Vitamiinipommina tunnettu tomaatti on myös edullinen antioksidantti – nämä kevyet keitot ja suussa sulavat piirakat on testattava itse
Tomaatti sopii niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin. Listasimme ihanat tomaattireseptit, joihin luotamme niin arjessa kuin juhlassa.
Tomaatti sopii niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin. Listasimme ihanat tomaattireseptit, joihin luotamme niin arjessa kuin juhlassa.
Tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes. Tämä kaikille tuttu punainen pallero on todella monipuolinen raaka-aine, joka sopii moneen muuhunkin kuin leivän päälle.
Lue lisää: Tomaattikastike x 5 – näin teet täydellisen tomaattikastikkeen pastalle
Tomaatit luetaan usein vihanneksiksi, vaikka kasvitieteellisesti kyse on marjasta. Niin tai näin, tomaatteja kannattaa popsia yksi jos toinenkin. Erityisen terveellisen herkun tomaatista tekee sen sisältämä antioksidanttina toimiva lykopeeni, joka antaa tomaatille myös sille ominaisen punaisen värin. Lykopeeni kestää myös hyvin kuumennusta ja imeytyykin elimistöön paremmin kuumennettuna.
Tomaatti on myös hyvä C-vitamiinin, folaatin sekä monien kivennäisaineiden, kuten kaliumin ja kalsiumin, lähde. Syömällä yhden keskikokoisen tomaatin saat kokoon lähes neljäsosan päivän C-vitamiineista ja noin kaksi grammaa ravintokuitua, joka edistää suoliston hyvinvointia. Koska pääosa tomaatista on vettä, se sisältää vain niukasti energiaa.
Erilaiset tomaatit
Monelle tutuin tomaatti on punainen ja pyöreä, mutta uutta ilmettä tomaattivalikoimaan tuovat eriväriset ja muotoiset tomaatit. Tomaatin koko, paino ja väri vaihtelevat kasvuolojen ja lajikkeen mukaan.
Väriltään tomaatit voivat olla perinteisen punaisen lisäksi keltaisia, oransseja tai jopa vaaleanpunaisia, valkoisia, violetteja tai raidallisia. Muodoltaan tomaatti voi olla litteän tai pyöreän pallomainen, pitkänomainen tai uurteinen. Pienten kirsikka- ja minitomaattien hedelmän paino voi jäädä muutamaan grammaan, kun suurimmat pihvitomaatit saattavat painaa jopa kilon.
Lajike vaikuttaa paitsi tomaattien ulkonäköön, myös niiden makuun. Esimerkiksi keltaiset ja oranssit tomaatit ovat maultaan punaisia tomaatteja miedompia ja vähemmän happoisia. Kumato-tomaatit ovat puolestaan tummia, ruskeanpunaisia ja mehukkaita.
Tomaatti: Säilytys
Useimmiten tomaattien kannattaa antaa kypsyä huoneenlämmössä muutaman päivän, jolloin maku muuttuu makeammaksi. Tomaatit ovat maukkaimmillaan kypsän punaisina ja hiukan pehmenneinä.
Tomaatit tulisi aina säilyttää yli 13 asteen lämmössä. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Tomaatit säilyvät huonelämmössä noin viikon, viileäkaapissa 13 asteessa tomaatit säilyvät pari viikkoa. Jääkaappiin tomaatteja ei kannata laittaa, sillä siellä sekä maku että rakenne heikkenevät.
Tomaatti tuottaa paljon etyleeniä, joten pidä se kaukana kurkusta ja yrteistä.
Tomaattien käsittely ja käyttö
Tomaattien raikkaasta mausta kannattaa nauttia paitsi sellaisenaan salaateissa myös grillattuna, haudutettuna ja täytettynä. Esimerkiksi uunissa paahdetut tomaatit sopivat lisukkeeksi niin liha-, kala- kuin broileriruoillekin sekä esimerkiksi salaatteihin.
Tomaatin sisältämä umami korostaa muiden raaka-aineiden aromeja. Tästä syystä esimerkiksi tortilla- pasta- ja pizzaruoat sisältävät lähes poikkeuksetta tomaattia.
