vegaaniset jouluruoat
Vegaaniset jouluruoat tuovat juhlapöytään värien ja makujen ilottelua. Kata pöytään jouluklassikoiden vegaanisia versioita ja aivan uudenlaisia makumaailmoja.
Ruokajutut

Etsitkö vegaanisia vaihtoehtoja joulupöytään? Kokosimme ideoita niin perinteisten jouluruokien ystävälle kuin uutta etsivällekin

Vegaaniset jouluruoat maistuvat ihan jokaiselle juhlavieraalle. Kata pöytään jouluklassikoiden vegaanisia versioita ja aivan uudenlaisia makumaailmoja. Kokosimme parhaat reseptit ja ideat vegaaniseen jouluateriaan.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Vegaaniset jouluruoat ovat ihan yhtä helppotekoisia ja maukkaita kuin perinteisetkin. Vegaaninen jouluateria on täynnä perinteitä, uusia ideoita ja makujen ilotulitusta.

Lue myös: Makeannälkä? Näitä 15 vegaanista herkkua jokaisen kannattaa kokeilla

Moni perinteinen jouluruoka onnistuu vegaanisena pienin muutoksin vaihtamalla esimerkiksi maitotuotteet kasvipohjaisiin. Joulupuuron voi keittää kaurajuomaan tai kookosmaitoon ja joululaatikoihin lorauttaa kaurakermaa. Kinkullekin löytyy monta vegaanista korvaajaa kokonaisena paahdetusta kukkakaalista aina mehevään linssimurekkeeseen ja mausteiseen kasvispataan.

Vegaaniset jouluruoat voi höystää myös Lähi-idän ja Aasian lämpimillä mausteilla, jotka sopivat hyvin suomalaiseen jouluun. Tarjoa vegaanisella jouluaterialla esimerkiksi ras el hanout -mausteseoksella maustettua kasviscouscousia ja pääruokana libanonilaisia täytettyjä munakoisoja. 

Jälkiruoissa ja makeissa herkuissa vegaanilla riittää valinnanvaraa. Esimerkiksi suurin osa lehtitaikinoista on valmiiksi vegaanisia, joten joulutortut ja muut lehtevät lehtitaikinaleivonnaiset onnistuvat vegaanisesti ilman sen suurempia kikkakolmosia.

Vegaaniset alkuruoat ja pikkusuolaiset

Vegaanisessa alkupalapöydässä sillin korvaa lasimestarin kasvikset ja mädin merileväpohjainen Caviart sekä siitä valmistetut fiinit merileväkaviaarisuupalat. 

Juhlava kasvissosekeitto on aina onnistunut aterian aloitus. Hieno juurisellerikeitto ja punainen maa-artisokkakeitto taipuvat vegaaniseen ruokavalioon korvaamalla kuohukerma kaurapohjaisella valmisteella ja voi maidottomalla margariinilla. 

Punaisen maa-artisokkakeiton pinnalle lisättävän piparjuurituorejuuston voi korvata sekoittamalla piparjuuritahnaa kasvipohjaisen tuorejuustovalmisteen sekaan. Varmista myös, että käyttämäsi valkoviini on täysin vegaanista.

Maustetut joulupähkinät ovat täydellistä pikkunaposteltavaa lämpimän glögin kanssa. Pannulla öljyn, jouluisten mausteiden ja siirapin kanssa hieman tahmeiksi paahdetut pähkinät sopivat myös joulun ajan salaatteihin makua, näköä ja purutuntumaa antamaan.

Vegaaniset lehtitaikinaleivokset sopivat tarjottaviksi teen, glögin tai kasvissosekeiton kanssa. Lehtitaikinapohjien välissä on reilusti hummusta ja hapanimelää punakaalia.

Salaatit raikastavat myös vegaanin jouluaterian

Vegaaniset jouluruoat kevenevät, kun pöytään nostaa myös raikkaita makuja pursuavia salaatteja. Lisäksi salaatit tuovat pöytään ihania makua ja värien ilotulitusta. 

Kokoa joulun parhaat salaatit sesongin kasviksista eli juureksista, granaattiomenasta, sitruksista, viikunoista ja persimoneista sekä rouskuvasta punakaalista. Pähkinät antavat salaateille rouskuvaa suutuntumaa. 

Jos kaipaat joulusalaattiin ruokaisuutta, kokoa se paahdetuista juureksista ja rikasta raikkaaksi pirskahtelevilla granaattiomenansiemenillä. Pähkinävoista ja omenamehusta sekoitettu kastike sitoo ainekset kokonaisuudeksi.

 

Pääruoaksi munakoisoja, kukkakaalia tai linssimureketta

Vegaaniset jouluruoat eivät kaipaa kinkkua kaverikseen. Kinkun sijaan vegaanisen joulupöydän voi kruunata kokonaisena paahdetulla kukkakaalilla tai kikherneillä täytetyllä myskikurpitsalla.

Uunissa useamman tunnin hautuva juuriselleri on makeaa ja mehevää. Se sopii hyvin kasvisjoulupöydän kruunuksi kinkun tilalle. Tee annoksesta vegaaninen korvaamalla voi maidottomalla margariinilla ja hunaja vaahterasiirapilla. 

Pähkinäinen linssimureke syntyy kokonaan ilman lihaa ja maitotuotteita. Linssi-porkkanamurekkeen maustavat valkosipuli, inkivääri, juustokumina, paprikajauhe ja chilikastike. Mureke sopii mainiosti jouluaterian päätähdeksi kinkun sijaan. Tarjoa se yrteistä valmistetun kastikkeen ja rucola-salaatin kanssa. 

