Vinkit

Monipuolinen poro valloittaa – poimi parhaat reseptit!

Teksti: Anna.fi

Mureaa, nopeasti kypsyvää poroa voi käyttää yllättävän monipuolisesti. Perinteisen käristyksen lisäksi poronlihasta syntyy niin keitto, salaatti kuin hienostunut alkupalakin. Nappaa tästä parhaat pororeseptit!

Aromikas poronliha sopii hyvin hienostuneisiin suolapaloihin. Suolaiset suupalat brie- ja sinihomejuustosta sekä porosta, blinit poronlihan kera tai savuporolla täytety avokadot  ovat oivallisia vaikka pikkujoulujen tarjottavina.

Poron kylmäsavupaistilla, juustolla ja tomaateilla täytetyt rieskarullat sopivat välipalaksi tai vaikka aamiaspöytään.

Poro sopii myös piirakkaan! Kokeile helppoja savuporopiiraita, ruispohjaan tehtäviä poro-punajuuripiiraita tai perunamuussikuorrutettua poropaimenen piirasta

Porosta syntyy myös salaatti. Kaali-poro-caesar on uusi versio vanhasta klassikkosalaatista. Kylmä poronpaisti maistuu salaatin, lakkojen ja leipäjuuston kanssa. Pirteä poro-karpalosalaatti valmistuu poron kylmäsavupaistista, erilaisista salaateista ja kasviksista ja se maustetaan sinihomejuustolla ja karpaloista tehdyllä kastikkeella.

Paahtunut kasvissose-porokeitto lämmitää kylminä iltoina. Täyttävä porokeitto syntyy poronkäristyslihasta, perunoista ja keittojuureksista. Tarjoa keiton kanssa lapinrieskaa, jonka päälle on sipaistu kunnon voita.  

Hienostunut poronfilee on luontaisesti mureaa lihaa ja se kannattaa kypsentäessä jättää sisältä roseeksi.Poronfileen voi kypsentää uunissa, tällöin fileeseen kannattaa paistaa pintaväri pannussa. Paistettu poronfilee syntyy vain pannulla paistaen. Tarjoa poronfileen seurana punajuuripyreetä, makeaa juuressosetta tai maukasta perunasosetta.

Tunnetuin pororuoka on tietysti poronkäristys. Kokeile kärsitystä, jossa on mukana juureksia tai samoilijan poronkäristystä, jossa makua ovat antamassa pekoni, sipuli ja sienet. Jos tarjoat poronkäristystä alkuruokana, lisukkeeksi riittää paahdettu rieska. Pääruokana poronkäristyksen seuraksi sopii hyvä perunamuusi.

Lue myös:

Kotiliesi.fi: Poroa pataan
Paahtaja: Poropullat roseviinikastikkeessa

Koonnut: Johanna Nikama
Kuvat: Kuvapalvelu/Otavamedia

X