Tomaatit voi hyödyntää ruoanvalmistuksessa kokonaan, mutta osaan ruoista tomaatit kannattaa kaltata eli kuoria ennen ruoanvalmistusta. Tämä tapahtuu upottamalla päältä ristiin viillelty tomaatti puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen, minkä jälkeen kuoret on helppo poistaa terävällä veitsellä vetämällä.
Esimerkiksi pastakastikkeisiin tomaattia voi lisätä myös kartioraastimen karkealla terällä raastettuna. Näin kuori jää automaattisesti käyttämättä ja mehukas hedelmäliha tulee hyödynnettyä.
Tomaateista valmistuu helposti maukas keitto, mehevä piirakka, helppo pastakastike sekä monta muuta herkullista syötävää niin arkeen kuin juhlaankin. Nappaa alta ideat, reseptit ja uudet oivallukset tomaattien hyödyntämiseen.
Tomaatti: Keittoja moneen makuun
Tomaattikeitto on edullinen, helppo ja herkullinen ruokalaji, jonka voi tarjota kylmänä tai lämpimänä. Tuoreista tomaateista valmistuu erityisen herkullinen tomaattikeitto, mutta sesongin ulkopuolella sopan voi valmistaa myös säilyketomaateista. Valitse soppaan mieluiten laadukas tomaattimurska tai kokonaiset säilyketomaatit edullisen paseeratun tomaatin sijaan. Täyteläisyyttä tomaattikeiton makuun tuovat esimerkiksi vuohenjuusto tai mascarpone.
Kuumana kesäpäivänä ihastuttaa kylmä, espanjalaisesta tapaspöydästäkin tuttu gazpacho. Tässä ohjeessa keittosuosikki saa uutta makua aasialaisista mausteista.
Jos haluat keittoateriasta astetta ruokaisamman, ujuta mukaan papuja tai saosta soppa italialaisittain kuivahtaneella leivällä.
-
Gazpacho aasialaisella twistillä
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Tomaatti-vuohenjuustokeitto
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Tomaatti-papukeitto ja pistou
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Tomaattikeitto intialaisittain
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Pappa al pomodoro eli italialainen tomaatti-leipäkeitto
- 30-60 min
- Helppo
-
Täyteläinen tomaattikeitto
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Tomaatti sakeuttaa kastikkeet
Tomaatista valmistuvat myös erilaiset ihanat tomaattikastikkeet, jotka sopivat monenlaisten ruokien kaveriksi. Esimerkiksi tämä ripauksella chiliä ja neilikkaa maustettu tomaattikastike sopii vaikkapa täysjyväpastan tai -riisin, paistetun lihan, broilerin, kalan tai kasvisten kanssa tarjottavaksi.
Itse tehty napakasti piparjuurella maustettu paprika-tomaattikastike on sekin jääkaapin monitoimihätävara. Se sopii pastakastikkeeksi, pizzapohjalle tai mausteeksi keittoihin ja patoihin.
Raikas tomaattikastike valmistetaan ilman keittämistä. Mausta tulee ihanan kepeä, kun se saa muhia mausteineen kylmässä.
-
Tulinen tomaattikastike
- yli 60 min
- Helppo
-
Tomaattikastike melkein mille vain
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Tomaattikastike
- yli 2h
- Keskitaso
-
Raikas tomaattikastike
- yli 2h
- Helppo
-
Napakka paprika-piparjuuri-tomaattikastike
- yli 60 min
- Keskitaso
-
Kermainen tomaattikastike
- 30-60 min
- Helppo
Tee tomaatista maittavat salaatit ja salsat
Raikas tomaatti sopii erinomaisesti erilaisten salaattien raaka-aineeksi ja luontuu eri salaattiainesten kanssa hyvin yhteen. Tomaateista valmistuvatkin monen klassikkosalaatit yhdessä mozzarellan tai kuivahtaneen leivän kera. Klassikkojakin on lupa hieman peukoloida ja tutun capresen voi nauttia vaihteeksi vaikka paahdettuna ja panzanellan valmistaa kesällä letkeästi muurikassa.
Sipulilla täpäköitetty tomaattisalaatti yhdistää kaksi vihanneslaatikon tavista herkulliseksi makupariksi. Simppeli kastike ja pähkinärouhe viimeistelevät kokonaisuuden.
Astetta ruokaisampi tarjottava on tomaattinen belugalinssisalaatti. Yllättävä, mutta toimiva makupari tomaatille löytyy cantaloupe- tai hunajamelonista.
Tomaateista valmistuu myös mausteinen salsa, joka maistuu erinomaisesti texmex-pöydän antimien, kuten nachojen, tacojen tai tortillojen kanssa sekä tietysti grilliruokien kyljessä.
-
Tomaatti-belugalinssisalaatti
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Tomaatti-sipulisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Tomaatti-perunasalaatti
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Punainen pesto-tomaattisalaatti
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Paahdettu tomaatti-mozzarellasalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Kolmen tomaatin salaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Lämmin tomaattisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Panzanella muurikassa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Tomaattisalsa texmexpöytään
- alle 30 min
- Helppo
Leivo tomaatti piirakkaan
Tomaatti sopii loistavasti myös piirakoiden täytteeksi. Tomaattipiirakka käy sekä iltapalasta, noutopöydän tarjottavasta että kepeästä lounaasta salaatin kera.
Leivo mehevä tomaattipiirakka ranskalaisittain tai yhdistä makupariksi täyteläistä juustoa. Tuorejuusto, mozzarella ja ricotta tekevät kaikki tomaattipiirakasta suussa sulavan täyteläisen.
-
Tomaatti-tuorejuustopiiras
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Mozzarellalla höystetty tomaattipiirakka
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Tomaatti-ricottapiirakka
- yli 60 min
- 12
- Helppo
-
Tomaatti-juustopiirakat
- alle 30 min
- 12
- Helppo
-
Kasvis-pestopiirakka
- yli 60 min
- Keskitaso
-
Ranskalainen tomaattipiirakka
- 30-60 min
- 6
- Helppo
Tomaatti sopii leivän päälle ja pikkunälkään
Piirakan sijaan tomaatin voi sujauttaa myös leivän päälle tai väliin. Klassiset bruschettat saavat hetkessä uutta jujua, kun patongin päällystää tomaattisella mustikkasalsalla tai latoo leivän päälle tryffelimarinoitua mozzarellaa sekä uunikuivattuja tomaatteja.
Pikkunälkään tai suolaiseksi suupalaksi sopivat myös ihanat oliivicrostinit. Suolainen tapenade ja makeaksi paahtuneet kirsikkatomaatit ovat ihania yhdessä.
-
Tomaatti-oliivicrostinit
- 30-60 min
- 22
- Helppo
-
Tomaatti-mustikkabruschettat
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Tomaatti-parmesaanileivät
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Paahdettu leipä ja tomaatti-avokadosalsa
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Tryffelimarinoitua mozzarellaa ja uunikuivattuja tomaatteja
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
-
Savusuolatomaatteja ja mozzarellaa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Säilö tomaattisato talteen
Tomaattisesongin ollessa parhaimmillaan osan sadosta voi upottaa myös erilaisiin säilykkeisiin.
Itse tehty ja karviaisilla piristetty ketsuppi, maukas tomaattimarmeladi sekä eri tavoin maustetut ja marinoidut uunikirsikkatomaatit sopivat omaan herkutteluun tai lahjaksi lähimmäiselle.
-
Tomaatti-karviaismarjaketsuppi
- yli 60 min
- 40
- Keskitaso
-
Säilötyt uunikuivatut tomaatit
- 30-60 min
- Helppo
-
Tomaattimarmeladi
- yli 60 min
- Helppo
-
Öljyyn säilötyt kuivatut tomaatit
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Välimeren tomaatit
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Juuresketsuppi
- 30-60 min
- Helppo
Lue myös Kotiliesi.fi: Tomaattimurska on kuivakaapin kestohitti – nappaa talteen parhaat reseptit
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous