Poro valloittaa monipuolisuudellaan - maukkaasta porosta syntyvät piirakat, alkupalat, salaatit ja pääruoat
Kokosimme ihanimmat herkut porosta, jotka sopivat arkeen ja juhlaan. Valitse suosikkisi.
Kokosimme ihanimmat herkut porosta, jotka sopivat arkeen ja juhlaan. Valitse suosikkisi.
Poro on mureaa, vähärasvaista ja kestää monenlaisen maustamisen, mutta toimii pelkästään suolalla ja pippurillakin maustettuna. Poronlihasta syntyy niin keitto, salaatti, piirakka, pääruoka kuin hienostunut alkupalakin. Listasimme yhteen parhaat pororeseptimme.
Poro maistuu salaateissa
Porosta syntyy herkullisia ja ruokaisia salaatteja niin arkeen kuin juhlaan.
Kaali-porocaesar on uusi versio vanhasta klassikkosalaatista. Kylmä poronpaisti maistuu salaatin, lakkojen ja leipäjuuston kanssa.
Pirteä poro-karpalosalaatti valmistuu poron kylmäsavupaistista, erilaisista salaateista ja kasviksista ja se maustetaan sinihomejuustolla ja karpaloista tehdyllä kastikkeella.
Kylmäsavuporonpaisti ja puolukkamajoneesi ovat lyömätön yhdistelmä. Teresa Välimäen porosalaatissa maistuvat lisäksi lempeä brebiou-juusto ja hapokas omena.
Poron fileestä voi tehdä juhlavan salaatin, johon pistaasipähkinät tuovat rapeaa rousketta ja hienostuneen maun. Pannulla paistetut päärynät höystävät tämän porosalaatin todelliseksi herkuksi. Maailman paras porosalaatti tehdään keitetyistä poron kielistä.
-
Kaali-porocaesar
- alle 30 min
- 14
- Helppo
-
Poro-karpalosalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Kylmä poronpaisti ja salaatti
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
-
Lämmin pistaasiporosalaatti
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Maailman paras porosalaatti
- yli 2h
- 6
- Vaativa
-
Kylmäsavuporo-omenasalaatti ja puolukkamajoneesia
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Poro sopii aterian alkuun
Aromikas poronliha sopii hyvin hienostuneisiin suolapaloihin ja juhla-aterioiden alkuruokiin.
Suolaiset suupalat brie- ja sinihomejuustosta sekä porosta, blinit poronlihan kera tai savuporolla täytety avokadot ovat oivallisia vaikka pikkujoulujen tai uudenvuoden juhlan tarjottavia.
Joulu-tai itsenäisyyspäivän aterian voi aloittaa italohenkisellä kotimaisista raaka-aineista valmistetulla procarpacciolla, joka höystetään ihanalla piparjuurikastikkeella.
-
Poro-homejuustolisuke blineille
- alle 30 min
- Tosi helppo
-
Savuporolla täytetyt avokadot
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Porocarpaccio ja piparjuurikastike
- yli 2h
- 4
- Helppo
Porosta syntyy maukas piirakan täyte
Poro sopii myös piirakkaan! Kokeile helppoja savuporopiiraita tai ruispohjaan tehtäviä poro-punajuuripiiraita. Poropiirakka leivotaan ruis-peruna-voitaikinasta. Piirakan juju on kotoinen leipäjuusto.
Mehevä kylmäsavuporosta tehty piiras on mainio vierastarjottava. Piirakan voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoina ja lämmittää, kun vieraat saapuvat.
Glögin ja punaviinin kanssa maistuva flammkuchen täytetään porolla, punasipulilla ja ranskankermalla. Tämä saksalainen versio valkoisesta pizzasta on vertaansa vailla oleva herkku.
Sieni-poropiirakka on kotoinen klassikko, joka maistuu iltateellä tai vaikkapa lounaana raikkaan vihersalaatin kumppanina.
-
Kylmäsavuporopiiras
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Poropiiraat
- yli 60 min
- Keskitaso
-
Poro-punajuuripiiras
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Flammkuchen eli liekkipiiras
- 30-60 min
- Helppo
-
Poropiirakka
- yli 60 min
- 12
- Keskitaso
-
Sieni-poropiirakka
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
Porokeitto tuo vaihtelua ruokapöytään
Paahtunut kasvissose-porokeitto lämmitää kylminä iltoina.
Rehevä porokeitto eli lapinukon keitto syntyy poronkäristyslihasta, perunoista ja keittojuureksista. Keitto saa lisätäyteläisyyttä vielä viherpippurisulatejuustosta. Tarjoa keiton kanssa lapinrieskaa, jonka päälle on sipaistu kunnon voita. Täydellinen pakkaspäivän ruoka.
Savuporokeitto höystetään sinihomejuustolla ja laitetaan juhlakuntoon maidosta tehdyllä vaahdolla.
-
Paahtunut kasvissose-porokeitto
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Porokeitto
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Savuporokeitto
- alle 30 min
- 6
- Helppo
Poro on parasta myös pääruoissa
Tunnetuin pororuoka on tietysti poronkäristys. Kokeile käristystä, jossa on mukana juureksia tai samoilijan poronkäristystä, jossa huikean makutrion muodostavat pekoni, sipuli ja sienet. Poronkäristyksen seuraksi sopii hyvä, itse tehty perunamuusi.
Hienostunut poronfilee on luontaisesti mureaa lihaa ja se kannattaa kypsentäessä jättää sisältä roseeksi. Poronfileen voi kypsentää uunissa, tällöin fileeseen kannattaa paistaa pintaväri pannussa. Poronfilee valmistuu myös kokonaan pannulla paistaen. Tarjoa poronfileen seurana punajuuripyreetä, makeaa juuressosetta tai maukasta perunasosetta.
Poron sisäpaistista syntyy myös juhlaruokaa. Valmista mehevän paistin kylkeen mustikkaportviinikastike.
-
Samoilijan poronkäristys
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Mausteinen poronkäristys ja kylmä puolukkakastike
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Poro-juureskäristys
- yli 60 min
- 5
- Keskitaso
-
Poronfilee ja suppilovahvero-punaviinikastike
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Paahdettu poronseläke
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Poron ulkofilee
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Poronpaisti
- yli 2h
- 10
- Keskitaso
-
Poronfilee ja hehkuviinikastike
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Poronpotkaa ja paahdettuja juureksia
- yli 2h
- Keskitaso
Artikkelia on muokattu 14.12.2023
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin valmistetaan jääpaisti
Kommentit
Poro on paras.
Kommentit
Poro on paras.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous