suolainen piirakka
Suolainen piirakka on maukas ja helppo tarjottava niin arkeen kuin juhlaankin.
Leivonta

Suolainen piirakka on takuuvarma tarjottava – kokosimme parhaat piirakkaohjeet joka makuun

Suolainen piirakka on monen suosikki. Eikä ihme! Se sopii niin juhlaan kuin arkeen, pikkunälkään kuin kokonaiseksi ateriaksikin salaatin kera. Täytteitä ja mausteita vaihtelemalla piirakasta saa aina uuden makuisen.
Teksti: Hanna Kuusisalo

Suolainen piirakka voi olla sienipiirakka, tuhti juustopiirakka, ruokaisa lohi-riisipiirakka tai raikkaasti keväältä maistuva parsapiirakka. Kokosimme ohjeet jokaiseen makuun, tilanteeseen ja mielitekoon.

Lue myös: Mehevä kasvispiirakka maistuu kaikille – parhaat ohjeet helppoihin ja nopeisiin herkkuihin

Piirakkapohja monella tapaa

Suolainen piirakkapohja valmistuu helpoimmillaan voista ja jauhoista, ripauksesta suolaa sekä tilkasta kylmää vettä. Lisäämällä joukkoon kermaviiliä, rahkaa tai vaikkapa juustoraastetta saat pohjasta mehevän. Laiska leipuri puolestaan poimii taikinan suoraan kaupan pakastealtaasta.

Piirakkapohjan voi tehdä pelkistä vehnäjauhoista, mutta maukkaampi pohja syntyy, kun osan vehnäjauhoista korvaa esimerkiksi ruisjauhoilla tai kaurajauhoilla. Gluteeniton suolainen piirakka leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta.

Ainekset voi nyppiä käsin taikinaksi, mutta paras taikina valmistuu monitoimikoneessa nopeasti surauttamalla. Näin kädet eivät pääse lämmittämään taikinaa. Paloittele myös jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi suoraan kulhoon ja toimi sen jälkeen mahdollisimman reippaasti. 

Älä sekoita taikinaa enempää kuin on tarvis, ettei piirakkataikinaan muodostu sitkoa.

Suolainen piirakkapohja kannattaa painella vuokaan, pistellä pintaan haarukalla reiät ja nostaa jääkaappiin odottamaan. Näin pohja asettuu ja pysyy vuoan reunoilla ilman, että joudut pitämään sitä paikoillaan herneiden tai muiden kikkakolmosten avulla.

Leivo suolainen piirakka perinteiseen piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan. Irtopohjavuoasta leivonnaisen saa irrotettua kauniisti tarjolle, kun pohjalle pingottaa leivinpaperia ja reunoille sipaisee kevyesti voita. Osan taikinoista, kuten voi- ja lehtitaikinasta valmistetut piirakkapohjat voi paistaa ilman vuokaa suoran uunipellillä.

Esipaistaminen takaa kypsyyden

Esipaista pohjaa ennen täytteiden lisäämistä kymmenisen minuuttia uunin alatasolla. Näin pohja ei jää raa’aksi, kuten saattaa käydä, jos täytteet lastaa suoraan taikinan päälle. Nosta pohja suoraan jääkaapista kuumaan uuniin. Esipaistetun pohjan päälle voi sitten latoa mieleisensä täytteet ja paistaa loppuun normaalisti.

Täytteet tekevät piirakan

Piirakoiden täytteissä kannattaa hyödyntää sesongin raaka-aineita. Keväällä maistuu parsapiirakka, kesällä täytteessä ihastuttavat vaikkapa auringon kypsyttämät tomaatit. Syksyllä piirakka leivotaan sienistä, kaalista tai vaikkapa erilaisista juureksista. 

Suosikkitäytteitä ovat myös kinkku, sipuli, broileri ja lohi sekä erilaiset juustot. Kokeile juhlissa vaikkapa monen suosikkiyhdistelmää: pinaattia ja fetajuustoa tai heittäydy villiksi ja yhdistä samaan piirakkaan omenaa ja vuohenjuustoa.

Suolainen piirakka on todellinen jokapaikantarjottava

Suolainen piirakka on kelpo tarjottava juhlapöydässä vaikkapa voileipäkakun tilalla, mutta maistuu myös arjessa. Se sopii syötäväksi iltateen kanssa, välipalalla tai lounaalla salaatin kera. Pienen palan piirakkaa voi tarjota myös aterian alkupalaksi.

Kokosimme alle piirakkaohjeita, joista voit napata inspiraatiota.