Pehmeiksi paahdetut munakoisonpuolikkaat ovat täynnä lämpimiä makuja. Libanonilaisittain täytettyjen munakoisojen sisään kauhotaan linssien lisäksi granaattiomenansiemeniä ja fetajuustoa, jonka vegaani voi korvata vegaanisella valmisteella tai kaurafraichella.

Intialaisessa kukkakaalibiryanissa maistuvat kaneli, kardemumma, kurkuma sekä rusinat ja mantelit, minkä vuoksi se on täydellinen valinta joulupöytään. Viimeistele annos tuoreella mintulla ja nokareella kasvipohjaista gurttia, jotka tuovat ateriaan miellyttävää raikkautta. 

Tai mitäpä jos jouluaterian pääruoka olisikin lämpimän mausteinen kasvispata? Padan voi maustaa intialaisittain tai marokkolaisittain ja rikastaa ruokaisaksi kikherneillä tai linsseillä. Hissukseen muhiva pataruoka on kiitollinen jouluruoka, sillä se ei ole moksiskaan vaikka hautuisi uunissa tai liedellä tovin aiottua pidempäänkin.

Lisukkeeksi laatikoita tai paahdettuja juureksia

Entä mitä lisukkeeksi? Vegaaniset jouluruoat voivat olla myös tuttuja joulupöydän klassikoita pienin muutoksin. Esimerkiksi perinteiset joululaatikot on helppo muuntaa vegaaniseen ruokavalioon korvaamalla kerma kaurapohjaisella valmisteella ja jättämällä kananmunat yksinkertaisesti pois. 

Bataatti- ja manteliporkkanalaatikko tuovat molemmat uutta jujua joulupöytään perinteisten joululaatikoiden rinnalle. Bataattilaatikossa maistuvat ihanasti kaneli, muskottipähkinä ja kardemumma. 

Manteliporkkanalaatikko puolestaan saa modernin silauksen, kun porkkanalaatikko maustetaan mantelilla ja tarjoillaan muffinivuoista.

Jos joulun juureslaatikot eivät innosta, kokeile niiden sijaan paahdettuja uunijuureksia. Uunipalsternakat sopivat vegaaniseen ruokavalioon, kun korvaat hunajan vaahterasiirapilla. 

Paahdetut juurekset ovat niin herkullisen makeita jo sellaisenaan, etteivät juuri kaipaa lisämausteita. Siirappi, suola ja kuivatut yrtit päästävät juuresten ominaismaut parhaiten esiin. Voit lohkoa uunipellille mitä vain mieleisiäsi juureksia. Jos käytät punajuuria, sijoita ne erilleen muista juureksista, jotta ne eivät värjää koko ruokaa punaiseksi.

Paahdettuihin bataattilohkoihin saa ruokaisuutta ja jujua, kun ne tarjoaa sitruunalla, pinjansiemenillä, rusinoilla sekä tuoreilla yrteillä maustetun couscousin kera. 

Ras el hanout on marokkolainen mausteseos, jonka lämmin makumaailma sopii suomalaiseen joulupöytään ja uunikasvisten mausteeksi kuin porkkana lumiukon nenäksi. Voit tehdä maustesekoituksen itse tai oikaista kaupan valmiilla. 

Vegaaniset jouluruoat: jälkiruokia ja makeita leivonnaisia

Jouluaterian päätteeksi maistuu pieni makea. Maapähkinä-kookos-suklaavaahto on taivaallinen jälkiruoka, ja kaiken lisäksi sen valmistaminen on naurettavan helppoa: sekoita ainekset sähkövatkaimella ja anna tekeytyä jääkaapissa. 

Porkkanahalva on yksinkertaisista aineksista valmistettu jälkiruokaherkku, jota Intiassa tarjotaan etenkin talvisaikaan. Tarjoa porkkanahalva jouluaterian päätteeksi itse tehdyn kookos-kardemummajäätelön tai esimerkiksi kaupan valmiin vegaanisen vaniljajäätelön tai vatkatun soijavispin kanssa.

Marrakechin appelsiinisalaatti on astetta kevyempi ja raikkaampi aterian päätös, joka valmistetaan appelsiineista, viikunoista sekä pähkinöistä ja maustetaan sitruunalla, hunajalla ja kanelilla.

Jos kaipaat aterian päätteeksi vain pienen makean suupalan, ovat piparikuorrutetut viikunapallot valintasi. Piparkakkujauheella kuorrutettujen makeisten sisältä paljastuu täyteläinen viikuna-mantelisydän. Täydellinen jouluherkku!

Joulun ajan kahvipöydässä puolestaan hurmaavat toinen toistaan näyttävämmät vegaaniset joululeivonnaiset. Onko valintasi vegaaninen täytekakku omena-kinuskitäytteellä, vegaaninen toscakakku vai ikisuosikki juustokakku? 

Tahmeiden taatelineliöiden inspiraatio on peräisin skontlantilaisesta sticky toffee puddingista. Vegaaniset, taatelikakkua muistuttavat herkkuneliöt tarjotaan vegaanisen jäätelön ja kookoskinuskin kera.

Muista myös aattoaamun aamiainen. Riisipuuro onnistuu helposti vegaanisesti, kun keität sen kookosmaitoon. Unohda kaneli-sokeri ja tuo pöytään ripaus trooppista eksotiikkaa. Kookoksen makupariksi sopii upeasti makea auringonkeltainen mango.

Katso myös Kotiliesi.fi: Vegaaninen joulu – tarjoa näitä jouluruokia vegaanille

X