Vinkit

Korianteri tuo maukkaan potkun ruokiin

Korianteri on maultaan voimakas ja aromaattinen. Se hurmaa monenlaisissa ruoissa, kuten aasialaisissa herkuissa chilin, valkosipulin, limen ja inkiväärin kanssa. Katso tästä vinkit!

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
Otavamedia

Korianteri on maultaan voimakas ja aromaattinen. Se hurmaa monenlaisissa ruoissa, kuten aasialaisissa herkuissa chilin, valkosipulin, limen ja inkiväärin kanssa. Katso tästä vinkit!

Korianteri jakaa mielipiteitä. Siihen joko rakastuu, tai sitä ei voi sietää. Sen erikoinen tuoksu ei kaikkia houkuta,  mutta toiset sen maku hurmaa. Korianteri toimii erityisesti aasialaisissa ruoissa chilin, valkosipulin, limen ja inkiväärin kanssa. Korianterin siementen maku vivahtaa appelsiiniin, eikä se jaa mielipiteitä yhtä voimakkaasti.

Korianteri ruoanlaitossa

Aasiassa koko kasvi käytetään hyödyksi. Sen juuri jauhetaan curryihin, siemenet paahdetaan maustesekoituksiin ja varret ja lehdet käytetään tuoreina maustekimpuissa tai silputtuna.

Kookospohjaisissa ja tulisissa ruoissa korianterin aromi tasapainottaa makuyhdistelmän. Myös venäläinen ja eteläamerikkalainen keittiö käyttävät tuoretta korianteria.

Tuore korianteri viimeistelee monet kala-, vihannes- ja riisiruoat. Se sopii erityisesti kaali– ja punajuuriruokiin. Sitä voi kokeilla myös pestona persiljan kanssa, korianteria sanotaankin joskus kiinalaiseksi persiljaksi.

Tuoreen korianterin maku ei kestä pitkää kypsennystä, vaan se lisätään yleensä ruokaan valmistuksen viime vaiheessa.

Korianteri maustaa salaatit

Korianteri on porkkanan sukulaiskasvi, ja sen maku sopii porkkanan kanssa oivallisesti yhteen. Kokeile tuoretta korianteria höyrytettyjen tai uunissa paahdettujen porkkanoiden viimeistelyyn tai mausta sillä esimerkiksi kikherne-porkkanasalaatti.

Grilliruokien kylkeen istuu korianterilla maustettu argentiinalainen perunasalaatti. Pinaatti-kvinoasalaatti saa ihanan itämaisen vivahteen tuoreesta korianterista.

Korianteri viimeistelee aasialaisen keiton

Korianteri sopii erityisen hyvin aasialaisiin keittoihin. Eksoottiset etenkin kookosmaidolla höystetyt keitot suorastaan vaativat korianterin tuomaa särmää, jotta maku olisi täydellinen.

Korianteri tuo uutta potkua kala-ja äyriäisruokiin

Kun kaipaat kalaruokiin vaihtelua, käytä mausteena tuoretta korianteria. Sen oivia makupareja kalaruokien höystäjinä ovat tuore inkivääri, chili ja limetti.

Aasialainen uunisiika on sunnuntai-aterian vetonaula. Se viimeistellään chilillä, limetillä, valkosipulilla ja tuoreella korianterilla.

Chilillä, inkiväärillä ja tuoreella korianterilla maustetulla öljyllä marinoitu grillilohi on kesäinen herkku. Kokeile korianteria myös tillin tilalla graavikalassa.

Kesäiset kastikkeet säväytetään korianterilla

Raikas korianterilla ja mintulla maustettu jogurttikastike toimii grillattujen ruokien kastikkeena tai esimerkiksi tortillojen kostukkeena.

Pohjoisafrikkalainen vihreä chermoula-kastike tehdään maukkaista aineksista, kuten juustokuminan ja korianterin siemenistä, öljystä, sitruunamehusta, tuoreesta korianterista, lehtipersiljasta ja valkosipulista. Chermoula-kastike on loistava kalaruokien ja keittojen höyste.

Korianterinsiemenien maku tuo kielelle appelsiinin maun

Korianterinsiemeniä käytetään maustetahnoihin, kuten Lähi-idän pähkinäiseen mausteseokseen dukkahiin,  marinadeihin, maustevoihin, vihannes-, riisi- ja herneruokiin sekä erilaisten curry-ruokien maustamiseen. Korianterinsiementen appelsiininraikas maku sopii myös moniin leivonnaisiin.

Artikkelia on päivitetty ja siihen on lisätty linkkejä 9.5.2023 klo 13:55

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet helpon korianteridipin

 

X