jouluinen salaatti
Jouluinen salaatti raikastaa joulupöydän ja tuo aterialle myös väriä ja makujen ilotulitusta.
Joulu

Jouluisen salaatin höystävät viikunat, granaattiomenan siemenet tai juurekset – kokeile näitä raikkaita ideoita joulupöytään

Jouluinen salaatti raikastaa ja keventää pyhäpäivän juhla-ateriaa. Katso tästä perinteisen rosollin ja waldorfin salaatin ohjeet sekä uudet, raikkaat ideat ja ohjeet jouluaterian oheen.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Jouluinen salaatti täydentää juhlapyhien aterioita ja maistuu joulunpyhinä ateriana vaikka sellaisenaan. Raikas salaatti tuo aterialle keveyttä ja raikkautta sekä makujen ja värien ilotulitusta.  

Lue lisää: Neljä ihanaa talvisalaattia – kurpitsasalaatti, herkkusieni-lehtikaalisalaatti, tabbouleh ja kaali-fetasalaatti antavat voimaa ja vitamiineja

Salaatit sopivat jouluna oivallisesti sekä alkuruoka- että pääruokapöytään. Alkuruokapöydässä salaatti maistuu esimerkiksi erilaisten kalojen rinnalla tai sellaisenaan alkupalana. Ruokaisammat salaatit voivat tarvittaessa korvata vaikka perinteiset, tuhdit laatikkoruoat ja muut lisukkeet.  

Hyödynnä joulusalaateissa sesongin parhaita kasviksia, kuten juureksia, granaattiomenaa, viikunaa, persimonia ja punakaalia. Täydennä makuja pähkinöillä tai juustoilla tai höystä joulusalaatti astetta ruokaisammaksi esimerkiksi lohen, katkarapujen tai kylmäsavuporon avulla. 

Kokosimme parhaat salaatti-ideat ja -reseptit joulunpyhien herkutteluun. Ihanaa, raikasta ja maukasta joulua!

Jouluiset poro-, kala- ja rapusalaatit 

Jouluaterian alkupalaksi sopii tämä herkullinen poro-karpalosalaatti. Se valmistetaan poron kylmäsavupaistista, erilaisista vihersalaateista sekä kasviksista. Runsas salaatti maustetaan sinihomejuustolla sekä karpaloista tehdyllä kastikkeella.

Lämmin pistaasi-porosalaatti on jouluinen salaatti, joka sopii vaikka tapaninpäivän aterialle, kun kinkku ja laatikot tympäisevät. Pistaasipähkinöillä viimeistelty poronfilee asetellaan salaattimättäälle yhdessä karamellisoidun päärynän ja kirpeiden karpaloiden kanssa.

Syksyinen muunnos klassisesta suosikkisalaatista on kaali-porocaesar, joka kootaan kotoisista aineksista: poron kylmäsavurouheesta, mustaleimaemmentalista sekä rapeana rouskuvasta kaalista. 

Kylmäsavuporoa, lampaanmaitojuustoa sekä hapokasta omenaa – tästä ei jouluinen salaatti enää parane! Makutrion viimeistelee piparjuurella piristetty puolukkamajoneesikastike.  

Jokiravunpyrstösalaatti on helppotekoinen ja kaunis alkuruoka, joka sopii myös keskiyön suolapalaksi leivän kanssa tarjottuna. 

Runsas juuressipseillä täydennetty lohisalaatti sopii hyvin jouluaterian alkuruoaksi tai jouluiseksi lounaaksi. Kylmäsavulohen sijaan voi salaattiin käyttää myös graavilohta. Tarjoa salaatin kanssa paahdettua saaristolaisleipää tai vaaleaa joululimppua.

Raikkaat kasvis- ja juustosalaatti

Kaipaatko joulupöytään jotain raikasta ja kepeää? Raikkaat mandariinit ja pirteänä pirskahtelevat granaattiomenat ovat talven sesonkiruokaa, ja niistä saa pekaanipähkinöiden kanssa joulupöytään terveellisen salaatin.

Jouluna salaattikin saa olla punainen. Punakaalista, viikunoista ja saksanpähkinöistä syntyy upea purppuran punainen ja rapeana rouskuva punakaalisalaatti esimerkiksi kinkun kylkeen. 

Viikunasalaatti on joulupöydän kaunotar. Se tehdään eri värisistä salaateista, viikunoista, avokadosta ja pekaanipähkinöistä. 

Tämä jouluinen salaatti kootaan rucolasta, viinirypäleistä sekä saksanpähkinöistä. Hedelmäisen pikantin rucola-viinirypälesalaatin juju piilee kuohkeassa avokado-vuohenjuustokastikkeessa. 

Persimoneja, viikunoita ja manchegojuustoa sisältävä salaatti maistuu raikkaalta talven juhlapöydässä. Valitse salaattipohjaksi maukas vihersalaattisekoitus, jolla saat hedelmä-juustosalaattiin roppakaupalla lisämakua ja makuvivahteita. 

Punajuuri-granaattiomena-vuohenjuustosalaatti sopii hyvin alkupalaksi tai jouluruokien lisukkeeksi. Lämpimät punajuuret ja vuohenjuusto saavat seurakseen granaattiomenasta ja balsamicosta valmistetun kastikkeen.

Lämpimät ja ruokaisat salaatit ja rosollit

Jouluinen salaatti voi hyvin olla hieman ruokaisampikin ja korvata juhlapöydässä vaikka perinteiset laatikot. Paahdetut uunijuurekset voi tarjota samettisen pähkinäkastikkeen kera tai sekoittaa rennosti couscous-suurimoiden joukkoon. 

Joulun lantturuoan ei aina tarvitse olla perinteinen laatikko. Mausteiset lanttutikut saavat jujua marokkolaisesta ras el hanout -maustesekoituksesta. Makuja täydentävät granaattiomenansiemenet, raastettu parmesaani ja tuore korianteri.

Rosolli on perinteinen joulusalaatti, joka valmistetaan kuutioiduista juureksista, hapokkaasta omenasta sekä maustekurkusta ja tarjotaan hempeänä hehkuvan kermakastikkeen kera. 

Klassisesta rosollista voi tehdä myös uusia ja astetta juhlavampiakin sovelluksia. Vaaleassa rosollissa punajuuret korvataan keltajuurella, ja mukaan voi kuutioida myös fetajuustoa. 

Bulgur on vehnästä valmistettuja suurimoita. Bulguria syödään erityisesti Lähi-idän keittiössä. Turkkilainen Kisir eli bulgursalaatti on ruokaisa ja mukavan raikas. Se sopii hyvin myös kasvisruokavaliota noudattavan jouluherkuksi. Jogurttiraita ja granaattiomenan siemenet tekevät salaatista juhlavan.

Sahramilla maustettu bulgursalaatti sopii joulupöytään niin makunsa kuin keltaisena hehkuvan värinsäkin puolesta. Sahramilla ja kurkumalla värjätyn bulgurin sekaan paahdetaan munakoisoa ja salaatti viimeistellään rusinoilla, viikunoilla sekä granaattiomenan siemenillä. 

Majoneesipohjaiset salaatit – waldorf, skagen ja muut suosikit

Erilaiset majoneesisalaatit kuuluvat joulupöydän klassikoihin rosollin rinnalla. Tee perinteinen waldorfin salaatti juuriselleristä tai sen raikas muunnos viinirypäleillä ryyditettynä.  

Myös suolasienistä valmistettu sienisalaatti on perinteinen jouluinen salaatti. Tämän sienisalaatin jekku piilee veikeässä lipstikassa.

Skagenröra maistuu ihanalta makean saaristolaisleivän kanssa. Suolaliemeen säilötyistä mehevän maukkaista katkaravuista valmistat parhaimman röran. Piristä majoneesin tuhtia makua piparjuurella, punasipulilla ja tuoreella tillillä.

Kaalisalaatti on ihanan rouskuva lisä joulupöytään erityisesti kinkun tai kalkkunan rinnalle. Punakaalista valmistettu jouluinen coleslaw on astetta kevyempi, sillä sen kastike sekoitetaan vähärasvaisesta majoneesista sekä bulgarian jogurtista. 

Majoneesin lisäksi täyteläistä makua salaatteihin saa myös auringonkukansiemenistä valmistetulla tahnalla. Kaalin voi tarvittaessa mehevöittää kaulimella painelemalla tai upottamalla suikaleet hetkeksi kiehuvan kuumaan veteen. Kaali-fetasalaatti ja siementahna on yhtä aikaa raikas, rapea, ruokaisa ja täyteläinen.

Katso myös Kotiliesi.fi: Raikas salaatti on maukas lisuke joulupöydässä – 4 hurmaavaa ohjetta

X