyte
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Porkkanalettuihin kätketyt kasvikset
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Perunalettuja ja katkarapuja
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Pizzaletut chorizo-täytteellä
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Villit sieniletut
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Lohilettuset
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Herneohukaiset
- alle 30 min
- 2
- Helppo
Artikkeliin on lisätty reseptilinkkejä 16.6.20
Katso myös Kotiliesi.fi: Pannukakku 9 tavalla
Kommentit
Aavistuksen isompi taikina
3 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
(1-2 rkl sokeria)
0,5 tl suolaa
Rasvaa paistamisvaiheessa.
Kommentit
Erikoistqa tuo suolan käyttö leivonnaisissa. Letuistakin sanotaan, että ne maistuvat parhaiten, ”mitä enemmän suolaa”. -Ihminen on niin suolan perään… Minusta suolaa ei tarvita. En ole sitä koskaan käyttänyt. Letuissakin on tärkeintä, että ne paahtuvat, ruskistuvat, eli tulee mailard-ilmiö. Siitä aromit. Sitten on monenlaisia vivahteita jauhojen, mausteiden, ja täytteiden myötä. Mutta tuo paahtuminen (ja rapeus) ovat tärkeintä.
Aavistuksen isompi taikina
3 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
(1-2 rkl sokeria)
0,5 tl suolaa
Rasvaa paistamisvaiheessa.
Onko taikinan tarkoitus olla niin litkua? Jauhoja saa lisätä vaikka kuinka!
Samaa ihmettelen. Ensimmäistä kertaa vuosiin teen lettutaikinaa ja hämmennyin taikinan ”ohuudesta”.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous