Avokado halkaistuna ja avokadoja kulhossa
Hedelmäopas

Parhaat avokado-reseptit

Avokado on tunnettu terveysvaikuitteistaan, mutta mitä muuta, kuin avokadopastaa, siitä voi tehdä. Katso tästä vinkit ja ideat alkupaloista jälkiruokiin!
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: iStockphoto, Colourbox.com ja SKOY

Avokado on hedelmälihaltaan herkullisen vihreä.  Sen makua voi kuvata samettisen pehmeäksi ja pähkinäiseksi. Parhaimmillaan hedelmä on kypsänä ja vastakuorittuna.

Lue myös: Tarttuiko hedelmähyllyltä taas mukaan kivikovia avokadoja? Tällä kikalla kypsytät raa’an avokadon nopeasti!

Näin selviää avokadon kypsyys

Avokado on sikäli erikoinen hedelmä, että se kypsyy vasta, kun se poimitaan puusta. Niinpä kaikki avokadot ovat raakoja poimittaessa.

Avokadopuu

Avokadot poimitaan raakana. Kuva: iStockphoto

Avokado syödään aina kypsänä, jolloin sen maku on pähkinäinen. Kypsyys selviää, kun tunnustelee varovaisesti avokadon suippoa päätä. Jos se on hieman pehmeä, avokado on sopivan kypsä syötäväksi. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä avokado on herkkä paineluille.

Avokadon voi kypsyttää itse muovipussissa huoneenlämmössä parissa päivässä. Jos haluaa kypsymiseen vauhtia, kannattaa lisätä pussiin omena tai banaani, jotka erittävät etyleeniä. Etyleeni kypsyttää avokadon kohtuullisen nopeasti.

Monet  hyvin varustetut kaupat myyvät esikypsytettyjä avokadoja, joissa on  leimat ”ready to eat”, ”esikypsytetty” tai ”valmiita syötäviksi”. Ne kertovat avokadon olevan sopivan kypsä vaikka samantien illallispöytään. Raakoihin verrattuna esikypsytettyjen hinta on jopa kaksinkertainen.

Avokado taipuu moneen ruokaan

Avokadon hedelmäliha on pehmeää, lähes kermamaista. Sen maku on mieto ja pähkinämäinen. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen. Tummumisen  voi estää valelemalla sitruunamehua hedelmänlihaan.

Avokadoa voi käyttää monella tavalla, mutta mieluiten kylmänä. Kuumennettaessa sen maku muuttuu ja lämpimän avokadon maku jakaa selkeästi mielipiteitä.

Avokado on hyvä pikaruoka suoraan kuoresta syötynä sellaisenaan tai vaikka savuporotäytteen kanssa. Guacamole on yksi tunnetuimpia avokadoreseptejä. Katkaravut, chili ja sitruuna ja sopivat hyvin avokadon kanssa. Avokadotahna käy sellaisenaan vauvanruuaksi, maustettuna dippikastikkeeksi tai tahnaksi leivän kanssa.

Avokadosalaatit hurmaavat lounaalla

Hävikistä herkuksi -hengessä tehty avokado-leipäsalaatti vie kielen mennessään. Kuivahtanut leipä imee ihanasti makuja.

Avokadolla höysetty kanasalaatti on ihanan täyteläinen lounasruoka. Terästä kana-avokadosalaatin makua vielä avokadoöljyllä.

Bulgur-salaatin pähkinäinen maku syntyy kypsästä avokadosta sekä pistaasipähkinöistä. Bulgur-suurimot valmistetaan vehnästä. Rouhittu bulgur kypsyy nopeasti ja maustuu hyvin haaleana.

Juhalava alkupalasalaatti syntyy kampasimpukoista, katkaravuista ja avokadosta.

Tee perunasalaatista vaihteeksi vihreä ja tarjoa se salsa verden kanssa. Alun perin italialainen salsa verde on valmistettu käsin silppuamalla, nykyversio syntyy monitoimikoneella. Suolaisuutta antavat sardellifileet ja kaprikset. Salsa verde sopii hienosti avokadolla täydennetyn vihreän perunasalaatin kanssa.

Viikunasalaatti valmistetaan erivärisistä salaateista, viikunoista, avokadosta ja pekaanipähkinöistä.

.

Avokadosta syntyy smoothie, keitto ja mousse

Soseutetusta avokadosta voi pyöräyttää monelaista herkkua, keittoa, smoothieta tai moussea.

Kylmänä nautittava avokadokeitto saa tuhtia makua chorizosta ja täpäkkyyttä chilistä.

Markus Aremon reseptillä syntyy herkullinen alkuruoka juhliin. Tonnikala-avokadotartar valmistetaan tuoreesta, haudutetusta tonnikalasta. Moussea maustavat korianteri ja sitruuna.

Katkaise arkiset aamupalarutiinit avokadolassilla! Avokado ja mango muuttuvat herkulliseksi juomaksi jogurtin ja mintun voimalla.

Avokado-mansikkasmoothie käy niin aamu- kuin välipalaksi. Rasvaton maitorahka on erinomainen proteiininlähde.

Avokadomousse sulaa suussa. Passiohedelmä antaa mousselle raikkaan makuvivahteen. Lisää seokseen parin kolmen passiohedelmän hedelmäliha.

Avokaadojäädyke on juhlava jälkiruoka. Limetin mehu ja sitruslikööri raikastavat avokadon täyteläisen maun.

.

Avokado maistuu leivällä

Avokadosta saa  on pähkinäisen pehmeän voileivän täytteen tai päällinen.

Avokado-mozzarella-lohileipä on iltapala vertaansa vailla.

Avokado-tonnikalatäytteiset kolmioleivät tuovat vaihtelua lounastauolle.

Wasabilla säväytetty avokadotahna säväyttää perinteiset lohella täytetyt rieskarullat uuteen liekkiin.

Katso myös  avokadopastan resepti.

Artikkelia on päivitetty  ja siihen on lisätty linkkejä 17.12.2020

Katso myös Kotiliesi.fi: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

 

X