Suolainen piirakka kalatäytteellä

Jos etsit tarjottavaa kahvipöydän suolaiseksi suupalaksi tai illanistujaisiin, lohipiirakka on takuuvarma valinta.

Kauraisen savulohipiirakan tavallista maukkaampi pohja on tehty kauran lisäksi palsternakasta ja cheddarjuustosta. Osa täytteistä, kuten savulohi, kurkku ja kaprikset lisätään vasta lopuksi paistetun pohjan päälle. 

Aasialaisvivahteisen miso-lohipiirakan juju on misotahnalla ja sitruunalla maustettu ranskankerma, josta tulee täytteeseen jännittävä säväys. Ennen tarjoilua päälle levitetään tuoreita yrttejä, minisalaattiversoja sekä kevätsipulia. Mehevää, lehtitaikinasta tehtyä miso-lohipiirakkaa tulee helposti ja nopeasti koko pellillinen, joten se sopii vaikka buffetpöydän suolaiseksi suupalaksi. 

Tässä ohjeessa savulohi paritetaan parsan kanssa, mutta sesongin ulkopuolella voit käyttää myös vihreitä neulapapuja. Mehevän savulohipiirakan pohja on tehty valmiista, rukiisesta piirakkataikinasta, jolloin voit keskittyä täytteen valmistukseen. Tilli, kevätsipuli ja aromikas juustoraaste ovat sen upean maun salaisuus. 

Lohi-riisipiirakka höystetään anjoviksella ja leivotaan valmiiseen ruis-perunataikinaan. Tarjoa lohipiirakka lämpimänä tillivoisulan kanssa.

Vai unohtaisitko sittenin hetkeksi perinteisen lohen? Karamellisoitu sipuli, suolainen anjovis ja kirpeät tomaatit muodostavat anjovis-sipulipiirakassa mukavan herkullisen makutrion. 

Katkarapupiirakka on raikas ja maukas kesäpöydän herkku, jonka majoneesin täytelöittämään täytteeseen särmää antaa pirtsakka piparjuuri. Täyte toimii hienosti myös savukalasta tehtynä.

Suolainen piirakka lihaisilla täytteillä

Quiche lorraine on ranskalainen klassikko. Rapea pohja ja mehevä kinkkutäyte ovat suosikkipiirakan valittikortteja.

Jos etsit astetta eksoottisempia makuelämyksia, ovat upean mausteiset lammasgalettet valintasi. Rustiikit lammasgalettet täytetään lampaanjauhelihalla, vuohenjuustolla ja kesäkurpitsalla. Juustokumina, kaneli ja minttu tuovat piirakkaan upean aromin. 

Mehevän juustoinen kylmäsavuporopiirakka on helppo ja nopea valmistaa, kun oikaiset valmiilla piirakkapohjalla ja valmiiksi maustetulla piparjuurituorejuustolla. Marinoitu punasipuli antaa valmiille piirakalle mukavaa särmää.  

Pekonin savuisuus ja suolaisuus yhdistettynä her­neen makeuteen on tämän suolaisen piirakan juju. Nauti herne-pekonipiirakka vaikkapa iltapalaksi saunan jälkeen.

Perjantai-illan purtavaksi sopii texmex-henkinen paprika-jauhelihapiirakka. Korianteri, juustokumina ja chili ovat sen muhevan maun salaisuus. 

Pekonipiirakassa on rapea lehtitaikinapohja ja mehevä tuorejuustotäyte. Paista piirakka vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin lehtitaikinakuori on mahtavan rapea ja tuorejuustotäyte vielä lämmin.

Mehevät juustopiirakat

Juustopiirakka on varsinainen jokapaikanhöylä. Voit tarjota juustopiirakkaa välipalana, lounaalla tai kahvipöydässä mieleisilläsi lisukkeilla höystettynä.

Juustopiirakka on kaikkea muuta kuin tylsä valinta, sillä juustoissa riittää valinnanvaraa. Yhdistä vuohenjuuston makupariksi karamellisoitua sipulia tai omenaa, halloumin kaveriksi kurpitsaa, parsan pariksi gruyèrea. Lempeän ricottan makuun sopivat makeat pikkutomaatit.

Veikeässä fenkoli-juustopiirakassa on sekä aromikasta gruyèrea että särmikästä sinihomejuustoa. Täyteläiset juustot ja fenkoli luovat ihanan makuparin, jossa fenkolin raikkaus ja aromaattisuus tasapainottaa juustoja.

Pellillisen juustopiirakkaa voi leikata buffetpöytään pieniksi annospaloiksi. Juustopiirakkapalat voi höystää monin eri tavoin, kuten ilmakuivatulla kinkkulla, marinoiduilla oliiveilla, tomaateilla, basilikalla ja homejuustolla tai viikunoiden kanssa. 

Hatsapuri on georgialainen tuhdisti juustoa tihkuva leipä. Sen helppotekoinen muunnos syntyy näppärästi isolla uunipellillä.

Suolainen piirakka kasvistäytteellä

Kasvispiirakat taipuvat moneen makuun, mielitekoon ja tilanteeseen. Piirakka voi olla juustolla makoisaksi mehevöitetty, värikkäillä kasviksilla lastattu, gluteeniton, vegaaninen tai ronskisti uunipellille leivottu. 

Ranskalainen tomaattipiirakka täyttää vatsaa ja käy salaatin kera ateriasta. Uunissa makeiksi paahtuneiden tomaattien ja ärhäkän dijoninsinapin makuyhdistelmä on verraton.  

Parsapiirakka kuuluu kevääseen. Tässä piirakassa parsaan yhdistyy purjosipuli, mascarponen täyteläisyys ja dijoninsinapin ihana hapokkuus. 

Punajuuripiirakan pohjaan proteiinia tuo lupiini- tai härkäpapujauho. Kasvispiirakka on herkkua teen tai kahvin kanssa, ja se maistuu hyvältä myös jäähtyneenä. Vaihtele täytettä sesongin mukaan: kokeile piirakkaan myös parsaa ja palsternakkaa.

Kaura-ruusukaalipiirakka pitää sisällään cheddarjuuston mehevöittämän murean pohjan, rapsakan suolaisen makean murupinnan ja maukkaan sinihomejuustotäytteen. Ruusukaalien sijaan voit käyttää piirakkaan varsiparsakaalia. Gluteenittomia kaurajauhoja ja -hiutaleita käyttämällä piiras sopii myös keliaakikoille. 

Jos sinihomejuusto on makuusi, leivo palsternakkapiirakka. Se on parasta haaleaksi jäähtyneenä, jolloin piirakan makeansuolainen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. 

Galette on ranskalainen, ronskisti uunipellille leivottava avopiirakka. Tässä ohjeessa rustiikkisen leivonnaisen täytteenä on kotoisaa perunaa.

Vegaaninen juures-pestopiirakka sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Makua ja mehevyyttä piirakalle antaa pohjan päälle levitetty pesto-tuorejuustoseos.

Porkkanapiirakka on satokauden herkkuleivonnainen, joka sekin pienin muutoksin valmistuu ilman eläinperäisiä tuotteita. Vegaanisen piirakan pohjaan käytetään kasvimargariinia, täytteeseen siirappia sekä kasvisrasvavalmisteita ranskankerman, tuorejuuston ja kananmunien sijasta.  

Supermaukkaan tomaattipiirakan pohjalla on itsetehtyä vegaanista pestoa, jonka halutessaaan voi korvata valmispestolla. Piirakka maistuu ihan jokaiselle, sillä pohja leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta. 

Suolainen piirakka sienitäytteellä

Syksyllä suolainen piirakka leivotaan tietysti sienistä. Ei ole väliä, poimitko sienet torilta ja taikinan kaupan pakastealtaasta vai suuntaatko sienikori kädessä metsään ja leipaiset piiraan alusta alkaen itse. Makuelämys on silti vertaansa vailla.

Monien sienten maku on melko mieto, joten niiden seuraan sopivat erityisen hyvin voimakkaan makuiset juustot ja lihat sekä erilaiset yrtit. Yhdistä kantarellien kaveriksi sinihomejuustoa ja suppisten sekaan kylmäsavuporoa.

Myös piparjuuri on sienten maukas kumppani. Sieni-piparjuuripiirakka maistuu vaikka jouluyön viimeisinä tunteina.

Vai leivotko sienipiirakan sittenkin itämaisilla mausteilla säväytettynä? Rusinoista ja sahramista itämaisen vivahteensa saavassa sieni-pinaattipiirakassa on herkkusieniä ja siitakkeita. Jasmiiniriisillä ja kananmunilla ruokaisaksi höystetty täyte rullataan valmiin voitaikinalevyn väliin.

Katso myös Kotiliesi.fi: Salaattipiirakka – kun piirakka ja salaatti yhdistetään syntyy kesän raikkain suolainen piiras

X