korianteri mausteena
Vinkit

Korianteri

Teksti: Sirpa Hammarberg

Korianteriin joko rakastuu, tai sitä ei voi sietää. Sen erikoinen tuoksu ei kaikkia houkuta,  mutta maku hurmaa erityisesti aasialaisissa ruoissa chilin, valkosipulin, limen ja inkiväärin kanssa. Korianterin siementen maku vivahtaa appelsiiniin, eikä se jaa mielipiteitä yhtä voimakkaasti.

Korianteri mausteena

korianterinippu, chilejä ja inkivääriä

Aasiassa koko kasvi käytetään hyödyksi. Sen juuri jauhetaan curryihin, siemenet paahdetaan maustesekoituksiin ja varret ja lehdet käytetään tuoreina maustekimpuissa tai silputtuna. Kookospohjaisissa ja tulisissa ruoissa korianterin aromi tasapainottaa makuyhdistelmän. Myös venäläinen ja eteläamerikkalainen keittiö käyttävät tuoretta korianteria.

Mihin korianteria voi käyttää?

Tuore korianteri viimeistelee monet kala-, vihannes- ja riisiruoat. Se sopii erityisesti kaali- ja punajuuriruokiin. Sitä voi kokeilla myös pestona persiljan kanssa, korianteria sanotaankin joskus kiinalaiseksi persiljaksi. Korianteri on porkkanan sukulaiskasvi, ja sen maku sopii porkkanan kanssa oivallisesti yhteen. Tuoreen korianterin maku ei kestä pitkää kypsennystä, vaan se lisätään ruokaan valmistuksen viime vaiheessa.

Korianterinsiemeniä käytetään marinadeihin, vihannes-, riisi- ja herneruokiin sekä riistan maustamiseen. Niiden appelsiininraikas maku sopii myös moniin leivonnaisiin.

korianteripestoa lasissa

Kasvimaalla korianteri on helppo kasvatettava. Sen voi kylvää toukokuussa suoraan avomaalle, ja jos ei korjaa siemeniä ajoissa, se kylväytyy itsestään. Se ei viihdy happamassa maassa. Siemensato korjataan, kun varret kellastuvat. Kun sato on kuivunut, siemenet puidaan ja puhdistetaan.

Korianterin lehtiä voi kuivata, mutta silloin maku muuttuu ja miedontuu. Korianteria voi pakastaa tai säilöä öljyyn.

Maista näitä:
Vietnamilainen kanasalaatti
Kookos-kanakeitto (Tom-kha gai)
Mausteiset chorizomakkarat
Tom yam eli thaimaalainen kalakeitto
Lohiceviche

Kuvat: Kristiina Kurronen

X